ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΥΡ - ΚΑΛ
Ολοταχώς στο ξεπούλημα

Μείωση των εργαζομένων κατά 700 άτομα, κομμάτιασμα της επιχείρησης και ιδιωτικοποίηση, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Στη μείωση του προσωπικού της ΠΥΡ - ΚΑΛ κατά 700 άτομα, στο κομμάτιασμα της επιχείρησης και στην ιδιωτικοποίησή της προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση.Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακό σχέδιο που προτείνεται απ' την Εκτελεστική Διοίκηση της επιχείρησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί και θα αποφασίσει για την υλοποίησή του.

Το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ετοιμάσει η εταιρία REMACO ΑΕ από τον περασμένο Ιούνη κατ' εντολή της κυβέρνησης. Μάλιστα, στην εισήγηση της Εκτελεστικής Διοίκησης αναφέρεται ότι η "εξυγίανση" της ΠΥΡ - ΚΑΛ επιβάλλεται από "την προοπτική της βελτίωσης και ενίσχυσης της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της ένταξής της στην ΟΝΕ". Επισημαίνεται ότι θα προηγηθεί η "εξυγίανση" - δηλαδή η μείωση του προσωπικού, η συρρίκνωσή της, η διαγραφή των χρεών της - στη συνέχεια θα αποσχιστεί ο εμπορικός τομέας και τέλος θα επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής!!! Στην κατεύθυνση της απαλλαγής από τα βάρη, προς διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης "ήδη έχουν ρυθμιστεί - σημειώνεται - οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς φορείς" και απαιτείται η απαλλαγή απ' τις υποχρεώσεις προς δημόσιο και ΟΑΕ, αλλά και απ' τις δανειακές υποχρεώσεις.

Στο ξεπούλημα οδηγείται σε πρώτη φάση ο εμπορικός τομέας (εργοστάσιο Λαυρίου, φυσίγγια κυνηγιού, ραουλάδικο κ. ά.), που είναι και ο πιο κερδοφόρος και αναπτυσσόμενος. Ο καθαρά αμυντικός τομέας θα συρρικνωθεί παραπέρα, αφού η όλη λογική του επιχειρησιακού σχεδίου κινείται στα πλαίσια που καθορίζουν οι μειωμένες κρατικές παραγγελίες και οι οποίες εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται ετησίως στα 14 δισ. δρχ. Ομως αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της συγχώνευσης με την ΕΒΟ (αναφέρεται σε συνεργασία μαζί της), αλλά και του οριστικού "λουκέτου". Συγκεκριμένα σημειώνεται πως καθοριστικό για την εξυγίανση είναι η μετεγκατάσταση, αναδιάταξη των παραγωγικών εγκαταστάσεων και "η αξιοποίηση των οικοπεδικών εκτάσεων των εργοστασίων Υμηττού, Ελευσίνας, Λαυρίου, συνολικής αξίας 45 δισ. δρχ."!!!

Οσον αφορά το προσωπικό, προβλέπεται μείωσή του κατά 700 άτομα, σε σύνολο 1.650 εργαζομένων, μέσα σε τρία χρόνια και "χωρίς καταβολή αποζημιώσεων από την ΠΥΡ - ΚΑΛ".Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύονται απατηλές οι υποσχέσεις για μετατάξεις στο δημόσιο, του προσωπικού που θα απομακρυνθεί. Υποσχέσεις που μοιράζονταν δεξιά και αριστερά, με τη συνενοχή πλειοψηφιών στις διοικήσεις των σωματείων, με στόχο να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Παράλληλα "φροντίζουν" και για το εναπομείναν προσωπικό, με "τον περιορισμό και την εξορθολογίκευση των επιδομάτων και των μη υποχρεωτικών παροχών, ώστε να συγκρατηθεί η μέση ετήσια δαπάνη ανά εργαζόμενο".

ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Φριχτό εργατικό δυστύχημα

Νεκρός ο 38χρονος εργάτης Ι. Αραιλούδης, εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων ασφάλειας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οι εγκληματικές ελλείψεις στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας είχαν ως αποτέλεσμα το φριχτό θάνατο του Γιάννη Αραιλούδη,38 ετών, πατέρα δύο παιδιών, που σκοτώθηκε το πρωί του Σαββάτου, πέφτοντας στον ταινιόδρομο του κυρίου πεδίου της επιχείρησης. Ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε διαμελισμένος στην αυλή του λιγνίτη του ΑΗΣ, ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους κάρβουνου μετά από δύο μέρες.

Επίσης, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σητείας ο 48χρονος αρχιτεχνίτης της ΔΕΗ, Κ. Νερουλίδης,ο οποίος χτες έπεσε από ύψος 4 μέτρων και έκτοτε βρίσκεται σε κώμα.

Οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας πιστεύουν ότι ο συνάδελφός τους παρασύρθηκε από την ταινία μεταφοράς του λιγνίτη, καθώς επιχειρούσε να την περάσει, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αντιληφθεί για να τον βοηθήσει. "Υπάρχει χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πλευρά της διοίκησης. Ο εργαζόμενος δεν έπρεπε να είναι μόνος του. Οι ελλείψεις προσωπικού και η μεγάλη εντατικοποίηση που επιβάλλεται στη ΔΕΗ, τάχα για να μπορεί αυτή να σταθεί στον ανταγωνισμό, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παρόμοια ατυχήματα", δηλώνει ο εργαζόμενος στην ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και συνδικαλιστής, Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες της διοίκησης και για το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το ατύχημα μέχρι τη διαπίστωσή του. Το θύμα δε χτύπησε κάρτα με τη λήξη της βάρδιας ούτε και προσήλθε στην εργασία του την Κυριακή, χωρίς ωστόσο αυτή η απουσία να ανησυχήσει κανένα. "Επιβάλλεται με όλους τους τρόπους η εντατικοποίηση και ο ατομικισμός. Για τις βάρδιες λέει η διοίκηση φροντίζουν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι απομονωμένος από τους άλλους, ο συνάδελφος να μη ρωτάει για τον συνάδελφο του", δηλώνουν οι εργαζόμενοι που ας σημειωθεί χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του σωματείου, ζητώντας της να γίνουν κινητοποιήσεις για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στην ΑΗΣ Πτολεμαϊδας απαιτούνται πέντε γιατροί εργασίας, πέντε νοσηλευτές, δύο τεχνικοί, δύο γραμματείς και παράλληλος ιατρικός εξοπλισμός. Ωστόσο, υπάρχουν μόνιμα μόνο ένας γιατρός εργασίας και ένας με τετράωρη απασχόληση, χωρίς καθόλου βοηθητικό προσωπικό.

Σε δήλωσή του στο "Ρ" ο Δάντης Παπαλεξίου,στέλεχος της ΕΣΚ και γραμματέας της ΕΤΕ - ΔΕΗ, τόνισε: "Οι ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ είναι τεράστιες και εγκληματικές. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού κι αντί να προσλάβουν τεχνικούς, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με εντατικοποίηση και με ευκαιριακές προσλήψεις. Δυστυχώς, παρά τα χιλιάδες ατυχήματα, τους δεκάδες νεκρούς, η διοίκηση δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Αραγε ο ανθρώπινος παράγοντας δεν έχει καμία αξία; Επιτέλους πρέπει να παρθούν μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς κι αν δεν παρθούν, οι εργαζόμενοι θα τα απαιτήσουν με τον αγώνα τους".

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση, ζητά η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως από το 1989 έως σήμερα, έχουν σημειωθεί στον κλάδο 4.444 ατυχήματα (κατάγματα, συνθλίψεις, ακρωτηριασμοί κ. ά.), με 68 νεκρούς.Η θλιβερή αυτή στατιστική αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ.

ΕΔΟΘ
"Απουσιάζει"!

Η απουσία της ΕΔΟΘ από τους αγώνες καταγγέλλεται από συνδικαλιστές της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Να συγκαλέσουν άμεσα την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) και το Γενικό Συμβούλιο,για να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης στο Νομό Θεσσαλονίκης,καλούν με ανοιχτή τους επιστολή προς το προεδρείο της ΕΕ της ΕΔΟΘ - ΝΙΤ ΑΔΕΔΥ, πέντε συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Επίσης, καλούν το προεδρείο να ενημερώσει αναλυτικά την ΕΕ και το ΓΣ για τα οικονομικά της ΕΔΟΘ και του Κέντρου Επιμόρφωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Μακεδονίας (ΚΕΔΟΜ) και να τεθεί σε συζήτηση η τύχη του ψευδεπίγραφου Κέντρου. Την επιστολή υπογράφουν οι συνδικαλιστές Θαν. Βαρδαλής, Βασ. Θεοδωρακόπουλος, Θαν. Κρουστάλλης, Σ. Τεμερτζίδου και Σ. Τσακμακίδης.

"Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΔΟΘ και η οποία σάς είναι γνωστή, θέτει το ερώτημα αν υφίσταται ως συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ", αναφέρεται στην επιστολή. "Το Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ έχει να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις πολλούς μήνες, γιατί οι σύμβουλοι που ανήκουν στις παρατάξεις σας (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ) απουσιάζουν συστηματικά. Η ΕΕ έχει να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις πάνω από τέσσερις μήνες με ευθύνη του προεδρείου που δεν τη συγκαλεί", τονίζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη και συνεχίζουν:

"Η ΕΔΟΘ "λάμπει" με την απουσία της από τους αγώνες που έγιναν στο χώρο των εκπαιδευτικών, του λιμανιού, των νοσοκομειακών γιατρών, του ΟΥΘ και της Εκθεσης, ενώ δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία για την ενημέρωση των εργαζομένων και για το συντονισμό της δράσης των οργανώσεων στο δημόσιο τομέα του νομού.

Αυτά όλα σημαίνουν με απλά λόγια ότι έχετε μετατρέψει την ΕΔΟΘ σε σωματείο - σφραγίδα και με οτιδήποτε άλλο ασχολείστε εκτός από τα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, που υποτίθεται εκπροσωπείτε".

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι αποτελεί σκάνδαλο πως όλα τα έξοδα λειτουργίας του ΚΕΕΔΟΜ, που ξεπερνούν τα 15 δισ. έως τώρα, τα πληρώνει η ΕΔΟΘ, ενώ αυτό λειτουργεί μέσα σε ένα καθεστώς διαχειριστικής και οικονομικής αδιαφάνειας, στο οποίο πρόσβαση έχει μόνο ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ.

Παλλαρισαϊκή συγκέντρωση συνταξιούχων

Παλλαρισαϊκή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη, 24 Νοέμβρη στις 10.00 π.μ. οι συνταξιούχοι του νομού, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων της πόλης, στα πλαίσια των γενικότερων κινητοποιήσεων των συνταξιούχων όλης της χώρας και καλεί τους συνταξιούχους να απαντήσουν "με αγώνα απέναντι στην αδιαφορία της κυβέρνησης".

Οι απόμαχοι της δουλιάς - αλλά όχι και της ζωής - απορρίπτουν την αύξηση - ντροπή 30 ως 60 δραχμές την ημέρα, και μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Συντάξεις για όλα τα ταμεία ίσες με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τη χορήγηση του διορθωτικού.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς και της παρακράτησης φόρου.

Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι λένε δυναμικό "ΟΧΙ" στη λίστα φαρμάκων και στην αύξηση των νοσηλίων.

Σύσκεψη συνταξιούχων

Σύσκεψη με θέμα "τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΙΚΑ" πραγματοποιεί την Κυριακή 22 του Νοέμβρη το σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου και Γύρω Δήμων ΙΚΑ - ΟΚΑ.Η σύσκεψη θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης (Μιλτιάδου 4)

- Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 22 του Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων.Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στον 2ο όροφο των γραφείων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48Β) και καλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου να παραβρεθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ