Μεγαλύτερα δεινά στο γεωργικό τομέα
από τις νέες προτάσεις
Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ προδιαγράφουν νέα, μεγαλύτερα δεινά για το γεωργικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του μονοπωλιακού κεφαλαίου για τη διαμόρφωση και διαχείριση της παγκόσμιας αγοράς, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
"Η αναθεώρηση της ΚΑΠ, το 1992, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, οδήγησε σε σημαντική μείωση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για τη γεωργία, οδήγησε στην εξόντωση των μικρομεσαίων, οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, κυρίως στις νότιες περιοχές της Κοινότητας, με συνέπεια τη δραστική μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων και του αριθμού των απασχολούμενων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας επικίνδυνα τους ρυθμούς απερήμωσης της υπαίθρου. Οι νέες προτάσεις που προωθούνται από την Κομισιόν μέσω της "Ατζέντας 2000" στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι ίσως η αντιπροσωπευτικότερη ένδειξη των συνολικών προθέσεων της ΕΕ όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξής της. Ο γεωργικός τομέας υφίσταται πιο έντονα τις αλλαγές που υπαγορεύει το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού τοπίου και το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών".
"Θέτοντας υπό αμφισβήτηση και υπό συνεχή μείωση το τμήμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία, όπως συμβαίνει με τις προτάσεις της "Ατζέντας 2000" και τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην πραγματικότητα - και χωρίς προσχήματα πλέον - αμφισβητεί και υπονομεύει τον αποφασιστικό αναπτυξιακό ρόλο που η γεωργία έπαιζε μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειών της Ευρώπης, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης. Η ΕΕ συρρικνώνει συνεχώς το υπάρχον γεωργικό δυναμικό της, καθώς δεδηλωμένος πλέον στόχος της, πλην της εξοικονόμησης πόρων, είναι και η προετοιμασία της ληστρικής επιχείρησης - διεύρυνσης προς τις χώρες της ΚΑΕ και ακόμα η εξασφάλιση περισσότερων δυνατοτήτων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - με τη γνωστή υποτακτικότητα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ - από το 2000 και μετά. Εχουμε στα χέρια μας προτάσεις αντιφατικές, επικίνδυνες, χωρίς καμιά ισορροπία μεταξύ ανθρώπινου παράγοντα, παραγωγής και γης, που σκοπεύουν στην περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού, στην πτώση των τιμών και του κόστους παραγωγής προς χάριν του ανταγωνισμού, γενικευμένη αντικατάσταση των παρεμβάσεων μέσω ενισχύσεων για ιδιωτική αποθεματοποίηση, προτάσεις που όχι μόνο θα επιφέρουν ανισορροπίες στην παραγωγή αλλά θέτουν υπό άμεσο κίνδυνο την ποιότητα των προϊόντων, την περιβαλλοντική ισορροπία, την ίδια τη γεωργική απασχόληση, την κοινωνική ισορροπία και συνοχή".
Αναφερόμενος στη συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "η πρόταση αναθεώρησης της ΚΑΠ γίνεται προπομπός μιας κατάφωρης και ανεπίτρεπτης επέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, παρεισάγοντας όρους υποτέλειας με την υποχρεωτική συγχρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη των άμεσων ενισχύσεων. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει όχι μόνο στις διατάξεις της Συνθήκης αλλά προλειαίνει έμμεσα το έδαφος για ουσιαστική μεταφορά των υποχρεωτικών δαπανών προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς - χωρίς γνώμη των εθνικών Κοινοβουλίων - για πολιτικές και αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Διευθυντήριο της ΕΕ. Με περισσή υποκρισία και δημαγωγία διαφημίζεται, στο όνομα ενός παράλογου, αντίθετου με κάθε έννοια αλληλεγγύης, δήθεν ορθολογισμού, μια ψευδεπίγραφη επανεθνικοποίηση, η οποία όμως θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες, ενώ η Κοινότητα θα συνεχίζει να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαμόρφωσης κάθε λεπτομέρειας της ΚΑΠ - ποσοστώσεις, επιδοτήσεις τιμών και εξαγωγών, δασμών κ.ά., χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμού ή χάραξης αγροτικής πολιτικής από το ίδιο το κράτος - μέλος. Δηλαδή, "και γδαρμένος και δαρμένος"!
"Αυτή η πρόταση της Κομισιόν μάς βρ σκει κατηγορηματικά αντίθετους, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια "καλύτερης διαχείρισής της", όπως λένε ορισμένοι για να την εξωραϊσουν και να την κάνουν πιο "εύπεπτη". Υποχρέωσή μας και προς τους αγρότες και χάριν της κοινωνικής ισορροπίας είναι να προλάβουμε τα δεινά που προδιαγράφει αυτή η πρόταση. Πρέπει να αντιταχτούμε και να αποτρέψουμε μια πολιτική που βρίσκει αντιμέτωπους όχι μόνο τους αγρότες της ΕΕ, αλλά και όλους τους εργαζόμενους που θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της αντιαγροτικής αυτής πολιτικής της ΕΕ μέσω της χρησιμοποίησης κονδυλίων των εθνικών προϋπολογισμών, στα πλαίσια μάλιστα μιας πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και έντονης λιτότητας. Η άποψη του Κοινοβουλίου είναι ύψιστη επιταγή να εναρμονιστεί με τα συμφέροντα και τη θέληση της μέγιστης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων, που είναι βέβαιο ότι θα δυναμώσουν τους αγώνες τους για τη ματαίωση - ανατροπή αυτής της πολιτικής".
Να ενισχυθούν οι διαπραγματεύσεις για την
υπογραφή συλλογικών συμβάσεων
Παρέμβαση του Γ. Θεωνά σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αποφασιστικής αντιπαράθεσης με όσους υπονομεύουν το συλλογικό, διαρθρωμένο και στοχοθετημένο διάλογο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο σε κοινοτικό επίπεδο.
Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η ανάπτυξη ενός πλατιού, γόνιμου προβληματισμού γύρω από τους στόχους, το περιεχόμενο, τα αποτελέσματα και το μέλλον του κοινωνικού διαλόγου σε κοινοτικό επίπεδο είναι θετικό γεγονός, στο βαθμό που καταλήγει σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσής του και αντιστροφής της τάσης που η ΕΕ και τα κράτη - μέλη προωθούν και η οποία συνίσταται στην υποβάθμιση ή τη χρησιμοποίησή του ως άλλοθι για την προώθηση αντεργατικών μέτρων και ως αμορτισέρ για την απόσβεση των κοινωνικών κραδασμών και αντιδράσεων από την εφαρμοζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική".
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "για μας κεντρικό ζήτημα είναι από τη μια, η αντιπροσωπευτικότητα των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων που μετέχουν στις διαδικασίες διαβούλευσης και από την άλλη, σε ποιο βαθμό λαμβάνεται υπόψη η θέση τους κατά την επεξεργασία των θέσεων των κοινοτικών οργάνων και των κρατών - μελών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ΜΜΕ εξακολουθούν να αποκλείονται από όλες τις μορφές διαλόγου σε κοινοτικό επίπεδο". Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, συνέχισε, "το ότι ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε συνδέεται με τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ΕΕ, συνολικά και στους επιμέρους κλάδους, τομείς και περιφέρειες. Δεν εστιάζεται εξάλλου στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων στα οξύτατα προβλήματά τους, στην προσπάθεια για κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων τους, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που μαστίζει την ΕΕ και στην προώθηση μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης στη λογική της φιλελευθεροποίησης και της παγκοσμιοποίησης με τους όρους των πολυεθνικών".
Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "λυδία λίθος όλων των παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της απασχόλησης, που φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με βάση το θατσερικό πρότυπο του μοιράσματος της ανεργίας, ή με τη δημιουργία απασχολήσεων", που διέπονται από καθεστώς εργασιακού και ασφαλιστικού ντάμπινγκ. Δεν μπορεί ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος να αγνοεί τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών, της πολιτικής που σηματοδοτούν τα κριτήρια της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν μπορεί ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος να μην ασχολείται με το γεγονός ότι προωθείται η ανατροπή ακόμα και των πιο στοιχειωδών κατακτήσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με πρώτες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η συλλογική διαπραγμάτευση με στόχο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την πιο βασική μορφή έκφρασης του κοινωνικού διαλόγου. Μόνο έτσι, συνέχισε, "και με δεδομένη την αυξημένη νομική ισχύ που τις χαρακτηρίζει, μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων, από την προσπάθεια μείωσης των δικαιωμάτων τους εν ονόματι της "αύξησης της ανταγωνιστικότητας" και του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Η πείρα δείχνει ότι τα όποια υποκατάστατα που κατά καιρούς προωθούνται, δε στοχεύουν παρά στη μείωση της διαπραγματευτικής ικανότητας και δύναμης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στον αποπροσανατολισμό, στην πολυδιάσπαση και την υπονόμευση των αγώνων του και τελικά στην προώθηση των ψευδεπίγραφων απόψεων της ταξικής συνεργασίας και στην παραίτησή του από το ρόλο που ιστορικά και ταξικά καλείται να παίξει".
Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς, "είναι η ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο ΕΕ και κρατών - μελών, η συμπόρευση με όσους αντιπαλεύουν την ανατροπή κάθε έννοιας συλλογικότητας, η αποφασιστική αντιπαράθεση σε όσους υπονομεύουν το συλλογικό, διαρθρωμένο και στοχοθετημένο διάλογο και το κεντρικό μέσο αποτύπωσης των εργατικών διεκδικήσεων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".
Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης
Την άμεση κινητοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ιστορικής Σχολής της Χάλκης και την αποτροπή ενεργειών που υπονομεύουν τη λειτουργία του Πατριαρχείου, ζήτησε από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με την παύση λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης από την τουρκική κυβέρνηση.
Διευκρινίζοντας ότι "δε μιλάω για Τουρκία, χωρίζω την Τουρκία, δηλαδή τον τουρκικό λαό, από το κρατικό, από το αντιδραστικό, φασιστικό καθεστώς το οποίο κυριαρχεί", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "αυτή η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης υπονομεύει τη λειτουργία του Πατριαρχείου, όταν το στερεί από το λειτουργικό του όργανο που είναι η Σχολή της Χάλκης. Μια σχολή - συμβαίνει να έχω γεννηθεί σε αυτές τις περιοχές και ξέρω - η οποία ήταν ένας φάρος ηθικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, ειρηνικός για όλους τους λαούς που ζούσαν στη Μικρά Ασία".
"Κινηθείτε, λοιπόν, κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, και αφήστε τα ημίμετρα, αφήστε τις υπεκφυγές, ξεχάστε τις επενδύσεις, ξεχάστε τους αγωγούς, τα πετρέλαια και τα αέρια και θυμηθείτε κάποτε ότι θέλετε να λέγεστε δημοκρατικός θεσμός, δημοκρατική οργάνωση, Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "αφού το ΕΚ, εμείς ομόφωνα ψηφίσουμε αυτό το κοινό ψήφισμα, η Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα πρέπει να κινητοποιηθούν επιτέλους, γιατί τώρα, όπως άκουσα, έχει πει "ναι" και ο "μπάρμπα Σαμ", κινείται το Κογκρέσο. Μην καθυστερήσετε, μιμηθείτε τους και όταν καμιά φορά κάνουν κάτι θετικό".