ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν δυναμικά με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Μπλόκα σε 21 σημεία της πρωτεύουσας χτες. Στο Περιστέρι, οι μαθητές ματαίωσαν ενημερωτική φιέστα του υπουργείου Παιδείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουν συντονισμένα και δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές σε όλη τη χώρα, ανυποχώρητοι στο αίτημά τους που γίνεται και αίτημα μεγάλων τμημάτων του λαού, για ανατροπή της "μεταρρύθμισης". Με αποφάσεις των συνελεύσεών τους συμμετέχουν στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση στις 15 του Δεκέμβρη, ενώ στις 20 του Δεκέμβρη, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Χτες, μαθητές από σχολεία της Αττικής έστησαν μπλόκα σε 21 σημεία, στο πλαίσιο της απόφασης του Συντονιστικού Αθήνας. Συγκεκριμένα, απέκλεισαν κεντρικές λεωφόρους στις εξής περιοχές: Χαλάνδρι,Χολαργό,Ψυχικό,Αγ. Παρασκευή,Πεντέλη,Ηλιούπολη,Υμηττό,Μπραχάμι,Αλιμο,Ελληνικό,Γλυφάδα,Βούλα,Αργυρούπολη,Κηφισιά,Μαρούσι,Ερυθραία,Πεύκη,Μελίσσια,Αγ. Στέφανο,Λυκόβρυση και Μεταμόρφωση.Οι μαθητές με τη συντονισμένη δράση τους και τις κινητοποιήσεις τους ματαίωσαν τις ενημερωτικές φιέστες που είχε προγραμματίσει το υπουργείο, με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στο Περιστέρι, όπως ακριβώς αναβλήθηκαν και οι επισκέψεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Α. Ζισημόπουλο και Δ. Παπαϊωάννου σε Καματερό και Λιόσια.

Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι μαθητές για μεθαύριο Δευτέρα. Συγκεκριμένα, μαθητικά "μπλόκα" αγώνα θα στηθούν στις εξής περιοχές: Αγ. Ανάργυροι,Λιόσια,Πετρούπολη και στην Γκράβα.

Μπροστά στην "εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας", η ΓΣΕΕ "στέκεται αλληλέγγυα στις μαθητικές κοινότητες και στους εκπαιδευτικούς φορείς", τη Δευτέρα διοργανώνει σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΕ και καλεί τις ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, ενώ όπως ανακοινώνει, θα καλέσει σε συζήτηση το Συντονιστικό Αγώνα των σχολείων. Ωστόσο στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ περιορίζει τα προβλήματα που δημιουργεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος σε "επίμαχες διατάξεις" και προτείνει ευρύτερη συζήτηση πάνω σε αυτές.

Στο Περιστέρι

Εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς απέτρεψαν χτες τα σχέδια του δημάρχου Περιστερίου Θόδωρου Δημητρακόπουλου, που - ως πιστός κυβερνητικός υπάλληλος - θέλησε να μετατρέψει μια ενημερωτική συγκέντρωση σε πολιτική φιέστα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη ο δήμαρχος έστειλε επιλεκτικά προσκλήσεις σε διάφορους φορείς, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην "ενημερωτική συγκέντρωση" για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στο Δημοτικό Γυμναστήριο "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου θα μιλούσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Μέχρι και την τελευταία στιγμή διάφοροι φορείς - μεταξύ τους και η ΕΛΜΕ, η οποία δεν προσκλήθηκε στη συγκέντρωση - ζητούσαν από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή στο "διάλογο" που σχεδίαζε. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε αποδεκτό από τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο.

Ετσι χθες το πρωί εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω απ' το δημαρχείο και φωνάζοντας το σύνθημα "Μαθητές, καθηγητές πιασμένοι χέρι χέρι, να φύγει ο Ανθόπουλος από το Περιστέρι", κατευθύνθηκαν προς το Δημοτικό Γυμναστήριο, όπου στις 12.30 μ.μ. θα μιλούσε ο υφυπουργός. Επί δύο ώρες οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και περίμεναν την εμφάνιση του υφυπουργού ή του δημάρχου.

Την ίδια ώρα, στο δημαρχείο ο Θ. Δημητρακόπουλος και το επιτελείο του, κάτω από το βάρος της δυναμικής κινητοποίησης, αποφάσιζε την αναβολή της φιέστας. Κι ενώ ο Γ. Ανθόπουλος δεν πάτησε τελικά το πόδι του στο Περιστέρι, ο δήμαρχος έκανε το λάθος να παρουσιαστεί στο πλήθος και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του. "Δε θέλετε το διάλογο, γι' αυτό αντιδράτε έτσι", ήταν η "εμπρηστική" δήλωσή του, που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. "Να ποιος είναι ο δήμαρχος", "Πουλημένε, πουλημένε", ήταν τα συνθήματα με τα οποία απάντησε το πλήθος, ενώ από κάποιους εκτοξεύτηκαν δύο γιαούρτια και μερικά αβγά. Τελικά, ο Θ. Δημητρακόπουλος έφυγε από το χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου "υποσχόμενος" πως η συγκέντρωση θα γίνει στο άμεσο μέλλον!

Οσο για τους μαθητές και τους καθηγητές, με κοινή δήλωσή τους υπογράμμισαν πως "η άρνηση της ισότιμης συμμετοχής μας αποδεικνύει ότι στόχος του κ. δημάρχου δεν ήταν η σωστή ενημέρωση, ούτε η βοήθεια στην ανάπτυξη διαλόγου για τη λύση της σημερινής κατάστασης στα σχολεία, αλλά η υποβοήθηση μιας στείρας κυβερνητικής προπαγάνδας, που ως σήμερα δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύσεις".

Στη Θεσσαλονίκη

Μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης έστησαν χτες οι μαθητές της πόλης έπειτα από το κάλεσμα του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων,ενώ έντονη είναι η δραστηριότητα ενόψει της πανεργατικής απεργίας της 15ης Δεκέμβρη. Την ημέρα αυτή οι μαθητές θα κλείσουν τα σχολεία τους και θα κάνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μαθητές των 1ου και 2ου Λυκείων Συκεών,του Πολυκλαδικού και του 2ου Λυκείου Νεάπολης,αφού έκαναν πορείες στους δρόμους των πόλεών τους, ενώθηκαν στη συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Επταπυργίου,όπου απέκλεισαν την κυκλοφορία για μία ώρα περίπου, καλώντας γονείς, εργαζόμενους, αλλά και τους τοπικούς φορείς να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα.

Τραγουδώντας "Εβγα κόσμε να με δεις, τώρα που 'μαι μαθητής, την παιδεία αγαπώ, και γι' αυτήν θα αγωνιστώ", πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Αμπελοκήπων οι μαθητές των 1ου,2ου και 3ου Λυκείων.Οι μαθητές πιο πριν είχαν αποκλείσει για μιάμισι ώρα περίπου την πλατεία Επταλόφου,έκλεισαν ειρηνικά την πορεία και γύρισαν στα σχολεία τους που τελούν υπό κατάληψη.

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Στο νόμο λαιμητόμο απάντηση στο δρόμο" φώναζαν οι μαθητές οχτώ σχολείων της Τούμπας που επί μία ώρα απέκλεισαν την οδό Γρηγ. Λαμπράκη στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας.

Την ίδια ώρα οι μαθητές του Πειραματικού και του 9ου Λυκείου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν τη Βασ. Ολγας.

Μπλόκο όμως έστησαν και οι μαθητές του κέντρου της Θεσσαλονίκης στην Τσιμισκή,στο ύψος της Αγίας Σοφίας και το απόγευμα οι μαθητές των ΤΕΕ Σταυρούπολης απέκλεισαν την οδό Λαγκαδά.

Πορεία στη Χαλκίδα

Χτες, μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Χαλκίδας έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε στις 11 το μεσημέρι από την πλατεία Αγοράς και μέσω του εμπορικού δρόμου κατευθύνθηκε στα φανάρια της Χαϊνά, όπου οι μαθητές έκαναν για μισή ώρα συμβολική κατάληψη του δρόμου. Οι μαθητές δήλωσαν μετά τη συγκέντρωση ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους και στις 15 του Δεκέμβρη συμμετέχουν στην πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον αντιεκπαιδευτικό νόμο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της ΟΛΜΕ

Να πάρει πίσω τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, κάλεσε για άλλη μια φορά χτες την κυβέρνηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή της με το Προεδρείο της ΟΛΜΕ που έγινε στον Περισσό. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο στηρίζει τους αγώνες μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διατηρήσουν την ενότητά τους, αλλά και να διασφαλίσουν την ενεργητική συμπαράταξη του ελληνικού λαού. Σημείωσε δε την ανάγκη πολύ μεγάλης επαγρύπνησης, για να αντιμετωπιστούν τόσο οι παραπλανητικοί κυβερνητικοί ελιγμοί, όσο και συκοφαντική προσπάθεια που γίνεται σε βάρος του δίκαιου αγώνα. Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

"Ειδικός σκοπός του νέου νόμου της κυβέρνησης, είναι η παραγωγή ενός απασχολήσιμου, φτηνού εργατικού δυναμικού, με εντελώς χειραγωγημένη και τυποποιημένη σκέψη. Κάτω, λοιπόν, από αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι ο νόμος αυτός όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της νεολαίας, των εκπαιδευτικών, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων, αλλά θα πρέπει ο αγώνας να είναι επίμονος, ώστε να μην περάσει και να καταργηθεί. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, δεδομένου ότι διαμορφώνει εξαιρετικά αρνητικές καταστάσεις, δύσκολα αντιστρέψιμες αν δεν υπάρχει συνειδητή και οργανωμένη αντίσταση.

Η θέση μας είναι, η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη άποψη για την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού προβλήματος, που στην ουσία είναι πολιτικό πρόβλημα. Στηρίζουμε και είναι και δικό μας αίτημα, την καθιέρωση 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης χωρίς αυτούς τους τεχνικούς και τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι για να γίνεται λόγος για δημόσια παιδεία και μόνο, πρέπει να υπάρξει πολιτική επιλογή και απόφαση κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικής παιδείας. Η συνύπαρξη αυτή, είναι στην πραγματικότητα ετεροβαρής και σε βάρος της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει δείξει μια τέτοια πρόθεση, αλλά πιστεύουμε ότι ανοίγει το δρόμο και για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, της τυπικά πια δημόσιας παιδείας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια για να προωθείται η ιδιωτική έρευνα των βιομηχάνων και άλλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Είμαστε, επίσης, πεπεισμένοι ότι το ενιαίο 12χρονο σχολείο πρέπει να έχει αυτοτελή αξία. Το απολυτήριο να έχει ένα πραγματικό αντίκρισμα στη ζωή και θεωρούμε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί το Λύκειο από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ. Είναι και ένας τρόπος που δείχνει ότι μπορεί και πρέπει να δικαιώσει την αποστολή του.

Το ΚΚΕ, όχι απλώς στηρίζει τους αγώνες, αλλά θα κάνει όποια προσπάθεια εξαρτάται από αυτό, οι αγώνες να διατηρήσουν την ενότητα, τη συσπείρωσή τους και να διασφαλίσουν όχι απλώς την αλληλεγγύη της κοινής γνώμης, αλλά την ενεργή συμπαράταξη. Γιατί, το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι μόνο πρόβλημα των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Είναι πρόβλημα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Θεωρούμε, ότι πρέπει, ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες, να υπάρχει πολύ μεγάλη επαγρύπνηση και από τους παραπλανητικούς ελιγμούς της κυβέρνησης, αλλά και από την υπόγεια και όχι μόνο συκοφαντική προσπάθεια που γίνεται σε βάρος του δίκαιου αγώνα των μαθητών, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών".

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Την αντίθεση της ΟΛΜΕ στο νόμο 2525/97 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Τσούλιας,τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι αλλαγές στο περιεχόμενό του και όχι στο εξεταστικό σύστημα.

"Βασικός πολιτικός στόχος της ΟΛΜΕ, είπε, είναι η 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση με τη στήριξη της πολιτείας, ενώ ο στόχος του 15% για την παιδεία πρέπει να γίνει κατάχτηση του εκπαιδευτικού κινήματος και των εργαζομένων".

Η στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, με δυνατότητα εξέλιξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι συμπτύξεις τμημάτων οι οποίες, όπως είπε, έχουν επίπτωση στην παρεχόμενη εκπαίδευση, οι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και η μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από 35 σε 25, είναι ζητήματα αιχμής που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα και η ΟΛΜΕ και ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.

Αναφερόμενος στο εξεταστικό σύστημα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στον πολλαπλασιασμό των εξετάσεων, τονίζοντας: "Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα στη Β Λυκείου. Για το μεταβατικό στάδιο, η πρόταση της ΟΛΜΕ είναι να υπάρχουν εξετάσεις μόνο στη Γ Λυκείου και να μετράνε οι σχολικές επιδόσεις του μαθητή στη Β - Γ Λυκείου κατά ένα μικρό ποσοστό", κάνοντας λόγο για "παραλογισμό" της παραπαιδείας που οφείλεται, όπως είπε, στον ανταγωνισμό που προκαλεί το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Τέλος, κάλεσε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζει η ΟΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Αυταρχισμός σε βάρος εκπαιδευτικού

Την αυταρχική συμπεριφορά της προϊσταμένης του 3ου Γραφείου Β' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας καταγγέλλει η Ενωση Γονέων του Δήμου, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε ενάντια σε εκπαιδευτικό - μέλος του Συλλόγου Γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας - όταν εκείνος συμμετείχε σε κινητοποίηση για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 του Νοέμβρη, είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση των γονιών των μαθητών των 2ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας, τα οποία "λειτουργούν" υπό απαράδεκτες συνθήκες, προκειμένου να διεκδικήσουν επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Ο εκπαιδευτικός Δημ. Δήμου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 12ου Δημοτικού, ζήτησε άδεια από τον διευθυντή του σχολείου για να πάρει μέρος στην κινητοποίηση που διοργάνωνε ο σύλλογος γονέων και ο διευθυντής τον παρέπεμψε στην προϊσταμένη, η οποία αν και ενημερώθηκε από τον εκπαιδευτικό για τους λόγους που έπρεπε να λείψει, τον απείλησε ότι θα κινήσει διαδικασία πειθαρχικού με όλες τις συνέπειες για τον ίδιο.

Τη στάση της προϊσταμένης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου", τονίζοντας ότι "γίνεται καταπάτηση στοιχειώδους δικαιώματος και πρέπει όλοι να το καταδικάσουμε. Η ενέργεια αυτή δείχνει καθαρά την τρομοκρατία που θα επικρατήσει στην εκπαίδευση μετά την εφαρμογή της αξιολόγησης - πειθάρχησης".

Μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους, οι μαθητές δείχνουν να κερδίζουν τις μάχες τη μία μετά την άλλη. Και όπως δήλωναν οι μαθητές του Περιστερίου χθες "ο πόλεμος θα κερδηθεί όταν καταργηθεί ο νόμος Αρσένη"

Με την άμεση και δυναμική κινητοποίησή τους οι μαθητές του Περιστερίου απέτρεψαν μια ακόμα κυβερνητική φιέστα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ