Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες, για να σπάσει την ενότητα και αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος και να υποθάλψει τον "κοινωνικό αυτοματισμό", καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμες και επίκαιρες τις θέσεις, που ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας συζήτησης για την Παιδεία. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρμένο από τα πρακτικά της Βουλής:
"Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, από αυτό το Βήμα, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε μια φιλοσοφική άποψη πως, όταν δε συμφωνεί με μια ιδέα, με μια κίνηση, με μια πρόταση ή δεν τον συμφέρει, τότε αυτή μπορεί να κηρυχτεί ανύπαρκτη. Για άλλη μια φορά δηλαδή, ακούσαμε ότι μέσα στο Κοινοβούλιο, το μόνο κόμμα που έχει θέσεις είναι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε άλλο, παρά τη δική της πρόταση.
Εμείς, βέβαια, δε συμφωνούμε με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, αλλά δεν μπορούμε να τις κηρύξουμε ανύπαρκτες. Ολοι έχουμε καταθέσει προτάσεις.
Κατ' αρχήν, ο νόμος που συζητούμε σήμερα έχει συζητηθεί στη Βουλή, στις επιτροπές και στην Ολομέλεια. Τι λέγαμε τόσο καιρό, δε συζητούσαμε;
Και επειδή δεν μπορώ να δεχτώ να θεωρείται και η πρόταση του ΚΚΕ ανύπαρκτη, για άλλη μια φορά το βασικό περίγραμμα θα το καταθέσω. Δεν είναι τίποτε καινούριο. Τα έχουμε πει πολλές φορές και θα τα ξανακαταθέσουμε με μια καλύτερη κατάταξη. Θα αναπτύξω και ορισμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου.
Εμείς προβάλλουμε έντεκα σημεία: Τέσσερα, που είναι γενικότερης σημασίας και προοπτικής - αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να γίνουν, βέβαια προϋποθέτουν πολύ μεγάλες αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης - και επτά σημεία, που εμείς τα θεωρούμε άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ανύπαρκτη δεν είναι η πρότασή μας. Δικαίωμά σας να διαφωνείτε με αυτήν και να την πολεμάτε.
Καταθέτω λοιπόν αυτό το κείμενο".
"Κύριε πρωθυπουργέ από κάτω αντέδρασα σε ορισμένα σημεία της δευτερολογίας σας. Πραγματικά δεν άντεξα να περιμένω να μιλήσω στην ώρα μου. Περίμενα μια απάντηση εν πάση περιπτώσει.
Είπατε ότι όσοι είναι υπέρ ή στηρίζουν τους αγώνες των μαθητών και των μαθητριών, όσοι αν θέλετε στηρίζουν και τις μορφές πάλης που δημοκρατικά αποφασίζονται, τότε είναι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας. Και σας παρακάλεσα να κατονομάσετε πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, που είναι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας. Δεν απαντήσατε.
Τώρα, που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σας καθησύχασε ότι είναι στην ουσία εναντίον των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και είναι υπέρ της βωβής διαμαρτυρίας, σαν το βωβό κινηματογράφο, τώρα νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να ρωτήσω, μπας και είμαστε εμείς που στηρίζουμε τους αγώνες, που είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες, άρα λειτουργούμε υπέρ της ιδιωτικής παιδείας; Νομίζω ότι θα είναι αφελής κανείς σ' αυτή την αίθουσα να ψέξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας.
Και με την ευκαιρία, η ιδιωτική παιδεία γιγάντωσε τα τελευταία χρόνια. Ποιος της επέτρεψε να γιγαντωθεί; Εμείς; Καταργήστε τη διά νόμου.Και κοιτάξτε, τώρα, δεν έχετε να κάνετε με τα μικρά φροντιστηριάκια που μπορεί να υπήρχε και μια συναισθηματική στάση απέναντί τους, ή μία ρεαλιστική στάση ότι είναι μικρομεσαίοι, φτιάχνουν και κάποια φροντιστήρια. Τώρα, μιλάμε για μεγάλα συγκροτήματα που διακλαδώνονται στις γειτονιές.
Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος μετέτρεψε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε μαγαζάκια των ιδιωτών, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών - δεν έχει σημασία τι λένε δημόσια - αναγνωρίζουν ότι τελικά δεν κάνουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, αλλά ερευνούν για τους ιδιώτες; Εμείς το κάνουμε αυτό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας; Μήπως φταίνε οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και οι καταλήψεις;
Να πω και κάτι τελευταίο. Κυκλοφορεί ένα από τα μεγάλα φροντιστήρια φυλλάδια για το φροντιστήριο του 2000 και ανάμεσα στα άλλα γράφει: "Η λύση που προτείνουμε εμείς". Βέβαια, είναι απάτη αυτό που προτείνει. Δεν κάνω διαφήμιση διαβάζοντας. Λέει, λοιπόν: "Η λύση που προτείνουμε εμείς: Απολυτήριο ξένου σχολείου με σπουδές εξ αποστάσεως. Δημιουργήσαμε την απαραίτητη υποδομή, ώστε ο μαθητής με μικρό κόστος και χωρίς να μετακινηθεί να εξασφαλίζει απολυτήριο λυκείου, αντίστοιχο του ελληνικού".
Εγώ σας λέω, αφήστε αυτό το μύθο. Το δικό σας θεσμικό πλαίσιο δεν είναι που επιτρέπει αυτά τα πράγματα; Να βγαίνουν φροντιστήρια και να οργανώνουν σπουδές εξ αποστάσεως; Το ΚΚΕ τα υπερασπίζεται αυτά;
Αφήστε τα, λοιπόν, όλα αυτά και αν θέλετε να λέτε επώνυμα ποιος είναι με την ιδιωτική παιδεία".
"Βεβαίως, να το πούμε καθαρά: Καταλαβαίνω γιατί δεν παίρνετε πίσω το νόμο.Γιατί είναι κομμένος και ραμμένος στους νόμους της αγοράς. Το είπατεεξάλλου, έχουμε, λέει, ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Ακριβώς τέτοιους απόφοιτους θέλετε, μία μειοψηφία που θα είναι η ελίτ και αυτή θα βγαίνει από τα ελληνικά πανεπιστήμια και από τα ξένα και μία μειοψηφία, η οποία θα προσαρμόζεται να αλλάζει τα επαγγέλματα, όχι γιατί έχει πολύπλευρες δεξιότητες, αλλά γιατί δεν έχει τι να κάνει. Δεν είναι κακό να εναλλάσσονται τα επαγγέλματα, αλλά θα γίνεται σαν αποτέλεσμα της μερικής απασχόλησης, του μοιράσματος της ανεργίας κλπ".
"Ολοκληρώνοντας θα διαβάσω - με φθάνει ο χρόνος - τα έντεκα σημεία και θα υπογραμμίσω ποια είναι τα άμεσα:
Πρώτον,να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Αμεσο θέμα.
Δεύτερον,να παρέχεται δωρεάν εκμάθηση ξένης γλώσσας και να εξασφαλίζεται επάρκεια που πιστοποιείται μέσα από το δημόσιο σχολείο σε μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Και όχι αυτά που λέγονται με το φροντιστήριο. Αυτό θέλει κάποιο χρόνο, αλλά μπορεί να γίνει.
Τρίτον,εκτιμάμε ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, της κοινωνίας απαιτούν άλλα, ριζικά μέτρα: Τη γενναία αύξηση οπωσδήποτε των δαπανών για την παιδεία. Την κατάργηση της ιδιωτικής και της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Την κατάργηση της ιδιωτικής. Μπορεί να θέλει τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε εξαγγείλει το 1981, δεν την έκανε, αλλά κάτω από το φόβο έκλεισαν κάποια σχολεία. Ξαναφούντωσαν μετά, όταν είδαν ότι αυτό ήταν μόνο απειλή και όχι πραγματικότητα.
Τέταρτον,καθιέρωση ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου σαν απαραίτητο υπόβαθρο, όχι μόνο των πανεπιστημιακών σπουδών, αλλά και της όποιας επαγγελματικής εκπαίδευσης θα χρειαστεί ο νέος και η νέα. Εμείς προτείνουμε για τους νέους, που δε θέλουν να πάνε στα πανεπιστήμια, αλλά θέλουν μία επαγγελματική ειδίκευση, να υπάρχουν μεταλυκειακές σχολές ένας χρόνος, έξι μήνες, δύο χρόνια - αυτό είναι καθαρά επιστημονικό ζήτημα - ενταγμένες μέσα στη δημόσια εκπαίδευση, όχι αυτά τα ΙΕΚ τα συνονθυλεύματα, που εκεί να δίνουν μία επαγγελματική ειδίκευση. Επιμένουμε όμως για ενιαίο υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο.
Πέμπτον,σαν άμεσο μέτρο προτείνουμε την κατάργηση των ΤΕΕ - όχι των ΤΕΙ - που αποτελούν υποδεέστερο σύστημα ευτελούς κατάρτισης, παράλληλα με το λύκειο. Και αυτό πάλι με προοπτική το δωδεκάχρονο σχολείο. Επίσης, προτείνουμε να αναδιοργανωθεί και να βελτιωθεί η νυκτερινή εκπαίδευση.
Εκτον,διεκδικούμε την ακύρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με άμεσο μέτρο ταυτόχρονα τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα, τη μείωση αναλογίας διδασκόντων - διδασκομένων στο ένα προς είκοσι, τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο, ξεκινώντας από τα σχολεία των πιο φτωχών λαϊκών συνοικιών και περιοχών. Την ολοκλήρωση της εργασίας μέσα στο σχολείο, που θα συμπεριλαμβάνει την άθληση, την καλλιτεχνική παιδεία, την ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική λειτουργία. Ετσι θα ξεμπλέξουμε από αυτές τις διάφορες ιδιωτικές σχολές και τα φροντιστήρια που φουντώνουν. Η ενισχυτική διδασκαλία μέσα σε αυτό το σύστημα παιδείας που έχετε δεν πρόκειται να ανακόψει τη ροή προς τα φροντιστήρια. Δεν πρόκειται, δυστυχώς, να την ανακόψει.
Εβδομον,άμεσο μέτρο θεωρούμε την οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών μέσα από περιοδική ετήσια επιμόρφωση με ευθύνη των πανεπιστημίων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να αποσυρθεί το νέο σύστημα ελέγχου και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών που αποκαλείται "αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου".
Ογδοον,υποστηρίζουμε την ίδρυση - αυτό που είπα προηγούμενα - δημοσίων ειδικών επαγγελματικών σχολών ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα,με σκοπό την εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής μόρφωσης και όχι ληξιπρόθεσμης κατάρτισης επί πληρωμή, όπως γίνεται τώρα με τα ΙΕΚ ΚΕΚ, που πρέπει να καταργηθούν.
Ενατον,για την ανώτατη παιδεία υποστηρίζουμε τη συγκρότηση ενιαίας ανώτατης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, που θα καλλιεργεί την ικανότητα επιστημονικής σκέψης και δράσης και θα δίνει πλήρη επιστημονική επάρκεια σε όλους τους αποφοίτους. Οταν λέμε ενιαία εκπαίδευση, εννοούμε και την ένταξη των ΤΕΙ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ουσιαστικά και όχι τυπικά με ένα στενό οργανωτικό τρόπο, που σημαίνει μελέτη, με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν, ώστε τα ΤΕΙ να πάψουν να είναι υποβαθμισμένα ΑΕΙ - γιατί έτσι είναι σήμερα - ή να είναι μία αδιαβάθμητη βαθμίδα που στριμώχνεται ανάμεσα στα σημερινά ΑΕΙ και στο συνονθύλευμα των ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ. Αυτό που είπα προηγουμένως θέλει μία μελέτη και μία προσαρμογή, δεν μπορεί να γίνει σε ένα μήνα βεβαίως ή και σε ένα χρόνο, αλλά μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα.
Δέκατον,άμεσα να καταργηθούν αυτά τα περίφημα προγράμματα σπουδών επιλογής και το δήθεν ανοιχτό πανεπιστήμιο, καθώς και κάθε είδους δίδακτρα. Να κατοχυρώνεται η επιστημονική ειδίκευση στο πτυχίο. Να μη δημιουργηθούν οι πολλαπλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί κύκλοι και γενικότερα η λογική της αποσύνδεσης πτυχίου και επαγγέλματος.
Ενδέκατον,το θέμα της πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή το εξεταστικό, δεν είναι αυτόνομο εκπαιδευτικό πρόβλημα. Συνδέεται γενικότερα με τους στόχους, τους σκοπούς και τους προσανατολισμούς της παιδείας. Επομένως, στάδιον δόξης λαμπρόν, απεξαρτημένο από το Λύκειο και τις εξετάσεις του Λυκείου, να μελετηθεί το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εχουμε σκέψεις, αλλά εδώ έχουμε να λύσουμε πιο χοντρά ζητήματα και δεν είναι η συγκεκριμένη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε. Αμεσα προτείνουμε την κατάργηση του νέου συστήματος - λαιμητόμου για την αξιολόγηση και την πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β Λυκείου και Γ Λυκείου και στη λογική που έχουμε να απεξαρτηθεί το πρόγραμμα και η λειτουργία του Λυκείου από τη διαδικασία επιλογής προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στα ΤΕΙ.
Αυτή είναι η άποψή μας. Η άποψή μας δηλαδή είναι ότι κάνετε πραγματικά μία μεταρρύθμιση στην παιδεία, η οποία προσαρμόζεται πλήρως σε όλες τις άλλες αναδιαρθρώσεις που κάνετε, όπως ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, βαθιά διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς, στον κοινωνικό τομέα και παντού και όχι μόνο στις κρατικές επιχειρήσεις. Εχει να κάνει με την όλη πολιτική της συγκέντρωσης των κερδών στα χέρια λίγων. Και δυστυχώς, αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποβλέπει στην πλήρη χειραγώγηση της σκέψης. Από τον εγκυκλοπαιδισμό, την απομνημόνευση και αποθησαύριση γνώσεων, πάμε στη διαμόρφωση μιας πλήρως χειραγωγημένης, τυποποιημένης σκέψης και αυτό επίσης είναι εξίσου αναχρονιστικό με το προηγούμενο.
Εμείς λοιπόν, κάθε άλλο παρά θέλουμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Αντιθέτως, μιλάμε για απογείωση προς τα εμπρός, με την κατάργηση της ιδιωτικής παιδείας,με το 12χρονο σχολείο κλπ. Αλίμονο να μείνουμε στο χτες, αλλά και αλίμονο, στο όνομα να βάλουμε κάτι καινούριο, να περάσει αυτή η δική σας μεταρρύθμιση".
"Υποθέτω ότι όσοι είσαστε μέσα στην Αίθουσα οι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι, τι σημαίνει σύγχρονη γνώση και τι σημαίνει πεπαλαιωμένη.
Κοιτάξτε τώρα τι σταχυολογήσαμε από τα περιεχόμενα του βιβλίου του μαθήματος επιλογής της Β Λυκείου Θέματα Ιστορίας. Υπάρχουν διάφορες ενότητες. Μια ενότητα "Τεκμηρίωση της ελληνικής καταγωγής των κατοίκων της Αρχαίας Μακεδονίας". Ξέρετε την άποψή μας. Βεβαίως θέμα Μακεδονικού έθνους δεν υπάρχει, ούτε συζήτηση, ούτε Μακεδονικού κράτους. Εδώ ας μιλήσουν οι καθηγητές. Δεύτερον - και πρέπει να πω ότι ούτε στις εγκυκλοπαίδειες που κυκλοφορούν δεν υπάρχει τέτοια άποψη - "Βορειοηπειρωτικό και Ελληνοαλβανικές σχέσεις, η απώλεια της Βορείου Ηπείρου και οι προσπάθειες των Αλβανών να αφελληνίσουν την περιοχή". Αυτά έχουν αλλάξει χώρια που δεν υπήρχαν και τέτοια πριν. Αφήστε όμως το πολιτικό μέρος.
Τρίτον, "Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιστορική αναδρομή στο πώς Τούρκοι και ξένες δυνάμεις επιβουλεύτηκαν την ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας". Βεβαίως δε μας ξενίζει που στη βιβλιογραφία των φιλολόγων προτείνεται και ο κ. Πλεύρης.
Σταχυολογούμε ορισμένα δείγματα του είδους των γνώσεων και των ερωτήσεων αξιολόγησης που προκύπτουν απ' αυτές και δείχνουν την κατάντια της εκπαίδευσης, όσον αφορά την επιστημονική ακρίβεια και την ιστορική σκέψη.
Πρώτη ερώτηση. Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας και του παγκόσμιου πολιτισμού αν οι Ελληνες είχαν ηττηθεί από τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι ιστορικοί και οι παιδαγωγοί καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Δεύτερον, αναφέρατε πολιτικά πρόσωπα που έδρασαν ή δρουν τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια σκηνή με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των αρχαίων τυράννων. Δηλαδή συγκρίνουμε το σήμερα με τους αρχαίους τυράννους.
Εγώ παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ να μου απαντήσουν εάν αυτή είναι ερώτηση εκπαιδευτική η οποία προάγει τη σκέψη. Δεν κρίνουμε απόψεις!
Στο υλικό των σεμιναρίων προς τους καθηγητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνονται ορισμένοι...
- (Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
- Ακούστε, δε χάνετε τίποτα! Αλλωστε την κρατική τηλεόραση την έχετε στα χέρια σας, οπότε δε χάνετε τίποτα να ακούσετε δε θα σας βλάψει να ακούσετε!
Στα σεμινάρια λοιπόν προς τους καθηγητές των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων περιλαμβάνονται σημειώσεις με τον τίτλο: "Γίνε αυτό που είσαι". Είναι ένας εντελώς σύγχρονος τίτλος. Υπάρχουν γραμμένα. Αυτά επαναφέρουν την αντιδραστική θεωρία των γονιδίων, σύμφωνα με την οποία η νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου είναι κληρονομική και κατά συνέπεια ο καθένας γεννιέται με τη μοίρα του γραμμένη στο κούτελο για το τι θα γίνει. Αυτά είναι τα καινούρια και τα σύγχρονα.
Οσο για τα κτίρια που καταστρέφονται, εμείς είμαστε εναντίον των καταστροφών. Και αυτά γίνονται από μηχανισμούς, δεν τα κάνουν τα παιδιά!
Θυμίζω ότι στα ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΝΕΑ δημοσιεύτηκε η παρέμβαση του τέως Προέδρου της ΕΝΑΕ και της υπερνομαρχίας του κ. Κουλουμπή, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του στις 26 Νοεμβρίου 1998 προς τον κύριο Πρωθυπουργό να σταματήσει η περικοπή κατά 51% των κονδυλίων προς τη σχολική στέγη. Και βεβαίως περικόπηκαν τα κονδύλια, διότι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης ο ΟΣΚ.
Αυτό το λέω, γιατί εν πάση περιπτώσει γίνεται συζήτηση περί της υποδομής. Κάνω απλώς μία διασύνδεση. Να πείτε στους μηχανισμούς σας να μην καταστρέφουν τα σχολεία. Βεβαίως δεν είμαστε υπέρ"!
"Θέλω, για να ολοκληρώσω, να αναφερθώ σύντομα στα έντεκα σημεία, θέσεις μας για την Παιδεία, ξακαθαρίζοντας όμως το εξής: Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που μπορεί σήμερα να ικανοποιήσει όχι τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά τη λαϊκή οικογένεια είναι να πάρετε πίσω το νόμο. Εχουμε το νόμιμο δικαίωμα να το ζητάμε αυτό και εσείς πάρτε την ευθύνη!
Ακούστηκαν βεβαίως προτάσεις και από τα άλλα κόμματα - αν τις κατάλαβα καλά - ή και από άλλους παράγοντες, να ανασταλεί η λειτουργία του νόμου, να παγώσει ο νόμος. Δεν είναι δική μας θέση, αλλά εγώ θα έλεγα ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν θέλει να ξεμπλοκάρει την κατάσταση να το υιοθετήσει αυτό, δηλαδή το πάγωμα και την αναστολή του νόμου. Εμείς βέβαια είμαστε υπέρ της κατάργησης, γιατί δε διορθώνεται!
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι όχι να γίνει πάγωμα και η αναστολή της λειτουργίας, για να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το χρόνο και να τον περάσει το νόμο για να σταματήσουν οι αγώνες, να ανοίξουν τα σχολεία και να κοροϊδέψουμε, όπως έγινε και με τους αγρότες.
Κάντε και αυτό, πάρτε την ευθύνη για πάγωμα και αναστολή και από εκεί και πέρα δεν πειράζει, ας ξαναγίνει συζήτηση! Εγώ σας λέω ότι δεν είναι θέμα διαλόγου, αλλά είναι θέμα καθαρά πολιτικής επιλογής. Και νομίζω ότι ορισμένα κόμματα ξεφεύγουν από το να πάρουν θέση στα προβλήματα βάζοντας τα διαδικαστικά. Αλλά δεν πειράζει!
Να μελετήσετε τις προτάσεις των μαθητών, των φοιτητών, των καθηγητών. Δε χάθηκε ο κόσμος, κάντε και αυτό! Αλλά όχι συζήτηση στα πλαίσια αυτού του νόμου. Οχι παγίδες, δηλαδή παγώνω το νόμο για να σας τη φέρω, να εντείνω τις προβοκάτσιες, να αρχίσω τη φοβία κλπ. Γιατί κοιτάξτε να δείτε, οι αγώνες βεβαίως αναπτύσσονται όταν υπάρχουν προβλήματα, αλλά και μπλοκάρονται σε ορισμένες περιπτώσεις όταν υπάρχει τρομοκρατία. Αυτό είναι γνωστό.
Βεβαίως, οι αγώνες δε σταματάνε. Η τρομοκρατία φέρνει καινούριους αγώνες, ωστόσο προσωρινά μπορεί να ανασταλούν.
Καθαρά πράγματα λοιπόν: Εμείς είμαστε υπέρ της κατάργησης του νόμου, αλλά από εκεί και πέρα αν θέλετε να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα υπάρχουν και άλλες λύσεις και με επαγρύπνηση βεβαίως και από την πλευρά μας και από την πλευρά του κινήματος των εκπαιδευτικών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος να δούμε τι μπορεί να γίνει".
"Η κυβέρνηση κόπτεται ότι θέλει να πάνε όλα τα παιδιά στα ΑΕΙ. Ομως, την ίδια ώρα, αρνείται να καθιερώσει το δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο. Δεν είναι αυτό λίγο αντιφατικό; Εάν θέλεις ν' ανοίξεις τις πόρτες για όλους - όχι βίαια, δεν είναι υποχρεωτικό αν δε θέλουν να πάνε όλοι στα πανεπιστήμια- γιατί δεν καθιερώνεις το δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο; Οταν το σχολείο δεν είναι υποχρεωτικό, όταν ο άλλος μπορεί να σηκωθεί και να φύγει - φεύγουν αυτοί που δεν μπορούν να συνεχίσουν, για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους - τότε μη μου λέτε ότι φτάνουν όλοι στα πανεπιστήμια με ελεύθερη πρόσβαση. Θα φθάσουμε στο σημείο να αποφοιτούν τόσοι όσοι επιθυμεί η κυβέρνηση να φθάνουν στα πανεπιστήμια. Θα υπάρχει βέβαια και το κλαδευτήρι στο πρώτο και στο δεύτερο έτος. Αυτό είναι φανερό.
Ακόμη λέει η κυβέρνηση ότι θα κάνει τη διά βίου εκπαίδευση. Δηλαδή, θα εκπαιδευτεί και η γιαγιά μου ας πούμε. Η θα μπορώ να εκπαιδευτώ και εγώ αύριο σαν γιαγιά. Και πάλι όμως, δεν κάνει το δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο.
Δεν κάνει υποχρεωτική την προσχολική αγωγή. Αρα, αυτές είναι μορφές... - (Θόρυβος στην Αίθουσα).
- Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να με παραπλανήσετε. Εγώ θα πω αυτά που πρέπει να πω εκ μέρους του κόμματός μου. Καταλαβαίνωκαμιά φορά την αντίδραση στην Αίθουσα, αλλά σας παρακαλώ, λίγο κράτει. Οχι συνεχείς κραυγές. Λίγο πιο αραιές.
Λέει, λοιπόν, η κυβέρνηση, διά βίου εκπαίδευση. Εγώ, δε βλέπω κανένα πρόγραμμα για τον αναλφαβητισμό που υπάρχει, ή για το λειτουργικό αναλφαβητισμό, ή για τον ημιαναλφαβητισμό. Γενικώς, διά βίου εκπαίδευση, ξέρετε τι είναι; Να υπάρχουν μερικά μαγαζάκια διάφορων επιτηδείων, που θα παίρνουν την ώρα εφτά, δέκα, ή είκοσι χιλιάδες, θα κάνουν κάποια διάλεξη στους υπόλοιπους και αυτό θα θεωρείται διά βίου εκπαίδευση. Αν θέλετε διά βίου εκπαίδευση, δώστε σύγχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση σ' εκείνη την ηλικία που μπορεί να προσλαμβάνει και να αφομοιώνει γνώσεις και να έχει κριτική σκέψη. Λύστε τα προβλήματα της εκπαίδευσης μέχρι τα είκοσι πέντε χρόνια, λύστε τα προβλήματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και αφήστε αυτά τα φληναφήματα της διά βίου εκπαίδευσης".
"Θα πηγαίνετε στους τενεκεδομαχαλάδες, που θα πολλαπλασιαστούν στην Αθήνα με τη φτώχεια και την ανεργία, και θα κάνετε διαλέξεις και αυτό θα είναι η διά βίου εκπαίδευση. Τα βλέπουμε και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία κλπ. Με την ευκαιρία, ο φίλος σας ο κ. Μπλερ έκανε την εξής επαναστατική πρόταση. Τα σχολεία τα δημόσια, είπε, τα οποία έχουν χαμηλές επιδόσεις - τα παιδιά έχουν χαμηλούς βαθμούς, κάνουν απουσίες, παίρνουν ναρκωτικά, κάνουν πράξεις βίας, μάλιστα αυτές οι πράξεις βίας έχουν καταντήσει λάστιχο - αυτά τα σχολεία θα γίνονται ιδιωτικά. Αυτός είναι ο καινούριος νόμος του κ. Μπλερ και ξεκινάνε κινητοποιήσεις και στην Αγγλία. Ορίστε η λύση. Αυτά θα γίνουν ιδιωτικά. Θα τα φέρετε και εκτός αυτού έχουμε και άλλα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αμα περάσει αυτή, θα φέρει και άλλα ο κ. Σημίτης, γιατί πραγματικά υπάρχει ένα απόθεμα πειραμάτων στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτοί τα κάνουν πιο μπροστά, θα τα πάρουμε, θα τα φέρουμε εδώ και θα πούμε ότι είναι σημεία των καιρών. Είναι, λοιπόν, παγίδα η διά βίου εκπαίδευση. Δηλαδή, για να το ξαναπώ, όλα αυτά που λέγονται περί διά βίου εκπαίδευσης και για ανοιχτές θύρες δεν πρόκειται για εκπαίδευση, αλλά πρόκειται για "κατάρτιση". Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι ακόμη πιο ταξική απ' όλες όσες είχαν έρθει".
"Επιγραμματικά έτσι είναι. Ξαναλέει ο κύριος πρωθυπουργός τα ίδια, θα επαναλάβουμε και εμείς τα ίδια επιχειρήματα. Με ποια εργαλεία βαθαίνει ο ταξικός χαρακτήρας αυτής της εκπαίδευσης για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το λύκειο τώρα είναι που πλήρως μετατρέπεται σε προθάλαμο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γιατί αυτός που δε θα τελειώσει το λύκειο και δε θα πάει πουθενά δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Το λύκειο δεν αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα και μπορεί να την αποτελέσει αν ενταχθεί μέσα στο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο με ολοκληρωμένες γνώσεις και αντίκρισμα επαγγελματικό και γνωστικό. Τώρα είναι που το λύκειο χάνει πλήρως την αξία του. Και όποιος δεν μπορεί για διάφορους λόγους να πάει στα ΑΕΙ, θα πάει στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, τα οποία αυτά και αν θα βγάζουν την πιο φθηνή και άνευ αξίας εργατική δύναμη.
Και το κλειδί για να προαχθούν οι ταξικοί φραγμοί είναι οι είκοσι οχτώ εξετάσεις και τα μυστηριώδη τεστ δεξιοτήτων.Κοιτάξτε να δείτε, δεν είμεθα αντίθετοι και η εξέταση και ο διαγωνισμός και η προφορική και η γραπτή και η συλλογική εξέταση σε ομάδες είναι μοχλός και για την αφομοίωση της γνώσης και για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά με το εξεταστικό σύστημα, το οποίο φέρνετε σεις, με αυτό το οποίο έπρεπε να είναι".
"Παραδεχτήκατε λοιπόν ότι αισθάνεται ανασφάλεια. Ο,τι κι αν κάνετε, δε θα πάψει να νιώθει ανασφαλής η νεολαία. Και γι' αυτό θέλετε να τσακίσετε αυτό τον αγώνα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος τι έκανε; Αυτό που έκανε και στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει όσο υπάρχουν προβλήματα. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Εμείς ενημερώνουμε το λαό για την κατάσταση για τις αιτίες, τα προβλήματα και πού πάνε τα πράγματα. Είναι δικαίωμά μας. Συμμετέχουμε στους αγώνες. Πού ακούστηκε ότι τα κόμματα δεν έχουν δικαίωμα να έχουν γνώμη, να στηρίζουν ή να μη στηρίζουν αγώνες; Και εσείς κάποτε το κάνατε. Σηκώνατε μαύρες σημαίες. Η Νέα Δημοκρατία έκανε τον αγώνα της κατσαρόλας. Εμείς δε σας εγκαλούμε γιατί έχετε την άλφα ή τη βήτα θέση για τους αγώνες. Δικαίωμά σας. Από πού βγήκε ότι τα κόμματα δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στους αγώνες; Για τι είναι τα κόμματα; Μόνο για να μιλάνε στις αίθουσες του Κοινοβουλίου, στις διακομματικές επιτροπές, να πηγαίνουν στις δεξιώσεις και να κάνουν συμπόσια; Αυτό είναι κόμματα;
- ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δεκαπενταμελή.
- Μη μας γυρίζετε σαράντα χρόνια πίσω. Ποια κυβέρνηση έχει δεχτεί τους αγώνες; Εν πάση περιπτώσει είναι πολύ εύκολο αυτό που κάνετε, να στέλνετε στην κρατική τηλεόραση, να προσκαλείτε παιδιά δεκαπεντάχρονα και μετά να πηγαίνουν οι υπουργοί και οι διάφοροι και να λένε ότι δε βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες τα συντονιστικά. Αν δε βγήκαν να κληθούν οι μαθητές να ξαναμελετήσουν και να βγάλουν καινούρια συντονιστικά. Εμείς δε θα ασχοληθούμε μ' αυτά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα λύσουν οι μαθητές, που βγήκαν δημοκρατικά ή μη δημοκρατικά.
Σας έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία. Η ΓΣΕΕ με την οποία εσείς κάνετε διάλογο και η ΑΔΕΔΥ είναι προϊόντα εκλογής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων; Εσείς εκφράζετε με το 41% των ψήφων την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Μέσω του νόμου που έχετε τον αντιπροσωπεύετε. Είναι ντροπή να μιλάτε μ' αυτό τον τρόπο απέναντι σε δεκαπεντάχρονα και σε δεκαεξάχρονα παιδιά που κάνουν λαϊκές συνελεύσεις.
Και σε μένα είναι πολύ εύκολο να βγω στην τηλεόραση και να έρθει ένα παιδάκι που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ και να κάνω διάλογο μαζί του. Δε θα το κάνω αυτό, γιατί πολύ εύκολα μπορεί ένας πολιτικός, που αν θέλετε από το πρωί μέχρι το βράδυ κόβουμε και ράβουμε, να κολλήσει στον τοίχο οποιοδήποτε παιδάκι. Αλλά, πήρατε πολύ καλές απαντήσεις από τα ίδια τα παιδιά".
"Αφήστε αυτά τα γκαιμπελίστικα. Αν οι αγώνες είναι δίκαιοι, αν ακολουθούν δημοκρατικές διαδικασίες, όλα αυτά πρέπει να κριθούν από τους ίδιους τους μαθητές. Ούτε εσείς ούτε εγώ είμαστε αυτοί που θα κρίνουμε τις διαδικασίες με τις οποίες εκλέγονται τα όργανα. Αυτά θα τα κάνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Θέλετε να τους κλείσετε το στόμα. Αυτή είναι η ουσία.Οσον αφορά το πείσμα που δείχνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες και γενικότερα η νεολαία σ' αυτούς τους αγώνες δεν οφείλεται μόνο στην όξυνση των προβλημάτων, αλλά και στο γεγονός ότι καταλαβαίνουν πως τους κοροϊδεύετε. Πρώτα πρώτα όταν τους λέτε ότι τους καπελώνουν κάποιοι, ότι τους υποκινούν άλλοι, είναι σαν να τους λέτε ότι δεν έχουν μυαλό. Και να το πουν μεταξύ τους οι μαθητές, που έχουν αντιθέσεις μεταξύ τους δεν πειράζει. Αλλά όχι οι ηγεσίες κομμάτων.
Και το πείσμα βγαίνει από το γεγονός ότι τους κοροϊδεύετε. Πρώτη κοροϊδία, τα περί παιδείας ανοιχτών θυρών και περί ελεύθερης πρόσβασης. Από την πλευρά μας, έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα, αλλά θα ξαναπούμε ότι με το νέο σύστημα σαράντα χιλιάδες παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα Λύκεια για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Επίσης ένα 10% εγκαταλείπει κάθε χρόνο την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δεν έγινε όμως κανένας απολογισμός για τους λόγους που την εγκαταλείπουν. Φταίνε μόνο ο μπαμπάς και η μαμά; Εγώ θα 'λεγα ότι φταίνε λιγότερο. Ποια μέτρα πήρατε για να βρείτε αυτά τα παιδιά, δε λέω για να τα βάλετε στα σχολεία, αλλά τουλάχιστον για ν' ανοίξετε ένα μέτωπο μ' αυτό το θέμα. Για πλάκα έφυγαν;
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος εκραύγαζε τις τελευταίες μέρες ότι γίνεται παραπληροφόρηση όταν οι αγωνιζόμενοι μαθητές φωνάζουν ότι σήμερα αποφοιτούν από το Λύκειο εκατόν είκοσι χιλιάδες μαθητές και ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τους φθάσει στις ογδόντα χιλιάδες, δηλαδή σ' αυτούς που θα μπουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτό δεν το λέμε εμείς ή οι μαθητές. Τα δήθεν ψεύτικα στοιχεία τα δίνει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στο φυλλάδιο "Εκπαίδευση 2000". Τον Ιούνιο του 1998 οι τελειόφοιτοι της Γ Λυκείου ήταν περίπου εκατόν είκοσι χιλιάδες. Απ' αυτούς, έλαβαν μέρος στις γενικές εξετάσεις περίπου ογδόντα πέντε χιλιάδες. Μαζί με τους αποφοίτους των παρελθόντων ετών ήταν εκατόν πενήντα χιλιάδες. Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν γύρω στις ογδόντα χιλιάδες θέσεις. Δε θα μείνουν έξω σαράντα ή πενήντα χιλιάδες; Να μη λέει λοιπόν ότι θα υπάρχει ένας απόφοιτος για κάθε θέση.
Ας σας κάνουμε τη χάρη εντελώς προσωρινά και να πούμε ότι ναι, θα πάνε στο Πανεπιστήμιο.
- ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ: Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια;
- Η κυβέρνηση μιλάει για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Και βεβαίως για σας, τα παιδιά της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, μπορούν να πάνε και στα ΤΕΕ και σε κάποια μονοτάξια και σε διτάξια και σε σχολές άνευ σημασίας. Τώρα, μιλάμε για την ανώτατη εκπαίδευση. Ας πούμε ότι κάποιοι φτάνουν στα πανεπιστήμια. Κατ' αρχήν, υποδομή δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Ομως το κλαδευτήρι θα πέσει στο πρώτο και στο δεύτερο έτος. Πόσοι θα τελειώνουν αυτά τα πανεπιστήμια;"
Θέλετε να κλείσετε το στόμα του λαού
"Λοιπόν, έχετε σχέδιο προβοκαρίσματος των αγώνων. Δεν είναι ότι κόπτεστε για τα κλειστά σχολεία. Προσπαθείτε, χρησιμοποιώντας τα παιδιά των δεκαπέντε και δεκαέξι χρόνων, να τσακίσετε γενικά κάθε αγωνιστική κίνηση, κάθε κίνηση χειραφέτησης. Θέλετε κυριολεκτικά να κλείσετε το στόμα του λαού. Δε σας νοιάζει. Πιθανόν να σας νοιάζει, αλλά δεν μπορείτε να τον πείσετε, αρκεί να μην αγωνίζεται.
Και πείτε μου, με την ευκαιρία, υπάρχει κανένας αγώνας που να ήταν δίκαιος ή που κατά τη γνώμη σας να ήταν επίκαιρος;
Οι αγρότες να μην κινητοποιούνται, γιατί κόβουν τη συγκοινωνία, γιατί τα ξενοδοχεία στο Πήλιο δεν έχουν κίνηση κάθε Σαββατοκύριακο, γιατί στα χιονοδρομικά κέντρα δεν μπορούν να πάνε να κάνουν σκι. Λέτε και η αγροτιά που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, πρέπει να λυπηθεί για τους λίγους που κάνουν κάθε Σαββατοκύριακο σκι στα χιονοδρομικά κέντρα ή πηγαίνουν στα ξενοδοχεία του Πηλίου. Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να είναι το πρωτεύον αυτό.
Αγώνες να μη γίνονται το καλοκαίρι γιατί έχουμε τουριστική κίνηση, αλλά να μην γίνονται και το χειμώνα γιατί δυσκολεύονται τα μαγαζιά.
Πότε να γίνεται αγώνας; Και οι αγώνες είναι δίκαιοι και πρέπει να γίνονται γιατί υπάρχουν οξυμένα προβλήματα. Πότε να γίνονται; Την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτομαγιά, που την έχετε μετατρέψει σε γιορτή των λουλουδιών; Να μας πείτε πότε να γίνονται οι αγώνες. Ποτέ.
Υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε ότι μπορεί να γίνει ένας αγώνας; Επομένως θέλετε να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα και πάτε σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, στα παιδιά. Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό το τσάκισμα τους ίδιους τους γονείς και όλες τις άλλες μεθόδους συκοφαντίας και προβοκάτσιας ".
"Κύριε πρωθυπουργέ όταν το μεσημέρι βγήκε ο κ. Ρέππας και είπε ότι το ΚΚΕ πρέπει να σεβαστεί το νόμο, αναρωτιόμουν τι σκαρώνει η κυβέρνηση. Κυκλοφόρησε στα σχολεία σήμερα της Αθήνας και του Ηρακλείου μια προκήρυξη που την υπογράφει, δήθεν, η ΚΝΕ. Κοιτάξτε, όταν βάζετε κάποιους μηχανισμούς να γράφουν τέτοιες προκηρύξεις και από κάτω να γράφουν "ΚΝΕ", κάντε καλύτερη συνεργασία να είναι και λίγο πιο έξυπνες. Γιατί με γυμνό μάτι βγαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να το γράψει η ΚΝΕ. Καλεί, λέει, η ΚΝΕ να ξυλοκοπείται παραδειγματικά κάθε εχθρικό στοιχείο προς την ΚΝΕ. Λοιπόν τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιείτε πάρα πολλές. Θα μπορούσα να αναφέρω και μαρτυρίες λυκειαρχών, καθηγητών κλπ. Δε μας χρειάζεται όμως. Αυτά τα ζει ο κόσμος καθημερινά.
Ξαναγυρνάτε στον τόπο του εγκλήματος, του πιο άγριου αντικομμουνισμού, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Πρέπει να πάψετε να μιλάτε για την ΕΡΕ και το παρελθόν. Δηλαδή πού διαφέρετε από εκείνο το παλιό παρελθόν.
Εδώ ακούσαμε ότι οι αγώνες είναι κόντρα στο εθνικό συμφέρον. Λέτε ότι οιαγώνες διαταράσσουν την ασφάλεια. Τα ίδια επιχειρήματα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πρώην καμιά φορά γίνονται χειρότεροι από τους αυθεντικούς.
- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (υφυπουργός Οικονομικών): Καλύτερα τα ξέρετε εσείς αυτά.
- Βεβαίως κάτι ξέρουμε. Εχουμε μελετήσει την ιστορία και από πάνω - κάτω και από κάτω - πάνω. Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος απέναντι στους αγώνες είναι καθαρή και αφήστε αυτά τα περί υποκίνησης. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ακόμα και αν ήθελε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να γίνεται ένας αγώνας την ημέρα, δε θα γινότανε. Τους αγώνες τους υποκινούν τα προβλήματα, οι εμπειρίες.
Εσείς ο ίδιος είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι η νεολαία αισθάνεται ανασφάλεια. Δεν είναι θέμα ψυχολογίας. Και είναι παράξενο να αισθάνεται γενικά η νεολαία ανασφάλεια. Αντίθετα, η νεολαία αισθάνεται ορμή, αισθάνεται αυτοπεποίθηση, έχει οράματα. Αυτό είναι το στοιχείο της νεολαίας. Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι σπάνιο στην πολύ μικρή ηλικία. Γιατί νιώθει ανασφάλεια; Πατάει σε πραγματικά προβλήματα. Δεν είναι θέμα ούτε εικόνας, ούτε επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων, ούτε ψυχολογίας.
Θα στείλουμε σε ψυχίατρο τη νεολαία, επειδή αισθάνεται ανασφάλεια;
Γιατί την αισθάνεται; Την αισθάνεται γιατί έχει τις εμπειρίες της και βλέπει ότι αυτός ο νέος νόμος, αυτή η λεγόμενη μεταρρύθμιση θα τσακίσει κόκαλα. Το κυριότερό της πρόβλημα δεν είναι το εξεταστικό, οι αξιολογήσεις κλπ. Αυτά είναι εργαλεία. Είναι οι ταξικοί φραγμοί, οι πιο οξυμένοι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν στην παιδεία.
Η νεολαία αισθάνεται ανασφάλεια γιατί ξέρει, πως ακόμη κι αν καταφέρει να πάρει απολυτήριο, δε θα έχει αντίκρισμα σε δουλιά. Ενα μεγάλο μέρος της νεολαίας - δε λέμε όλοι - αισθάνεται ανασφάλεια διότι ξέρει ότι ο πατέρας είναι εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος, αγρότης και όλη αυτή η ανασφαλής θέση του γονιού περνάει και στο παιδί. Μπορεί να μην κάνει σε βάθος αναλύσεις, αλλά το κάθε παιδί γενικεύει την πείρα της οικογένειάς του, της διπλανής, της παραδιπλανής".
Ξαναθυμήθηκα το σπουδαστικό της ασφάλειας
"Θα έλεγα ότι όλα αυτά που έθιξα μέχρι τώρα μάλλον αποτελούν πταίσματα, σε σχέση με την πρακτική της κυβέρνησης και ορισμένα πράγματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός εδώ στο Βήμα.
Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Σημίτη, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, για τρομοκρατία και αυταρχισμό, δεν ξέρω, εγώ τουλάχιστον είχα ξεχάσει τον Καραπαναγιώτη, τον Καραβαρίτη, το Μάλλιο και τον Μπάμπαλη τον τελευταίο καιρό και τους ξαναθυμήθηκα τώρα μ' αυτό που μας διαβάσατε.
Θέλετε να σας φέρω και εγώ πενήντα χαρτιά που να λένε διάφορα και να τα καταθέτω; Η κυρία λυκειάρχης δε σας έφερε ένα έγγραφο που να πει ότι "ξέρετε δυσκολεύομαι μέσα στις συνθήκες των κινητοποιήσεων να ασκήσω το έργο". Εσείς φαίνεται μαζεύετε πληροφορίες, ανοίγετε φακέλους. Ειλικρινά σας λέω ξαναθυμήθηκα το σπουδαστικό της ασφάλειας.
Δεύτερον, αναπτύξατε εδώ την καινούρια - δεν ξέρω αν είναι τόσο σύγχρονη- άποψη που λέει ότι όταν ψηφίζεται ένας νόμος απαγορεύεται στο λαϊκό κίνημα, σε κλάδους να τον αντιπαλεύουν. Είναι λίγο - πολύ παράνομο.
Μια συμβολή, εάν θέλετε, που έχει ξεπεραστεί βέβαια, της Γαλλικής Επανάστασης, είναι ότι, τουλάχιστον τυπικά και για το αστικό σύστημα, αναγνωρίζει τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να ψηφίζει και να νομοθετεί αλλά και ο λαός από κάτω να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανατρέψει ένα νόμο, να ανατρέψει μια πολιτική και να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Δε σας κατηγορώ που μας κατηγορείτε, γιατί έχουμε στόχο να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, γιατί αυτή είναι η θέση μας. Αλλά λίγο - πολύ,ο κ. Ρέππας μία τέτοια άποψη είπε το μεσημέρι στο πρες ρουμ, αυτή η στάση μας είναι στάση εκτός νόμου.
Επειδή από αυτό το βήμα αναφέρθηκαν προσωπικές εμπειρίες και μνήμες πέφτω και εγώ στον πειρασμό να θυμίσω κάτι. Την περίοδο 1965 - 1966 αρκετοί φοιτητές φτάσαμε μέχρι τα δικαστήρια με την κατηγορία ότι παραβιάζαμε συγκεκριμένο νόμο - αν θυμάμαι καλά ήταν ο ν.942 - που αναφερόταν στην περιφρούρηση του κύρους του θρόνου. Τότε, η ΕΦΕΕ έβαζε δικηγόρους για να μας υπερασπίζονται, δεν ψάχναμε μόνοι μας για δικηγόρους.Συνέβη και σε μένα κάτι τέτοιο. Η ΕΦΕΕ είχε ορίσει ως δικηγόρους σ' αυτή τη δίκη το σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Πεπονή και το μακαρίτη Νικηφόρο Μανδηλαρά. Ούτε ένας από αυτούς δεν υπερασπίστηκε εμάς λέγοντας ότι είμαστε μέσα στα πλαίσια του νόμου. Αντίθετα, και οι τρεις δικηγόροι υποστήριξαν - και πολύ καλά έκαναν - ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύουμε το θρόνο, έστω και αν αυτό τυπικά αντιβαίνει το συγκεκριμένο νόμο. Ετσι, καταφέραμε να αθωωθούμε. Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά.
Οταν παλεύατε εσείς το ν.330 της Νέας Δημοκρατίας ήσασταν παράνομοι στην πάλη σας; Αυτό τώρα είναι "καινούριο φρούτο". Υπάρχει νόμος και κανείς δεν μπορεί να αντιδρά, να κινητοποιείται, να οργανώνεται, να διαφωτίζει εναντίον του νόμου!
Εμείς, επειδή δεν είμαστε διπρόσωποι, ούτε άλλα λέμε και άλλα εννοούμε - το μόνο που δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε είναι για διπροσωπία - σας λέμε καθαρά ότι ναι, θέλουμε, επιθυμούμε - δεν εξαρτάται μόνο από εμάς - όχι μόνο να ανατραπεί ο συγκεκριμένος νόμος αλλά να ανατραπεί και η πολιτική σας.Αλίμονο, εάν δεν έχουμε μια τέτοια θέση σημαίνει ότι παραιτούμαστε και από απλές προοδευτικές αλλαγές. Βεβαίως, δε θέλουμε να επιστρέψει η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι γνωστά. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ψόγος και γιατί αυτά είναι παράνομα.
Μας τρομάζει - και πρέπει να προβληματιστεί ο ελληνικός λαός - η άποψή σας και όχι γιατί μας πολεμάτε. Καλά κάνετε και μας πολεμάτε αλλά να μας πολεμάτε με τίμιες και καθαρές μεθόδους, όχι με βρώμικες".
"Από την άποψη αυτή επιτρέψτε μου να πω κάποια πράγματα που δεν αφορούν το ΚΚΕ το οποίο άλλωστε είναι μαθημένο "και σε ανηφόρες και σε κατηφόρες" αλλά γενικότερα την πολιτική κατάσταση, το σήμερα και το αύριο στη χώρα μας. Πείστε τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφού έτσι το θέλετε, να σταματήσουν τους αγώνες, όχι όμως με τον εισαγγελέα. Τουλάχιστον, ο εισαγγελέας φαίνεται και μπορούμε να τον καταγγείλουμε.
Κύριε πρωθυπουργέ, με όλη την ευθύνη που νιώθουμε σαν κόμμα λέμε καθαρά ότι οι όποιες καταστροφές έχουν γίνει σε λίγα σχολεία - βεβαίως κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις καταστροφές, γιατί δε μας φταίνε ούτε τα σχολεία, ούτε τα θρανία, ούτε οι πίνακες - είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου και μηχανισμών που εκτρέφονται στις δικές σας αυλές. Αυτό το λέμε με κάθε ευθύνη και ας μας κρίνει ο ελληνικός λαός.- ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ: Σοβαρή ευθύνη!
- Δεν περιμένω να το παραδεχτείτε.
Μάλιστα, το χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων αυτής της περιόδου είναι ότι τα παιδιά που πήραν μέρος έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και αυτή η ωριμότητα όπως ξέρετε ούτε υποκινείται, ούτε υπαγορεύεται. Ηταν μια πηγαία ωριμότητα και ευθύνη των παιδιών που αποφάσισαν ελεύθερα και ανεμπόδιστα και χωρίς κανένα "καπέλο" να αγωνίζονται.
Από εκεί και πέρα οι άλλες μέθοδοί σας που χρησιμοποιείτε ή τουλάχιστον δεν τις καταδικάζετε είναι φοβερές. Οπως είπαν και τα άλλα κόμματα, βάζετε τους καθηγητές να τσακωθούν με τους μαθητές, τους γονείς να παίρνουν "από το αυτί" τα δεκαπεντάχρονα παιδιά "και στο σχολείο". Αυτές είναι κυβερνητικές μέθοδοι. Αν ένας γονιός το κάνει αυθόρμητα, δικαίωμά του, θα κριθεί από το παιδί του. Καλείτε ανοιχτά τους γονείς, διά της βίας και με το φόβο της απώλειας του χρόνου, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Οταν αυτό είναι κυβερνητική πρακτική ιδεολογία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Αναφέρθηκαν πολλές φορές τα γκαζάκια. Οι μασκοφόροι μηχανισμοί είναι, από υπηρεσίες προκύπτουν. Καθαρά πράγματα. Το λέμε και αυτό υπεύθυνα. Δε βλέπω να σας ανησυχούν.
Ακούτε να δείτε, ούτε οι αναρχικοί, ούτε οι μη αναρχικοί βάζουν μάσκες. Ενα ολόκληρο Πολυτεχνείο έγινε. Δεν μπήκαν μασκοφόροι και ήταν χούντα. Τα παιδιά έβγαιναν μπροστά στα τανκς με τα πρόσωπά τους. Δεν υπάρχουν αγωνιστές μασκοφόροι, ούτε αριστεριστές ούτε μη αριστεριστές. Αυτοί που έχουν τις μάσκες και κάνουν αυτά, εκτελούν υπηρεσίες".