ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση των ΑΜΕΑ

Ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τον αγωνιστικό γιορτασμό της μέρας αυτής, απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν σχέση με τα ΑΜΕΑ, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 21.11.1998, ώρα 10.30 πμ, στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος ορ.). Εκεί, οι φορείς, θα συντονίσουν τα βήματά τους προκειμένου "να δώσουν στην 3η Δεκέμβρη ουσιαστικό περιεχόμενο".

Δεκατρείς εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, που απαρτίζουν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, θεωρούν ότι "η ημέρα αυτή δεν είναι μία ακόμη ημέρα γιορτής και διοργάνωσης "φιλανθρωπικών galla" από "ανιδιοτελείς εθελοντές" και προβολής του κυβερνητικού και "φιλανθρωπικού" έργου". Πιστεύουν ότι η μέρα αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο αγωνιστικής προβολής των οξυμένων προβλημάτων των αναπήρων, ημέρα καταδίκης της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαναπηρικής πολιτικής και ανάδειξης του δρόμου που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων.

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Εκκαθάριση σε "ανθυγιεινό" φόντο

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και να καταθέσουν δηλώσεις στα νοσοκομεία, ότι θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια τις νόμιμες αξιώσεις τους

Η κυβέρνηση - παρά την απορυθμιστική κατάσταση που προκάλεσε στα δημόσια νοσοκομεία - επιμένει στις περικοπές των κονδυλίων για τις συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να παγιδεύσει τους ίδιους τους γιατρούς στη λογική της λιτότητας, με την κατάρτιση επικίνδυνων προγραμμάτων εφημεριών για τους ασθενείς. Με το σχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί το πολιτικό κόστος και να καταστήσει τους γιατρούς αναξιόπιστους, καθώς αξιώνει απ' αυτούς να καταρτίσουν - εκ των υστέρων - προγράμματα εφημεριών τα οποία θα είναι διαφοροποιημένα από εκείνα που καταρτίστηκαν, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν.Η παραπάνω λογική - και επιδίωξη - αποτυπώνεται και στην εγκύκλιο του νέου υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα (11.11.1998), που στάλθηκε προς όλα τα νοσοκομεία και ζητά την οριστική εκκαθάριση των αποδοχών των γιατρών("τακτικών και πρόσθετων") μέχρι τη 15.12.1998. Στην εγκύκλιό του ο Λ. Παπαδήμας επικαλείται όλες τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από την 31.12.1997 μέχρι την 11.11.1998 και αναφέρει τα εξής: "Με τα έγγραφα αυτά είχατε ενημερωθεί για το νέο μισθολογικό καθεστώς και τις εφημερίες των γιατρών, καθώς και για τον τρόπο της εκκαθάρισης των αποδοχών (τακτικών και πρόσθετων). Σας επισημαίνουμε ότι πρέπει άμεσα να γίνει η οριστική εκκαθάριση και να πληρωθούν οι γιατροί. Η εκκαθάριση θα γίνει για τους εννέα μήνες με βάση το πρόγραμμα που προκύπτει από το εγκριτικό ποσό, που καθορίζεται με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, για τα νοσοκομεία της Α Ζώνης (σ.σ. αναφέρεται στα κονδύλια - και όχι προγράμματα - που εγκρίθηκαν στις 21.10.1998). Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει η εκκαθάριση για το τετράμηνο από 1.1.98 μέχρι 30.4.98".

Το χαρακτηριστικό αυτής της εγκυκλίου είναι ότι η οδηγία για εκκαθάριση των αποδοχών δε γίνεται με βάση το Ν. 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο. Και δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, διότι οι συναρμόδιοι υπουργοί - Οικονομικών και Υγείας - γνωρίζουν πολύ καλά ότι βάσει του νόμου 2606/98 δεν μπορούν να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις για τα προγράμματα των εφημεριών των νοσοκομείων από 1.1.1998.Ο νόμος 2606/98 προβλέπει τη σύνταξη προγραμμάτων εφημεριών για το επόμενο έτος - δηλαδή από το 1999 και εντεύθεν - και επομένως για το 1998 ισχύουν εκείνα τα προγράμματα που κατέθεσαν - βάσει του νόμου 2519/97 - τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του κάθε νοσοκομείου.

Αποτέλεσμα αυτής - βάσει και της κείμενης νομοθεσίας - διαδικασίας είναι να πληρωθούν οι γιατροί με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν. Αυτό, όχι μόνο το γνωρίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά είναι και πεπεισμένοι ότι οι γιατροί θα πληρωθούν έτσι και θα πάρουν και τις νόμιμες προσαυξήσεις, εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις. Το ζήτημα που έπρεπε να αποφασιστεί ήταν εάν η πληρωμή θα γινόταν με πολιτική απόφαση ή με προσφυγή των γιατρών στα δικαστήρια.

Φαίνεται ότι, τελικά, η κυβέρνηση προτίμησε να "γλιτώσει" - πρόσκαιρα βέβαια - κάποια κονδύλια και - όπως έλεγε στο "Ρ" κυβερνητικό στέλεχος - "αντί να γίνουν περικοπές να πληρώσουμε παραπάνω". Ετσι η εγκύκλιος του Λ. Παπαδήμα έχει διαδικαστική και μόνο αναφορά στο νόμο 2606/98 και αναφέρει ότι "το ΚΗΥΚΥ θα αποστείλει μηχανογραφημένο έντυπο κίνησης με οδηγίες, για τον τρόπο συμπλήρωσής του, προς όλα τα νοσοκομεία που εξυπηρετούνται από αυτό, που θα αφορά τις εφημερίες για τη χρήση του 1998 σύμφωνα με το Ν. 2606/98, από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο, αναλυτικά κατά γιατρό".

ΕΙΝΑΠ: Ματαιώστε τα επικίνδυνασχέδια

Στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων της κυβέρνησης μεθοδεύονται - και έχουν γίνει στα νοσοκομεία - Γενικές Συνελεύσεις των γιατρών, στην κατεύθυνση ν' αποφασίσουν και ν' αποδεχτούν για τις εφημερίες τους τα χρηματικά ποσά που φέρεται να έχουν διατεθεί σ' αυτά. Με άλλα λόγια, επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό οι γιατροί να χαρίσουν χρήματα που δικαιούνται και επειδή τα δικαιούνται και θα τα πάρουν μεθοδεύεται η απεμπόλησή τους από τους ίδιους τους γιατρούς.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με έγγραφό της προς τις επιτροπές της στα νοσοκομεία επισημαίνει ότι οι γιατροί δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς. Επίσης καλεί τους γιατρούς - μετά την πληρωμή τους - να καταθέσουν δήλωση προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων με την οποία θα δηλώνουν ότι τα χρήματα που πήραν ήταν "έναντι" των συνολικών αποδοχών τους και ότι επιφυλάσσονται να διεκδικήσουν, μέσω των δικαστηρίων, τα χρήματα που δικαιούνται.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους νεφροπαθείς

"Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των νεφροπαθών;", ερωτά ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα,με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση, με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα οι νεφροπαθείς. Σήμερα, η Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στις 11.30πμ.

Ο βουλευτής Απ. Τασούλας αναφέρει στην Επίκαιρη Ερώτηση τα αιτήματα των νεφροπαθών που έχουν ως εξής: Να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας, το οποίο κυμαίνεται από 30.000 - 127.000 δραχμές και καταβάλλεται σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων. Να τροποποιηθεί ο νόμος που υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία. Να ιδρυθούν νέες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Δημόσια Νοσοκομεία και να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις Μονάδες που λειτουργούν σήμερα.

  • Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Επιτροπή Αγώνα Νεφροπαθών αναφέρει ότι η παραδοχή του υπουργού Λ. Παπαδήμα - στη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα - ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, αλλά χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί, "δε δίνει λύση".
ΠΙΚΠΑ
Αβεβαιότητα για Ιδρυμα και εργαζόμενους

Με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια το ΠΙΚΠΑ Βούλας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα.

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή, για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα,ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας."Προβλήματα στη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ Βούλας υπήρχαν πάντα, όμως, το τελευταίο διάστημα έντονη είναι η αβεβαιότητα των εργαζομένων για το μέλλον του Ιδρύματος, ενώ το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει οξυνθεί περισσότερο", αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, για τα 40 παιδιά που μεταφέρθηκαν στη Βούλα από το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό σε κάθε βάρδια, αφού σήμερα σε κάθε θάλαμο 20 παιδιών υπάρχουν δύο νοσηλεύτριες στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια και μία νοσηλεύτρια τη νύχτα. Στις άλλες μονάδες, από το μεσημέρι κι έπειτα υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια σε κάθε θάλαμο με 22 παιδιά. Το απόγευμα και τη νύχτα δεν υπάρχει γιατρός και τραυματιοφορέας στο Ιδρυμα.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακές, νυχτερινά, αργίες) από 1.1.1998 και διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδομάτων τροφής και ανθυγιεινής εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας ερωτά τον υπουργό Λ. Παπαδήμα αν θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Αναστολή κυκλοφορίας φαρμάκου

Την αναστολή της κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος "Tasmar", την Τρίτη 24 του Νοέμβρη, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σε ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του προϊόντος αναφέρθηκαν σοβαρές ηπατικές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αναστολή της κυκλοφορίας του "Tasmar" σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το "Tasmar" εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Αύγουστο του 1997 με ένδειξη χορήγησης "συμπληρωματική αγωγή στη νόσο του Πάρκινσον". Οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, που παίρνουν το φάρμακο αυτό, πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να επανεξετάσει την αγωγή τους. Η επικοινωνία αυτή είναι απαραίτητο να γίνει, ώστε ο γιατρός να ρυθμίσει τη δοσολογία των άλλων φαρμάκων που θα πρέπει να πάρουν, προκειμένου τα συμπτώματα της νόσου να παραμείνουν υπό έλεγχο. Επειδή η απότομη διακοπή του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει μη αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνει σταδιακά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ