Σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή μίλησε για τη μέχρι τώρα δράση της και τα επόμενα βήματά της
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
"To κάλεσμα της Απεργιακής Επιτροπής των Σωματείων της Θεσσαλονίκης προς όλους τους εργαζόμενους είναι ανοιχτό και χωρίς ημερομηνία λήξης. Η απεργία της 15.12.98 τελείωσε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Χρειάζεται άλλη ποιότητα δουλιάς μέσα στην εργατική τάξη, ένταση της προσπάθειας για ενημέρωση, συζήτηση, καθορισμό και ιεράρχηση στόχων πάλης, ανάδειξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών".
Τα παραπάνω τόνισε χτες μιλώντας για λογαριασμό της Απεργιακής Επιτροπής, ο Θ. Κυριακίδης,γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, σε συνέντευξη Τύπου, όπου αναλύθηκαν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για τη δουλιά που έγινε, καθώς και για την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.
Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θ. Κρουστάλης και Γ. Ραφαηλίδης,πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, μέλη της Απεργιακής Επιτροπής. Ο Θ. Κυριακίδης διευκρίνισε ότι "δεν πάμε να φτιάξουμε νέα όργανα, δεν έχουμε στόχο να αλλάξουμε την οργανωτική δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε πάμε να φτιάξουμε νέες παρατάξεις ή συνδυασμούς από αυτούς που λειτουργούν στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος". Πρόσθεσε ότι η Απεργιακή Επιτροπή στόχο έχει να δώσει πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ταξική αντίληψη και πρακτική να πάρει το πάνω χέρι, να παραμερίσει τις ηγεσίες που σήμερα φρενάρουν αυτή την προοπτική, να πάρουν κουράγιο οι εργαζόμενοι, να πιστέψουν στη δύναμή τους.
"Οπως φάνηκε από την τελευταία κινητοποίηση, είπε ο Θ. Κυριακίδης, μεγάλη μερίδα των εργαζομένων κατανοεί ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ δεν κάνουν καμιά δουλιά για τη συσπείρωση και την ενότητα δράσης ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά αντίθετα δρουν στην κατεύθυνση του ξεφουσκώματος των αγώνων και της αποδοχής των μέτρων που είναι στην υπηρεσία της ΟΝΕ και του προγράμματος σύγκλισης". Σαν παράδειγμα ανέφερε το συλλαλητήριο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που είχε αναγγελθεί για χτες, αλλά η διοίκηση του ΕΚΘ υπαναχώρησε στις παραμονές της κινητοποίησης, παίζοντας μαζί με την κυβέρνηση στους ελιγμούς για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων της ΔΕΘ, προκειμένου να περάσει στα μαλακά η ιδιωτικοποίησή της. Τέλος ανακοίνωσε ότι οι επόμενες αγωνιστικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες θα εκφραστούν, σε πρώτη φάση, μέσα από την οργάνωση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας, με πόδια πρησμένα και νεύρα τεντωμένα, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι περνάνε το δικό τους μαρτύριο πίσω από τον πάγκο
Ατελείωτες ώρες ορθοστασίας, πάντα έτοιμοι, υπομονετικοί και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους που τις μέρες αυτές "εξορμούν" στα μαγαζιά. Για τους εμποροϋπαλλήλους τα Χριστούγεννα δεν είναι μέρες χαλάρωσης, παρά μέρες μιας εξαντλητικής κούρασης, που τους "κόβει" τα πόδια.
Αφόρητη εντατικοποίηση, τόσο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης, όσο και εξαιτίας του πάντα λιγότερου προσωπικού, των "τρελών" ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, αυτές τις μέρες παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Συναντήσαμε τη Βίκυ πίσω από τη βιτρίνα των αλλαντικών στο σούπερ μάρκετ"Αλιμέντα".Μας μιλούσε και ταυτοχρόνως εξυπηρετούσε τους πελάτες που σχημάτιζαν ουρά μπροστά της. "Η δουλιά αυτή καθεαυτή είναι δύσκολη, εξαντλητική, πόσο μάλλον τέτοιες μέρες που διπλασιάζεται ο φόρτος εργασίας, το προσωπικό είναι λίγο, λίγοι πρέπει να τα κάνουμε όλα".
Με την κούραση να αποτυπώνεται στα μάτια της επιμένει ότι το "8ωρο είναι σαν 16ωρο τέτοιες μέρες. Δεν πληρώνεται αυτή η δουλιά. Και από πάνω έχεις και τον ψυχολογικό πόλεμο, δε φτάνει που γινόμαστε "κομμάτια" από την πολλή δουλιά, σου σπάνε και τα νεύρα, γίνεσαι ένα ράκος. Κάθε χρόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα, δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου"!
Μιλά και για το διάστημα μετά τις γιορτές που αρχίζουν οι απογραφές. "Εκεί να δείτε... από τις 7 το πρωί έως όσο τραβήξει. Οταν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι περιμένουν πώς και πώς τις μέρες αυτές, εμείς ευχόμαστε να μην έρθουν, τα πόδια πρήζονται, τα νεύρα σου διαλύονται, η μέση σε τρελαίνει από τον πόνο, αυτές είναι οι δικές μας γιορτές"!
Λαμπιόνια, μελωδίες, χαρούμενα πρόσωπα. "Καρφίτσα δεν πέφτει" στην Ερμού, που στολίστηκε καθώς πρέπει, μέρες που είναι. Για τους εμποροϋπαλλήλους, όμως, όλα αυτά σταματάνε στην είσοδο των καταστημάτων όπου εργάζονται. Μπήκαμε σ' ένα από τα πιο παλιά καταστήματα της Ερμού, στον"Καλυβιώτη",πολλοί οι πελάτες, αλλά η Βάσω Κελεπούρη δέχτηκε ευχαρίστως να μας πει δυο κουβέντες.
Χαμογελώντας ειρωνικά σχολιάζει τη μοίρα του εμποροϋπαλλήλου, τον οποίο όπως λέει, "περιμένουν δισκοπάθειες και φλεβίτιδες, αρθριτικά και ό,τι άλλο συναφές... ".
"Κοιτάζουμε - λέει - τους άλλους που έρχονται στην Ερμού για ψώνια, που βολτάρουν και τα δικά μας πόδια πετάνε φωτιές. Ράκη γινόμαστε. Και είναι φυσικό, αφού και η δουλιά είναι αυξημένη και το προσωπικό λίγο και δε φτάνει... Δε φτάνει σε νορμάλ εποχές, πόσο μάλλον τώρα. Αλλά, εσύ πρέπει να στέκεσαι χαμογελώντας, υπομονετικός, να γίνεις "θυσία" για τον πελάτη. Πώς γίνονται όλα αυτά, η ψυχή μας το ξέρει".
"Κι αν θες - συνεχίζει - κάνε κι αλλιώς, ουρά περιμένουν οι άνεργοι απ' έξω, δυστυχώς σε συνεργασία κυβερνήσεις και εργοδότες τα έχουν φέρει όλα στα μέτρα τους".
Ακόμα πιο δύσκολα όμως είναι τα πράγματα για μια γυναίκα, αφού όπως μας λέει: "Οταν είσαι γυναίκα και εμποροϋπάλληλος κάηκες. Φαντάσου να γυρνάς στις 10 το βράδυ στο σπίτι, εξαντλημένη και να πρέπει να κάνεις τις δουλιές, να φροντίσεις τα παιδιά...".
Τη χαιρετάμε και της ευχόμαστε "καλές γιορτές", μια ευχή που μας ανταποδίδει για να μας πει γελώντας, "θέλετε να πείτε "καλό ύπνο" γιατί το μόνο που θα κάνω είναι να κοιμάμαι, να ξεπρηστούν τα πόδια μου, πού κέφι για οτιδήποτε άλλο".
Βάσω ΝΙΕΡΗ
Ο Σύλλογος καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την παράδοση του έργου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στους ιδιώτες
Την ψήφιση της τροπολογίας, με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, χάνουν τα δημοσιοϋπαλληλικά τους δικαιώματα και μετατρέπονται σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΣΚ.
Επισημαίνει ότι αυτή η (ν)τροπολογία που επιφέρει ιστορικής σημασίας χτύπημα στα δημοσιοϋπαλληλικά δικαιώματα, συμπληρώνει τον απαράδεκτο νόμο 2414/96 με τον οποίο εκατοντάδες δημόσιοι Οργανισμοί, που επιτελούν κοινωνικό έργο, ιδιωτικοποιούνται μέσω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες. Αναφέρει ότι ήδη το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα μετατροπής του ΟΣΚ σε ΑΕ βρίσκεται για υπογραφή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι ο ΟΣΚ στα 35 χρόνια λειτουργίας του έχει αδιαμφισβήτητα μεγάλη προσφορά στον τομέα του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Ομως - συνεχίζει - η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει αποδυναμώσει το έργο του ΟΣΚ. Ενδεικτικά αναφέρει πως "την τριετία '93-'96 κατασκευάστηκαν 4.000 αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η παραγωγή υποβαθμίστηκε και δόθηκε έργο σε ιδιώτες με τη μορφή των προγραμματικών συμβάσεων και των τεχνικών συμβούλων, παρά τις αρνητικότατες εμπειρίες του παρελθόντος". Επίσης σημειώνει ότι "από τον Ιούνη και μέχρι σήμερα ο ΟΣΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων, λόγω του "μπλοκαρίσματος" των κονδυλίων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να εκβιάσει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού".
Οσον αφορά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο ΟΣΚ γίνεται ΑΕ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση ταχυδακτυλουργικά ονομάζει την ακίνητη περιουσία του ΟΣΚ (που αποτελεί απαλλοτριωμένα οικόπεδα για κατασκευή σχολικών κτιρίων) σε μετοχικό κεφάλαιο και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για σχολικά κτίρια σαν "αύξηση" του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ. Αναρωτιέται από πού θα κερδίζει ο ΟΣΚ σαν ΑΕ, αν όχι από την πώληση του έργου του, δηλαδή τη μετακύληση του κόστους στους γονείς;
Καταλήγοντας δηλώνει πως "δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, βασικό κομμάτι της οποίας είναι το δημόσιο σχολικό κτίριο" και καλεί σε κοινή πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-
Θερμό ευχαριστήριο για τη θετική παρέμβαση που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ,όσον αφορά τροπολογία για πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στον αμίαντο,εκφράζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η Ενωση Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργοστασίου ΕΛΛΕΝΙΤ.
Με την τροπολογία 2295/290 - στο σχέδιο νόμου για την "Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των Φορέων της Κοινωνικής Ασφάλισης" οι εργαζόμενοι στον αμίαντο θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 50 τους χρόνια και με 4.500 ημέρες εργασίας. "Αποτελεί για μας η απόφαση αυτή ένα θείο δώρο, καθώς αναγνωρίζεται ένα αίτημα ζωής και ελπίδας για τους εργαζόμενους, αφού είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες που ο αμίαντος επιφέρει στην υγεία τους. Ευχαριστούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και την ενεργό υποστήριξη στο αίτημά μας", δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ Αλ. Μανούσος.Να σημειώσουμε ότι η τροπολογία αφορά τους εργαζόμενους στις ΜΑΒΕ (Κοζάνη), ΙΝΟΤΣΙΜΕΝΤ (Πάτρα), ΕΛΛΕΝΙΤ (Θεσσαλονίκη). Υπολογίζεται ότι μέσα στο 1999 μόνο στην ΕΛΛΕΝΙΤ θα συνταξιοδοτηθούν από τους 103 οι 45 εργαζόμενοι.