ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ - ΗΣΑΠ
Νέες απεργίες από σήμερα

Ακινητοποιούνται τα τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Αύριο 24ωρη στον ηλεκτρικό και τα "πράσινα"

Ανοίγει από σήμερα το νέο απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιλέγει τη διαδικασία του "κατεπείγοντος", με στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στη βδομάδα!

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) πραγματοποιούν δύο στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Αύριο οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ) κατέρχονται σε 24ωρη απεργία, την οποία θα επαναλάβουν και την ερχόμενη Παρασκευή. Για μεθαύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν κηρύξει τρεις νέες στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ., από 12 μ.-3 μ.μ. και από 5 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα (Πέμπτη) στάση εργασίας από τις 5 μ.μ. μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, την Πέμπτη το απόγευμα, οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ προγραμματίζουν κοινό συλλαλητήριο με τους σιδηροδρομικούς (ΟΣΕ) και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Στο μεταξύ, σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) συγκαλούν έκτακτη γενική συνέλευση, στις 5 μ.μ., στο θέατρο "Περοκέ", για να καθορίσουν τη στάση τους και να αποφασίσουν τη συμμετοχή ή όχι του κλάδου στη μεθαυριανή απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στη Βουλή.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ καταγγέλλουν ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ψηφίζοντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών μέχρι την Παρασκευή.

Η ΔΑΣ

Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" ΟΑΣΑ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό "παρών" στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου και να εκφράσουν την αγωνιστική τους διάθεση ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων. Επισημαίνει ότι αν οι εργαζόμενοι αγωνιστούν με συνέπεια και συνέχεια, ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική, μέσα από την πάλη τους αυτή θα βρουν και τον πολιτικό τους σύμμαχο και την ταξική συνδικαλιστική τους ηγεσία. Τονίζει ότι η ΔΑΣ θα πρωτοστατήσει και πάλι στον αγώνα για ανθρώπινες - δημόσιες συγκοινωνίες και υπογραμμίζει ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει, ανεξάρτητα από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΤΕ

Στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΤΕ, μέσα από την οποία θα δοθεί η αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση και στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προχώρησαν 46 συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Στη συσπείρωση γύρω από την Επιτροπή Αγώνα καλούν όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πολιτική ή συνδικαλιστική ένταξη, ενώ τις επόμενες μέρες, μέλη της θα περιοδεύσουν σε όλους τους χώρους δουλιάς.

Η ανάγκη για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, όπως εξηγείται και στο κάλεσμά της, προέκυψε από τη διαπίστωση ότι η "πλειοψηφία στα όργανα της ΟΜΕ - ΟΤΕ και των σωματείων επιδεικνύει ανυπαρξία θέλησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προβάλλουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων, του ίδιου του ΟΤΕ αλλά και τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΟΜΕ - ΟΤΕ".

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να παλέψουν για να μην περάσει η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των δημόσιων επιχειρήσεων και του ΟΤΕ και ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά τους. Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να θυσιάσουν στο στόχο της ΟΝΕ όσα με αγώνες και θυσίες κατάκτησαν. Αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, που φαίνεται πως οδηγεί στην εφαρμογή ακόμη σκληρότερης πολιτικής σε βάρος τους. Κρίνει απαραίτητο τον αναπροσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση, με συνέπεια και σταθερότητα στα αιτήματα και στις τακτικές.

Στόχος της Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό πόλο συσπείρωσης των εργαζομένων και όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με στόχους όπως:

- Αποτροπή της παραπέρα μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης, των συνεπειών από την παράδοση του ΟΤΕ στον στρατηγικό επενδυτή και την υποταγή του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

- Επίλυση των προβλημάτων του ΤΑΠ - ΟΤΕ με κάλυψη των ελλειμμάτων από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΟΤΕ, εξασφάλιση τριμερούς χρηματοδότησης, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και ακύρωση των σχεδίων πρόωρης συνταξιοδότησης. Η Επιτροπή αρνείται την παράδοση των αποθεματικών των Ταμείων στην κυβέρνηση ή σε οποιονδήποτε χρηματοοικονομικό φορέα και στα κερδοσκοπικά παιγνίδια του χρηματιστηρίου και την εφαρμογή του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.

  • Στους συνδρομητές για άλλη μια φορά σκοπεύει να φορτώσει τα βάρη ο ΟΤΕ, αυξάνοντας τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 1999. Ενα από τα σενάρια που εξετάζει είναι και η χρέωση ανά λεπτό των αστικών κλήσεων, κάτι που θα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των χρηστών, αλλά που η διοίκηση του Οργανισμού την κρίνει "απαραίτητη", στο κυνήγι της για τα υπερκέρδη των επενδυτών του χρηματιστηρίου, όσο και αν ο κ. Χρυσολούρης την περιβάλλει με δηλώσεις περί "πιο δίκαιης ρύθμισης για τους καταναλωτές".
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Πρώτη δύναμη η ΔΕΕ

Πρώτη δύναμη στους δασκάλους αναδείχτηκε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ), αυξάνοντας τα ποσοστά της στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ελλη Αλεξίου".

Συγκεκριμένα, έλαβαν: ΔΕΕ 197 ψήφους και 4 έδρες, η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών" (ΔΑΚΕ/ΠΕ) 82 και 2 έδρες, ΠΑΣΚ 82 και 2 έδρες, "Προοδευτική Συνεργασία Εκπαιδευτικών" 80 και 2 έδρες, "Αυτόνομη Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" 71 και 1 έδρα.

Πιλοτικό πρόγραμμα για "τα παιδιά των φαναριών"

Με ένα πιλοτικό πρόγραμμα - δηλαδή με ημερομηνία λήξης - ξεκινά το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, το πολυδιαφημισμένο Κέντρο Υποδοχής και Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών που επαιτούν στα φανάρια. Το πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία δύο μονάδων φροντίδας παιδιών στον "Αγιο Αλέξανδρο" Παλαιού Φαλήρου και στην "Αγία Βαρβάρα" ΕΟΠ Λεωφ. Συγγρού.

Οι μονάδες θα φιλοξενούν παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, μέχρι να βρεθεί το οικογενειακό τους περιβάλλον ή κάποια μορφή εναλλακτικής φροντίδας σε περίπτωση αδυναμίας ή ακαταλληλότητας της οικογένειας (αναδοχή, Κέντρα Παιδικής Μέριμνας, παιδουπόλεις). Οι μονάδες θα είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός, επισκέπτρια υγείας και εθελοντές για ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ασφάλειας, στην Ελλάδα περίπου 3.000 παιδιά επαιτούν στα φανάρια. Το 78% υπολογίζεται ότι προέρχονται από την Αλβανία, το 12% από άλλες βαλκανικές χώρες και το 10% είναι Αθίγγανοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά που μένουν στο δρόμο φτάνουν τα 100 εκατομμύρια. Από αυτά 20-25 εκατομμύρια αφορούν παιδιά της Β. Αμερικής και της Ευρώπης. Σε όλο τον κόσμο, περί τα 400 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, ενώ 1 εκατομμύριο παιδιά "χάνονται" στην πορνεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ