"Ζήσαμε πάντοτε αλλού και μόνο όταν κάποιος μας αγαπάει ερχόμαστε για λίγο", έγραφε ο Τάσος Λειβαδίτης.Γι' αυτό ήταν παρών, ο ίδιος και το έργο του, στο Συμπόσιο που διοργάνωσαν το λογοτεχνικό περιοδικό "Ελί - Τροχος" και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τίτλο "Τάσος Λειβαδίτης, δέκα χρόνια μετά".
Το Συμπόσιο έληξε την Κυριακή θυμίζοντας τις μνήμες που άφησε παρακαταθήκη ο ποιητής, καταγράφοντας τον ποιητικό του βίο και προσεγγίζοντας τα σύμβολα στα οποία πίστευε.
Τις εργασίες παρακολούθησαν οι ποιητές Θανάσης Κωσταβάρας, Εκτωρ Κακναβάτος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μανώλης Πρακτικάκης κ.ά. Επίσης, οι πεζογράφοι Αντώνης Σαμαράκης, Θανάσης Βαλτινός, Χριστόφορος Μηλιώνης και Ανδρέας Μήτσου.Οι ηθοποιοί Μπέττυ Βαλάση, Τίτος Βανδής και Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλαν ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ ο Λάκης Παπάς ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματά του από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Παράλληλα λειτουργούσε έκθεση με προσωπικά αντικείμενα του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ η αφίσα του Συμποσίου φιλοτεχνήθηκε από τον εγγονό του ποιητή, Στέλιο.
Στο τέλος των εργασιών η Οργανωτική Επιτροπή πρότεινε ο ποιητής να τιμηθεί, είτε παίρνοντας ένας δρόμος το όνομά του είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή προτομής του.Επίσης, προτάθηκε η αθλοθέτηση βραβείου για νέο ποιητή με την ονομασία "Επαθλο Τάσος Λειβαδίτης".
Η "Νέα Σκηνή Τέχνης",ανάμεσα στις άλλες παραγωγές της, παρουσιάζει φέτος το χειμώνα το ελληνικό λαϊκό παραμύθι "Ο Χρουσαϊτός Ατυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη".Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο.Η παράσταση ανέβηκε στα Γιάννενα, όπου την παρακολούθησαν όλα τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία είναι του Τάσου Ράτζου,τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Αλεξίου,η κίνηση της Αγγελικής Στελλάτου και η μουσική του Ανρί Κεργκομάρ.Παίζουν: Ασπα Ανωγιάτη, Σοφία Βογιατζάκη, Κωστής Καλιβρετάκης, Χρήστος Νάστος κ. ά. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο "Θέατρο του Νέου Κόσμου", η παράσταση θα παιχτεί για τέσσερις Κυριακές, στις 11.30 πμ και 3 μμ, στο θέατρο "Αθηνών" της οδού Βουκουρεστίου.
Το 1998 έφτασε στη δύση του. Σε λίγο, ένας νέος χρόνος θα ανατείλει και, αν μη τι άλλο, ευχόμαστε να φέρει μαζί του ελπίδες. Η Σεμίνα Διγενή έχει ετοιμάσει για τη ΝΕΤ για τις ώρες εκείνες, που θα περιμένουμε το νέο χρόνο, ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι με τους "Εντιμότατους φίλους" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την "υψηλή εποπτεία" του Αϊ - Βασίλη. Στο τρίωρο πρόγραμμα, που θα αρχίσει στις 10.00 το βράδυ, θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, πολύ τραγούδι και χορός, ενώ δε θα λείψουν και τα "παίγνια" των ημερών.
Καλεσμένοι της Σεμίνας Διγενή και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μιλάει για τον απλό άνθρωπο και τον γνήσια λαϊκό καλλιτέχνη, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος, ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ θα πιουν στην υγειά όλων μας ο Αντώνης Βαρδής, η Ελένη Ράντου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Γιώργος Παπαδάκης κ.ά.
Με κιθάρες, πιάνο και ακορντεόν, οι "εντιμότατοι φίλοι" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου θα σας κρατήσουν συντροφιά με τραγούδια που πολύ αγαπήσαμε. Τραγούδια από τις συνεργασίες του Β. Παπακωνσταντίνου, με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοϊζο, Θάνο Μικρούτσικο, Αντώνη Βαρδή, αλλά και τραγούδια Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Βαρδή. Δε λείπουν, όμως, και τα τραγούδια, που όλοι, λίγο - πολύ, τραγουδάμε στις συντροφιές μας γύρω από ένα τραπέζι.
"Χρόνια πολλά", λοιπόν, από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους φίλους του και "Χαιρετίσματα στην εξουσία", εμείς κρατάμε την "ουσία" κι ονειρευόμαστε.
"Ο Χρυσαετός Ατυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη" στο Θέατρο "Αθηνών"
Πόσα, ακόμη, θέατρα θα χρειαστεί να αχρηστευτούν, να αλλάξουν χρήση, για να ενδιαφερθεί και να παρέμβει το ΥΠΠΟ, ώστε να εξαιρεθούν οι θεατρικές στέγες από το νόμο της απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης; Πόσα θέατρα θα εξαφανιστούν, για να εμφανιστούν στη θέση τους σούπερ μάρκετ ή πολυκαταστήματα για προϊόντα πολυεθνικών εταιριών κ.ο.κ, για να "ξυπνήσουν" οι κυβερνητικοί συναρμόδιοι;
Αλλο ένα θέατρο, λοιπόν, από τα πιο παλιά και ιστορικά, το "Μετροπόλιταν",στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κινδυνεύει να αντικατασταθεί με μια τσιμεντένια οικοδομή, που θα στεγάσει "υπηρεσίες" (;). Το θέατρο αυτό, που είναι ιδιοκτησία της Εργατικής Εστίας, αντιμετωπιζόμενο από τον υπάρχοντα νόμο ως επαγγελματική στέγη, που κάτω από αυτή εκτελείται μια "εμπορική δραστηριότητα", αλλάζει χρήση. Με δικαστική απόφαση εξώνονται οι ενοικιαστές.
Εν αναμονή της εκτέλεσης της απόφασης, η ΠΕΕΘ (Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου), την οποία εκπροσώπησαν οι Κάτια Δανδουλάκη, Βασίλης Τσιβιλίκας και Βασίλης Πλατάκης,έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου διαμαρτυρόμενη για το γενικότερο πρόβλημα της θεατρικής στέγης.Πολλά προβλήματα ανακύπτουν με την απελευθέρωση των μισθώσεων, που αποφάσισε το υπουργείο Εμπορίου το 1994, σε ό,τι αφορά στα θέατρα. Οι υποσχέσεις για "εξαίρεση των θεάτρων" παρέμειναν υποσχέσεις εδώ και τέσσερα χρόνια τώρα. Το ΥΠΠΟ τι άλλο περιμένει;
"Αξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής" χρίστηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Με την ύψιστη αυτή διάκριση, μετά από εισήγηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Πιερ Μοσκοβίτσι, τον τιμά η Γαλλική Δημοκρατία.
Η απονομή του εξαιρετικά σημαντικού αυτού παρασήμου ανακοινώθηκε στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη από τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα Μπερνάρ Κεσεντάν, ο οποίος αναφερόμενος στο νόημα του γράμματός του τονίζει: "Είναι μια βαθιά εκτίμηση που εμπνέουν αυτές τις γραμμές, οι οποίες ελάχιστα μεταφράζουν αυτό που οφείλουμε στο έργο σας, τη συγκίνηση που μας προκαλεί, την "τραγική" ευτυχία που μας κάνετε να μοιραστούμε".