Δήλωση στο "Ρ" του πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ρουμανίας, Αλ. Παντάζι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -
Οι απεργοί ανθρακωρύχοι συνεχίζουν την αγωνιστική πορεία, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, παρά το κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να σταματήσει την κάθοδό τους στο Βουκουρέστι. Αλληλέγγυοι στον αγώνα τους είναι όλο και περισσότεροι κλάδοι από τους άλλους εργαζόμενους. Χτες για παράδειγμα δήλωσαν αλληλεγγύη στον αγώνα των ανθρακωρύχων τα συνδικάτα των οικοδόμων. Χτες χιλιάδες απεργοί ανθρακωρύχοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τίργκου Ζίου, 250 χλμ. δυτικά του Βουκουρεστίου και επιβιβάστηκαν μαζικά σε λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, όπου σκοπεύουν να μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές οι διαδηλωτές έχουν στη διάθεσή τους περίπου 70 λεωφορεία, 20 "μίνιμπας", 10 φορτηγά και 200 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ αναμένονται πολλά συμπληρωματικά οχήματα που τους προμήθευσαν τα συνδικάτα της πόλης Γκορζ. Πολλές εκατοντάδες ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν, εξάλλου, για το Βουκουρέστι πεζή, επευφημούμενοι από πλήθος πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου, ενθαρρύνοντάς τους με συνθήματα. Οι ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα πορεία από την πόλη Πετροσάνι, το κέντρο των ανθρακωρυχείων της χώρας, και αφού διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, έφτασαν στην πόλη Τίργκου Ζίου προχωρώντας προς το Βουκουρέστι.
Ο "Ρ" επικοινώνησε με τον πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ρουμανίας, Αλεξάντρου Παντάζι,σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων και τη θέση του κόμματος απέναντι σ' αυτές.
"Το κόμμα μας υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ανθρακωρύχων και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των ανθρακωρύχων, κρατάει σκληρή στάση και δε δέχεται να συζητήσει μαζί τους, απλώς δε θέλει να ακούσει για τις διεκδικήσεις τους. Υστερα απ' αυτό οι ανθρακωρύχοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν πορεία προς το Βουκουρέστι, αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Η κυβέρνηση έστειλε εγκύκλιο στις νομαρχίες να επέμβουν δυναμικά οι αστυνομικές δυνάμεις, δηλαδή με οποιονδήποτε τρόπο να μην επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους και να φτάσουν στο Βουκουρέστι. Οι ανθρακωρύχοι, φτάνοντας στο Βουκουρέστι, θα ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Οι απεργοί προχωρούν προς την πόλη Ρίμνικου Βίλτσεα, στη συνέχεια προς Κραγιόβα και Βουκουρέστι. Η κυβέρνηση ζητά όμως να τους σταματήσουν οι δυνάμεις της τάξης. Χτες βράδυ έφτασαν στην πόλη Χορέζου, όπου η αστυνομία έχει στήσει οδοφράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αναμένεται μια σκληρή σύγκρουση και από τις δυο πλευρές. Οι ανθρακωρύχοι είναι 15.000 άτομα και νομίζω ότι δε θα βρεθεί κανένα εμπόδιο να τους σταματήσει. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, πάση θυσία. Στο μεταξύ, τη στήριξή τους προς τους ανθρακωρύχους εξέφρασαν τα συνδικάτα των οικοδόμων που έχουν 300.000 μέλη".
Θα στηρίξει την κυβέρνηση Ντ' Αλέμα μέχρι το τέλος της θητείας της το Κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα, παρά την αποχώρηση των τριών υπουργών του
ΡΩΜΗ.-
Κανένα πρόβλημα δε φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνασπισμού του Μάσιμο ντ' Αλέμα, παρά τη δυσφορία που εξέφρασε ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος "Δημοκρατική Ενωση για τη Δημοκρατία" Φραντσέσκο Κοσίγκα.
Την αποχώρηση από την κυβέρνηση των τριών υπουργών - μελών του κόμματός του ανήγγειλε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χριστιανοδημοκράτης Φραντσέσκο Κοσίγκα,πυροδοτώντας έντονες φήμες περί κλυδωνισμών της, μόλις, τρίμηνης κυβέρνησης συνασπισμού. Εντούτοις, κατέστη σαφές, λίγες ώρες αργότερα, από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της "Δημοκρατικής Ενωσης για τη Δημοκρατία" Κάρλο Βιβιάνι ότι η δυσαρέσκεια του Κοσίγκα δεν αναφέρεται στις αποφάσεις και στις ενέργειες της κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι 31 βουλευτές του θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι το πέρας της κανονικής της θητείας, την άνοιξη του 2001.Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς" Μάσιμο ντ' Αλέμα εξέφρασε, χτες, την έκπληξη και την ανησυχία του για την απόφαση του Κοσίγκα για αποχώρηση των υπουργών του, όμως υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Ο ντ' Αλέμα επανέλαβε ότι παραμένει πιστός στις αρχές που οδήγησαν στο σχηματισμό της κυβέρνησής του και ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν.
Η δυσφορία του Κοσίγκα, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, δεν οφείλεται στον Μάσιμο ντ' Αλέμα, αλλά στον προκάτοχό του Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών των κομμάτων που απάρτιζαν τον, πρώην, "Συνασπισμό της Ελιάς" - Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, Λαϊκό Κόμμα και Πράσινοι - προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παρουσίασης κοινής λίστας υποψηφίων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο Κοσίγκα είχε θέσει ως όρο συμμετοχής του στην κυβέρνηση του ντ' Αλέμα τη διάλυση της "Ελιάς", την οποία εκτιμάται ότι θεωρεί ως βασικό αντίπαλό του στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
ΜΟΣΧΑ.-
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών "αρνείται να διασαφηνίσει" αν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κρύβεται σεαεροπορική βάση στην κεντρική Ρωσία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", ο "Απο" έχει καταφύγει στη βάση Νίζνι Νοβγκορόντ, περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Πάντως η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει σχόλια όσον αφορά την πληροφορία, επιφυλασσόμενη να εκδώσει ανακοίνωση σήμερα (Πέμπτη).
Στο μεταξύ, η οργάνωση "Human Rights Watch" επέκρινε χτες την ιταλική κυβέρνηση επειδή επέτρεψε στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν να εγκαταλείψει την Ιταλία, αντί να τον εκδώσει στην Τουρκία για να υποβληθεί σε δίκη.
Η οργάνωση διατείνεται ότι η Ιταλία, η Γερμανία και άλλες χώρες άφησαν να τους ξεφύγει "η ευκαιρία να επιδείξουν μια ενιαία στάση κατά της τρομοκρατίας"...
ΚΟΛΟΜΠΟ.-
Την άρση της λογοκρισίας που έχει επιβληθεί στον Τύπο της Σρι Λάνκα και τους ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται στη χώρα, ζητούν πολιτικοί και διεθνείς οργανώσεις, συναντούν όμως απέναντί τους την κυβέρνηση της προέδρου Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, η οποία είναι αποφασισμένη να "πατάξει την τρομοκρατία".
Η οργάνωση "Article 19" με χτεσινή της ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τους πραγματικούς αριθμούς των απωλειών στις μάχες και των καταστροφών στις εστίες των κατοίκων των περιοχών, όπου ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών Ταμίλ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δε μοιάζει να πτοείται. Από την 5η του Ιούνη του 1998, όλοι οι δημοσιογράφοι ορίστηκε ότι οφείλουν να παραδίδουν τα κείμενά τους σε στρατιωτικούς για "επεξεργασία", ενώ το Δεκέμβρη η λογοκρισία ανατέθηκε σε πολιτικούς.
Η έλλειψη πληροφοριών για τις συγκρούσεις "επιδεινώνεται" από το γεγονός ότι η πρόσβαση στις περιοχές, όπου οι μάχες διεξάγονται, απαγορεύεται.
Η σύγκρουση των αυτονομιστών Ταμίλ με το στρατό, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί από το 1984, έχει κοστίσει πάνω από 57.000 ζωές.
ΤΙΡΑΝΑ.-
Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε χτες ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η συνεδρίαση, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Δε διακριβώθηκε ο λόγος για τον οποίο ο Νάνο υπέβαλε παραίτηση, όπως επίσης το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Διευθυντικό Συμβούλιο αναμενόταν να ορίσει προσωρινό πρόεδρο μέχρι το συνέδριο το κόμματος το Μάρτη, στη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Ο Νάνο έπεσε θύμα της κρίσης στο Κόμμα, που προκλήθηκε λόγω της "αμφιλεγόμενης" στάσης που τήρησε κατά τη διάρκεια της "απόπειρας πραξικοπήματος" από τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
ΜΟΣΧΑ.-
Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ ζήτησε χτες μεγαλύτερη προσέγγιση με την Κούβα κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Ρομπέρτο Ρομπάινα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ο Κουβανός υπουργός βρίσκεται στη Μόσχα με την ευκαιρία της 40ής επετείου της Κουβανικής Επανάστασης. "Είναι από τις προτεραιότητές μας στη Λατινική Αμερική οι σχέσεις με την Κούβα", δήλωσε ο Πριμακόφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης μηνύματος του Προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη μείωση της απομόνωσης της Κούβας τους τελευταίους μήνες. Από την πλευρά του, ο Ρομπάινα ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης Πριμακόφ.