ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξικό σύνθημα αντεπίθεσης!
  • Τη σύσταση κεντρικής απεργιακής επιτροπής, αποφάσισαν χτες Ομοσπονδίες, Σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη που κάλεσαν οι ΕΣΑΚίτες στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • Κόντρα στην επιλογή της ΟΝΕ, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, στην κυβερνητική πολιτική, τη συναινετική στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Να συγκροτήσουν κεντρική απεργιακή επιτροπή που θα αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και θα της δώσει ταξικό περιεχόμενο,αποφάσισαν δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που συμμετείχαν σε χτεσινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΕΣΑΚιτών συμβούλων στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ριχτούν με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποτελέσει η απεργία την αρχή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, πέρα από τη συναινετική, υποτακτική στάση των πλειοψηφιών στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 15 Δεκέμβρη, στις 10πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά).

Τη σύσκεψη "άνοιξε" ο Αντώνης Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε ότι "ο στόχος μας είναι να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας". Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: "Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν απεργία, αλλά έχουν πονηρούς σκοπούς, θέλουν να υπονομεύσουν κι αυτή τη μορφή ταξικής πάλης, να απογοητεύσουν τμήμα της εργατικής τάξης, να στείλουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους. Θέλουν επίσης να ελίσσονται, να έχουν άλλοθι για να μπορούν να κρατούν επαφή με τους εργάτες. Ο κόμπος μ' αυτές τις ηγεσίες έφτασε στο χτένι. Είναι ταυτισμένη η τακτική τους με τις επιλογές του κεφαλαίου, που πολιτικά εκφράζει η κυβέρνηση και που έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ΟΝΕ. Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία".

Υπογράμμισε ακόμα ότι η επίθεση της κυβέρνησης έχει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας σημείωσε: "Επειδή η κατάσταση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ κλπ. δεν πάει άλλο. Επειδή έχουμε οξύτητα της επίθεσης, δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια. Να αποφασίσουμε εδώ ότι στις 15 Δεκέμβρη θα κάνουμε μια άλλη απεργία και στη μορφή και στο περιεχόμενο, κόντρα σ' αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στην κυβέρνηση".

Τέλος, τόνισε: "Μπορούμε να δώσουμε κουράγιο στον εργαζόμενο, στον άνεργο, να δώσουμε δείγμα γραφής ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αναζωογονηθεί". Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αιτημάτων και κάλεσε τους συνδικαλιστές να ανοιχτούν στον κόσμο, να στήσουν απεργιακές επιτροπές σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργοστάσιο, κλάδο και γειτονιά.

"Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια"

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Β. Γεωργαντάς,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, επισήμανε ότι ο χώρος της σύσκεψης έχει συμβολική σημασία, καθώς "από αυτή την αίθουσα ξεκίνησαν όλες οι εργατικές επιτροπές ενάντια στους Μακρυθεοδώρους και Καρακίτσηδες. Να μη μείνουμε στη 15 Δεκέμβρη, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχουν ταξικοί συνδικαλιστές που θα οδηγήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και θα τους χαλάσουν τα σχέδια". Ο Γ. Μπουλούγαρης,από το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, επισήμανε ότι "είμαστε εδώ σαν σωματείο γιατί πιστεύουμε ότι δεν πάει άλλο". Υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην "αποξήρανση του βάλτου", στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα ενώνει την εργατική τάξη" και κάλεσε να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους, για να αποτελέσει η απεργία στις 15 Δεκέμβρη αφετηρία για έναν πανελλαδικό συντονισμό με προοπτική.

Ο Μ. Δανδουλάκης,γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, πρότεινε συμπλήρωση του πλαισίου αιτημάτων ώστε να αναφέρεται η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, όπως επίσης και η απαίτηση για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. Κάλεσε να δοθεί έμφαση, ώστε και άλλοι συνδικαλιστές να συσπειρωθούν γύρω από την κεντρική απεργιακή επιτροπή και τους στόχους που βάζει.

Η Σούλα Ακζιώτη,από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή, η απόφαση για αγώνες και συντονισμό, δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις του χώρου ενάντια στη διάλυση - ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ και σημείωσε ότι υπάρχει συντονιστικό όργανο συλλόγων σε δημόσιους οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται, προτείνοντας στην κεντρική απεργιακή επιτροπή να υπάρχει εκπρόσωπός τους.

Ο Ν. Ζώτος,γενικός σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ,σημείωσε ότι "η συνάντησή μας εκφράζει μια αναγκαιότητα, το να πούμε ότι δεν πάει άλλο με την πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπηρετεί την ΟΝΕ, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης". Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, δέχονται την ίδια επίθεση. Καταλήγοντας τόνισε ότι "η κοινή δράση εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα σπάσει τα "Σινικά τείχη" που υψώνουν ανάμεσά μας κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η απεργία στις 15 Δεκέμβρη είναι η αρχή. Θα θερμάνουμε το χειμώνα, θα αναπτυχθούν κινητοποιήσεις που θα πανικοβάλλουν τους αντιπάλους".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και άλλοι συνδικαλιστές στις ομιλίες τους. Η Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή κεντρικής απεργιακής επιτροπής, με συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους.

Μια και μόνη επιλογή ο αγώνας

Ολόκληρο το πλαίσιο που τέθηκε στη χτεσινή σύσκεψη για τις διεκδικήσεις της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, την οργάνωσή της, την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το συνδικαλιστικό κίνημα

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες και η νεολαία που πλήττονται από τον καταιγισμό της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης χρόνια τώρα, δε συναινούν και δε συμβιβάζονται με την κατάργηση του 8ωρου, την ένταση της εκμετάλλευσης, με τη συνέχιση της καθίζησης των μισθών και των συντάξεων, των ραγδαίων περικοπών για την υγεία και την πρόνοια. Με τα μέτρα που φέρνουν καίριο πλήγμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Με την υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης για τα παιδιά του λαού. Με την αντικατάσταση της μόρφωσης και της εκπαίδευσης από την κατάρτιση που φτιάχνει τους αυριανούς εργαζόμενους σε "απασχολήσιμους" εύκολη λεία στην εκμετάλλευση των κεφαλαιοκρατών.

Οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, στις απολύσεις, στις δικαστικές αποφάσεις που νομιμοποιούν την εργοδοτική ασυδοσία. Απορρίπτουν και αντιπαλεύουν τα νέα μέτρα που φέρνουν καθολικό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καταδικάζουν τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Λένε όχι σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καθημερινά στη ζωή ή μέσω του νέου προϋπολογισμού στο όνομα της Οικονομικής και της Νομισματικής Ενωσης

Γιατί τώρα ξέρουν ότι οι υποσχέσεις είναι ψεύτικες. Οτι οι θυσίες τους πάνε χαμένες. Οι συνέπειες που είναι ήδη βαριές και επικίνδυνες, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση θα γίνονται τραγικές για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο λεγόμενος μονόδρομος για την ΟΝΕ αποδεικνύεται καταστροφικός για την πλειοψηφία του λαού και χρυσοφόρος για την Οικονομική ολιγαρχία, για τα μονοπώλια. Αποτελεί την κύρια αιτία των δεινών για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες.

- ΟΝΕ και κατοχύρωση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων δε συμβιβάζονται.

- ΟΝΕ και καλυτέρευση της θέσης του λαού είναι στόχος άπιαστος, τραγική αυταπάτη.

Αυτά είναι τα προβλήματα. Αυτές είναι οι αιτίες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χάσιμο χρόνου.

Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα αν θέλει αποτελεσματικά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων μία μόνο επιλογή έχει. Να ακολουθήσει το δικό του μονόδρομο. Να αντιπαλέψει αγωνιστικά όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται είτε στο όνομα της ΟΝΕ είτε στο όνομα της Παγκοσμιοποίησης. Να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή άλλης πολιτικής που θα αντιτάσσεται στις αντεργατικές απαιτήσεις των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Οπως είναι γνωστό οι πλειοψηφίες που συνθέτουν τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων αρνούνται να κάνουν ακόμα και το ελάχιστο, την υπεράσπιση των εργαζομένων. Ακόμα και τώρα που κορυφώνεται η αντεργατική επίθεση, καλλιεργούν αυταπάτες, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, υπονομεύουν την οργάνωση του αγώνα και της πάλης. Συνεχίζουν να μην ενημερώνουν, να μην προετοιμάζουν τους εργαζόμενους, να μην προετοιμάζουν την ανάγκη μακρόχρονης πάλης. Καλλιεργούν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", αλυσοδένουν τους εργαζόμενους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Αποτελούν το βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων και της γενικευμένης δυσαρέσκειας των εργατοϋπαλλήλων, οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν απεργιακή κινητοποίηση. Χωρίς πρόγραμμα προετοιμασίας μιας αγωνιστικής αντίθεσης και αντιπαράθεσης των εργαζομένων σε αυτή την πολιτική. Ουσιαστικά εξήγγειλαν απεργία και επιδιώκουν να μείνει εξαγγελία και όχι να γίνει επιτυχημένη απεργία, αναζητώντας έτσι άλλοθι για τις ευθύνες τους σπρώχνοντας ταυτόχρονα την κινητοποίηση στον εκφυλισμό.

Η επιτυχία μιας τέτοιας κινητοποίησης δεν μπορεί να εναποτεθεί σ' αυτές τις ηγεσίες. Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων όσοι πραγματικά θα δουλέψουν για την επιτυχία της. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε με το πλαίσιο που θέτουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αξιοποιούμε αυτήν την απόφαση και συμμετέχουμε ώστε η κινητοποίηση να εκφράσει την αγανάκτηση στην κυβερνητική πολιτική. Να αποτελέσει ευκαιρία παραπέρα συσπείρωσης δυνάμεων και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων.

Αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της κινητοποίησης, είναι η δημιουργία απεργιακού επιτελείου στην Αθήνα που θα καθοδηγήσει και θα προετοιμάσει τον αγώνα.

Συγκροτούμε όλοι εμείς οι εκπρόσωποι των συνδικάτων Απεργιακή Επιτροπή Αγώνα και καλούμε όλους τους συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας και των συγκεντρώσεων στα δικά τους χέρια.

Να συμπαραταχτούμε και να δράσουμε αποφασιστικά συμπτύσσοντας αγωνιστικό μέτωπο ενάντια σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που υλοποιούνται στο όνομα της ΟΝΕ.

Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει η σκόπιμη αδράνεια και η υποτακτική κατεύθυνση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

  • Καλούμε τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους να προωθήσουν το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο στα συνδικάτα.
  • Να πραγματοποιήσουν μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και οργανώνοντας τη συμμετοχή τους.
  • Να συγκροτήσουν σε όλους τους χώρους δουλιάς πλατιές απεργιακές επιτροπές.
  • Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει η απεργιακή επιτροπή αγώνα συνδικάτων και συνδικαλιστών την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στις 10πμ στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά) μπροστά στο παλιό Δημαρχείο.
  • Να εκφραστεί η κατηγορηματική αντίθεσή μας με τα αντεργατικά μέτρα και την πολιτική της ΟΝΕ, που προωθεί η κυβέρνηση υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
  • Να δηλώσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις.
  • Να δώσουμε απάντηση στην εργοδοσία ότι δεν υποκύπτουμε.
  • Να οργανώσουμε τον αγώνα και την πάλη μας για να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν.
  • Να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να δηλώσουμε τη θέλησή μας να προχωρήσουμε την κοινή μας δράση, τον συντονισμό και την ενότητα στη βάση των εργαζομένων.
Διεκδικούμε και απαιτούμε
  • Να σταματήσει τώρα η καταπάτηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου (8ωρου - 7ωρου). Απαιτούμε 7 ώρες τη μέρα, 35ωρο, πενθήμερο. Με αυξήσεις των αποδοχών των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κάτω τα χέρια από τη μόνιμη εργασία και τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας.

  • Σταμάτημα των απολύσεων. Μέτρα τώρα για την προστασία των ανέργων.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ με τους βιομηχάνους και η οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για το 1999.

Η καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε εργοδότη, διορθωτικής αύξησης που να καλύπτει τις απώλειες που είχαν στις αποδοχές τους την περίοδο 1990 - 1998.

Επέκταση της καταβολής της διορθωτικής αύξησης και στις συντάξεις των ΙΚΑ, ΝΑΤ.

Επανασύνδεση από 1.1.99 του κατώτερου ορίου συντάξεων λόγω γήρατος και αναπηρίας του ΙΚΑ, με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και του κατώτατου ορίου συντάξεων λόγω θανάτου με τα 18 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Να καταργηθούν οι αντι- ασφαλιστικοί νόμοι 1759/88, 1902/90, 1976/91 και 2084/92. Να αποσυρθούν τώρα τα νέα αντι - ασφαλιστικά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Απαιτούμε παράλληλα, την άμεση λήψη μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 1998 με φορολογική κλίμακα όπου τα κλιμάκια (και οι εκπτώσεις) να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 65%, για την αποκατάσταση της φορολογίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων στα όρια της φορολόγησης τουλάχιστον του 1992.

Τη θεσμοθέτηση από εδώ και πέρα αφορολόγητου ποσού του βασικού μισθού ή μεροκάματου.

Γενικότερα να οριστεί σαν αφορολόγητο όριο για την εργατική και λαϊκή οικογένεια το όριο φτώχειας όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά.

Την από δω και πέρα αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  • Διεκδικούμε να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια.
  • Απαιτούμε να σταματήσει το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας που προωθείται με τη μορφή των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων.
  • Απαιτούμε από τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να μην συμμετάσχουν στον"Κοινωνικό Διάλογο" για το ασφαλιστικό. Δεν τους εξουσιοδοτούμε να ξεπουλήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
ΒΟΛΟΣ
Στη μάχη της απεργίας

Στις 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, απεργιακή συγκέντρωση, αποφασίστηκε χτες, σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών

Στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, ρίχνονται από σήμερα σωματεία και συνδικαλιστές του Βόλου,που συμμετείχαν χτες βράδυ σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Βόλου να συμμετάσχει σ' αυτήν.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει η απεργιακή συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη, στις 10 πμ, στην πλατεία Ελευθερίας.Πάρθηκε επίσης ομόφωνα απόφαση, για δημιουργία απεργιακής επιτροπής, μια σειρά περιοδείες σε χώρους δουλιάς από σήμερα κιόλας, καθώς και για κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους συνδικαλιστές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να πάρουν μέρος σε δεύτερη σύσκεψη για το ίδιο θέμα που θα γίνει στις 30 του μήνα.

Εντονος προβληματισμός επικράτησε στη σύσκεψη για τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, η οποία δέχτηκε έντονα πυρά απ' όλους τους συμμετέχοντες. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι πρέπει η υπόθεση του συντονισμού της δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική να γίνει υπόθεση των σωματείων, της βάσης, κόντρα στην αδράνεια των ηγεσιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στις τοποθετήσεις τους, οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό ως τον αντιλαϊκότερο των τελευταίων χρόνων, ενώ οργισμένα καταφέρθηκαν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, που, στο όνομα της ΟΝΕ, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, βάζει φραγμούς στη μόρφωση, περικόπτει κοινωνικές δαπάνες κ.ά.

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που, όπως τονίζει, είναι "κομμένος και ραμμένος στο μέτρα των βιομηχάνων, σε βάρος των εργατών και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων". Καταγγέλλεται ακόμα η κυβέρνηση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για τον αντεργατικό νόμο, για τις βολές της ενάντια στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, για το χτύπημα που επιχειρεί στην κοινωνική ασφάλιση κ.ά.

Τέλος, καταγγέλλονται με δριμύτητα οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο για τη σκόπιμη αδράνειά τους απέναντι στην τεράστια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αντιδρούν στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με την καθολική συμμετοχή των τελωνειακών υπαλλήλων έκλεισε η χτεσινή πρώτη μέρα της τριήμερης πανελλαδικής απεργίας, που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας,η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή. Οι υπάλληλοι των Τελωνείων αντιδρούν στο πρόσφατο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που, αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει 50% μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις, μέσω της συγχώνευσης του Ταμείου Αρωγής τους(ΤΑΥΤΥ) με 11 ακόμα Ταμεία Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων.Η Ομοσπονδία έχει ήδη αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, μεπενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τις 30 Νοέμβρη,πόσο μάλλον που η συνάντησή της προχτές με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη απέβη άκαρπη, αφού και οι δύο επέμεναν στη συγχώνευση των Ταμείων.

Σύμφωνα με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το νέο Ταμείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση των 12 θα χορηγεί επικουρικές συντάξεις ίσες μόλις με το 20% των κύριων συντάξεων, όταν σήμερα οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΤΑΥΤΥ ανέρχονται στο 40% των κύριων. Εκτός αυτών, το Ταμείο θεωρείται από τα πλέον εύρωστα και βιώσιμα, τα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και από τη μερική αξιοποίηση των πόρων του, ενώ τα αποθεματικά του ανέρχονται στα 27 δισ. δραχμές.

Η ευρωστία του Ταμείου προκύπτει και από αναλογιστική μελέτη που έγινε τον περασμένο Ιούλη. Σύμφωνα μ' αυτήν, το ΤΑΥΤΥ έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί αυτοτελώς στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων για 60 τουλάχιστον χρόνια!

Ο Κ. Σιατούνης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε στο "Ρ" σχετικά με την απεργία: "Οι τελωνειακοί με την ενότητά τους και την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν το Ταμείο τους και τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα που πλήττονται από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εμείς στην άκαμπτη στάση της κυβέρνησης απαντάμε με συνέχιση του αγώνα μας".

Σύσκεψη σωματείων στο ΕΚΠ

Σήμερα στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τη σύσκεψη διοργανώνουν από κοινού η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών,προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης των εργαζομένων, ενάντια στην άγρια επίθεση, που εξαπολύουν κεφάλαιο - κυβέρνηση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ