ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «λίμιτ άπ» τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α' δίμηνο του 2000, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τα φέσια στην αγορά (ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές) σημείωσαν νέα κατακόρυφη άνοδο

Τρομακτική αύξηση σημείωσαν οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς κατά το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2000, οδηγώντας σε απόγνωση τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι χρόνια τώρα κινούνται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», πληρώνοντας - μαζί με τους μισθωτούς και συνταξιούχους - το τίμημα της ένταξης της χώρας στη διαβόητη ΟΝΕ. Αυτό αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν τα «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) στην αγορά το περασμένο δίμηνο, καθώς επίσης των αριθμό των επιχειρήσεων που «κατέβασαν ρολά» ή άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2000:

  • Τα «φέσια», δηλαδή οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν στο ποσό των 74,7 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 20% (19,86%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημαντική αύξηση κατά 29,5% παρουσίασαν στο διάστημα αυτό οι ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 60,5 δισ. δρχ., ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το ποσό των 14,2 δισ. δρχ. έναντι 15,6 δισ. δρχ. αντίστοιχα πέρσι.
  • Οι επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τα όρια αντοχής τους, κηρύσσοντας οριστικά πτώχευση άγγιξαν τον αριθμό των 179 έναντι 113 που ήταν ο αντίστοιχος περσινός αριθμός, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση κατά 58,41%! Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο περισσότερες από 4 επιχειρήσεις κάθε μέρα που περνούσε στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατέβαζαν οριστικά «ρολά». Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερες, αφού δεν ακολουθούν όλες την τυπική διαδικασία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο ίδιο διάστημα (Γενάρης - Φλεβάρης 2000) άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης 193 επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν από μία άλλη σκοπιά την πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εφαρμόζει όλα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την υποκρισία που διέπει τους λόγους των κυβερνώντων, όταν αποκαλούν τη μικρομεσαία επιχείρηση «ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας». Τον ίδιο στόχο άλλωστε - αφανισμού των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων - εξυπηρετεί και το ισχύον φορολογικό σύστημα, το οποίο ιδιαίτερα από το 1994 και μετά, με την εφαρμογή των περίφημων «αντικειμενικών» κριτηρίων, φοροαφαίμαξε στην κυριολεξία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Μειώσεις επιτοκίων από Εμπορική και ΕΤΒΑ

Η μια μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες ανακοινώνουν τα νέα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να μειώσει τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά. Στα πλαίσια αυτά μετά την Εθνική Τράπεζα, μειώσεις επιτοκίων ανακοίνωσαν, χτες και προχτές, η Εμπορική Τράπεζα και η ΕΤΒΑ.

Ειδικότερα, η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μάρτη στο 6,5% (από 7%) το ονομαστικό επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική απόδοση μετά την αφαίρεση του επιβαλλόμενου φόρου 15% περιορίζεται μόλις στο 5,5%. Επίσης, στα παραπάνω πλαίσια, τα επιτόκια χορηγήσεων της Εμπορικής Τράπεζας μειώνονται από μισή έως μία μονάδα και διαμορφώνονται (χωρίς τις επιβαρύνσεις ειδικής εισφοράς του Ν. 128/75 και ΕΦΤΕ) ως εξής:

  • Βασικό επιτόκιο χορηγήσεων 10,25% από 11% που ήταν μέχρι σήμερα.
  • Βασικό επιτόκιο δανείων 10,25% από 11%.
  • Ειδικό επιτόκιο επενδύσεων (για τα 3 πρώτα χρόνια) στο 8%-9% έναντι 8,5% - 9,5%.
  • Βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων (κυμαινόμενο) 9,5% από 10,5%.
  • Βασικό επιτόκιο καταναλωτικών δανείων 17% από 18%.
  • Προσωπικά δάνεια 19% από 20%.
  • Επιτόκια δανείων αυτοκινήτου το κυμαινόμενο στο 14,5%-15,5% (έναντι 15,5%-16,5%) και το σταθερό επιτόκιο στο 13,5%-14,5% (έναντι 14,5%-15,5%).
  • Πιστωτικές κάρτες από 17,5%-18,5% έναντι 18,5% έως 19,5%.

Από την πλευρά της, η ΕΤΒΑbank ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,75 εκατοστιαίες μονάδες και των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 1,25 εκατοστιαίες μονάδες. Ετσι, από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μάρτη 2000 τα επιτόκια χορηγήσεων τόσο για πάγιες εγκαταστάσεις όσο και για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνονται (χωρίς το περιθώριο προσαύξησης μέχρι 3,5 μονάδες και εισφορά του Ν. 128/75 σήμερα 0,12%) ως εξής:

  • Βασικό επιτόκιο 11,75% μεταβαλλόμενο.
  • Σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια 8,5% για χορηγήσεις παγίων εγκαταστάσεων με επενδυτικό ύψος τουλάχιστον 100 εκατ. δρχ. Μετά τη λήξη της τριετίας υφίσταται δυνατότητα διαπραγμάτευσης του επιτοκίου.

Το νέο επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου της τράπεζας διαμορφώνεται σε 6,75% (η καθαρή απόδοση μετά την αφαίρεση του φόρου ανέρχεται σε 5,75%) έναντι 7,5% που ήταν μέχρι σήμερα.

ΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Οδηγίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Θα πρέπει να υποβληθούν από 14 έως 28 Μάρτη

Στο διάστημα από 14 έως 28 Μάρτη του 2000 - ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου - λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 των φορολογούμενων - φυσικών προσώπων, που απόκτησαν εισοδήματα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος. Αυτό υπενθυμίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καλούνται οι υπόχρεοι φορολογούμενοι αυτών των κατηγοριών να προσέλθουν έγκαιρα στις εφορίες τους και να υποβάλουν τις δηλώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί των τελευταίων ημερών.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι υπόχρεοι στις φορολογικές δηλώσεις των οποίων περιλαμβάνονται γεωργικά εισοδήματα ή εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή κέρδη από ασκούμενες δραστηριότητες για τις οποίες τηρούνται βιβλία Γ` κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους σε μεταγενέστερες προθεσμίες. Ειδικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσα στον ερχόμενο Μάη.

Στο μεταξύ, σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπενθυμίζεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων για τα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα κέρδη αυτά, που προκύπτουν από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, γράφονται στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 5 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2000. Για την απόδειξη της απόκτησης των κερδών αυτών, πρέπει να επισυναφθούν στη φορολογική δήλωση τα πινάκια αγοράς και πώλησης των συγκεκριμένων μετοχών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα στήριξης και εποπτείας των κερδών τραπεζών

Η κατάργηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των τραπεζών με βραχυχρόνια δάνεια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα - όπως η κατάργηση περιορισμού της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με την υποχρεωτική δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων (άτοκα) σαν ποινή για την παραβίαση των ανώτατων ορίων πιστωτικής επέκτασης - είναι μερικά από τα μέτρα που αποφάσισε και δημοσιοποίησε προχτές η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στόχος, η εναρμόνιση της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες - μέλη της ζώνης του ΕΥΡΩ, αλλά και η στήριξη των κερδών των εμπορικών τραπεζών.

Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις αποφάσεις αυτές (έχουν ισχύ από χτες)- που εντάσσονται στην κωδικοποίηση και τροποποίηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής με σκοπό την «προσαρμογή των μέσων και διαδικασιών της νομισματικής πολιτικής προς το αντίστοιχο πλαίσιο που εφαρμόζει το Ευρωσύστημα (δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ΕΥΡΩ):

  • Καταργείται το ανώτατο ποσοτικό όριο του βραχυχρόνιου επιτοκίου αγοράς χρήματος στα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα. Το πλαφόν, για το ανώτατο ύψος αυτής της κατηγορίας δανείων που μπορούσε να χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδας στις εμπορικές τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα - που ίσχυε μέχρι χτες και καταργήθηκε - ήταν 900 δισ. δραχμές.
  • Καταργείται η ποινή που έβαζε η Τράπεζα της Ελλάδας στις εμπορικές τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το όριο πιστωτικής επέκτασης (η Τράπεζα της Ελλάδας δέσμευε ΑΤΟΚΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρήματα από τις εμπορικές τράπεζες - παραβάτες) και στο εξής οι δεσμευμένες καταθέσεις των τραπεζών θα τοκίζονται με επιτόκιο 5,5%.

Με τις ίδιες αποφάσεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας ρυθμίζονται μια σειρά θέματα λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών, ενόψει ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ