ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Με νέες στάσεις εργασίας απαντούν στις επιχειρούμενες απολύσεις οι εργαζόμενοι στην ΚΡΑΝΤΖ - ΤΚΤ

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί, με καθολική συμμετοχή,οι εργαζόμενοι στη γερμανική εταιρία ΚΡΑΝΤΖ - ΤΚΤ,που έχει αναλάβει τις μεταλλοκατασκευές στο νέο αερολιμένα στα Σπάτα,αντιδρώντας στις 34 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα με στάσεις εργασίας 8π.μ. - 10π.μ. και 12μ. - 2μ.μ. και θα συμμετάσχουν όλοι οι μεταλλεργάτες στο εργοτάξιο.

Η ΚΡΑΝΤΖ - ΤΚΤ συμμετέχει επίσης στην κοινοπραξία των γερμανικών εταιριών που με επικεφαλής τη ΧΟΧΤΙΦ έχουν αναλάβει το έργο. Η εταιρία ανακοίνωσε 34 απολύσεις σε πρώτη φάση, σε σύνολο 200 εργαζομένων που απασχολεί, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου είπε ότι οι απολύσεις θα φτάσουν τις 80.Η ανακοίνωση των μαζικών απολύσεων συνοδεύτηκε με την πρόσληψη ισάριθμων εργαζομένων και με την εγκατάσταση στο εργοτάξιο αυστριακού εργολάβου.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο εργασίας και στη συνέχεια με δυναμική πορεία και συνθήματα κατευθύνθηκαν στα γραφεία της εταιρίας. Δίπλα τους βρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων και Μετάλλου Αθήνας και του Παραρτήματος Εργαζομένων στο νέο αερολιμένα.

Με κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι "η ΚΡΑΝΤΖ - ΤΚΤ, με τις μαζικές αυτές απολύσεις, θέλει να διώξει τους εργαζόμενους που δουλεύουν 7ωρο, σταθερό ωράριο και έχουν τυπικές σχέσεις εργασίας και να προσλάβει σιγά σιγά εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ωρομίσθιους, με άτυπες σχέσεις εργασίας. Με δυο λόγια, επιχειρεί να εφαρμόσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις του Ν.2639/98 που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο".

Επισημαίνουν ότι οι απολύσεις αυτές αφορούν όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο και καλούν: Ολους τους μεταλλεργάτες ανεξάρτητα από εργοδότη ή ειδικότητα να πάρουν μέρος στη σημερινή στάση εργασίας. Ολους τους εργαζόμενους του εργοταξίου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Κατηγορούμενοι τέσσερις συνδικαλιστές και δύο οδηγοί, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο ΥΕΝ στην οποία επιτέθηκαν τα ΜΑΤ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου (!) οδηγούνται τέσσερις συνδικαλιστές και δυο οδηγοί για τα γεγονότα του Οκτώβρη του '95, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση εργάτες και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης!Οι διαδηλωτές είχαν δεχτεί τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσής τους ενάντια στην ανεργία και στην πολιτική της αποβιομηχάνισης! Παρ' όλα αυτά, αυτοί που δικάζονται είναι αυτοί που δέχτηκαν την επίθεση, σε μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Ετσι, μετά τις στημένες δίκες των αγροτών, σειρά έχουν οι εργάτες της Ζώνης!

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους 4 συνδικαλιστές είναι: παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της αρχής.Επίσης κατηγορίες αποδίδονται στον Κ. Παπαδέα γιατί οδηγούσε το φορτηγό που μετέφερε το κοντέινερ το οποίο χρησιμοποίησαν οι άνεργοι ως παράρτημά τους και στον Σ. Κανακίδη,ιδιοκτήτη του οχήματος!

Η δίκη έχει οριστεί για τις 10 Φλεβάρη 1999 και θα γίνει στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Κατηγορούμενοι είναι ο Ι. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,ο Γ. Μανουσογιαννάκης πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και πρώην γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,ο Μ. Ξυδιάς,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΝΑΥΣΙ,ο Θ. Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και οι Κ. Παπαδέας και Στ. Κανακίδης.

Εργαζόμενοι που προσέρχονταν χτες στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, για να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, ξεκαθάρισαν ότι η τρομοκρατία δεν περνάει στη Ζώνη και ότι οι αγώνες για τη συνέχιση της λειτουργίας της, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
"Παιγνίδια" παραπλάνησης

Στο περιθώριο των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση υπόσχεται "μονιμότητα" για λίγους

Σε μια νέα παραπλανητική προσπάθεια προσέφυγε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους Δημόσιους Οργανισμούς που μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες, δρομολογώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Ετσι, μετά την καταλυτική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι για τους εργαζόμενους εκεί αίρεται η μονιμότητα, με σχέδιο νομοθετικής διάταξης που παρέδωσε προ ημερών στην ΑΔΕΔΥ, ισχυρίζεται ότι θα διασφαλίσει τη μονιμότητα, αλλά για το υπάρχον μόνο προσωπικό.

Το θέμα θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα. Το σχέδιο νομοθετικής διάταξης ορίζει ότι θα διατηρηθεί για το υπάρχον προσωπικό στους Οργανισμούς η σχέση εργασίας που ισχύει τώρα και στην ανώνυμη εταιρία, με τους ίδιους όρους και τα πλεονεκτήματα, όπως η μονιμότητα. Ωστόσο, όμως, το καθεστώς αυτό καταργείται σε συνθήκες ανώνυμης εταιρίας. Επίσης, ορίζεται ότι "το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται μετά τη μετατροπή θα απασχολείται με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου"!

Με υπομνήματά τους, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού,δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη μετατροπή σε ΑΕ και στην ανατροπή των δημοσιοϋπαλληλικών δικαιωμάτων τους. Σημειώνουν ότι η νομοθετική διάταξη, μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ, δεν τους καλύπτει και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την τύχη του προσωπικού σε περίπτωση διάλυσης ή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΕ. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, η ΑΔΕΔΥ αποφεύγει να τοποθετηθεί κατά της μετατροπής των Οργανισμών σε ΑΕ και ζητά να διασφαλιστεί η μονιμότητα με μετατάξεις του προσωπικού στο εποπτεύον υπουργείο και τη διάθεσή τους στη συνέχεια στην ΑΕ.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Παραδίνονται στους ιδιώτες!

Ανακοινώθηκαν χτες βασικά σημεία του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης. Βαρύ πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα

Στα αρπαχτικά χέρια ιδιωτών και εφοπλιστών παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης,τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, καταφέροντας, ταυτόχρονα, συντριπτικό πλήγμα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω από 3.000 εργαζομένων, ενώ υπονομεύεται και η λειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος!

Χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης,οι πρόεδροι των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης κ. Μανιατόπουλος και κ. Γενίτσαρης αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τους δύο Οργανισμούς από ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) σε Ανώνυμες Εταιρίες!Ταυτόχρονα, χτυπάει τη μονιμότητα των υπαλλήλων των Οργανισμών και αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό τους σύστημα, που αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών! Μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνισε:"Είμαστε από την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των ΟΛΠ και ΟΛΘ".

Χτες ανακοινώθηκαν ορισμένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το δημόσιο διατηρεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ. Το υπόλοιπο 49% θα ενταχθεί σταδιακά στο χρηματιστήριο. Θα συσταθεί 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου 3 μέλη θα διορίζονται από τον υπουργό ΕΝ. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλύπτονται από εκπροσώπους των μετόχων, των εργαζομένων και τη Νομαρχία. Θα κηρυχτεί διαγωνισμός, για να προσληφθεί διεθνής σύμβουλος, ο οποίος θα καθορίσει το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.Από την... καλή θέληση του συμβούλου θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης!

Οσον αφορά τους εργαζόμενους:

"Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών - όπως αναφέρθηκε - θα ενταχθεί σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις. Το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μεταφέρεται αυτοδίκαια στις ΟΛΠ και ΟΛΘ Ανώνυμες Εταιρίες". Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων θα είναι ανάλογες με των σημερινών, ενώ θα καταβάλλεται και... "μπόνους" επιβράβευσης και παραγωγικότητας. Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Επίσης, οι κλάδοι Πρόνοιας μεταφέρονται στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθένειας εργαζομένων στα λιμάνια. Σε αυτό το ταμείο θα υπαχθούν και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο "συμπτωματικά" 24 ώρες μετά το συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας,στο οποίο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απέρριψαν πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ανάβοντας το "πράσινο φως" στην κυβέρνηση...

Προς νέες απεργίες

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη πανελλαδική απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων,ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μειώνει στο μισό τις επικουρικές τους συντάξεις, μέσω της συγχώνευσης του Ταμείου Αρωγής Τελωνειακών με άλλα 11 Ταμεία Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων. Και χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας, η συμμετοχή των τελωνειακών ήταν καθολική. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων,κηρύσσοντας πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 30 Νοέμβρη και μετά. Στο μεταξύ, με προκλητικό τρόπο παρεμβαίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος με υπόμνημά του προς την κυβέρνηση και με πρόσχημα την ταλαιπωρία των "δεινοπαθούντων" επιχειρηματιών, την καλεί να "λάβει μέτρα"...

Διαμαρτυρόμενοι είναι και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για τις ελλείψεις που άρχισαν να παρατηρούνται.

Συνέλευση ελαιουργοσαπωνοποιών

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή το Σωματείο Ελαιουργοσαπωνοποιών.Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Εκλογοαπολογιστική συνταξιούχων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 22 του Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στον 2ο όροφο των γραφείων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β) και καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να παραβρεθούν.

- Σύσκεψη με θέμα "τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ" πραγματοποιεί την Κυριακή 22 του Νοέμβρη το σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου και Γύρω Δήμων ΙΚΑ - ΟΚΑ.Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης (Μιλτιάδου 4).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ