Θεσσαλία και ΚΚΕ
Να συνεισφέρει στηνπροσπάθεια του ΚΚΕ ν' αναδειχτεί η ιστορική δράση και προσφορά του στη διάρκεια της 80χρονης διαδρομής του, καθώς και η ιστορία του λαϊκού κινήματος, φιλοδοξεί η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με την έκδοση υλικών δυο συμποσίων που διοργάνωσε στη Λάρισα, στα πλαίσια του γιορτασμού των 70χρονων και 80χρονων του Κόμματος.Μέσα από αυτά τα υλικά - εισηγήσεις, ερωτήσεις, παρεμβάσεις, φωτογραφικό και άλλο εκθεσιακό υλικό - που περιλαμβάνονται στην έκδοση, αναδεικνύεται η μακρόχρονη πορεία και δράση του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, με ιδιαίτερες αναφορές στη δράση των Θεσσαλών κομμουνιστών, σ' όλες τις χρονικές περιόδους, σ' όλους τους κοινωνικούς χώρους, σ' όλα τα μετερίζια του αγώνα.
Στην έκδοση της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ παρουσιάζεται η δράση και η προσφορά ενός κόμματος "σάρκα και αίμα" της εργατικής τάξης που υπερασπίζεται, με συνέπεια κι αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου, ασυμβίβαστου με τον ιμπεριαλισμό, αταλάντευτα πατριωτικού
και ταυτόχρονα διεθνιστικού. Περιλαμβάνονται εισηγήσεις του Ηλία Λεφούση, ("Η πρώτη δεκαετία του αιώνα μας στο Βόλο"), του Γιώργη Τρικαλινού, ("Η δράση του ΚΚΕ στη Θεσσαλία την εικοσαετία 1930 - 1950"), του Χρήστου Βραχνιάρη ("Τα 70 χρόνια του ΚΚΕ και το εργατοαγροτικό κίνημα Τρικάλων"), του Γιάννη Σιαφλέκη ("Ο ρόλος των προδρομικών σοσιαλιστικών ιδεολογιών στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του λαϊκού και εργατικού κινήματος του Βόλου στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα"), του Χριστόφορου Δαμάνη ("Η ΚΟ Θεσσαλίας στη δικτατορία και στη μεταπολίτευση μέχρι το 1975") και ("τόποι θυσίας και μαρτυρίου, η ιστορία του ΚΚΕ"), του Μήτσου Κηπουρού ("Η δράση της ΟΚΝΕ στη Θεσσαλία"), της Σούλης Κρανίκα ("Η γυναίκα στην Αντίσταση"), του Νίκου Παπανδρέου ("Η επίδραση της ιδεολογίας του Κόμματος στα νεοελληνικά γράμματα"), του Μ. Μ. Παπαϊωάννου ("Μαρξισμός και νεοελληνικοί στοχασμοί"), του Χρήστου Τσιντζιλώνη ("Οι ρίζες και η πορεία του ΚΚΕ μέχρι το 1940"), του Βασίλη Φυτσιλή ("Το έργο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του ΚΚΕ"), του Τάκη Μαμάτση ("Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρωτοποριακός ρόλος του ΚΚΕ"), παρεμβάσεις του Βασίλη Μπαρτζιώτα, του Ζήση Σκάρου, του Νίκου Παππά, καθώς και το κείμενο από την παρουσίαση - από ηθοποιούς στο συμπόσιο για τα 80χρονα - της 80χρονης πορείας του ΚΚΕ, μέσα από τη "Ρωμιοσύνη" του Γιάννη Ρίτσου. Στην έκδοση αναφέρεται και βιβλιογραφία για την ιστορία και δράση του ΚΚΕ.
Π. Ρ.
Στη Βόννη, διαβάζουμε στην "Εξουσία", πρόκειται να μεταβεί "επειγόντως" ο Κ. Σημίτης για να συναντηθεί με τον ομοϊδεάτη του, Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ. Δε διαβάσαμε όμως στην "ατζέντα" των θεμάτων που θα συζητηθούν, να βρίσκεται και το μείζον θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι ούτε αυτή τη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα το θέσει, όπως δεν το 'κανε στις τόσες επαφές που είχε με τον Χ. Κολ. Προφανώς, άλλες είναι οι "προτεραιότητες" της κυβέρνησης (ένταξη στην ΟΝΕ κλπ.).
Ακριβώς, όμως, αυτές τις προτεραιότητες κρίνουν οι εργαζόμενοι και βγάζουν τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση Σημίτη και την πολιτική της. Κι ας πετάει πότε πότε και καμιά ανέξοδη κορόνα ο Θ. Πάγκαλος. Από λόγια έχουν χορτάσει όλοι, σ' αυτόν τον τόπο...
Στην αρχή είδαμε το εκκλησίασμα να μετατρέπεται σε χειροκροτητές των λόγων, από άμβωνος, του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, με την προτροπή "κλακαδόρων", που βρίσκονταν μπροστά. Υστερα, να στήνονται εξέδρες ομιλιών στην ύπαιθρο και να ακούγονται συνθήματα. Και τώρα βλέπουμε να εμφανίζονται και "πανό". Στη Χαλκιδική, ένα απ' αυτά έγραφε "Οι νέοι εμπιστεύονται την Εκκλησία" κι ένα άλλο "Η Συκιά σας πάει".
Εκτος του γεγονότος, ότι κάτι άλλο παρά θρησκευτικές συναθροίσεις δείχνουν όλ' αυτά, γεννιέται το ερώτημα: Ποιοι, πώς και γιατί οργανώνουν αυτές τις συγκεντρώσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο, να εμφανίζεται ως "ηγήτωρ που συναρπάζει τα πλήθη";
Οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" γνωρίζουν ότι για την επιτυχία αυτών των συγκεντρώσεων ενεργοποιείται ένας "μηχανισμός" στον οποίο συμμετέχουν εκκλησιαστικοί παράγοντες - μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες κι άλλοι ιερωμένοι - τοπικές αρχές - νομάρχες, δήμαρχοι - διευθυντές της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολιτικοί ιθύνοντες - υπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη.
Αν συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη, έως προκλητική προβολή από τα ΜΜΕ, ιδίως τα τηλεοπτικά, που "τυγχάνει" ο Αρχιεπίσκοπος - ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων δεν απολαμβάνουν ανάλογης προβολής - τότε γίνεται φανερό, ότι "κάτι μαγειρεύεται" στη χώρα μας, που μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Ας έχει, λοιπόν, ο λαός μας τ' αυτιά του, αλλά και τα μάτια του ανοιχτά, γιατί μέσα από τα χριστιανικά λόγια συμβουλών και παραινέσεων του Αρχιεπισκόπου μπορεί να κρύβονται αλλότριες και - εν πολλοίς - ύποπτες προθέσεις. Κάτω από τα ράσα, μπορεί να υπάρχει πολιτικό "κοστούμι" και πίσω από τις εξέδρες των ομιλιών αντιδραστικοί κύκλοι, που θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε περιπέτειες...
Υπήρχαν εργαζόμενοι, άραγε, που έδιναν και την παραμικρή βάση, στις επανειλημμένες - τον τελευταίο καιρό - δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, περί μη επιβολής νέων φόρων; Πιστεύουμε, πως όχι. Εχει πλέον συσσωρευτεί τόση, σχετική πείρα, που δε δικαιολογεί την παραμικρή αυταπάτη. Πάντως κι αν υπήρχαν ορισμένοι, τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, διαλύουν και την παραμικρή ψευδαίσθηση.
Μόνον η μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των φόρων, που θα πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, κατά 27%. Ενώ, οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες θα κληθούν την επόμενη χρονιά, να πληρώσουν έως και 35% αυξημένους φόρους, επειδή με δύο απανωτές αποφάσεις η κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό της μισθωτικής αξίας επαγγελματικής εγκατάστασης και αυτό της εμπορικής και επαγγελματικής αμοιβής.
Κι ακόμη, είμαστε στην αρχή. Μέχρι, να έρθει ο προϋπολογισμός του 1999, για συζήτηση στη Βουλή, στα μέσα Δεκέμβρη και μέχρι να τελειώσουν τους υπολογισμούς τους τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, έχουμε κάμποσο καιρό. Ε, δε γίνεται, θα "κατεβάσουν" κι άλλες φορομπηχτικές ιδέες μέχρι τότε...
Πριν τη συγκέντρωση του μαθητόκοσμου στην προχτεσινή εμφάνιση του κ. Χριστόδουλου στην Αρναία Χαλκιδικής, είχε προηγηθεί μια... λεπτομέρεια: Η απόφαση του νομάρχη Χαλκιδικής να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και η μετατροπή περίπου σε υποχρεωτική της παρουσίας των μαθητών στο χώρο της ομιλίας του αρχιεπισκόπου!
Μάλλον δεν εννοούσε αυτό ο Χριστός, όταν έλεγε να αφήσουν τα παιδιά να πάνε προς αυτόν...
Θα τους βγει ξινό!
Χορεύει
το κεφάλαιο,
γλεντάει,
ξεφαντώνει,
συνθλίβει
το φτωχόκοσμο,
τον στύβει
σαν λεμόνι,
μα πού θα πάει
θ' αλλάξουνε,
θα έρθουν
άλλοι χρόνοι.
Χορεύει
το κεφάλαιο,
γλεντάει
όπως θέλει,
κέρδη αμέτρητα
μασά
κι έγινε
σαν βαρέλι,
μα ό,τι τρώει
στο λαιμό
θα του καθήσει
εντέλει!
Ο οίστρος
Δύο εξελίξεις, πρώτα η απόρριψη από το Εφετείο της Ρώμης του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που έχει εκδώσει η Τουρκία, και κατόπιν η δήλωση από πλευράς Βόννης ότι απενεργοποιεί το ένταλμα των δικών της αρχών, για τους δικούς της φυσικά λόγους, έστειλαν το "μπαλάκι" της υπόθεσης πίσω στην πολιτική σφαίρα - στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης του Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Εναπόκειται σ' αυτήν να αντιμετωπίσει το δίλημμα που της θέτουν οι πιέσεις Τουρκίας - άτυπο εμπάργκο, απειλή διακοπής διπλωματικών σχέσεων, κατηγορίες περί "υποστήριξης της τρομοκρατίας" - και ΗΠΑ, που μιλούν για "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".
Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που μέχρι στιγμής επιχειρεί να τηρήσει (εύθραυστες) διπλωματικές ισορροπίες, θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον "Απο", διακινδυνεύοντας απρόβλεπτη κλιμάκωση της κρίσης με την Αγκυρα και περιπλοκές ακόμα και στο ΝΑΤΟ, ή να ανατρέψει τα κριθέντα από τις ιταλικές νομικές αρχές και να τον εκδώσει.
Βέβαια, μπορεί να επιλέξει και τη "μέση λύση": να "νίψει τας χείρας" του, μη δίδοντας άσυλο αλλά ούτε και εκδίδοντας στην Τουρκία τον Κούρδο ηγέτη, απλώς με το επιχείρημα ότι "είναι ελεύθερος" να φύγει...
Ο ίδιος ο "Απο", που με την κίνησή του επιδίωξε να αρχίσει διάλογο, μέσω ευρωπαϊκής πίεσης, με την Τουρκία, βλέπει το δράμα του κουρδικού λαού να επαναλαμβάνεται: όσο η δικαίωσή του δε συμπίπτει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι τον θέτουν στο περιθώριο. Η "σταθερότητα" της Τουρκίας είναι "μη διαπραγματεύσιμη". Αλλά οι Κούρδοι είναι ακόμη εδώ, και συνεχίζουν ν' αγωνίζονται...
Μπ. Γ.
Δεν καταλάβατε καλά, γι' αυτό ας το διευκρινίσουμε για μια ακόμα φορά. Δε σας ζήτησε κανένας - πολύ περισσότερο ο "Ρ" - να απολύσετε κανέναν εργαζόμενό σας, αφού μάλιστα κάνει και τη δουλιά του πολύ καλά, με βάση τις κατευθύνσεις σας, όπως ομολογείτε. Απλώς προσπαθούμε να σας πούμε - εντελώς συναδελφικά - ότι στη δουλιά που τον έχετε χρεώσει (δημοσιογραφικά αυτό λέγεται ρεπορτάζ Αριστεράς), για να ανταποκριθεί ικανοποιητικά πρέπει να ασχολείται και λίγο με τη μελέτη των θέσεων, ντοκουμέντων και άλλων υλικών που του παρέχονται από τα κόμματα που "καλύπτει", τουλάχιστον για να μπορεί να γίνεται πιστευτός σε αυτούς που απευθύνεται. Αυτά και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο...
Πολλά και διάφορα γράφει η χτεσινή "Ελευθεροτυπία", αλλά και η "Εξουσία", συνεχίζοντας τα περί "ΚΝΑΤ και ΜΑΤ" και όλα τα συναφή των προηγούμενων ημερών.
Τα μόνα, που φροντίζουν να αποσιωπήσουν και να "θάψουν" είναι η προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και η κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ (δημοσιεύτηκαν αναλυτικά στον χτεσινό "Ρ"). Και καλά η συνέντευξη Τύπου του Ν. Σοφιανού... Κομμουνιστής είναι, είχε την τύχη που έχουν συνήθως οι αντίστοιχες δραστηριότητες. Αλλά να έχει την ίδια τύχη και η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής; Στο κάτω κάτω της γραφής - και πέρα απ' όσα πολλά μπορεί να πει κανείς - υπογράφεται από τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη του γιορτασμού και δεν είναι κομμουνιστές.
Χρειάζονται, μήπως και άλλες αποδείξεις, για το "διατεταγμένο" χαρακτήρα της αντι - ΚΚΕ και αντι - ΚΝΕ επίθεσης, των προαναφερόμενων εφημερίδων; Χρειάζονται, άραγε και άλλες αποδείξεις, για το ποιος φοβάται την αλήθεια, ποιος τη διαστρεβλώνει κατάφωρα και θέλει να τη φέρει στα δικά του μέτρα, στόχους και σκοπιμότητες;