ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη δυναμική που αποκτούν οι μαθητικοί αγώνες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο πανελλαδικός συντονισμός τους, η ενότητα των μαθητών γύρω από τα εκλεγμένα όργανά τους και τα Συντονιστικά του αγώνα, ο κοινός βηματισμός τους με τους καθηγητές τους, τους γονείς, η συμπαράταξη με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και την ολιγαρχία.

Οι μαθητές δεν κουράζονται, οι αγώνες δεν εκφυλίζονται, όπως περίμενε η κυβέρνηση, η συμπαράσταση διευρύνεται, ο αγώνας για την παιδεία αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα, το μαθητικό κίνημα αξιοποιεί με πολυμορφία και φαντασία όλες τις μορφές πάλης, η συνέχεια προμηνύεται ακόμη πιο "καυτή" για τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης, για την αντιλαϊκή της πολιτική.Ολη αυτή η εξέλιξη, έχει θορυβήσει τα κυβερνητικά επιτελεία, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδυναμώσουν το μαθητικό κίνημα, να το συκοφαντήσουν, να πλήξουν την ενότητα και το συντονισμό του, να αποτρέψουν τη λαϊκή συμπαράταξη γύρω από τους διεκδικητικούς στόχους που προβάλλει, να καταφέρουν, σε τελική ανάλυση, να "ξεμπλοκάρουν" την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση από το "στενό μαρκάρισμα" που της κάνουν οι μαθητικοί αγώνες.***

Σε αυτή την προσπάθεια, χρησιμοποιούν όλους τους μηχανισμούς και τα μέσα που διαθέτουν:

  • ΜΜΕ και δημοσιογράφους, για να συκοφαντήσουν το μαθητικό κίνημα, να προβάλουν μια λογική στείρας άρνησης, αποσιωπώντας το διεκδικητικό πλαίσιο των μαθητών, που μιλά για σύγχρονο - δημόσιο και δωρεάν βασικό ενιαίο 12χρονο σχολείο, σύγχρονη μόρφωση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
  • Προβοκάτορες και χαφιέδες, για να σπάνε αυτοκίνητα και να ρίχνουν μολότοφ, δίνοντας την ευκαιρία στα κανάλια και τις εφημερίδες να προβάλλουν φωτιές και να αγνοούν διαδηλώσεις 15.000 μαθητών, συκοφαντώντας το ίδιο το μαθητικό κίνημα.
  • Προϊσταμένους και διευθυντές σχολείων σε ρόλο τρομοκράτη των μαθητών και των γονιών τους, στην προσπάθεια αποτροπής των μαθητικών αγώνων.
  • "Αγανακτισμένους γονείς", που διαμαρτύρονται ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, κατασυκοφαντώντας τους μαθητές.
  • Εισαγγελείς και ασφαλίτες σε νέο "εκπαιδευτικό" ρόλο, ο οποίος φυσικά συμβαδίζει με τη λογική του "διά ροπάλου" περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία συναντήσαμε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις όσων αγωνίζονται, στις αίθουσες των δικαστηρίων που έχουν μετατραπεί σε βιομηχανία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων με τίτλο "παράνομη και καταχρηστική", ενάντια σε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση κλπ.

***

Στην ίδια προσπάθεια υπονόμευσης των μαθητικών αγώνων και του μαθητικού κινήματος εντάσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις σαν υποκινούμενες, να τους φορέσει "καπέλο". Σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση και μπροστά στην αδυναμία της να πείσει, βρήκε άξιους συμπαραστάτες, τους γνωστούς υπονομευτές των αγώνων και των οργάνων του μαζικού κινήματος, αγαπημένα παιδιά των αστικών εφημερίδων και των καναλιών.

Εβγαλαν ανακοινώσεις (που φυσικά φιλοξενήθηκαν αμέσως από το σύνολο των ΜΜΕ, λες και τις περίμεναν από καιρό), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλλουν το Συντονιστικό των μαθητών σαν "καπέλο της ΚΝΕ", παπαγαλίζοντας τη συκοφαντική επίθεση του ίδιου του κ. Αρσένη, και προσπάθησαν να στήσουν νέο"Συντονιστικό", από φοιτητές, λόγω απουσίας μαθητών.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια δημιουργίας "παρασυντονιστικού", ο μόνος λόγος που αποφασίστηκε είναι το χτύπημα της ενότητας του μαθητικού κινήματος, το "θόλωμα των νερών", η δημιουργία σύγχυσης ανάμεσα στους μαθητές και το λαό, η υπονόμευση "από τα μέσα" του ίδιου του μαθητικού κινήματος. Κάτι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Η απάντηση των μαθητών δόθηκε στην πράξη και ιδιαίτερα στις 3 του Δεκέμβρη. Οι μαθητές έμειναν συσπειρωμένοι στα δικά τους όργανα εκπροσώπησης, στις Γενικές Συνελεύσεις, στα 15μελή, στα τοπικά Συντονιστικά που αποτελούνται από εκπροσώπους των μαθητών και όχι από "αυτόκλητους" εκφραστές τους, στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών Συντονιστικών, στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα. Εδωσαν ένα ηχηρό μάθημα ενότητας και αγώνα τόσο στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, όσο και στους περιφερόμενους εξωσχολικούς διασπαστές.

***

Ενωμένοι, συσπειρωμένοι γύρω από τα δικά τους όργανα μάχης, τα Συντονιστικά Αγώνα, που έχουν συγκροτηθεί σε 35 δήμους της Αθήνας και σε 48 πόλεις της χώρας, το μαθητικό κίνημα συνεχίζει το μεγαλειώδη αγώνα του. Με τα συλλαλητήρια στις 9 και 15 Δεκέμβρη, με πολύμορφες - μαζικές τοπικές κινητοποιήσεις, με τις μορφές και την κλιμάκωση που αυτοί θα αποφασίσουν, μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα από όλη την Ελλάδα στις 20 Δεκέμβρη. Σε όλη αυτή την πορεία ανάπτυξης του μαθητικού κινήματος, οι Κνίτισσες και οι Κνίτες μαθητές, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Και εκεί θα συνεχίσουν να βρίσκονται. Πρωτοπόροι αγωνιστές για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή, όπως έχουν καθήκον να κάνουν οι νέοι κομμουνιστές. Και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι μαθητές. Οπως γνωρίζουν καλά πως τα όποια φτιασιδώματα επιχειρηθούν πάνω στο νομοθετικό έκτρωμα, που πετά τους μαθητές έξω από το Λύκειο, μόνο στόχο έχουν την αποδυνάμωση του κινήματος, την αποτροπή της ακόμη πιο μαζικής και ενωτικής αγωνιστικής συνέχειας.

Ολες οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό. Το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να το διασπάσει η κυβέρνηση και οι"νεροκουβαλητές" της, κανένα κόλπο "βελτιώσεων" δεν πρόκειται να το ξεγελάσει. Η αντιμεταρρύθμιση έχει καταδικαστεί από το σύνολο των μαθητών, η υλοποίησή της "μπλοκάρεται" καθημερινά από τους αγώνες τους, αυτός ο νόμος που μένει "στα χαρτιά", έχει μόνο μια προοπτική: να ανατραπεί.

Λάζαρος ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι μαθητές δεν κουράζονται, οι αγώνες δεν εκφυλίζονται, όπως περίμενε η κυβέρνηση, η συμπαράσταση διευρύνεται, ο αγώνας για την παιδεία αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα, το μαθητικό κίνημα αξιοποιεί με πολυμορφία και φαντασία όλες τις μορφές πάλης, η συνέχεια προμηνύεται ακόμη πιο "καυτή" για τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης, για την αντιλαϊκή της πολιτική


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΙΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΣΤΗ ΣΟΦΤΕΞ
Εναντίωση στη διάλυση

- H πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου κήρυξε για τη Δευτέρα μια τρίωρη στάση εργασίας, με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Η απόφαση αυτή σε ποια λογική κινείται; Τι προτείνατε εσείς ως ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ;

- Οντως, για τη Δευτέρα αποφασίστηκε τρίωρη στάση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Η λογική της πλειοψηφίας του σωματείου κινείται σε μια κατεύθυνση που εμείς, ως ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ, θεωρούμε ότι εκφράζεται με το: "Δώστε κάτι παραπάνω, για να επιτευχθεί ομαλά η κυβερνητική πολιτική". Δυστυχώς αυτή είναι η λογική που έχει χαράξει η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου, η οποία ουσιαστικά βάζει πλάτη στο πέρασμα των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης, συναινώντας στη διάλυση της εταιρίας. Η ΕΣΑΚ- ΣΟΦΤΕΞ πρότεινε στη συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, να πάμε σε μια κινητοποίηση απαιτώντας: να πάρουν πίσω την απόφαση για τις απολύσεις. Να μην κλείσει κανένα τμήμα. Να κατοχυρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Να αποκρουστεί η προσπάθεια για κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτή η πρόταση δυστυχώς πήρε μόνο τη δική μας ψήφο. Η πλειοψηφία είναι προκλητική. Ενώ ξέρει ότι με το ξεπούλημα της εταιρίας θα κλείσουν τμήματα δε βάζουν αίτημα να μην κλείσει κανένα τμήμα. Ούτε αίτημα να ακυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις βάζουν.

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση; Τι πρόκειται να γίνει αν πουληθεί;

- Η κατάσταση στην εταιρία, εδώ και δύο χρόνια, είναι τραγική. Η πολιτική ξεπουλήματος της εταιρίας την έχει οδηγήσει στην απαξίωση, στην υπολειτουργία και στο σταδιακό χάσιμο κομματιού της αγοράς σε όφελος των ανταγωνιστών. Μέσα από την προσφορά που συζητάνε, γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης της εταιρίας. Αντίθετα, απαιτούν τη συρρίκνωση τόσο σε προσωπικό όσο και σε τμήματα και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν δραχμή. Θα πάρουν μια τεράστια εταιρία και θα πληρωθούν από πάνω. Απαιτούν να βρουν πεντέμισι δισεκατομμύρια δραχμές σε στοκ ή σε επιταγές πελατών. Πέρα από αυτό, στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν εγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων. Θα δώσουν 8 δισ. δρχ. και θα πάρουν 13 δισ. δρχ. προίκα. Δηλαδή μιλάμε για ξεπούλημα, καθώς γνωρίζουμε την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΣΟΦΤΕΞ ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δρχ., εκτός του μεριδίου της στην αγορά, που είναι αξιόλογο.

- Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και αν ναι, με ποιο τρόπο;

- Και βέβαια η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιστραφεί, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους από τα κάτω, και ξεπεραστεί έτσι η συμβιβαστική πλειοψηφία του σωματείου. Υπάρχει διάθεση από τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το σταμάτημα της διάλυσης της επιχείρησης. Αυτή, όμως, η διάθεση έντεχνα εγκλωβίζεται από τις παρατάξεις της συναίνεσης, με μικροαιτήματα και με αποπροσανατολισμό. Οι εργαζόμενοι γυρνάνε την πλάτη σ' αυτή την πλειοψηφία και προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους από τα κάτω. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη στάση της Δευτέρας, με στόχο αυτή η στάση να αποτελέσει την απαρχή του αγώνα για να σταματήσει το ξεπούλημα - διάλυση της εταιρίας και να χρηματοδοτηθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Σ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ