ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Η Αθήνα δε θέλει τους πυραύλους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο αλλά ούτε και την έλευσή τους στο νησί.

Το σαφές αυτό μήνυμα έστειλε, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιοφωνικό Ιδρυμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο μήνυμά του υποστηρίζει ότι υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή, των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών, των έντονων αντιδράσεων της Ουάσιγκτον, της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και των επίμονων υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική κυβέρνηση με τη συγκατάθεση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδ. Πάγκαλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τζοχατζόπουλου, εισηγείται προς την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο ή και την έλευσή τους στο νησί. Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί διεξοδικά στις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Κ. Σημίτη την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήναπαρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής είπε ότι το κριτήριό του για τους πυραύλους ήταν πάντοτε ότι αυτοί χρειάζονται για την άμυνα της Κύπρου. Και πρόσθεσε: "Και αυτό το κριτήριο θα αλλάξει μόνο εάν η τουρκική πλευρά πει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών. Εφόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αυτοί που είναι σήμερα, το κριτήριο ότι χρειάζονται για μένα εξακολουθεί να παραμένει".

Εγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Παρασκευή, η προσοχή θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση δικαιολογίας για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο. Μια δικαιολογία που να αποτρέπει την επίρριψη οποιωνδήποτε ευθυνών είτε στη Λευκωσία είτε στην Αθήνα. Υπό τις περιστάσεις αυτές, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, η πιθανότερη απόφαση που θα ληφθεί στη σύσκεψη της Αθήνας θα είναι μια νέα αναβολή της έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο για μερικούς ακόμη μήνες. Φυσικά, στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η θέση της επίσημης Αθήνας για μεταφορά των πυραύλων στην Ανατολική Κρήτη. Για την υλοποίηση αυτού του ενδεχομένου απαιτείται η έγκριση της Ρωσίας, η οποία εξέθεσε, μέσω του εδώ πρέσβη της, την αντίθεσή της για μεταφορά των πυραύλων εκτός της Κύπρου. Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Μόσχας στη Λευκωσία Μουράτοφ, κατέστησε σαφές ότι το συμβόλαιο αγοράς των πυραύλων προβλέπει ρητά την έλευσή τους μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Εγινε η διανομή ρόλων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία συγκρότησης της πολυεθνικής Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης, μετά και την 6η συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη από τις 16 μέχρι 20 Νοέμβρη, όπου και υπογράφηκε το πρωτόκολλο με το οποίο ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες που είχαν μείνει. Η οριστική συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον επόμενο μήνα στην Αθήνα. Η ταξιαρχία αυτή θα είναι ουσιαστικά επικουρική δύναμη του ΝΑΤΟ και θα αποτελείται από στρατιωτικά τμήματα, επιπέδου τάγματος, που θα διατηρούν σε ετοιμότητα οι συμμετέχουσες χώρες της περιοχής. Η αποστολή της έρχεται να εξυπηρετήσει το νέο κατασταλτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και δεν είναι τυχαίο ότι για τη συγκρότησή της ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα της πολυεθνικής δύναμης της Αλβανίας και της Βοσνίας.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, βασική αρχή που θα διέπει τη λειτουργία της βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης θα είναι η αρχή της εναλλαξιμότητας,ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη διανομή των θέσεων. Ετσι η έδρα της ταξιαρχίας θα εναλλάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια. Την πρώτη τετραετία θα είναι στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη), τη δεύτερη στη Ρουμανία, την τρίτη στην Τουρκία, την τέταρτη στην Ελλάδα κλπ. Ο διοικητής της ταξιαρχίας θα αλλάζει κάθε δύο χρόνια και την πρώτη διετία θα είναι Τούρκος, τη δεύτερη Ελληνας, την τρίτη Ιταλός και στη συνέχεια από χώρες του"Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" (PFP). Η προεδρία της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής,που θα είναι ένας είδος διευθυντηρίου, θα εναλλάσσεται κάθε δύο χρόνια, με πρώτη την Ελλάδα, δεύτερη τη Ρουμανία, τρίτη την Τουρκία, τέταρτη την ΠΓΔΜ, πέμπτη την Αλβανία κλπ.

Οσον αφορά τη δομή του Επιτελείου, η Ελλάδα παίρνει το διευθυντή του γραφείου πληροφοριών, τον υποδιευθυντή του γραφείου επιχειρήσεων, τον διευθυντή του γραφείου οικονομικών, η δε Τουρκία παίρνει τον διευθυντή του γραφείου επιχειρήσεων, τον υποδιευθυντή του γραφείου πληροφοριών κλπ. Σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε, μέχρι τις 31 Αυγούστου 1999 θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα, ώστε από την 1η Σεπτέμβρη 1999 να είναι επιχειρησιακά έτοιμη η ταξιαρχία και το Δεκέμβρη του 1999 να πραγματοποιήσει σε επίπεδο επιτελείου και την πρώτη άσκησή της.

Τουρκικές "αβλεψίες"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Εκδοση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την επέτειο των 75 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας εμφανίζει τα νησιά Ρόδος, Σάμος, Ικαρία, Χίος μέσα στην τουρκική επικράτεια!!!

Το βιβλίο που έχει συνταχθεί στα αγγλικά από Τούρκο συγγραφέα, περιλαμβάνει και άλλα χονδροειδή λάθη, επισημαίνει η εφημερίδα TURKISH DAILY NEWS.

Ο χάρτης, που συνοδεύει το βιβλίο, εμφανίζει το Ιράκ στη θέση του Ιράν την Αρμενία στη θέση του Αζερμπαϊτζάν και άλλες τέτοιες "αβλεψίες".

Το βιβλίο που χρηματοδοτήθηκε για να προσφερθεί στις ξένες αντιπροσωπείες, που θα συμμετείχαν στο γιορτασμό των 75 χρόνων της Δημοκρατίας, αποδεικνύεται σκάνδαλο, σχολιάζει η εφημερίδα.

Εκδήλωση τιμής στον Γ. Τρικαλινό

Εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή συντρόφου Γιώργη Τρικαλινού,επί πολλά χρόνια εκδότη του "Ριζοσπάστη", γίνεται την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Την εκδήλωση οργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, η διεύθυνση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και η οικογένεια του Γιώργη Τρικαλινού.Στην εκδήλωση τιμής θα γίνει και η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Τρικαλινού "Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης" και θα μιλήσουν συναγωνιστές και σύντροφοί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ