Ερωτώμενος για τις καταγγελίες της ΚΝΕ ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για "συμμορίες" και το ποιος τελικά κινεί τα νήματά τους, ο Νίκος Σοφιανός απάντησε:
"Ποιος την έχει συστήσει, ποιος κινεί τα νήματα κλπ. είναι δουλιά άλλων και όχι δική μας. Εγώ δεν ξέρω κάποια πολιτική ομάδα να έρχεται στην ουρά της πορείας της ΚΝΕ και να πετάει κροτίδες, στέλνοντας στο νοσοκομείο μαθητές. Δεν ξέρω καμιά πολιτική ομάδα - αναρχική, αντιεξουσιαστική κλπ. - η οποία χτυπά με σιδερογροθιές και σιδερολοστούς νέους. Δεν ξέρω κάποια πολιτική ομάδα που μπαίνει και διαλύει γενικές συνελεύσεις με καπνογόνα και σπρέι ακινητοποίησης. Δεν ξέρω καμιά πολιτική ομάδα, η οποία στον εξοπλισμό της φέρει σιδερογροθιές, λοστάρια κ. ά. Αυτά θυμίζουν "ομάδα Καλαμπόκα" στην Πάτρα, θυμίζουν ομάδα "Χρυσής Αυγής", που επίσης αποτελεί συμμορία, και τέτοιου είδους συμμορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπίζονται από μας με τον ίδιο τρόπο. Οχι με ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, αλλά με προσπάθεια να απομονωθούν.
Οταν 7.000 μαθητές διαδηλώνουν και κάποιοι, μετά τη διαδήλωση, σπάζουν κάποια αυτοκίνητα, εκτονώνουν την "επαναστατική τους διάθεση" εκεί, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τη συνέχεια τον αγώνα, ασφαλώς δεν πρόκειται για πολιτική ομάδα. Αυτή είναι η λογική μας και αυτή τη λογική έχουν και εκατοντάδες φοιτητές της Νομικής που απέκλεισαν τη Σόλωνος μετά την επίθεση. Αυτήν τη λογική έχουν οι χιλιάδες μαθητές που βγήκαν στους δρόμους το τελευταίο διάστημα και απομόνωναν τους συγκεκριμένους οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι. Και δε μιλάμε για το παιδί που συνελήφθη. Δε μιλάμε για κάποια θύματα που υπάρχουν, πιθανόν και στους 130, πιθανόν και στους 500 παλιότερα. Μιλάμε για τους "εγκέφαλους". Μιλάμε γι' αυτούς που κινούν τα νήματα, αυτούς που στρατολογούν πρωτοπαλίκαρα. Μιλάμε γι' αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες ενέργειες. Γιατί έχουμε πληροφορίες ότι το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί και με άλλες τέτοιου είδους επιθέσεις. Και όταν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κρούσματα και καταγγελίες, όταν κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν στα αστικά δικαστήρια, θέλουμε να δούμε αυτούς που θα τους υπερασπίζονται".
Σε ερώτηση για το πώς προσδιορίζει η ΚΝΕ τις συγκεκριμένες ομάδες, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:
"Με τον ίδιο τρόπο που η συγκεκριμένη συμμορία δρα εναντίον της Οργάνωσής μας, με τον ίδιο τρόπο δρα εναντίον μας και η "Χρυσή Αυγή". Η μία συμμορία αυτοπροσδιορίζεται ως "αναρχικοί" - "αντιεξουσιαστές", η άλλη ως "εθνικιστές", "σοσιαλιστές" και ό,τι άλλο λένε. Με τον ίδιο τρόπο που δεν παρέχουμε καμία πολιτική κάλυψη, κανένα ιδεολογικό επιχείρημα στη "Χρυσή Αυγή", με τον ίδιο τρόπο δεν παρέχουμε και σ' αυτές τις ομάδες.
Οπως δεν επιτρέπεται να δρουν συγκεκριμένες ομάδες δολοφόνων που χτυπάνε είτε ξένους εργάτες, είτε μαθητές, είτε φοιτητές, για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται να δρουν οι συγκεκριμένες συμμορίες που χτυπάνε μαθητές, φοιτητές, εργάτες, όπου βρεθούν κι όπου μπορούν. Γι' αυτό το λόγο εμείς θα ζητήσουμε μέσα στη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων τη διαγραφή των συγκεκριμένων - επειδή τους ξέρουμε - από τους φοιτητικούς συλλόγους, όπως θα ζητάγαμε τη διαγραφή ενός "Χρυσαυγίτη" ή ενός ναζιστή από τους φοιτητικούς συλλόγους.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρακτική, μια αλληλοτροφοδότηση συμμοριών, μια κοινή προσπάθεια αναχαίτισης των αγώνων, της προοπτικής και του προσανατολισμού του κινήματος. Και δεν είναι τυχαίο που τα - υποτίθεται - δύο άκρα έχουν στο κέντρο τους τη δική μας οργάνωση και τη δράση στους χώρους της νεολαίας.
Εμείς επιμένουμε πολιτικά. Να μη χάνουμε από το στόχο μας τον κύριο αντίπαλό μας που είναι η κυβερνητική πολιτική. Απέναντι σ' αυτή στρεφόμαστε και πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα δυναμώσει το κίνημα της νεολαίας. Από κει και πέρα, στις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, στους συγκεκριμένους κύκλους που απεργάζονται διάφορα, μπορούμε να απαντάμε μαζικά και αποφασιστικά με την άνοδο της δράσης μας, με το δυνάμωμα του κύρους και της επιρροής της Οργάνωσής μας".
Ερωτώμενος για "αποδείξεις" σε ό,τι αφορά την κάλυψη από συγκεκριμένες εφημερίδες των ομάδων που ευθύνονται για τις δολοφονικές επιθέσεις, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
"Οι συγκεκριμένες συμμορίες, που έχουν συγκεκριμένη δράση στο χώρο των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα όταν αναπτύσσεται το κίνημα της νεολαίας, βαφτίζονται "αναρχικοί", "ιδεολογικός και πολιτικός χώρος", ο οποίος, ιστορικά δήθεν, έχει κόντρα με την ΚΝΕ.
Εδώ δε μιλάμε για μία ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση που έχει η ΚΝΕ π. χ. με τους νέους του Συνασπισμού, με αριστερίστικες ομάδες ή οποιονδήποτε άλλο. Μιλάμε για σπείρα, η οποία πετάει καπνογόνα σε γενικές συνελεύσεις, τις διαλύει με σιδερολοστούς και σιδερογροθιές, απομονώνει φοιτητές με σπρέι, τους χτυπάει βάναυσα, με αποτέλεσμα να φεύγουν με ασθενοφόρα. Οταν λοιπόν μετά από αυτή την εξέλιξη, η εφημερίδα "Αυγή" μιλά για "συνέχεια της βεντέτας ΚΝΕ - Αναρχικών με αποτέλεσμα να χτυπηθούν 11", σημαίνει ότι υποβιβάζει τη δράση μιας συμμορίας σε μια απλή αντιπαράθεση, η οποία φέρνει και κάποιους τραυματίες.
Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, από τις συγκεκριμένες εφημερίδες, έγινε προσπάθεια να καλυφθεί πολιτικά και ιδεολογικά το καθήκον που έχει μια πολιτική οργάνωση να περιφρουρεί τα μέλη της, να συμβάλλει στην περιφρούρηση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, για αποφυγή των γνωστών επεισοδίων, στημένων από κέντρα και μηχανισμούς που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο την αμαύρωση της επετείου, την τρομοκράτηση, τον περιορισμό της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία. Αντί για την καταγγελία αυτών των γεγονότων, έχουμε την κάλυψη και τις προβοκατόρικες σεναριολογίες περί συνεργασίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με την Ασφάλεια, περί συνεργασίας της περιφρούρησης που απομόνωνε αυτούς που επιτίθονταν στις γραμμές της με τα ΜΑΤ".
Η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στο χτεσινό της φύλλο, "απαντώντας" στην ΚΝΕ, η οποία σε ανακοίνωση της τόνιζε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα "παρέχει ιδεολογική και ηθική κάλυψη σε αυτές τις συμμορίες", έγραφε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στα επεισόδια κατά την πορεία του Πολυτεχνείου ότι "οι 10 συντάκτες που κάλυψαν τα γεγονότα απλούστατα πήγαν, είδαν και έγραψαν". Σχολιάζοντας, ο Ν. Σοφιανός είπε:
"Κι εμείς ήμασταν εκεί, δεν ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι της "Ελευθεροτυπίας" και της "Αυγής". Βρεθήκαμε στην ουρά της πορείας του Κόμματος και της ΚΝΕ, τη στιγμή που πέρναγε η συγκεκριμένη συμμορία δίπλα από τα μπλοκ της ΚΝΕ προκαλώντας, βρίζοντας, πετώντας πέτρες και κροτίδες. Και αν αυτή η εφημερίδα ήθελε εμείς να παρακολουθούμε, είναι θέμα δικό της. Η προσπάθεια η δική μας είναι να απαντήσουμε στις προκλήσεις με συνθήματα κι όταν επιχείρησαν να χτυπήσουν μέλη της Οργάνωσής μας να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο χτύπημα. Αυτό έγινε και πριν ξεκινήσει η πορεία και στην ουρά της πορείας. Εκεί ήταν χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μπλοκ της ΚΝΕ ήταν τα πιο μαζικά και τα πιο δυναμικά της πορείας για το Πολυτεχνείο. Η πραγματικότητα είναι ότι δέχτηκαν επίθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα συνελήφθη από την ΕΛ. ΑΣ. με τρόπο που ήθελε αυτή για να βγουν άλλα συμπεράσματα. Με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει τη συνολικότερη αντιδραστική της πολιτική, για να ξεπλύνει ίσως άλλα ζητήματα της Αστυνομίας, για λόγους που δεν αφορούν τη δική μας Οργάνωση. Ημασταν εκεί όταν, για πάνω από μισή ώρα, η συγκεκριμένη ομάδα πετροβολούσε τον κόσμο μας. Δεν προσπαθούσε να μπει για να καλυφθεί, προσπαθούσε να ανοίξει κάποια περισσότερα κεφάλια μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Αν αυτό δεν το είδαν οι δημοσιογράφοι της "Ελευθεροτυπίας" είναι τυφλοί, αν το είδαν και γράφουν άλλα, είναι προβοκάτορες".
Ο Ν. Σοφιανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η ΚΝΕ είναι ο "ιδιαίτερος στόχος", αλλά κυρίως στόχος τους είναι το φοιτητικό και γενικότερα το νεολαιίστικο κίνημα. Είπε συγκεκριμένα:
"Δεν επιτίθενται μόνο στην ΚΝΕ. Η Οργάνωσή μας είναι ιδιαίτερος στόχος τους. Επιτίθενται και σε άλλους χώρους και συχνά υπάρχουν τέτοια κρούσματα. Και η χτεσινή (σ. σ. προχτεσινή) επίθεση δεν ήταν προς την ΚΝΕ, αλλά προς το φοιτητικό κίνημα. Διαλύθηκαν δύο μαζικότατες γενικές συνελεύσεις φοιτητών, πριν πάρουν απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Επιλεκτικά χτυπήθηκαν μέλη της Οργάνωσής μας. Είχαμε και τραυματισμούς μέσα στο γενικότερο κλίμα που υπήρχε.
Κάθε ομάδα μπορεί να δίνει όποιο στίγμα θέλει. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ο ρόλος που παίζει, η αποστολή την οποία εκτελεί και η σχέση αυτής της αποστολής και των ηγετών της, οι οποίοι είναι πάντα στη σκιά - πάντα μένουν ασύλληπτοι ενώ είναι γνωστοί - με την προσπάθεια που γίνεται να αναπτυχθεί το κίνημα της νεολαίας, να αναπτυχθούν αγώνες απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική, που αφαιρεί βίαια δικαιώματα και προοπτική για τους νέους. Τώρα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να ονομάζεις συμμορίες που δρουν με συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με συγκεκριμένα αποτελέσματα ως αναρχικό χώρο και σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να δικαιολογείς τις δολοφονικές επιθέσεις με γκαζάκια. Ιδιαίτερα για παράδειγμα τα γραφεία της ΚΟ Ζωγράφου που είναι στο δεύτερο όροφο και στον πρώτο όροφο είναι φροντιστήριο με μαθητές και έγινε φυσικά σε ώρα που λειτουργούσαν. Δεν μπορείς να τις δικαιολογείς στο όνομα της όποιας πάλης και του όποιου στίγματος θέλουν να δώσουν αυτές οι ομάδες, γνωστές σε όλους μας - πιστεύουμε - με τις διασυνδέσεις που έχουν με διάφορα κέντρα, και να παρουσιάζεται αυτό το γεγονός σαν πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση.
Με αυτό το σκεπτικό, εμείς θα επιμείνουμε, και θα πρέπει να πάρει θέση κάθε πολιτική δύναμη, στη διαγραφή των συγκεκριμένων ατόμων από τους φοιτητικούς συλλόγους, γιατί έχει γίνει καταγραφή της μισής συμμορίας, αυτής που επιτέθηκε στη Νομική. Φυσικά σαν Οργάνωση έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και οι άλλες πολιτικές οργανώσεις. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παρουσία αυτών των συμμοριών στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Και το εννοούμε αυτό, με αφετηρία το συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη".
Ανακοίνωση της ΕΠ της ΚΟΑ για τις προβοκάτσιες και τους υπονομευτές των λαϊκών αγώνων
Να πρωτοστατήσουν στην επιτυχία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 26 Νοέμβρη και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκέμβρη, καλεί τους κομμουνιστές η ΕΠ της ΚΟΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι "οι προβοκάτσιες δε θα περάσουν, οι υπονομευτές των λαϊκών αγώνων θα απομονωθούν"!
Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ καλεί τους κομμουνιστές της Αθήνας να πρωτοστατήσουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο "για να γίνει η παιδεία υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων". Τους καλεί "αποφασιστικά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας και από μια εθιμοτυπική διαδικασία που επιδιώκει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να τη μετατρέψουν σε μαχητική αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στον "μονόδρομο της ΟΝΕ"".
"Οι προβοκάτσιες που ξεκίνησαν με τις επιθέσεις των γνωστών "συμμοριών" ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου και στα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζονται με δολοφονικές ενέργειες και με συκοφαντικά κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου", επισημαίνει η Επιτροπή Πόλης και συνεχίζει: "Οσοι επιχείρησαν να διαλύσουν τις εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο και απέτυχαν, τώρα κλιμακώνουν τη βρώμικη δράση τους με την πυρπόληση γραφείων του ΚΚΕ και τις άνανδρες τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον μελών και στελεχών της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια. Οι εμπνευστές και οι στόχοι τους είναι συγκεκριμένοι. Αμεσα στοχεύουν στη ματαίωση ή συρρίκνωση των κινητοποιήσεων της νεολαίας στο χώρο της Παιδείας και κυρίως του μεγάλου συλλαλητηρίου της Πέμπτης 26.11.98, ενώ γενικότερα επιδιώκουν ν' ανακόψουν την ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ, να περιορίσουν το ρόλο και τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ στη νεολαία και στους εργαζόμενους.
Οσον αφορά τη σύνθεση και την ποιότητα των "συμμοριών", που η "Ελευθεροτυπία" έχει πάρει υπό την προστασία της και που αυτοχαρακτηρίζονται "αναρχικοί και αγωνιστές", είναι αποκαλυπτικές και από τις χτεσινές (σ. σ. προχτεσινές) επιθέσεις τους σε συνελεύσεις φοιτητών στη Νομική και τον εμπρησμό γραφείων του ΚΚΕ σε κτίριο όπου συστεγάζονται φροντιστήρια και όπου καθημερινά συχνάζουν δεκάδες μαθητές. Δεν πρόκειται για κάποιους αναρχικούς και κοινωνικούς αγωνιστές, αλλά για συμμορίες του σύγχρονου παρακράτους, το οποίο προσπαθεί να εγκλωβίσει σε αυτές στοιχεία του ριζοσπαστισμού και της αμφισβήτησης μερίδας της νεολαίας.
Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το λαϊκό κίνημα δε θα προχωρήσει μπροστά. Ματαιοπονούν όσοι ελπίζουν ότι οι κομμουνιστές θα κάνουν πίσω. Τους διαψεύδει η 80χρονη ηρωική ιστορία του ΚΚΕ. Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν περνούν οι απειλές. Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει".
Σχετικά με τη δημιουργία και αναπαραγωγή σεναρίων περί "αυταρχικής ΚΝΕ", ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ υπογράμμισε τα εξής:
"Η εκτίμησή μας είναι ότι η Οργάνωσή μας δυναμώνει καθημερινά το ρόλο της στο κίνημα της νεολαίας. Δυναμώνει η δυνατότητα που έχει η πολιτική του ΚΚΕ να επικοινωνεί με πλατιά τμήματα της νέας γενιάς. Πιστεύουμε ότι το σενάριο που παίζεται περί "αυταρχικής ΚΝΕ", "ΚΝΕ που συνεργάζεται με την Αστυνομία" κλπ., σενάριο που δίνει και την ηθική κάλυψη και την πολιτική "ομπρέλα" σ' αυτές τις συμμορίες να δρουν και να χτυπάνε ανενόχλητοι, γίνεται για να δημιουργηθούν εμπόδια στην προσπάθεια που κάνει η Οργάνωσή μας και στο κίνημα της νεολαίας, αλλά και στην ορατή διεύρυνση της επιρροής και του κύρους της.
Οταν είναι γενικώς αποδεκτό ότι η ΚΝΕ, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκεται μπροστά στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, βρίσκεται μπροστά στην προσπάθεια η νεολαία να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και τη θέση της, πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους σενάρια, τέτοιου είδους "γελοιογραφιούλες" ή η αναπαραγωγή των θεωριών περί "ΚΝΑΤ" τη δεκαετία του '80, γίνεται για τον ίδιο λόγο: Να αμβλύνουν, να περιορίσουν, να δημιουργήσουν αναχώματα στην προσπάθεια που κάνει η Οργάνωσή μας, στα αποτελέσματα που έχει η Οργάνωση μας στο κίνημα της νεολαίας, να δημιουργήσουν προκαταλήψεις σε τμήματα της νέας γενιάς απέναντι στην ΚΝΕ".
Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων φοιτητικών παρατάξεων και πολιτικών νεολαιών, απέναντι σε αυτές τις συμμορίες και τη δράση τους ο Ν. Σοφιανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. είπε:
"Είναι κατ' αρχήν θετικό - μιλώντας για τη δολοφονική επίθεση στη Νομική - ότι όλες οι παρατάξεις, με εξαίρεση τη νεολαία του Συνασπισμού, που ακόμα δεν έχει βγάλει ανακοίνωση (σ. σ. εξέδωσε αργότερα, δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη), κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη επίθεση. Είναι φυσικά επίσης γνωστό ότι μια σειρά πολιτικές παρατάξεις - ομάδες που κινούνται στα Πανεπιστήμια, έχουν διασυνδέσεις πολιτικές με αυτό το χώρο και αρκετές φορές στο παρελθόν έκαναν πλάτες σ' αυτό το χώρο.
Για παράδειγμα, τη μέρα της πορείας, ο γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ ζητούσε από την ΚΝΕ να δυναμώσει την περιφρούρηση στο χώρο του Πολυτεχνείου, να περιφρουρήσει τη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία ήταν στόχος της συγκεκριμένης συμμορίας. Το ίδιο ζητούσε από την ΚΝΕ και η παράταξη ΕΑΑΚ, να ενισχύσει δηλαδή την περιφρούρηση στην κεφαλή της πορείας, γιατί υπήρχε σχέδιο χτυπήματος της σημαίας από αυτές τις ομάδες. Ομως, οι ίδιοι πολιτικοί χώροι, όταν γίνονται τα επεισόδια, προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Γιατί είναι ανύπαρκτοι στην προσπάθεια του κινήματος να περιφρουρεί τους αγώνες του, τις κινητοποιήσεις και τα μέλη του. Οι ίδιοι αυτοί χώροι προσπαθούν με άλλα λόγια, με μισόλογα, να κρατούν και διασυνδέσεις με το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο και φυσικά, όταν φτάνουμε σε τέτοια σημεία σαν την επίθεση στη Νομική, να καταγγέλλουν ανοιχτά τα όσα έγιναν".
Εξω από τη Νομική, μετά τα επεισόδια
Το μήνυμα των αγώνων και των εξεγέρσεων, ζει και συνεχίζεται
Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρακτική, μια αλληλοτροφοδότηση συμμοριών, μια κοινή προσπάθεια αναχαίτισης των αγώνων, της προοπτικής και του προσανατολισμού του κινήματος