ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στην τελική ευθεία

Πανστρατιά για την επιτυχία της κινητοποίησης και της κορυφαίας απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Στην τελική ευθεία για την 24ωρη πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία της ερχόμενης Τρίτης, τα μέλη των απεργιακών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε αρκετές πόλεις της χώρας και της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής στην Αθήνα, αξιοποιούν το κάθε λεπτό, για να φτάσει σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλιάς και γειτονιές το απεργιακό μήνυμα.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά). Συμμετέχει, επίσης, και καλεί τους Πειραιώτες εργαζόμενους και η Απεργιακή Επιτροπή Πειραιά.Στην ίδια συγκέντρωση καλούν και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και 28 συνταξιουχικά σωματεία της Αττικής, καθώς και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει επίσης στις 10 π.μ., στο χώρο έξω από τη Διεθνή Εκθεση.

Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Τους εργαζόμενους της ΥΠΑ επισκέφτηκαν χτες ο Γ. Στρατηγός,ο Β. Σγουραμάνης από την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή και οι Π. Σταμούλης και Γ. Λοβέρδος, συνδικαλιστές του χώρου, καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, κόντρα στην υπονομευτική τακτική των ηγεσιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Υπονόμευση, που στο χώρο παίρνει πολύ συγκεκριμένη μορφή, αφού πολλοί από τους εργαζόμενους δε γνώριζαν καν για την απεργία, ενώ η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ πήρε απόφαση να μη συμμετάσχει! Η στάση αυτή φάνηκε ότι έχει προκαλέσει οργή στους υπαλλήλους, αφού εκφράσεις, όπως "μας άδειασε η ΑΔΕΔΥ" ή "έχουν συμβιβαστεί αυτοί εκεί πάνω", ακούστηκαν αρκετές φορές.

Ο Γ. Στρατηγός,αφού κατήγγειλε το ρόλο που σήμερα παίζουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κάλεσε τους υπαλλήλους, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής, να καταδείξουν τους υπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να καταγγείλουν το μονόδρομο της ΟΝΕ και τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Τέλος, τους κάλεσε και μετά την απεργία να επιδιώξουν τη συσπείρωση και το συντονισμό τους με τους άλλους εργαζόμενους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Καλούν σε συμμετοχή

Τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Παρασκευαστών,ο οποίος καταγγέλλει και τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ως "ενσωματωμένες με την πολιτική της κυβέρνησης" και "αποκομμένες από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων".

Ο Σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ εκφράζει και την απόφασή του για συμμετοχή στην Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.

"Εγκληματικό", χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του τον προϋπολογισμό και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας,υπογραμμίζοντας ότι "είναι πρόκληση για όλο το λαό τα μέτρα της κυβέρνησης, τη στιγμή που τα υπερκέρδη μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεφοπλιστών αυξάνονται ακόμα παραπέρα".

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο Σύνδεσμος καλεί τους συνταξιούχους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν όλοι μέρος στη συγκέντρωση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και να δώσουν περήφανη απάντηση στην κυβέρνηση, στις πολυεθνικές και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Καβάλα

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη πραγματοποιεί η Απεργιακή Επιτροπή Καβάλας.Σ' αυτήν καλεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ,σημειώνοντας: "Εμείς οι απόμαχοι της δουλιάς συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, γιατί κοινή είναι η τύχη εργαζομένων και συνταξιούχων. Ενωμένοι σε ένα αρραγές αγωνιστικό μέτωπο, θα ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική".

Στη Λάρισα

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα. Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εργατών Βαφείων και Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση. Καταγγέλλει ως "πρόκληση" τον προϋπολογισμό, την ώρα που "η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης μεγαλώνει συνεχώς, ενώ τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνονται όλο και περισσότερο".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Για την απασχόληση των συνταξιούχων

Του Χρήστου ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ*

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο παίρνει μέτρα περιορισμού της απασχόλησης συνταξιούχων, για να απελευθερωθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Δεν είναι αλήθεια. Με τη σχετική ρύθμιση θέλει απλά να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και ουσιαστικά διατυπώνει ευχές.

Η ρύθμιση αφορά μόνο τους συνταξιούχους των ταμείων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αναλαμβάνουν κάποια εργασία. Εξαιρούνται από αυτή οι επιζώντες σύζυγοι, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι πολεμικής σύνταξης. Επίσης η ρύθμιση δεν αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλων ΝΠΔΔ και τους ναυτικούς. Για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ προβλέπεται από ισχύουσα διάταξη, περιορισμός της σύνταξης εφόσον απασχολούνται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γενικοί περιορισμοί προβλέπονται, από ισχύουσες διατάξεις, μόνο για τους συνταξιούχους ΙΚΑ.

Με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπεται αναστολή της σύνταξης για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Οι άνω των 55 ετών, όταν θα αναλάβουν εργασία θα λαμβάνουν ελεύθερα τις πρώτες 200.000 δραχμές της σύνταξης, ενώ τα επιπλέον μειωμένα κατά 70%. Ετσι, ένας συνταξιούχος που παίρνει π.χ. 300.000 δραχμές σύνταξη, αν αναλάβει εργασία θα παίρνει 230.000 δραχμές.

Για τους απασχολούμενους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων, προβλέπεται περιορισμός της σύνταξης στο οργανικό λεγόμενο ποσό, δηλαδή σε 60-70.000 δραχμές. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, που κερδίζουν περισσότερα από όσα ένας υγιής εργαζόμενος, προβλέπεται διακοπή της σύνταξης. Ωστόσο, αυτό που καθιστά τη ρύθμιση ευχή, είναι, ότι θα ισχύσει μετά από δύο χρόνια, όσο δηλαδή η κυβέρνηση αναμένει, ότι θα είναι στην εξουσία. Εν τούτοις είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή ή έστω μετά τρίμηνο τουλάχιστον, για την απασχόληση υψηλοσυνταξιούχων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προφανώς η κυβέρνηση θέλει τα κομματικά στελέχη ή οι συνεργάτες της συνταξιούχοι να απασχολούνται ελεύθερα όσο αυτή είναι στην εξουσία.

Το θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων είναι γενικότερο θέμα και μια σωστή αντιμετώπισή του θα συνέβαλλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τους άνεργους, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Οι συνταξιούχοι πρώην στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που υπολογίζονται σε περισσότερους από 200.000 και που παίρνουν πάνω από 300.000 δραχμές σύνταξης, απασχολούνται ευρύτατα και μάλιστα σε επίζηλες θέσεις.

Οι εργαζόμενοι πάντοτε πρόβαλλαν αιτήματα για περιορισμούς στην απασχόληση των υψηλοσυνταξιούχων. Οχι όμως και των χαμηλοσυνταξιούχων, που αναγκάζονται να απασχολούνται, ακόμη και με υπερένταση των μειωμένων δυνατοτήτων τους, για να ενισχύσουν το πενιχρό εισόδημα της οικογένειάς τους. Αλλωστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι απασχολούνται σε βοηθητικές κυρίως θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως και στις ισχύουσες διατάξεις για το ΙΚΑ και με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπονται ασφυχτικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους των κατώτατων ορίων συντάξεων, με προφανή παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Από ορισμένους προτείνεται η λεγόμενη "ευέλικτη" συνταξιοδότηση, δηλαδή η αναβίωση του προτεινόμενου παλιότερα από το ΠΑΣΟΚ "προσυνταξιοδοτικού" καθεστώτος, με μειωμένες συντάξεις και συνέχιση της απασχόλησης με τη μορφή της μερικής απασχόλησης. Η αποδοχή της πρότασης αυτής θα οδηγούσε σε μαζικές απολύσεις των ηλικιωμένων εργαζομένων, πριν καν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση.

Αποτελεσματική για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων και δίκαιη θα ήταν η καθιέρωση γενικής ρύθμισης για όλους ανεξαίρετα τους απασχολούμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνταξιούχους, για την περικοπή της σύνταξής τους κατά μέρος, όταν το μηνιαίο συνολικό εισόδημά τους, από σύνταξη και μισθό ή εισόδημα από άλλη πηγή, υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο ποσό. Τέτοιο ποσό θα μπορούσε να οριστεί το 60πλάσιο του εκάστοτε ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 389.520 δραχμές).

* Ο Χρήστος ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ είναι τ. υποδιοικητής του ΙΚΑ

Τους στερούν και την περίθαλψη!

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου στη Χίο

Για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καταπατείται βάναυσα, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου πραγματοποιούν συγκέντρωση την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη στις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του Οίκου Ναύτου και καλούν όλους τους ασφαλισμένους να πάρουν μέρος. Επίσης, αποφάσισαν την κατάληψη ζωτικών οδικών κόμβων της πόλης ως πρώτη απάντηση στην αδιαφορία και τον εμπαιγμό που δέχονται, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τις παραπάνω αποφάσεις πήραν τα συνταξιουχικά σωματεία μετά από σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στους 17.000 ασφαλισμένους στον Οίκο Ναύτου αντιστοιχούν 3 μόνιμοι γιατροί και 6 συμβεβλημένοι με το Ταμείο, στους οποίους μάλιστα ο Οίκος Ναύτου χρωστά 17 μισθούς! Το ταμείο του Οίκου Ναύτου τελευταία ήταν κλειστό 40 μέρες (!) γιατί δεν υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την πενιχρή τους σύνταξη για να επισκεφτούν γιατρό.

Ο γραμματέας της επαρχιακής Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, Νίκος Γιόμελος,μιλώντας στο "Ρ", είπε ότι ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου είχε δηλώσει στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων πως το Σεπτέμβρη θα έστελνε γιατρούς, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου τονίζουν για άλλη μια φορά ότι το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταπατείται βάναυσα και η στέρησή του ειδικά από ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι βάρβαρη και απάνθρωπη. "Ολοι οι ασφαλισμένοι - σημειώνεται - στο νησί της Χίου από το 1993 ζούμε την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, τον εμπαιγμό, τη μεροληπτική μεταχείριση και την κοινωνική αναλγησία της πολιτείας και όλων των κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των παρεχόμενων υπηρεσιών".

ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Δε συμμετέχει στο νέο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Με δήλωσή της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, η παράταξη έκανε σαφές ότι μετατοπίζει το κέντρο βάρους της δράσης της στη βάση των εργαζομένων, σε συντονισμούς και συσπειρώσεις. Με παρέμβαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, "μοιράστηκαν" υπέρ των "εκσυγχρονιστών" οι θέσεις της ΠΑΣΚ...

Την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Επιτροπής είχε αντικείμενο η χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ που προήλθε από το πρόσφατο 30ό Συνέδριο της Οργάνωσης. Η ενίσχυση της ΕΣΑΚ στο συνέδριο εκφράστηκε και στην ανάδειξη δυο μελών στην Εκτελεστική Επιτροπή από ένα που είχε προηγούμενα.

Καταδικάζοντας τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και θέλοντας να σηματοδοτήσει τη μετατόπιση του κέντρου της δράσης της ΕΣΑΚ Δημοσίου προς τη βάση, ο Δ. Αγκαβανάκης ανακοίνωσε, όπως και στο συνέδριο, ότι δε θα συμμετέχει η παράταξη στο προεδρείο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: "Οπως είχαμε δηλώσει στο πρόσφατο 30ό Συνέδριο, αλλά και από τη μετέπειτα πορεία, εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κινείται στα πλαίσια της ΟΝΕ, στα πλαίσια δηλ. του αντιλαϊκού στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου και έχει αναλάβει εργολαβικά τον εξωραϊσμό του στους εργαζόμενους. Στο όνομα αυτού του στόχου, απεμπολεί τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και καταφεύγει σε ιδεολογήματα υποταγής και ενσωμάτωσης στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Η όλη αυτή τακτική και πρακτική της πλειοψηφίας προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ εκφράζοντας αυτή την αγανάκτηση και συνολικά τη συνείδηση των εργαζομένων, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που δέχονται την ολομέτωπη επίθεση της ιερής συμμαχίας κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, μετατοπίζει το κέντρο βάρους της δράσης της στη βάση των εργαζομένων, σε συντονισμούς, συσπειρώσεις, επιτροπές αγώνα. Οπως γίνεται τώρα και με αφορμή την πανεργατική πανυπαλληλική απεργία, όπου η ΕΣΑΚ δίνει όλες τις δυνάμεις της για να εκφραστούν γνήσια οι εργαζόμενοι, με τα γνήσια ταξικά αιτήματα, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αυτή η απεργία αποτελεί για την ΕΣΑΚ αφετηρία για την αναγέννηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλοντας να σηματοδοτήσουμε αυτή την τομή που επιχειρούμε στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλώνουμε ότι δε θα συμμετέχουμε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ".

Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου ξεκίνησε με δυο ώρες καθυστέρηση, εξαιτίας των εσωπαραταξιακών προβλημάτων της ΠΑΣΚ. Μετά από συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων και παρέμβαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, προέκυψε συμφωνία μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", απ' την οποία φέρονται "ριγμένοι" οι δεύτεροι. Ετσι τις έδρες στην ΕΕ μοιράστηκαν έξι εκσυγχρονιστές, τρεις της αντιπολίτευσης, ενώ τέθηκε εκτός για πρώτη φορά, ένα από τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αμετάπειστος μέχρι τέλους ήταν ο Γ. Μουρατίδης που κατέβηκε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Από πλευράς "Αυτόνομης Παρέμβασης", ο Η. Βρεττάκος στην παρέμβασή του, τάχθηκε υπέρ της αντιπροσωπευτικής συγκρότησης των οργάνων, αν και όπως είπε υπήρξαν προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ. Επίσης αναφορικά με τη στάση της ΕΣΑΚ, ισχυρίστηκε πως "ακολουθεί τακτική που εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες"!

Στις αρχαιρεσίες για την Εκτελεστική έλαβαν: ΕΣΑΚ 8 ψήφους και δυο έδρες. ΠΑΣΚ 43 ψήφους και 9 έδρες. ΔΑΚΕ 23 ψήφους και 4 έδρες. "Αυτόνομη Παρέμβαση" 8 ψήφους και 2 έδρες. Αριστερές Συσπειρώσεις 2 ψήφους καμιά έδρα και ο Γ. Μουρατίδης 1 ψήφο και καμιά έδρα.

Οι ΕΣΑΚίτες που έχουν εκλεγεί στο Γενικό Συμβούλιο είναι: Δ. Αγκαβανάκης, Σ. Ακζώτη, Χ. Βορτελίνος, Κ. Γεροπαναγιώτη, Ν. Ζώτος, Β. Ζωγράφος, Θ. Κρουστάλης και Λ. Μεθωνιού.

ΠΑΤΡΑ
Μπροστά η Απεργιακή Επιτροπή

Στην πλατεία Γεωργίου το αγωνιστικό ραντεβού των απεργών

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 πμ στην πλατεία Γεωργίου, καλεί τους εργαζόμενους η Απεργιακή Επιτροπή Πάτρας,εκπρόσωποι της οποίας περιοδεύουν καθημερινά σε χώρους δουλιάς.

Από τη μεριά της, η πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας, τώρα φορά το "φιλεργατικό" της προσωπείο και διοργανώνει συγκέντρωση εκτόνωσης τάχα για τη σωτηρία της ΜΙΣΚΟ, αλλά με στόχο τη διάσπαση και τον αποπροσανατολισμό του κινήματος. Ομως, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν το ρόλο της και της γυρίζουν την πλάτη. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Απεργιακής Επιτροπής, η οποία σημειώνει:

"Απαντάμε με τη δική μας μαζική, ενωτική, ταξική συγκέντρωση στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - βιομήχανοι - πολυεθνικές στο όνομα της οικονομικής νομισματικής ένωσης και της ΕΕ. Απαντάμε μαζικά στις υποταγμένες, στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικού Κέντρου Πάτρας - νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, που απέρριψε τις αγωνιστικές προτάσεις μας για να σωθεί η ALGIDA, η ΜΙΣΚΟ, ο ΟΣΕ και άλλες επιχειρήσεις, και να σταματήσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία της εργοδοσίας. Αυτές οι δυνάμεις δε δέχτηκαν τις προτάσεις μας για συντονισμό των σωματείων, συλλαλητήρια και απεργιακή κινητοποίηση. Μπλόκαραν τις αγωνιστικές μας προτάσεις και μαζί (ΠΑΣΚΕ - ΣΕΑΜ) οργάνωσαν αντεργατική σύναξη με τους βιομηχάνους της Πελοποννήσου (ΣΕΒ) τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ".

Η Απεργιακή Επιτροπή ζητά να μην υπάρξει "καμιά συμμετοχή εργατών στην κυβερνητική φιέστα που οργανώνουν τη μέρα της απεργίας η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ- ΣΕΑΜ) του ΕΚΠ στο εργοστάσιο της ΜΙΣΚΟ για να θολώσουν τα νερά. Οι εργάτες δεν ανέχονται την κοροϊδία,αυτοί οι συνεργοί των βιομηχάνων - κυβέρνησης να φορούν στις 15 Δεκέμβρη την προβιά και να εμφανίζονται όπως "ο λύκος που έγινε αρνάκι".

Ο δρόμος των εργατών είναι απεργία - διαδήλωση στην πλατεία Γεωργίου, περικύκλωση της Νομαρχίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πολυεθνικών. Ο δρόμος των εργατών δεν είναι οι κυβερνητικές φιέστες της διοίκησης του ΕΚ, των ΠΑΣΚΕ - ΣΕΑΜ, που οδηγούν σε υποταγή στους βιομηχάνους και στις πολυεθνικές".

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τη μέρα της απεργίας δε θα κυκλοφορήσουν:

- Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

- Τα τρόλεϊ όλο το 24ωρο.

- Τα μπλε λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

- Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ.

Προσυγκεντρώσεις

Τη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις:

- Στο Μουσείο,οι εργαζόμενοι των βορείων συνοικιών και του 5ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι του κλάδου τροφίμων, της υγείας και των ΔΕΚΟ.

- Στην πλατεία Βάθης,οι εργαζόμενοι των δυτικών συνοικιών, του Θριασίου, του 4ου Διαμερίσματος, των ΟΤΑ, των κλάδων ένδυσης, του μετάλλου, του φαρμάκου, οι ηλεκτρολόγοι και οι λιθογράφοι.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οι εργαζόμενοι των ανατολικών συνοικιών, του 1ου και 2ου Διαμερίσματος, του επισιτισμού, οι οικοδόμοι, οι λογιστές, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί και οι καλλιτέχνες.

- Στο Μοναστηράκι,οι εργαζόμενοι του 3ου Διαμερίσματος, του Πειραιά, των νοτίων συνοικιών και οι εμποροϋπάλληλοι.

Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι

Οργιο αυθαιρεσίας της κατασκευαστικής εταιρίας ΑΓΕΚ διαπίστωσε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Απλήρωτοι και χωρίς ένσημα είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από την εταιρία ΑΓΕΚ στην κατασκευή θεραπευτηρίου δίπλα στο νοσοκομείο "Σωτηρία", αφού ο υπεργολάβος Σπ. Αγγελικόπουλος, παραβιάζοντας κάθε έννοια Εργατικού Δικαίου, απολύει όποιον τα διεκδικήσει.

Χτες κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έκανε έλεγχο στο εργοτάξιο και διαπίστωσε όργιοαυθαιρεσίας. Οι περισσότεροι από τους 20 περίπου εργαζόμενους του εργοταξίου, αφ' ενός έχουν για περισσότερο από ένα μήνα να πληρωθούν, αφ' ετέρου, όσο καιρό δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρία, δεν τους έχει επικολληθεί ούτε ένα ένσημο! Μάλιστα ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί σ' αυτό το εργοτάξιο, από εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, όπου και εκεί η εταιρία δεν τους επικολλούσε τα ένσημα.

Χτες οι μισοί εργαζόμενοι δε δούλεψαν, απαιτώντας τα δεδουλευμένα, αφού ο εργολάβος τούς κοροϊδεύει ότι από μέρα σε μέρα θα τους πληρώσει. Κάποιοι αλλοδαποί εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο εργολάβος πληρώνει και κολλάει επιλεκτικά ένσημα. Οπως μας είπε ένας αλλοδαπός, όταν του ζήτησε να του επικολληθούν έστω 40 ένσημα, ώστε να καταθέσει τα χαρτιά του για να πάρει την πράσινη κάρτα, απειλήθηκε όχι μόνο με απόλυση, αλλά και με απέλαση!

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεντρώσεις σε Στερεά - Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στη Χαλκίδα,η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Αγοράς στις 10:30 το πρωί. Μέλη της απεργιακής επιτροπής επισκέφτηκαν και μοίρασαν ανακοινώσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και περιόδευσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ κλιμάκιο συνδικαλιστών με τους Κ. Πάλη και Α. Τσακό, μέλη της διοίκησης του ΕΚ Εύβοιας, περιόδευσαν σε βιομηχανίες λευκού κρέατος "ΜΙΜΙΚΟΣ" και "ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ" και άλλους χώρους.

Στη Φθιώτιδα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9:30 το πρωί στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας. Ηδη οι επισκέψεις συνδικαλιστών και μελών της απεργιακής επιτροπής έχουν καλύψει αρκετούς εργασιακούς χώρους. Κλιμάκια με μέλη της διοίκησης του ΕΚ Φθιώτιδας, Θ. Τσέτσο και Χρ. Αθανασίου και τους συνδικαλιστές Γ. Γιαννακόπουλο, Κ. Καλαπέτσα, Σπ. Λύτρα επισκέφτηακν με την ανακοίνωση στο χέρι τους χώρους των Τραπεζών ΕΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορικής, Κεντρικής Ελλάδας, Κρήτης, Ιονικής και τις ΔΕΚΟ ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία.

Στη Βοιωτία η απεργιακή επιτροπή σωματείων Λιβαδιάς καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, ενώ κλιμάκια με τους συνδικαλιστές Σ. Καλέα, Μπ. Ευταξία, Κ. Τσάμη, Β. Ζιάρα πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους.

Στη Φωκίδα,η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην Πλατεία Λαού της Αμφισσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ