Την παραπέρα ενίσχυση των τραπεζικών κερδών, σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, μέσω του δημόσιου δανεισμού. Στα πλαίσια αυτά, έχει ετοιμάσει, και είναι θέμα χρόνου, προώθηση σκανδαλώδους ρύθμισης για την κατάργηση της φορολογίας των τόκων κρατικών ομολόγων
Υποσχέσεις προς τους τραπεζίτες και κάθε είδους τζογαδόρους - που επενδύουν με το αζημίωτο σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου - ότι το 1999 θα τους εξασφαλίσει παχυλά κέρδη έδωσε χτες η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου για το επόμενο έτος, ο υφυπουργός, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, αν και πότε θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της φορολογίας των κρατικών ομολόγων. Η άρνηση του υφυπουργού, να δώσει κάποια αρνητική ή θετική απάντηση, ερμηνεύτηκε σαν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη φορολογία των τόκων κρατικών τίτλων.
Χαρακτηριστικά των υψηλών αποδόσεων που αποσπούν οι τραπεζίτες και όσοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρατικούς τίτλους, είναι και τα χτεσινά αποτελέσματα της "δημοπρασίας" των έντοκων γραμματίων ετήσιας απόδοσης, όπου διατέθηκαν 264 δισ. δραχμές, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο10,3%.Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 1999 (όταν προσδοκούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 2%) θα έχουν μια ονομαστική απόδοση 8,75% και πραγματική (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) περίπου 7%. Οπως, επίσης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, τη Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Γενάρη του 1999 θα διατεθούν τα λεγόμενα αποταμιευτικά ομόλογα διετούς διάρκειας, τα οποία είναι αφορολόγητα και με επιτόκιο "καθαρό" 10%. Οσοι αγοράσουν τα ομόλογα αυτά θα εισπράξουν για δύο χρόνια καθαρή απόδοση υψηλότερη του 8%, όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει εισοδηματική πολιτική για το 1999 μικρότερη του 2%.
Αμφισβητούμενα είναι επίσης τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για τον εσωτερικό δανεισμό του δημοσίου την περίοδο 1997 και 1998. Σύμφωνα με αυτά, ο εσωτερικός δανεισμός (εκδόσεις εντόκων και ομολόγων) μειώθηκε από 10,9 τρισ. δραχμές το 1997 σε 9,85 τρισ. δραχμές το 1998, εξέλιξη, η οποία αποδόθηκε στην "επιτυχή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής" του υπουργείου Οικονομικών. Στα στοιχεία, όμως, αυτά δεν περιλαμβάνονται οι περίφημες εφαρμογές της λεγόμενης "δημιουργικής λογιστικής", οι οποίες συνίστανται στη μεταφορά ληξιπρόθεσμων τόκων σε επόμενα έτη. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Οικονομικών μετέφερε τόκους 350 δισ. δραχμών, λήξης 1998 (οι οποίοι οφείλονται στην Εθνική Τράπεζα) σε επόμενα χρόνια, με τη μέθοδο της κεφαλαιοποίησής τους και της επιβολής βέβαια νέου επιτοκίου.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών για το Γενάρη του 1999 έχει προγραμματίσει την έκδοση τεσσάρων νέων ομολογιακών δανείων με νέοεπιτόκιο, ενώ για το μήνα Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί η έκδοση τριών σειρών έντοκων γραμματίων και νέα σειρά 7ετών ομολόγων.
Η πρόθεση κατάργησης της φορολογίας των ομολόγων, μετά την κατάργηση της φορολογίας των Ρέπος αποτελούν πράξεις που ευνοούν πρώτα και κύρια τους τραπεζίτες, τους τζογαδόρους του εξωτερικού, που "επενδύουν" σε κρατικά χρεόγραφα, και τους μεγάλους εισοδηματίες - "ραντιέρηδες" που ζουν εισπράττοντας τα κουπόνια των κρατικών ομολόγων. Ανεπίσημα βέβαια και οι κυβερνητικοί "ομολογούν" σήμερα, σε μια προσπάθειά τους να αποφύγουν τους κραδασμούς αγανάκτησης από τα λαϊκά στρώματα που υφίστανται τις συνέπειες μίας φορολογικής πολιτικής αφαίμαξης των εισοδημάτων τους, ότι η επιβολή φορολογίας στους κρατικούς τίτλους το 1996, παρουσίαζε "κενά" επειδή εξαιρούσε ξένα ιδρύματα και ιδιώτες κρατών, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας. Τέτοιο θέμα είναι υπαρκτό και είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ στα κέντρα του τζόγου ότι έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, όπου ξένοι αγοράζουν για λογαριασμό Ελλήνων πελατών τους κρατικούς τίτλους, με μοναδικό γνώμονα την αποφυγή της φορολογίας των ομολόγων. Το πρόβλημα όμως της φορολόγησης η μη των κρατικών τίτλων, είναι πρώτα και κύρια πολιτικό. Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με εξαίρεση το Λουξεμβούργο που λειτουργεί ως "φορολογικός παράδεισος") επιβάλλεται φορολογία, με συντελεστές πολύ υψηλότερους από αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα. Στη Γερμανία π.χ. επιβάλλεται συντελεστής φορολογίας 35% στις αποδόσεις κινητών αξιών (κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων) στην Ισπανία και την Ιταλία οι αποδόσεις αυτές φορολογούνται με συντελεστές 25% και 30% αντίστοιχα. Και μόνο στην Ελλάδα, όπου συντελείται ένας εκσυγχρονισμός των οικονομικών δομών με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, συμβαίνει το πρωτοφανές. Το 1996 να επιβάλλεται καθεστώς φορολογίας των αποδόσεων από κινητές αξίες και στο τέλος του 1998 τα μέτρα αυτά να τα παίρνουν πίσω!
Οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, άρχισαν - η μια μετά την άλλη - να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα των "ευρωσυναλλαγών" που καθιερώνονται και επίσημα από μεθαύριο Πρωτοχρονιά, με την ένταξη των 11 χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία) μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΟΝΕ και την εφαρμογής του ΕΥΡΩ σαν ενιαίο νόμισμα. Με αφορμή το γεγονός ότι από την 1η Γενάρη 1999, τα εθνικά νομίσματα των παραπάνω 11 χωρών θα αντικατασταθούν από το "ΕΥΡΩ" (σ.σ. μέχρι 31 - 12 - 2001 θα εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράλληλα με το ΕΥΡΩ σαν υποδιαιρέσεις του), δύο ελληνικές τράπεζες - η Ιονική και η XIOSBANK - ανακοίνωσαν την απόφασή τους να καθιερώσουν από τις 4 Γενάρη 1999 μια σειρά νέα τραπεζικά προϊόντα, που θα έχουν σαν βάση το ΕΥΡΩ.
Συγκεκριμένα:
Νέα μειωμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε ΕΥΡΩ ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα Κύπρου. Τα νέα επιτόκια, τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 4 Γενάρη είναι τα ακόλουθα. Το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων σε ΕΥΡΩ διαμορφώνεται σε 5,5% από 6,5% και το στεγαστικό κυμαινόμενο στο ίδιο νόμισμα σε 5% από 5,5%.
Διεκδικούν αναστολή των ΠΔ με τα οποία προωθείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, ενώ έχουν αποφασίσει και απεργία διαρκείας από τις 7 Γενάρη 1999, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναστείλει την προώθηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που εξετάζει στα πλαίσια της μετατροπής του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρεία, μεταρρύθμιση που ταυτίζεται με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν χθες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των εργαζομένων, καθώς αντιδρούν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, κάνοντας λόγω για πρόκληση βλάβης των συμφερόντων των ιδίων αλλά και του τουριστικού τομέα, της οικονομίας συνολικά. Την ίδια στιγμή από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μιχάλης Κυριακίδης και αναφερόμενος στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δηλώνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, οι διατάξεις που η κυβέρνηση προωθεί:
Τη μονάδα Ολικού Ισομερισμού του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου, εγκαινίασε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Πρόκειται για επένδυση ύψους 5 δισ. δρχ. που πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος AUTO - OIL, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από επενδύσεις στο σύνολο του πετρελαϊκού τομέα για την παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Με τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε αμόλυβδη βενζίνη, καθώς στο προσεχές μέλλον θα σταματήσει η παραγωγή και διάθεση βενζίνης με μόλυβδο.
Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην τελετή εγκαινίων η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η πετρελαϊκή βιομηχανία δημιουργεί μια ετήσια προστιθέμενη αξία στη χώρα, της τάξης των 400 - 500 εκατ. δολ., ενώ την επόμενη 5ετία προχωρεί στην υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων, προϋπολογισμού τουλάχιστον 1,5 δισ. δολ. και οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του πετρελαϊκού τομέα.