ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προκαλούν οι «κοινωνικοί συν-εταίροι»!

Αυξήσεις... 2,5% πρότειναν οι εργοδότες στη χθεσινή συνάντηση, ενθαρρυμένοι από τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Το ταξικό κίνημα «επιστρέφει την πρόκληση», δήλωσε ο Γ. Μαυρίκος

Προκλητική για την εργατική τάξη της χώρας είναι η πρόταση που κατέθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ για αυξήσεις 2,5%, κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν χτες με τη ΓΣΕΕ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το μέγεθος της εργοδοτικής προκλητικότητας αποτελεί ομολογία της καταστροφικής, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμβιβαστικής στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία αντιτάσσει στους εργοδότες τον «κοινωνικό διάλογο» και την υποταγή για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ.

Η «απάντηση» της πλειοψηφίας, ήταν η διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων μόλις 5%, η οποία συνοδεύτηκε από έκφραση δυσαρέσκειας για την εργοδοτική πρόταση. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εναρμονιζόταν πλήρως με τους κυβερνητικούς στόχους, υποστηρίζοντας ότι με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ αναμένεται να «ξημερώσουν» καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η πρόταση - πρόκληση, που οι βιομήχανοι, έκαναν σήμερα στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη της επικίνδυνης πορείας του "κοινωνικού διαλόγου", της συναίνεσης, που σε συνεργασία έχουν επεξεργαστεί και εφαρμόζουν κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ σε βάρος των εργαζομένων.

Την ώρα που τα κέρδη, τα υπερκέρδη και η συσσώρευση πλούτου στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκλητικά προτείνουν αύξηση "κοροϊδία" 3.000 δραχμές το μήνα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα "επιστρέφει" την πρόκληση και στους τρεις εταίρους και θα εντείνει την πάλη και τη δράση του για να απαιτήσει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι μια μέρα μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ με τα πολύ θετικά (!) στοιχεία για την οικονομία, η εργοδοτική πλευρά εμμένει στις πολιτικές των χαμηλών μισθών και των μεγάλων κερδών και ότι το 2,5% δεν μπορεί να αποτελεί βάση για συζήτηση, αντίθετα το 5% είναι μια πρόταση απόλυτα ρεαλιστική, κοινωνικά αναγκαία και αποδεκτή...

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης, κινήθηκε και αυτός στη λογική των καλύτερων ημερών μετά την ΟΝΕ για τους εργαζόμενους. Ο αναπλ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, σε γραπτή του δήλωση, σημείωσε ότι το ποσοστό του 5% είναι «μινιμαλιστικό», άσκησε κριτική στους εργοδότες, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συναινετική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Από την εργοδοτική πλευρά ο Ι. Στράτος, πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε ότι το 2,5% προτείνεται με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός μέχρι το Δεκέμβρη θα έχει πέσει στο 2%. Πρόσθεσε ότι αν η σύμβαση το επιτρέψει χρονικά θα υπάρξει και το αντίστοιχο διορθωτικό, όπως υπήρξε και στην προηγούμενη διετή (!) σύμβαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής διετούς σύμβασης, γνωστή άλλωστε θέση των εργοδοτών. Σε ό,τι αφορά το 35ωρο δήλωσε ότι δεν μπαίνει θέμα, τουλάχιστον τώρα, για εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κανελλόπουλος, χαρακτήρισε «γενναίες» τις αυξήσεις που προσφέρουν, ενώ σ' ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα δήλωσε ότι κάποια από αυτά είναι προς συζήτηση και διερεύνηση. Ο Χ. Φώλιας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε να προσεγγιστούν οι απόψεις και ότι όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δε θα είναι αρνητικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Σ' ό,τι αφορά τη συμφωνία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την ασφάλιση των μακροχρόνια ανέργων που κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη, ο Χ. Φώλιας δήλωσε ότι ο χρόνος (προεκλογική περίοδος) αυτή τη στιγμή δεν είναι ο κατάλληλος, ενώ ο κ. Κανελλόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για συμφωνία, αντίστοιχη λύση για τους μικρομεσαίους που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Αγανάκτηση για τη σύμβαση

Την ΠΝΟ καταγγέλλουν οι δυο Ενώσεις για την άθλια Σύμβαση Εργασίας στην ακτοπλοΐα στην οποία συμφώνησε

«Την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων ναυτεργατών» προκαλεί «η άθλια επιλογή της διοίκησης της ΠΝΟ» για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις των Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (μηχανικοί και κατώτερα πληρώματα μηχανής, αντίστοιχα).

Ταυτόχρονα, καλούν όλους τους ναυτεργάτες «να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς τη δουλιά μέσα στα καράβια για την οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων».

«Καταγγέλλουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - τη νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, που τη συγκροτούν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, γιατί με συνοπτικές διαδικασίες στο παρασκήνιο της τριμερούς συνεργασίας (εφοπλιστές - ΥΕΝ - ΠΝΟ) υπέγραψαν την άθλια συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) με ποσοστό αύξησης 4% για το πρώτο εξάμηνο και 0,5% για το δεύτερο εξάμηνο του 2000, ξεπουλώντας όλα τα άλλα αιτήματα των ναυτεργατών)».

Η διοίκηση της ΠΝΟ, σημειώνουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις, «σέρνεται στο άρμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΥΕΝ, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών». Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, επισημαίνουν ότι αυτή την περίοδο «τα υπερκέρδη των εφοπλιστών των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων σύμφωνα με τους ισολογισμούς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του 1999 έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, πάνω από 25%» και ταυτόχρονα «τα πλοία μένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια πάνω από 5 μήνες κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της στρατιάς των ανέργων και τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ναυτεργατικής οικογένειας».

Αναφερόμενες στις αλλαγές που προωθούν κυβέρνηση, ΥΕΝ και εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα, οι διοικήσεις των Ενώσεων τονίζουν είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανάπτυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς προωθούνται μέτρα «για την παραπέρα μείωση και των θέσεων εργασίας στα τουριστικά και στα ποντοπόρα πλοία, σε συνδυασμό με σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση με την αύξηση και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη χειροτέρευση των όρων δουλιάς και αμοιβής των ναυτεργατών».

Οι δυο Ενώσεις αναφέρονται και στις διεκδικήσεις τους, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων: Υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, προστασία των ανέργων, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και πάταξη του δουλεμπορίου. Υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού. Διατήρηση του καμποτάζ, κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ. Εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναγνώριση και ισοτιμία διπλωμάτων με αντίστοιχα της στεριάς.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΣΒΟΥ
Ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό

Η ανάγκη αντίστασης στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική , εκφράστηκε σε σύσκεψή του 

Η ανάγκη αγωνιστικού ξεσηκωμού των εργαζομένων ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, με απεργίες και συλλαλητήρια, εκφράστηκε μέσα από τη σύσκεψη, που διοργάνωσε πρόσφατα το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά σωματεία του νησιού.

Στη σύσκεψη, μίλησε ο Θωμάς Κακκαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα του ασφαλιστικού και αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις, που θα έχουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό - μετά τις εκλογές - πάνω στην εργατική τάξη και τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν προς την κυβέρνηση, από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, την έκθεση του διοικητή του ΙΚΑ και την έκθεση Σπράου.

«Ενώ σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν για το ασφαλιστικό, απ' την άλλη πλευρά οι πολιτικές δυνάμεις των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τοποθετούνται πάνω στο θέμα», τόνισε ο Θ. Κακκαβάς και σημείωσε ότι «μόνο με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο των εργαζομένων μπορεί να επιβληθούν οι προτάσεις που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για το ασφαλιστικό».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους συσκέψεις, ώστε να μπορέσουν να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι ακόμα καλύτερα, απέναντι στην αντεργατική και αντιασφαλιστική λαίλαπα που έρχεται μετά τις εκλογές.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΦΩΚΙΔΑΣ
Πρώτη η ΕΣΑΚ στις εκλογές

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε και πάλι ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ, στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων στο νομό Φωκίδας, που έγιναν στις 5 του Μάρτη, σημειώνοντας αύξηση ψήφων σε σχέση με την ΠΑΣΚΕ που παρέμεινε στάσιμη.

Να σημειώσουμε, ότι η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, τον τελευταίο καιρό, έκανε πολλές προσπάθειες και χρησιμοποίησε διάφορους τρόπους (ρουσφέτια, υποσχέσεις κ.ά.) για να αλλάξει τους συσχετισμούς. Οι οικοδόμοι όμως τους γύρισαν τις πλάτες, βγάζοντας και πάλι πρώτη δύναμη και πιο ενισχυμένη την ΕΣΑΚ.

Συγκεκριμένα, στους 103 ψηφίσαντες με 93 έγκυρα ψηφοδέλτια (στις προηγούμενες ψήφισαν πάλι 103 με 87 έγκυρα), η ΕΣΑΚ έλαβε 59 ψήφους και 4 έδρες για το ΔΣ και 2 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο (στις προηγούμενες 53 ψήφους και ίδιες έδρες). Η ΠΑΣΚΕ παρέμεινε στάσιμη με 34 ψήφους και 3 έδρες για το ΔΣ και 2 αντιπροσώπους για το ΕΚ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΒΟ
Καταγγέλλει τις μετατάξεις

Την απόφαση του ΔΣ της ΕΒΟ , σχετικά με τις οικειοθελείς μετατάξεις εργαζομένων της επιχείρησης, όπου δεν ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που είχαν θέσει, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΟ Μάνδρας.

Οι μετατάξεις είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση «ελάφρυνσης» της επιχείρησης από προσωπικό για να ξεπουληθεί στη συνέχεια σε «στρατηγικό επενδυτή».

Ειδικότερα, το σωματείο είχε ζητήσει να καταβληθεί στους μετατασσόμενους το εφάπαξ που τους αναλογεί με βάση το χρόνο εργασίας τους στην ΕΒΟ, όπως ορίζεται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επίσης, να μεταταχθούν στην υπηρεσία και στο τόπο που έχουν δηλώσει. Το σωματείο καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν θέση και να λύσουν αυτό το πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ