ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκανε το μαύρο - άσπρο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κανένα πρόβλημα δε βλέπει στην πορεία προς τις εκλογές και την ισότιμη προβολή των κομμάτων ο πρωθυπουργός και, κατά την προσφιλή του τακτική, είπε ότι η χτεσινή συζήτηση ζητήθηκε από τη ΝΔ για λόγους εντυπώσεων.

Μάλιστα ο Κ. Σημίτης, παραγνωρίζοντας το όργιο κυβερνητικής προπαγάνδας με το οποίο ο λαός βομβαρδίζεται κάθε μέρα από τα μεγάλα κανάλια, ισχυρίστηκε ότι «χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα για να προβάλουν τις απόψεις τους από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους περιορισμούς που θα θέσει σχετική υπουργική απόφαση, είναι αρκετός».

Με μια αλχημεία στοιχείων που παρέθεσε, εμφάνισε την κυβέρνηση αδικημένη ουσιαστικά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού όπως είπε η αντιπολίτευση έχει περισσότερο χρόνο από την κυβέρνηση στα δελτία ειδήσεων της ΕΤ1 και της ΝΕΤ. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, «δεν υπάρχει ούτε ένα δελτίο, ούτε μία εκπομπή χωρίς πλουραλισμό στους καλεσμένους από όλο το φάσμα των κομμάτων της παρούσας Βουλής».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ, τάχθηκε κατά της κατάργησης των ανοιχτών συγκεντρώσεων των κομμάτων, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ετεροχρονισμένα προσέρχεται με προτάσεις σεβασμού στον πολίτη», καθώς πριν από καιρό έβλεπε τα στελέχη της «να κλείνουν τις εθνικές οδούς και να κόβουν τη χώρα στα δύο στις λεγόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για κοινή τηλεοπτική εμφάνιση όλων των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι ήδη η Διακομματική Επιτροπή κατέληξε σε αποφάσεις που καλύπτουν την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από τους πολιτικούς αρχηγούς. Χαρακτήρισε την πρόταση για κοινή τηλεοπτική εμφάνιση ως «νεφέλωμα διαλόγου» και κάλεσε τον Κ. Καραμανλή σε τηλεοπτική «μονομαχία» σύμφωνα με τους όρους των παράλληλων μονολόγων που ίσχυσαν το 1996 με τον Μ. Εβερτ.

Οσον αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «τον ουσιαστικό έλεγχο» και ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα για διαφημιστική δαπάνη διέθεσε πολλαπλάσια χρήματα από το ΠΑΣΟΚ. Ανεδαφική χαρακτήρισε και την πρόταση για αγορά τηλεοπτικού χρόνου από την κυβέρνηση και διάθεσή του στα κόμματα, λέγοντας ότι έχει μεγάλο κόστος που ξεπερνάει τα 100 δισ. δρχ.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και κάνοντας το άσπρο - μαύρο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κομματικοποιεί τις λειτουργίες του. Τη στιγμή που έχουν ήδη παραιτηθεί δύο πρόεδροί του, που επιλέχθηκαν μάλιστα από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για τις παρεμβάσεις του υπουργού Τύπου, ισχυρίστηκε ότι «η αντιπολίτευση συχνά αλλάζει στάση όσον αφορά το ΕΣΡ αναλόγως των μικροπολιτικών συμφερόντων της. Στρέφεται κατά του ΕΣΡ όταν οι αποφάσεις του δεν της είναι αρεστές και εκθειάζει το έργο του όταν κάποια μέλη του στρέφονται κατά της κυβέρνησης».

Τοποθετούμενος στο αίτημα του Κ. Καραμανλή για αντικατάσταση με υπηρεσιακούς των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Τύπου το αποδέχτηκε, αφού όμως είπε ότι πλέον στη χώρα μας μπορούν να γίνουν ελεύθερες εκλογές, κάτι που κανένας δεν πρέπει να αμφισβητεί. Οσον αφορά τις αιτιάσεις της ΝΔ για την υπουργική εγκύκλιο της Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία προεκλογικά η πλατεία Συντάγματος θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αυτήν είναι μία πάγια εγκύκλιος που εκδίδεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

K. KΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συναίνεσε στην αναπαραγωγή του δικομματικού σκηνικού

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα κρατικά μέσα ενημέρωσης άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, κατηγορώντας την παράλληλα ότι σπαταλάει τεράστια ποσά για την προεκλογική της προβολή. Ομως τελικά δέχτηκε να αναπαραχθεί το δικομματικό σκηνικό των εκλογών του 1996 με τηλεοπτική «μονομαχία» δική του και του πρωθυπουργού, με το σκεπτικό ότι ο Κ. Σημίτης δε δέχεται τίποτα το διαφορετικό.

Ο Κ. Καραμανλής, αφού ανέπτυξε τις προτάσεις του για κατάργηση των ανοιχτών συγκεντρώσεων και αγορά τηλεοπτικού χρόνου από την κυβέρνηση και διάθεσή του στα κόμματα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης». Ως χαρακτηριστικό της σημείο ανέφερε τη φημολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την πτώση του Χρηματιστηρίου, καλώντας τον πρωθυπουργό να «μαζέψει τους λασπολόγους». Ο Κ. Σημίτης στη δευτερολογία του απέφυγε να πάρει καθαρή θέση για την υπόθεση, λέγοντας ότι γίνεται έρευνα από τα αρμόδια όργανα και τονίζοντας υπαινικτικά ότι τα σχετικά πορίσματα θα ανακοινωθούν «στο λαό».

Επικριτικός ήταν και για τη στάση των κρατικών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι «η ανισότητα σε βάρος της ΝΔ είναι πρωτοφανής, ενώ τα μικρά κόμματα έχουν εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων». Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απολαμβάνει την εργολαβία ύβρεων του υπουργού Δικαιοσύνης» και αναπαράγει τον «κιτρινισμό».

Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε την αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Τύπου με υπηρεσιακούς κοινής αποδοχής, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει «καμία λοξοδρόμηση». Επίσης χαρακτήρισε ως δείγμα αυταρχισμού την εγκύκλιο της Β. Παπανδρέου για τη χρήση των διάφορων χώρων από τα κόμματα, λέγοντας ότι έτσι ακυρώνονται οι αποφάσεις των δήμων και υπαγορεύονται εντολές υποταγής στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι με την εγκύκλιο ακυρώνεται η απόφαση του Δήμου Αθήνας, με την οποία η πλατεία Συντάγματος παραχωρούνταν προεκλογικά στο κόμμα της ΝΔ.

Συχνές ήταν οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ στο «καθεστώς» του ΠΑΣΟΚ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι όλα αυτά λέγονται επειδή ο ελληνικός λαός με την ψήφο του επιλέγει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση. Αναφορά και στη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για τις προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης έκανε ο Κ. Καραμανλής, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομες και τελικά δε θα πληρώσει η ΕΕ τα σχετικά κονδύλια, με αποτέλεσμα το κόστος της «προπαγάνδας» να πέσει στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Κριτική για πρακτικές λασπολογίας

Για προεκλογικές πρακτικές λασπολογίας, κατήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε μια ιδιαίτερα επιθετική εναντίον του πρωθυπουργού ομιλία με οξείς τόνους.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε «την πολιτική επιχειρηματολογία έρχεται να αναπληρώσει η λάσπη, η συκοφαντία κατά του πολιτικού αντιπάλου και η εκατέρωθεν σκανδαλολογία τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται σε μόνιμη γενικευμένη και οξυνόμενη κρίση: Ανεργία της τάξεως του 12%, αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής, κρίση της παιδείας και του συστήματος υγείας, ερήμωση της υπαίθρου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μέσω της σκανδαλολογίας ευτελίστηκε η πολιτική και συνολικά η κοινωνική ζωή, συνέχεια της ίδιας λογικής ήταν και η ακατάσχετη προεδρολογία των τελευταίων μηνών». Επίσης, όσον αφορά την περίφημη «θεωρία της χαμένης ψήφου» υποστήριξε πως «πρόκειται για μια βαθιά αντιδημοκρατική θεωρία που σκόπιμα διαστρεβλώνει και παραποιεί το περιεχόμενο και τις έννοιες του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έβαλε επίσης κατά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, σχολιάζοντας πως «η τηλεόραση έχει μετατραπεί σε βασικό μηχανισμό πολιτισμικής χειραγώγησης, ιδιαίτερα των στρωμάτων που βρίσκονται στη ζώνη της εξαθλίωσης και της περιθωριοποίησης». Ταυτόχρονα, αναδεικνύει νέα μοντέλα πολιτικής συμπεριφοράς βασισμένα στην ατομική σχέση, στην παθητική παρακολούθηση από το σπίτι και στα τηλεοπτικά στρογγυλά τραπέζια. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, πάντως, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη γνωστή λογική του «παλιού καλού ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μετατρέψατε το ΠΑΣΟΚ από κίνημα αλλαγής σε κόμμα της πιο θλιβερής παρασκηνιακής συναλλαγής».

Ν. ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο εκλογικός νόμος είναι το κύριο πρόβλημα

Το θέμα του εκλογικού νόμου και την ανάγκη θεσμικής αλλαγής του εν λόγω δεδομένου με την απλή αναλογική, έφερε στο επίκεντρο της παρέμβασής του, χτες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωσταντόπουλος.

Οπως υποστήριξε «το βασικό θέμα που διαμόρφωσε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές είναι ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση διατήρησε τον ίδιο εκλογικό νόμο. Το νόμο που είχε φτιάξει η Νέα Δημοκρατία και που κατασκευάζει τεχνητές κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες. Από τις εκλογές αυτές, με το συγκεκριμένο νόμο και πάλι θα προκύψει μια Βουλή στην οποία θα κυριαρχούν τα δυο μεγάλα κόμματα. Και στη νέα Bουλή θα κυριαρχεί η μοναρχία των δύο.

Εκφράζοντας ουσιαστικά τις γνωστές «βλέψεις» του ΣΥΝ για συνθήκες δημιουργίας μετεκλογικών συνεργασιών σημείωσε ότι «το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι αυτό που κατασκευάζει ο εκλογικός νόμος. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα σπάσει ή όχι το καθεστώς της μοναρχίας των δύο». Ο Νίκος Κωσταντόπουλος σχολίασε το θέμα της κατάθεσης της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εάν η ένταξη είναι δεδομένη τότε δεν έχουν νόημα οι πρόωρες εκλογές. Εάν η ένταξη δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση το επί ένα μήνα η χώρα δε θα είναι σε θέση να κάνει καμιά διαπραγμάτευση».

Τέλος, χαρακτήρισε την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση «ακαδημαϊκή», αφού όπως είπε «η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ