ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνε στα "μουλωχτά" και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ!
  • Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με απαντητική επιστολή του στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γνωστοποιεί την άρνησή του για δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης και παραπέμπει στη Βουλή
  • Αρνείται επίσης να δεσμευτεί τόσο για την ουσιαστική ενημέρωση του λαού από τα ΜΜΕ όσο και για τις διαδικασίες συζήτησης του θέματος στη Βουλή

"Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες δημοψηφίσματος. Το θέμα αυτό έχει επανειλημμένα κριθεί στο παρελθόν. Η Βουλή των Ελλήνων, κύριος εκφραστής της λαϊκής βούλησης κατά το Σύνταγμα, έχει τις διαδικασίες για να κρίνει και να αποφασίσει για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όπως ακριβώς συνέβη και άλλοτε με αντίστοιχες μείζονες πολιτικές της Ενωσης".

Με την προκλητική για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού αυτή απάντησή του, που περιέχεται σε επιστολή του - απαντητική σε εκείνη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης γνωστοποιεί την άρνησή του στο στοιχειώδες δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει με δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Μια συνθήκη που θεσμοθετεί νέες εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, κύρια στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Οπως είναι γνωστό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με την προηγηθείσα επιστολή της προς τον πρωθυπουργό (13.11.98) ζητούσε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει τη συνταγματική διαδικασία (άρθρο 42 παρ. 2) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Ομως, ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός της ΟΝΕ δεν αναγνωρίζει τέτοια δικαιώματα στον ελληνικό λαό... Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής προσπάθειας να αποφύγει την ετυμηγορία του λαού είναι ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται την (ανύπαρκτη αφού ποτέ δε ζήτησαν τη γνώμη του...) "σύμφωνη γνώμη" του ελληνικού λαού, για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησής του στο δημοψήφισμα.

Οπως προκύπτει επίσης από την επιστολή του, ο Κ. Σημίτης δε δεσμεύεται ούτε για την ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού, όπως ζητά το ΚΚΕ μέσω της ισότιμης παρουσίασης της αντίθετης άποψης από τα ΜΜΕ. Το πιο ανησυχητικό είναι πως επικαλείται αντίστοιχη ενημέρωση "όπως και άλλοτε"! Ενώ είναι γνωστό ότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός - ούτε καν οι βουλευτές! - ενημερώθηκε ουσιαστικά, π. χ. για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συμπλήρωμα της οποίας είναι η Συνθήκη του Αμστερνταμ... Οσο για το ζήτημα της αναγκαιότητας να τοποθετηθούν κόμματα και βουλευτές στη Βουλή με πλήρη άνεση και με κάλυψη όλων των διαδικασιών από τα ΜΜΕ, πάλι δε δεσμεύεται ο πρωθυπουργός και "παραπέμπει" στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η επιστολή

Συγκεκριμένα στην απαντητική επιστολή του, με ημερομηνία 17 Νοέμβρη 1998, προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Σημίτης αναφέρει:

"Κυρία Παπαρήγα,

Σχετικά με την επιστολή σας της 13.11.98 για την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή της Συνθήκης του Αμστερνταμ επιθυμώ να επισημάνω τα εξής:

Η κυβέρνησή μας, εγώ προσωπικά, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχουμε ριζικά διαφορετική εκτίμηση από εκείνη που εκφράζεται στην επιστολή σας για τη σημασία και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, καθώς και για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και τη διαφύλαξη των εθνικών μας συμφερόντων για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ασφάλεια του πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες δημοψηφίσματος. Το θέμα αυτό έχει επανειλημμένα κριθεί στο παρελθόν. Η Βουλή των Ελλήνων, κύριος εκφραστής της λαϊκής βούλησης κατά το Σύνταγμα, έχει τις διαδικασίες για να κρίνει και να αποφασίσει για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ όπως ακριβώς συνέβη και άλλοτε με αντίστοιχες μείζονες πολιτικές της Ενωσης.

Θα υπάρξει, όπως και άλλοτε, πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού. Ενημέρωση με όλους τους κανόνες, που θα διασφαλίζουν την πολυφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα εξασφαλίσει τους όρους εκείνους, που απαιτούνται για την άψογη διεξαγωγή των εργασιών.

Με φιλικούς χαιρετισμούς Κ. Σημίτης".

Στέλνουν στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Αμυνας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,με θέμα τις πληροφορίες περί αποστολής ΝΑΤΟικής δύναμης, στην οποία συμμετέχουν και Ελληνες αξιωματικοί, στην ΠΓΔΜ με σκοπό να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο.

"Οπως προκύπτει, τονίζεται στην Ερώτηση, από δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, στις 4.11.98, και από δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, η ΟΔ Γερμανίας, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία προχωρούν στην αποστολή "δυνάμεων ταχείας επέμβασης" (2.000 άνδρες) στην ΠΓΔΜ, για να είναι έτοιμες για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνεται ακόμα ότι οι παραπάνω ενέργειες γίνονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι στα πλαίσια της ίδιας δύναμης του ΝΑΤΟ, που είναι υπό τη διοίκηση Γάλλου αξιωματικού, δραστηριοποιούνται και αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό "αν επιβεβαιώνει τις παραπάνω πληροφορίες και αν ναι, πώς συμβιβάζονται με τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η χώρα μας δε θα συμμετέχει με ένοπλες δυνάμεις σε ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ;". Καθώς και "με ποιο δικαίωμα εμπλέκει η κυβέρνηση τη χώρα στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ "εκτός ζώνης", όταν η συγκεκριμένη ενέργεια αποδοκιμάστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και δεν έχει ούτε ακόμα και αυτήν την ψευδεπίγραφη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ