ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να κατοχυρωθεί η κυριακάτικη αργία

Καταγγέλλει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που θίγει την αργία

Τα χτυπήματα που δέχεται η κυριακάτικη αργία των εργαζομένων και ειδικά το πιο πρόσφατο, η απόφαση - κατά πλειοψηφία - του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο επικύρωσε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά παράβαση και σχετικών διατάξεων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, «η απόφαση που πάρθηκε στη Θεσσαλονίκη είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της άρνησης να κατοχυρώσει διά Νόμου την Κυριακή αργία. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια, με όποιο τρόπο μπορεί και με όσες δυνάμεις διαθέτει ακόμα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά στην υλοποίηση των εντολών του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο σύλλογος καλεί την κυβέρνηση και ειδικά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αν πιστεύουν σε όσα απάντησαν σε Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή των προηγούμενο μήνα, να παρέμβουν για να σταματήσει αυτό το αίσχος. «Να είναι σίγουροι ότι αν δεν το πράξουν, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο θα τους καταδικάσουν. Στους αγώνες και στο πεζοδρόμιο θα κριθεί η λειτουργία της Κυριακής και όσοι δεν ακολουθήσουν θα χρεωθούν τις ευθύνες τους», υπογραμμίζει ο σύλλογος.

Καταλήγοντας, καλεί «τους πρώην συνδικαλιστές και νυν υφυπουργούς - νομαρχιακούς συμβούλους - δημάρχους ή όποια άλλη θέση κατέχουν στην εξουσία, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΟΜΑΓΝ
Παλεύουν για τη δουλιά τους!

Υπό την «εποπτεία» ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, διαδήλωσαν χτες έξω από τη Βουλή. Κοντά τους βρέθηκε η Αλ. Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση του  ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ
«Τη λύση να τη δώσει η πολιτεία», απαίτησαν χτες οι μεταλλωρύχοι της ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), διαδηλώνοντας έξω από τη Βουλή, ενώ στην υποδοχή της κυβέρνησης με κλούβες και αστυνομικούς απάντησαν «με ΜΑΤ και ΜΕΑ, για μια Ελλάδα νέα». Οι εργαζόμενοι ήρθαν στην Αθήνα από την Εύβοια, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης - και στον εμπαιγμό που ακολούθησε - η οποία μέσω των αρμόδιων υπουργείων τούς οδήγησε στην ανεργία.

Οι 360μεταλλωρύχοι της ΒΙΟΜΑΓΝ βρέθηκαν στο δρόμο, όταν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης Κ. Βαρβούτης και Γ. Κωστόπουλος (τράπεζα Ασπίς) κήρυξαν την πτώχευση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι απαιτούν το σταμάτημα της πτωχευτικής διαδικασίας, συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και καταβολή των δεδουλευμένων τους (μισθοί 6 μηνών).

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Αγγουράκης, του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου και του ΣΥΝ Β. Αποστόλου. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα στα κόμματα με τα αιτήματά τους και ζήτησε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων. Εκπρόσωποι των κομμάτων επικαλέστηκαν τη συζήτηση που διεξαγόταν στη Βουλή, για να απορρίψουν τη συνάντηση, ωστόσο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πήγε στο χώρο της συγκέντρωσης και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, δηλώνοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι με σύνθημα: «Βαρβούτης και Κωστόπουλος είναι απατεώνες», μέσω της οδού Πανεπιστημίου, πήγαν να διαδηλώσουν έξω από την τράπεζα Ασπίς του Γ. Κωστόπουλου, στην οδό Σταδίου, την οποία η κυβέρνηση είχε φροντίσει να «προστατεύσει», περικυκλώνοντάς τη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η τράπεζα έκλεισε...

Μετά από αυτό, οι εργαζόμενοι, έφυγαν για την Εύβοια. Στα διόδια Καπανδριτίου βρέθηκαν απέναντι σε οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μοίραζαν σημαιάκια και διαφημιστικά υποσχέσεων. Οι ίδιοι μοίρασαν ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, έχει αποφασίσει συλλαλητήριο στις 29 Μάρτη στη Χαλκίδα, ημέρα που θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός το νομό Εύβοιας.

«Δε θα κουραστούμε να σας στηρίζουμε»

Στη συνομιλία που είχαν οι εργαζόμενοι με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, της είπαν για τα προβλήματά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στους εργαζόμενους, ότι το ΚΚΕ δεν παλεύει μόνο μέσα στη Βουλή, που η πλειοψηφία της φροντίζει μόνο να δίνει παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. «Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία», τόνισε στη συνέχεια για να προσθέσει: «Πρέπει να επιμείνετε στον αγώνα σας. Οι εστίες δράσης και αντίστασης θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό πρέπει όλοι οι άνεργοι να βγουν στο δρόμο. Ο λαός σήμερα αδικείται και πρέπει να φτάσει η αλήθεια στους χώρους δουλιάς. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα είμαστε δίπλα σας και μετά τις 9 Απρίλη. Δε θα κουραστούμε να σας στηρίζουμε, ούτε και εσείς να κουραστείτε γιατί κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σχετικά με το κλείσιμο της επιχείρησης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, δηλώνει ότι δεν παρεμβαίνει στους εργοδότες. Ο λαός όμως την ψήφισε για να στηρίζει τα συμφέροντά του. Τα αιτήματα που έχετε είναι σωστά σε αντίθεση με τα ψεύτικα επιχειρήματα της κυβέρνησης».

Η λύση στον αγώνα τους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης δήλωσε στο «Ρ», ότι η λύση στα προβλήματα των εργαζομένων θα εξασφαλιστεί από το δικό τους αγώνα, στον οποίο απαιτείται και η συμπαράσταση όλου του κόσμου. «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ και μάλιστα με προκλητικό τρόπο αρνείται και να τα πάρει υπόψη, αφού όταν κλειδώνει η ΟΝΕ κλειδώνονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ, όμως, μετά τις εκλογές θα είναι και πάλι εδώ».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ενίσχυσαν τον ταξικό χαρακτήρα του

Πρώτη ξανά και με αύξηση ψήφων η Αγωνιστική Ενότητα στις αρχαιρεσίες

Με την παράταξη της «Αγωνιστικής Ενότητας», που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ, να έρχεται πρώτη και να σημειώνει σημαντική επιτυχία, αυξάνοντας τις ψήφους της, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά τις ταξικές δυνάμεις στο σωματείο και η «Αγωνιστική Ενότητα» αύξησε τους αντιπροσώπους της για την Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, σε 478 ψηφίσαντες και 472 έγκυρα ψηφοδέλτια, η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 396ψήφους, και 9 έδρες στο ΔΣ, ενώ έβγαλε 5 αντιπροσώπους στο ΕΚΑ και 4στην Ομοσπονδία. Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 42 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ, ενώ έβγαλε έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚΑ και ένανστην Ομοσπονδία. Η «Ενωση Εργαζομένων» πήρε 34 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ, ενώ τόσο στο ΕΚΑ όσο και στην Ομοσπονδία δεν έβγαλε κανέναν αντιπρόσωπο.

Στις προηγούμενες εκλογές αντίστοιχα, σε 480 ψηφίσαντες και 474 έγκυρα ψηφοδέλτια, η «Αγωνιστική Ενότητα» είχε πάρει 366ψήφους και 9 έδρες στο ΔΣ, ενώ είχε βγάλει 5αντιπροσώπους στο ΕΚΑ και 3στην Ομοσπονδία. Η «Ταξική Ενότητα» είχε πάρει 51 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ, ενώ είχε βγάλει έναναντιπρόσωπο στο ΕΚΑ και ένανστην Ομοσπονδία. Και η «Ενωση Εργαζομένων» είχε πάρει 42 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ, ενώ δεν είχε βγάλει κανέναν αντιπρόσωπο στο ΕΚΑ και στην Ομοσπονδία.

Ο Γιάννης Κομνηνός εκ μέρους της «Αγωνιστικής Ενότητας» απηύθυνε προς τους εργαζόμενους αγωνιστικό κάλεσμα για μεγαλύτερη συσπείρωση στο σωματείο, «καθώς οι ευθύνες μετά και τις εκλογές είναι μεγαλύτερες, αφού με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και παρά τη ρευστότητα που υπάρχει στο χώρο, το σωματείο κατόρθωσε να κρατήσει τις δυνάμεις του και να τις αυξήσει. Οι εργαζόμενοι εμπιστεύτηκαν για ακόμα μια φορά την παράταξή μας, γνωρίζοντας ότι είναι αυτή που αγωνίζεται και είναι δίπλα τους καθημερινά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

ΟΓΑ
Οικογενειακά επιδόματα

Με υπουργική απόφαση - σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ - αναπροσαρμόστηκαν τα ανώτερα όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που θα πρέπει να έχει κάποιος για να είναι δικαιούχος οικογενειακού επιδόματος. Ετσι για τους δικαιούχους επιδόματος για τρίτο παιδί, το ανώτερο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 8 εκατ. δρχ. Για τους δικαιούχους επιδόματος πολύτεκνου (4 παιδιά και άνω) το ανώτερο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 10 εκατ. δρχ. προσαυξανόμενο κατά 1 εκατ. δρχ. για κάθε παιδί πέραν του τέταρτου. Για τους δικαιούχους ισόβιας σύνταξης πολύτεκνου το ανώτερο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 3,5 εκατ. δρχ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΓΑ, σε όσους είχαν διακοπεί τα οικογενειακά επιδόματα και εμπίπτουν στα νέα όρια που ορίζονται στην υπουργική απόφαση, θα επαναχορηγηθούν αναδρομικά από 1ης Γενάρη 2000. Επίσης, όσοι δεν είχαν υποβάλλει δικαιολογητικά για χορήγηση οικογενειακού επιδόματος για τον ίδιο λόγο, μπορούν να υποβάλλουν τώρα αίτηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΝΟ
Απάντηση σε χαρακτηρισμούς

Την έντονη διαμαρτυρία του για δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ», στο οποίο αποδοκιμάζεται η στάση εργαζομένων και κτηνοτρόφων στην περίπτωση ξεπουλήματος της ΑΓΝΟ σε ιδιωτική εταιρία, εκφράζει σε επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων ΑΓΝΟ.

Το Σωματείο διαμαρτύρεται για αναφορές τύπου «τι βολέματα έχουν αυτοί με την ΑΓΝΟ» και «ψιλοσυμφέροντα» που περιέχονται στο δημοσίευμα. Επιμένει ακόμη προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι η ΑΓΝΟ δεν υπήρξε ποτέ κρατική, αλλά λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια σαν συνεταιριστική μονάδα, προστατεύοντας το εισόδημα του Ελληνα κτηνοτρόφου και παρέχοντας μοναδικά προϊόντα στον καταναλωτή.

Απαντώντας το σωματείο και στο χαρακτηρισμό του δημοσιεύματος για εργαζόμενους «βολεμένους στο δημόσιο και στις τσέπες των Ελλήνων φορολογούμενων», αναφέρει: Οι 850 εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 550, οι οποίοι 6 μήνες παρέμειναν απλήρωτοι, συνεχίζοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους παραγωγής και στο ψυγείο στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Καταλήγοντας, τονίζει πως οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ δεν πρόκειται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των κονδυλοφόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ