ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πολιόρκησαν τις πόλεις

Με "μπλόκα" των τρακτέρ, καταλήψεις Νομαρχιών, καταστημάτων της ΑΤΕ και εφοριών, οι Θεσσαλοί αγρότες έδειξαν τη δύναμή τους και έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας να συγκρουστούν για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Οι "Μυρμιδόνες" του κάμπου πολιόρκησαν χτες, με όπλα τα τρακτέρ τους, τις θεσσαλικές πόλεις. Απέκλεισαν νομαρχίες, υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, εφορίες. Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της μέχρι να την ανατρέψουν.

Πάνω από 2.500 τρακτέρ έστησαν "μπλόκα" στο Δρούγο,στο Δέλτα,στο Πάμισο της Καρδίτσας, στον Τύρναβο,στα Φάρσαλα της Λάρισας, στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Χιλιάδες αγρότες συμμετείχαν στα δυναμικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών κι άλλων επαρχιακών πόλεων. Μαζί με τους ξωμάχους της γης, που έδειξαν για μια ακόμα φορά τα "δόντια" της δύναμής τους, βρέθηκαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα με την αγωνιζόμενη αγροτιά διαδήλωσαν κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης χιλιάδες μαθητές.

Στο στόχαστρο των αγροτικών κινητοποιήσεων η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Αυτή που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Αυτή που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αυτή που αποτελεί τον "βραχνά" της ελληνικής αγροτιάς.

Οι αγρότες διεκδικούν, ανυποχώρητα, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταμάτημα των διώξεων και των δικών, ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Παλεύουν για την κατάργηση όλων των κανονισμών της ΕΕ που επιβάλλουν περιορισμούς σε καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Αγωνίζονται για να αντιμετωπιστούν τα νέα, πιο δυσβάστακτα προβλήματα που θα δημιουργήσουν η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000" και οι νέες συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν μόνο την αρχή του νέου φετινού ξεσηκωμού, που ξεκινάει από τη Θεσσαλία και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.Στη 1η Φλεβάρη θα ανοίξει ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων, με τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα να βγαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών. Και προς τα τέλη του πρώτου δεκαήμερου του ίδιου μήνα ο αγώνας θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και θα κορυφωθεί με προχωρημένες μορφές πάλης, που θα "πιέζουν" πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Οι Θεσσαλοί αγρότες προειδοποίησαν χτες και διαμήνυσαν για τις αρχές Φλεβάρη. Η κυβέρνηση έχει ακόμα το χρόνο να δεχτεί συζήτηση επί της ουσίας με τους ηγέτες του αγροτικού ξεσηκωμού και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Εχει ακόμα την ευκαιρία να αλλάξει τακτική και να μην αντιμετωπίσει για μια ακόμα φορά τους αγωνιζόμενους αγρότες σαν εχθρούς της και παρίες της Ελλάδας. Αν δεν το κάνει "κακό του κεφαλιού της". Αυτή θα έχει την ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων...

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σιδερένιο μέτωπο κοινού αγώνα

Ενωμένοι όλοι σαν μια γροθιά. Αγρότες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, βιοτέχνες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αποφασισμένοι όλοι να αγωνιστούν με το ίδιο πάθος για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, αφού "αν "σβήσουν" την αγροτιά, όλα τα κοινωνικά στρώματα της Καρδίτσας θα βουλιάξουν". Οργισμένοι με την υποτελή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης "που θα μετατρέψει το νομό σε ένα νέο ...Λαύριο". Δεν υπάρχουν πια για τους αγρότες, για τους κατοίκους της Καρδίτσας, άλλα περιθώρια. Αυτό το ξέρουν ακόμα και οι ...πέτρες. Που επίσης γνωρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να μην "ξεριζωθούν" απ' το χώμα τους, απ' τον τόπο τους, είναι ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας, που θα δοθεί και φέτος, για πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά, με το ίδιο πάθος, με την ίδια δύναμη, με την ίδια αξιοπρέπεια...

Η συγκέντρωση των αγροτών της Καρδίτσας στην κεντρική πλατεία της πόλης, χτες το μεσημέρι, δεν ήταν απλώς συγκλονιστική, ούτε απλά το "πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για το τι θα ακολουθήσει". Ηταν ένα κράμα αποφασιστικότητας και ενότητας όλων των κατοίκων του νομού, που δεν ενδιαφέρονται μόνο για το παρόν αυτού του τόπου, αλλά κυρίως για το μέλλον του. Ηταν ένα ξέσπασμα οργής προς όλους τους ντόπιους υπηρέτες των πολυεθνικών συμφερόντων, που θέλουν να στερήσουν τον ήλιο απ' τους αγρότες και τα παιδιά τους, που θέλουν να τους κάνουν μετανάστες στην πατρίδα τους, ρίχνοντάς τους στα ανήλιαγα υπόγεια κάποιας μεγαλούπολης.

H πλατεία, γεμάτη από νωρίς. Τα καταστήματα της πόλης κλειστά. Το ίδιο η Νομαρχία και ο Δήμος. Το Εργατικό Κέντρο να έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εκπαιδευτικοί. Τα συνθήματα των μαθητών διαδέχονται τα συνθήματα των αγροτών. "Μόνος υποκινητής μας η πολιτική της κυβέρνησης",δηλώνουν με ένα στόμα και οι δύο πλευρές. Στο βήμα - πρώτος ομιλητής - ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος."Η ΤΑ, ως βαθύτατος λαϊκός θεσμός, έχει χρέος να βρίσκεται στο πλευρό σας. Μπορούμε να ανακτήσουμε μαζί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων. Μπορούμε με τον αγώνα μας να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε χαρακτηριστικά. Απ' τα μεγάφωνα ανακοινώνεται πως σχεδόν 2.000 τρακτέρ του νομού έχουν στήσει ήδη μπλόκα στο Δέλτα, στον Δρούγο και στον Πάμισο. Ενθουσιασμός και υπόσχεση για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τις επόμενες μέρες. Αλλωστε, ο αγώνας τώρα ξεκινά.

"Ας ενώσουμε τις φωνές μας, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βγάλουμε απ' τα τρομακτικά αδιέξοδα το νομό μας. Είναι βέβαιο πως θα διεκδικήσουμε και θα αγωνιστούμε - έως την τελευταία αναπνοή μας - για τα δικαιώματα των πολιτών αυτού του νομού", επισημαίνει ο νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος.

Ακολουθεί η φωνή της νεολαίας, της ξεσηκωμένης γενιάς των 16άρηδων. "Το ίδιο κράτος που ξεφούσκωνε κάποτε τα λάστιχα απ' τα τρακτέρ των πατεράδων μας, στέλνει σήμερα στα σχολεία μας εισαγγελείς. Το μαθητικό και αγροτικό κίνημα, όμως, δε λυγίζει", υπογραμμίζει ο Θωμάς Μπούτας,πρόεδρος του Συντονιστικού των μαθητών της Καρδίτσας. "Η ενότητα όλων των φορέων, όλων των κοινωνικών στρωμάτων του νομού είναι η μόνη διέξοδος στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα", συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας Πέτρος Βαγιωνής.

Στη συνέχεια, ακολουθεί καταπέλτης, η ομιλία του Γιάννη Μαγγιώση, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Αναφέρεται στην ανεργία του νομού, που έχει ξεπεράσει το 35% (επίσημα στοιχεία), στη ρημαγμένη βιομηχανία του, στα μικρομάγαζα που κλείνουν καθημερινά το ένα μετά το άλλο, στο τελειωτικό χτύπημα που προσπαθεί να επιφέρει η ΕΕ και η κυβέρνηση: Στο ξερίζωμα των αγροτών απ' τη γη τους. "Η Καρδίτσα στέλνει μήνυμα απόγνωσης και προειδοποιεί: "Δεν πάει άλλο". Η απόγνωση και η οργή μας, να το ξέρουν, θα γίνει ορμητικό ποτάμι και θα τους παρασύρει",λέει χαρακτηριστικά. Ακολουθεί χαιρετισμός του Νίκου Διάκου,εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών: "Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσοι πολλοί, τόσο ενωμένοι. Αυτή τη φορά να φοβούνται".

Αμέσως μετά, ο λόγος δίνεται στους ίδιους τους αγρότες. Ο Δημήτρης Τσέλιος,μέλος της Πανθεσσαλικής, ξεκαθαρίζει: "Είμαστε αποφασισμένοι, αν δε λυθούν τα αιτήματα που έχουμε βάλει εδώ και πέντε χρόνια, να μη σταματήσουμε τον αγώνα. Θα σταματήσουμε μόνο όταν δικαιωθούμε".

Ακόμα πιο ξεκάθαρος ο λόγος του Βαγγέλη Μπούτα: "Αν η "γλυκύτατη" συμπεριφορά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δε συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Βεβαίως και θα συναντηθούμε στις 25 Γενάρη με τον υπουργό. Εάν όμως δε δοθούν λύσεις, ο αγώνας θα κριθεί στο δρόμο. Κι αυτή τη φορά στο δρόμο θα βρεθεί όλη η Καρδίτσα".

Και η χτεσινή εντυπωσιακή συγκέντρωση δε θα μπορούσε παρά να κλείσει με την υπόσχεση πως έως την 1η Φλεβάρη - όταν και θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων - όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μια υπόσχεση που δόθηκε και από το πιο δυναμικό μπλόκο, στο Δέλτα Καρδίτσας,το οποίο επισκέφτηκαν αργότερα οι Β. Μπούτας και Β. Αναγνωστόπουλος.

Αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς

Τα ψηφίσματα των συλλαλητηρίων και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας

Στα ψηφίσματα των αγροτικών συλλαλητηρίων, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, υπογραμμίζεται:

"Η συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που αποφασίζει η ΕΕ και πιστά εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τη μικρή και μεσαία αγροτιά στον οικονομικό μαρασμό, στη χρεοκοπία, στο ξεκλήρισμα.

Η μείωση των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, οι περιορισμοί στην παραγωγή όλων των προϊόντων, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, τα υψηλά επιτόκια της ΑΤΕ, έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο.

Στην περιοχή μας, μια καινούρια μετανάστευση άρχισε τα τελευταία χρόνια και εκατοντάδες οικογένειες φεύγουν για τη Γερμανία και γι' άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση και ΕΕ πετυχαίνουν το στόχο τους, για μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, πολυεθνικές, θησαυρίζουν από την καταλήστευση του μόχθου του αγρότη.

Αυτή την πολιτική έγκαιρα την κατήγγειλε το αγροτικό κίνημα, όμως οι κυβερνήσεις, στην επιμονή τους να εφαρμόσουν την αντιαγροτική πολιτική τους, προκάλεσαν καταστροφικά αποτελέσματα.

Η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθεί η ΕΕ, καθώς και η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000", θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του αγρότη και κυρίως των μικρών και μεσαίων αγροτών. Και αυτό γιατί μειώνονται συνεχώς και θα συνεχίσουν να μειώνονται οι επιδοτήσεις, θα μπουν νέα εμπόδια στην παραγωγή των προϊόντων και στο χώρο της γεωργίας θα εισβάλλουν ορμητικά οι νέοι τσιφλικάδες".

Οι διεκδικήσεις των αγροτών σε ό,τι αφορά στα βασικά αγροτικά προϊόντα είναι:

  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ:

- Η κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, για να εισπράξουν τιμή στόχου των 365 δρχ. / κιλό οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί.

- Η κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και του περιορισμού στην καλλιέργεια για τα επόμενα χρόνια.

- Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό.

- Στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού στην ΕΕ, να διασφαλιστούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ:

Να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση τα νέα αντιαγροτικά μέτρα στον καπνό. Να διασφαλιστεί η συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας για τους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς. Να μην καταργηθεί ο Οργανισμός Καπνού, καθώς και ο Οργανισμός Βάμβακος και να αναβαθμιστούν, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους αγρότες.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:

Σιτάρι: Απελευθέρωση της καλλιέργειας από τα δεσμευτικά καταστροφικά πλαφόν, ποσοστώσεις, συνυπευθυνότητες και κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας και της περιφερειοποίησης των προστίμων. Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ: Να μην ισχύσει η μείωση της τιμής κατά 15% και να μην κάνει δεκτή η κυβέρνηση την παραπέρα μείωση κατά 20%.
  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ:

- Να αλλάξει ριζικά ο κανονισμός και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αυστηρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομηχάνους.

- Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και να ρυθμιστούν τα χρέη.

- Να μην κάνει δεκτές η κυβέρνηση τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας.

- Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

Αλλα βασικά αιτήματα είναι:

  • ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση για τα χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας αυτής της πολιτικής σε χιλιάδες αγρότες. Με κατάργηση των τόκων υπερημερίας, καθώς και των συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφθηκαν.

- Αποπληρωμή σε 15 χρόνια άτοκα για τα πέντε πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

- Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

  • ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

- Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.

- Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 6% για τα φυτικά προϊόντα και στο 7% για τα ζωικά προϊόντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ