ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
Κοροϊδία και θράσος χωρίς όρια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είδαμε και δεν το πίστευαν τα μάτια μας. Στο φάκελο αλληλογραφίας που μας έστειλε αναγνώστης της εφημερίδας μας τράβηξε το μάτι μας το γραμματόσημο που φάνταζε κάτι σαν... γέφυρα. Κι όταν το είδαμε προσεκτικά, τι διαπιστώσαμε; Την εικόνα μιας φανταχτερής γέφυρας. Δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή, για να δούμε περί τίνος πρόκειται, διαβάσαμε επάνω: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Ζεύξη Ρίου-Αντίρριου!

Θαύματα του σημιτικού εκσυγχρονισμού θα πείτε. Αλλά, για σκεφθείτε και το άλλο: Αμα δουν οι αλλοδαποί το γραμματόσημο δε θα εκστασιαστούν, ότι η Ελλάδα έχει και υπερθαλάσσιες γέφυρες; Τι δηλαδή, μόνο οι... Αγγλο-Γάλλοι φτιάχνουν τούνελ στα στενά της Μάγχης; Κι εμείς μπορούμε και φτιάχνουμε γέφυρες στα... γραμματόσημα! Ε, ας πάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ψήφους από τους κουτόφραγκους...

Πώς λέμε, κοροϊδία και θράσος χωρίς σύνορα!

Τα ... πορτρέτα

Τελείωσαν τα προβλήματα σ' αυτόν τον τόπο, περίσσεψαν οι, επί της ουσίας, πολιτικές συζητήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του λαού και ένα μετά το άλλο τα κανάλια - αλλά και ραδιοφωνικές εκπομπές - το γύρισαν στην παρουσίαση του πορτρέτου των πλέον προβεβλημένων στελεχών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων (μέχρι τώρα).

Μιλάμε για κανονικό ...ξεσκόνισμα. Ο πολιτικός ερωτάται, με κάθε ...αυστηρότητα, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του, πόσα παιδιά έχει και πόσων ετών είναι, ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του, τι κάνει το Σάββατο το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί, πιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, πότε θυμώνει και ποια πράγματα τον ενοχλούν... Ακόμα, παίζει μπάλα, κάνει γυμναστική;.. Οσα, δε, προσπαθεί να κρύψει αυτός από όλες αυτές τις αθέατες πλευρές της ζωής του, που αν δεν τις μάθει ο Ελληνας δε θα ...μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ, τα «καρφώνει» στην εκπομπή η γυναίκα του ή οι ανυποψίαστοι ...«κολλητοί» του... Εκείνο για το οποίο φροντίζει ιδιαίτερα ο συντονιστής της εκπομπής, είναι να υπενθυμίζει συχνά - πυκνά σε ποια εκλογική περιφέρεια εκτίθεται ο συνομιλητής του, ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν πλήρη ...ενημέρωση για το προϊόν που θα επιλέξουν...

Τα... περίεργα

Οταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η «στάθμη» του Χρηματιστηρίου ανέβηκε και ο δείκτης της Σοφοκλέους εκτινάχτηκε. Τότε ουδείς διέγνωσε «έξωθεν παρέμβαση». Αντιθέτως, οι φίλοι του κ. Σημίτη ανακάλυψαν «υγιή αντίδραση της αγοράς»...

Προχτές που ο πρωθυπουργός έβγαζε λόγο στο Ζάππειο με αφορμή την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η «στάθμη» κατέβηκε και ο δείκτης έπεσε. Εκείνοι που πριν εκθείαζαν την «υγιή αγορά», έκτοτε άρχισαν να μιλούν για «δολιοφθορά»...

Ως συνήθως, πρόκειται για άτομα απολύτως συντονισμένα με τις συχνότητες και τη... «στάθμη» του Μαξίμου.

Οι αλληλοκαταγγελίες

Βούιξαν τα δημοσιογραφικά γραφεία προχτές και, βέβαια, οι σελίδες των χτεσινών εφημερίδων από τις αλληλοκαταγγελίες των δυο «μονομάχων». Η ΝΔ «έριξε» το Χρηματιστήριο, την ώρα που μίλαγε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, για τις ευνόητες πολιτικές σκοπιμότητες, έλεγαν οι του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί το έκαναν, για να στήσουν προβοκάτσια, σε βάρος της ΝΔ, έλεγαν οι άλλοι. Και την ίδια ώρα, ορκίζονταν και οι δυο πως δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση στο «ναό της Σοφοκλέους», ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς - ο ελεγκτής του Χρηματιστηρίου, υποτίθεται- αποφάσιζε να κάνει εμπεριστατωμένο έλεγχο...

Σας πιστεύουμε κύριοι, σας πιστεύουμε... Ετσι κι αλλιώς, είτε κάνετε παρεμβάσεις είτε όχι, χαμένοι είναι και θα είναι οι όποιοι «μικροεπενδυτές» ξεγελάστηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους στον τζόγο της Σοφοκλέους. Αλλωστε, γι' αυτό φτιάξατε το «ναό» - μαζί με αυτούς που εκπροσωπείτε. Για να μαζεύουν οι κεφαλαιοκράτες τις αποταμιεύσεις του κοσμάκη, μοιράζοντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.

Καταδικασμένες μέθοδοι

Το γεγονός πως αναβλήθηκε προχθές η εκδίκαση της αγωγής του «Δικτύου 21» κατά του δημοσιογράφου Μ. Βασιλάκη και της εφημερίδας «Εξουσία», δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία της υπόθεσης. Ο «Ρ» έχει ξανασημειώσει και άλλες φορές ότι, τόσο οι συγκεκριμένες αγωγές, όπως και άλλες του «Δικτύου 21» ενάντια σε άλλους δημοσιογράφους και εφημερίδες, εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση επιβολής ενός αντιδημοκρατικού, λογοκριτικού κλίματος και χειραγώγησης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Οι μηνύσεις και οι αγωγές αυτές βρίσκονται, ουσιαστικά, στην ίδια κατεύθυνση και λογική, με τις διώξεις κατά του «Ρ», του περιοδικού «Νέμεσις», του συγγραφέα Μανδίκου κ.ά. και προκαλεί - το λιγότερο - θυμηδία η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του, βγάζοντας ανακοίνωση καταδίκης των αγωγών και μηνύσεων του «Δικτύου 21».

Οι υπεύθυνοι του «Δικτύου 21», κύριοι της κυβέρνησης, βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, που βαδίζει και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται το αντιδημοκρατικό κλίμα, που εσείς δημιουργείτε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτό πάντως δεν είναι ανέκδοτο, αλλά είδηση. Στην Ιταλία -λέει - οι παπάδες θα περνάνε από επιμορφωτικά σεμινάρια κατά της παιδεραστίας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που σημειώνονται τελευταία..!

Στις κάλπες με κριτήριο την ΟΝΕ

Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα με τον πρωθυπουργό: ότι στις εκλογές της 9ης Απρίλη ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι η πορεία προς την ΟΝΕ. Η διαφορά μας είναι ότι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Σημίτης ζητά την ψήφο των Ελλήνων εργαζομένων, είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταψηφιστεί, να καταδικαστεί αυτός, η κυβέρνηση και κυρίως η πολιτική της.

Ο κάθε εργαζόμενος λοιπόν οφείλει να κάνει το δικό του λογαριασμό για να διαπιστώσει τι κέρδισε και τι έχασε την τελευταία οκταετία σ' αυτή την υπόθεση. Να μετρήσει τις υποσχέσεις που του δώσανε τα κόμματα του Μάαστριχτ και το αντίκρισμά τους.

Οταν το 1992 στη Βουλή συζητούνταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού πλειοδοτούσαν σε ένα διαγωνισμό υποσχέσεων, εξαγγελιών και προβλέψεων για μια νέα «γη της επαγγελίας», τη «χώρα της ΟΝΕ», στην οποία θα έβρισκαν λύση τα χρόνια προβλήματα της χώρας, αλλά και των εργαζομένων. Ο μόνος που δεν είπε τη γνώμη του γι' αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα ήταν ο ίδιος ο ελληνικός λαός, αφού τα τρία προαναφερόμενα κόμματα απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με τα ίδια επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία απέρριψαν και πάλι την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα όταν συζητούνταν στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η «σύγκλιση» που ευαγγελίζονταν οι αρχιτέκτονες της ΟΝΕ έγινε μόνιμη και συνεχώς μεγαλύτερη απόκλιση. Η Ελλάδα έγινε η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επτά από τις έντεκα φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε. είναι ελληνικές, οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι με μεγάλη διαφορά οι πιο φτωχοί. Και αν δεν αρκούν αυτά, υπολογίστε ότι η ανεργία διπλασιάστηκε, πάνω από 250.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, σημαντικά τμήματα της παραγωγικής βάσης της χώρας καταστράφηκαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Σ' αυτά τα χρόνια όμως, η πλουτοκρατία της Ελλάδας αύξησε τα κέρδη της, ενίσχυσε τα προνόμιά της, σε βάρος του λαού. Αρκεί ένα και μόνο στοιχείο για του λόγου το αληθές. Οι βιομήχανοι, αύξησαν τα επίσημα κέρδη τους κατά 3.314% το 1997 σε σύγκριση με το 1991.

Αυτά τα χρόνια δεν πέρασαν όμως μετρώντας μόνο τις απώλειες. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να συνυπολογίσουν τους αγώνες, μικρούς ή μεγάλους, για την απόκρουση των συνεπειών απ' αυτή την πολιτική, να εκτιμήσουν τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που εξαρχής προειδοποίησε τον ελληνικό λαό γι' αυτές τις συνέπειες και πρωτοστάτησε στους αγώνες για την αντιμετώπισή τους.

Στις 9 του Απρίλη ο καθένας οφείλει να ψηφίσει με κριτήριο τα συμφέροντά του, όπως ο ίδιος τα ορίζει και τα αντιλαμβάνεται. Ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο επαγγελματοβιοτέχνης, ο συνταξιούχος, η νεολαία θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν μπορούν να είναι τα ίδια με τα συμφέροντα όσων κέρδισαν, και κέρδισαν πολλά αυτά τα χρόνια, των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών. Κι αν τελικά με κριτήριο την πορεία προς την ΟΝΕ ρίξει την ψήφο του στην κάλπη, θα είναι μια ψήφος που θα δηλώνει: ΟΧΙ στην ΟΝΕ, ΝΑΙ στο Λαϊκό Μέτωπο για μια άλλη προοπτική, ΟΧΙ στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και στους κήρυκες του «μονόδρομου», ΝΑΙ στο ΚΚΕ.

«Ονειρα γλυκά»!

Το παραμύθι

σύννεφο

απ΄ τα μπαλκόνια

πάει

και νάτος ένας

φουκαράς,

που έγειρε στο πλάι,

που αποκοιμήθηκ'

ο φτωχός

και στ' όνειρό του

βλέπει

πως το «ζωνάρι»

λύθηκε

και γέμισε η τσέπη!

################

Το παραμύθι

σύννεφο,

λόγια παχιά,

μεγάλα,

τώρα στον ύπνο του

ο φτωχός τρώει

μέλι και γάλα,

τόσο του δόλιου

ο λογισμός

σκοτίστηκε'

απ' την «πλύση»

κι αλί σαν έρθει

η στιγμή, αύριο,

να ξυπνήσει!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ