ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα θα είναι αίθριος καιρός μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί που από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-12, στην υπόλοιπη χώρα από 4-18 και στη Θεσσαλονίκη από 4-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 11 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1822: Με τη βοήθεια πατριωτών από τη Σάμο, η Χίος κηρύσσει επανάσταση κατά των Τούρκων.

1935: Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πόλεμο. Το σύνολο σχεδόν της γερμανικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε πολεμική. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του Χίτλερ και των επιτελών για την κατασκευή εκατοντάδων αεροσκαφών. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοίνωσε επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Λουφτβάφε, το ισχυρότερο όπλο των Γερμανών στην πρώτη φάση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1941: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζονται από τους Ευρωπαίους συμμάχους να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και να πάρουν μέρος στον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιταλίας. Σαν σήμερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης. Αν και ήταν η πρώτη ένδειξη πως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν και βοηθούν τους συμμάχους, εν τούτοις δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ακόμη και στον πόλεμο κοίταζαν πώς θα τους εκμεταλλευτούν οικονομικά.

1944: Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη για να κατέβουν στην πόλη να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συνέλαβαν και τις έκλεισαν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής οι κατακτητές υποχρεώθηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες, ενώ πλήθος κόσμου τις υποδέχτηκε στο χωριό.

1960: Εκτοξεύεται ο δορυφόρος «Παϊονίρ 4» με στόχο να μπει σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο.

1997: Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώνεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

1947: Αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με «Δόγμα Τρούμαν»

Στις 12 Μάρτη 1947, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν, μιλώντας στο Κογκρέσο, ανάμεσα στα άλλα είπε τα εξής:

«Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να είναι η υποστήριξις των ανθισταμένων εις την υποδούλωσιν ελευθέρων λαών. Εάν η Ελλάς ήθελεν περιέλθει υπό τον έλεγχον ενόπλου τινός μειοψηφίας, σύγχυσις και ανωμαλία θα ηδύνατο να εξαπλωθούν ευχερώς εις ολόκληρον τη Μέσην Ανατολήν. Ετι μάλλον ο αφανισμός της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου κράτους, θα είχεν βαθείαν επίδρασιν εφ' όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ων οι λαοί αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντες μεγάλας αντιξοότητας, προς διατήρησιν της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των, καθ' ον χρόνον επανορθώνουν τας εκ του πολέμου καταστροφάς. Αν παραλείψωμεν να βοηθήσωμεν την Ελλάδα κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν, βαρύταται θα είναι αι συνέπειαι τόσον διά την Δύσιν όσο και διά την Ανατολήν. Οφείλομεν να αναλάβωμεν άμεσον και αποτελεσματικήν δράσιν...». Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου, αποτέλεσε το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας του «Δόγματος Τρούμαν», το κατήγγειλε και κάλεσε το λαό να ενωθεί για να υπερασπίσει την εθνική του ανεξαρτησία. Τα κόμματα της άρχουσας τάξης, όχι μόνο της Δεξιάς, αλλά και του Κέντρου, αποδέχθηκαν την ωμή επέμβαση.

Μετά την εξαγγελία του «Δόγματος Τρούμαν», που χάραξε τις ψυχροπολεμικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και την ετοιμασία του κυβερνητικού σκηνικού, όλα ήταν πλέον έτοιμα για την επίσημη έναρξη της αμερικανικής επέμβασης.

Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ με το «Δόγμα Τρούμαν», έθεσε υπό την προστασία της τα αντιδραστικά καθεστώτα της Αθήνας και της Αγκυρας, και ζήτησε την έγκριση από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, για την παροχή βοήθειας προς αυτά, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν, μετά την εξαγγελία του Δόγματός του, διακήρυξε τους στόχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή δίχως περιστροφές. Το «Δόγμα Τρούμαν» δεν άργησε να εφαρμοστεί.

Από τις 24 Μάη 1947 άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι Αμερικανοί αξιωματικοί του στρατού και του ναυτικού, με αποστολή τον εφοδιασμό του κυβερνητικού στρατού και την εκπαίδευσή του στο χειρισμό και στη συντήρηση του αμερικανικού υλικού. Στις 22 του ίδιου μήνα τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ΗΠΑ ψήφισαν νόμο, που προέβλεπε τη χορήγηση στην Ελλάδα και στην Τουρκία 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 20 Ιούνη 1947 υπογράφτηκε η ελληνοαμερικανική συμφωνία με την οποία έμπαινε σε εφαρμογή ο νόμος αυτός. Η αμερικανική επέμβαση είχε σαν συνέπεια την ένταση και τη γενίκευση του εμφυλίου πολέμου.

«ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ» τους προπαγανδιστικούς και «επικοινωνιακούς» τους μηχανισμούς οι ηγεσίες του δικομματισμού, καθώς πλησιάζει η μέρα έναρξης της επίσημης προεκλογικής περιόδου (σελίδα 9)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ δυναμώνει και πλαταίνει το προεκλογικό άνοιγμα του ΚΚΕ, καθώς το μήνυμα και τα συνθήματα τού Κόμματος βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους εργαζομένους, όπως αποδείχνουν οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις (σελίδες 10 - 14)

ΠΤΩΣΗ, σε σχέση με πέρσι, προβλέπεται να σημειώσει η τιμή του βαμβακιού, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, κατά 700.000 στρέμματα,, ενώ το υπουργείο Γεωργίας παρακρατά επιδοτήσεις των παραγωγών, για να τις δώσει, ως «δώρο» λίγες μέρες πριν τις εκλογές (σελίδα 17)

ΣΕ ΕΝΩΤΙΚΗ Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλογών μετονομάστηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αντανακλώντας την ενότητα του αγροτικού κινήματος στο νομό, που πήρε σάρκα και οστά μέσα από τις κοινές αγωνίες και το μακροχρόνιο αγώνα του για την επίλυση των προβλημάτων (σελίδα 17)

ΑΠΕΦΥΓΕ, για μία ακόμα φορά, ο υπουργός Γεωργίας, να δεσμευτεί για το μέλλον της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» στη Λάρισα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Κανταρτζή (σελίδα 17)

ΣΟΒΑΡΕΣ αντιδράσεις προκαλεί, ανάμεσα στους ναυτεργάτες, «η άθλια επιλογή της διοίκησης της ΠΝΟ» για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, όπως τη χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (σελίδα 21)

ΜΕΙΩΣΕΙΣ επιτοκίων ανακοίνωσαν χτες δύο ακόμη τράπεζες, η Εμπορική και η ΕΤΒΑ (σελίδα 22)

ΧΑΒΟΥΖΑ τοξικών ο νότιος Ευβοϊκός αν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση χημικών βιομηχανιών στο Βαθύ και την Αυλίδα(σελίδα 26)

ΣΤΑΣΕΙΣ εργασίας και την επόμενη βδομάδα θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, διαμαρτυρόμενοι για τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας (σελίδα 27)

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ κατά μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ανατολική Αττική. Ανεξέλεγκτη η εγκατάστασή τους. Καταγγελία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»(σελίδα 27)

ΣΑΡΑΝΤΑ έργα μεγάλων διαστάσεων, αντιπροσωπευτικά δείγματα του σημαντικού καλλιτέχνη Κώστα Κοντογιάννη, παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (σελίδα 30)

ΠΡΟΣΩΠΑ 11 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1955: Πέθανε ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Αγγλος γιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη, ένα από τα σπουδαιότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Η πενικιλίνη καταπολεμά μολύνσεις που προκαλούν πολλά είδη μικροβίων και βακτηριδίων, των οποίων αναστέλλει την ανάπτυξη, χωρίς να προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεραπευτική αγωγή με πενικιλίνη έσωσε στο παρελθόν εκατομμύρια ζωές.

Ο Φλέμινγκ ανακάλυψε τις ιδιότητες του φαρμάκου αυτού τυχαία. Κατά τη διάρκεια βακτηριολογικών ερευνών που πραγματοποιούσε στο εργαστήριό του, παρασκεύασε - από ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος μούχλας - την πενικιλίνη. Για την ανακάλυψή του ο Φλέμινγκ μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής με τον Χάουαρντ Φλόρι και τον Ερνστ Τσέιν, τους γιατρούς που ανακάλυψαν τον τρόπο να παράγουν πενικιλίνη σε μεγάλες ποσότητες.

Το 1952 ο Φλέμινγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα και τον Απρίλη του επόμενου χρόνου παντρεύτηκε με την Ελληνίδα βοηθό του Αμαλία Κατσούρη. Η Αμαλία Φλέμινγκ υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών.

Γκρίσγουολντ, Γκρέιντι και Βαν Φλιτ, οι τρεις ύπατοι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού φθάνουν στην Αθήνα. Αρχίζει η εφαρμογή του «Δόγματος Τρούμαν»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ