ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" στους βαμβακοπαραγωγούς

Αρνείται η κυβέρνηση να δεχτεί αύξηση 15% στην αναμενόμενη στρεμματική παραγωγή

"Οχι" είπε χτες η κυβέρνηση, διά στόματος υφυπουργού Γεωργίας, στο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για αποδοχή των ενστάσεών τους προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αύξηση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 15%, που μετέφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.

O βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε το σύνολο της παραγωγής που εκτίμησε ο Οργανισμός Βάμβακος ως "εγκεφαλικό και όχι πραγματικό", συμπληρώνοντας πως παράλληλα "συμπιέζεται ο χρόνος παράδοσης του προϊόντος και της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των παραγωγών κι αυτό αποβαίνει προς όφελος των εκκοκκιστών οι οποίοι συμπιέζουν τις τιμές στους παραγωγούς". Τέλος, υπογράμμισε πως υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις "από την αποθήκευση του προϊόντος, από την υποβάθμιση του προϊόντος", οι οποίες ζημιώνουν συνολικά την πορεία του βαμβακιού.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Βρεττός, αν και αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παραγωγούς, απάντησε όμως ότι "με τον έλεγχο που γίνεται (σ.σ. από την ΕΕ) υπάρχει διασφάλιση στο να μην υπερβούμε το όριο παραγωγής και έτσι να μην υπάρχουν συνυπευθυνότητες".

"Παρασκήνιο" για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες

"Παρασκήνιο" για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες Τι κρύβεται πίσω από την κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Εντονο παρασκήνιο με πολύπλοκες μεθοδεύσεις, έρχεται σιγά σιγά στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρόσφατη ριζική ανατροπή της πολιτικής των ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων" για το Κυπριακό,όπως αυτή εκδηλώθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της προηγούμενης Δευτέρας, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία ενορχήστρωσε από καιρό και μεθόδευσε την "κοινή δήλωση" των τεσσάρων ευρωπαϊκών "μεγάλων δυνάμεων" για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία "πρέπει επειγόντως να βρεθεί πολιτική λύση, διότι αυτή είναι η μόνη οδός για την επίλυση των προβλημάτων που οφείλονται στην ιδιαίτερη κατάσταση" της Νήσου. Οι γαλλικές διπλωματικές κινήσεις πρέπει να προηγούνται ακόμη και αυτού του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την 5η Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο, όταν ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος, αναγκάστηκε να συνυπογράψει κοινή δήλωση την 15 ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο "λυπόταν που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιτευχθεί πολιτική λύση για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου", επαναλαμβάνοντας "το στόχο" για διακοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Το Παρίσι είχε αποστείλει ένα σχέδιο "κοινής δήλωσης" σ' όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από την ελληνική. Ο αποκλεισμός της Αθήνας συνάδει με την υπερβολική σκληρότητα που χαρακτήριζε το πρώτο αυτό σχέδιο "κοινής δήλωσης", γεγονός που ενδέχεται να αποτελεί τη βασική αιτία για τη διακριτική "αποστασιοποίηση" της ιταλικής πλευράς, αλλά και για την ενεργότερη ανάμειξη της Γερμανίας. Εξάλλου, το Παρίσι υπολόγιζε σωστά στη νέα "ροζ" καγκελαρία και στη γνωστή εκ των προτέρων φιλοτουρκική θέση και στάση της σοσιαλδημοκρατίας (SPD). Γεγονός είναι ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το αρχικό γαλλικό σχέδιο δήλωσης "απαλείφθηκε" μετά τη γερμανική ανάμειξη. Αν η "κοινή δήλωση" της 9ης Νοέμβρη που συνυπογράφουν Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία είναι κείμενο - ρήξη με τη δεκάχρονη ευρωπαϊκή πολιτική για το Κυπριακό - από την αίτηση ένταξης του 1989 - μπορεί να φανταστεί κανείς τι περισσότερο περιείχε η αρχική γαλλική πρόταση. Η σημασία της "κοινής δήλωσης" αποδεικνύεται και από την επιφυλακτικότητα που επέδειξαν τα άλλα μικρά κράτη - μέλη, που δε συνυπέγραψαν ένα τόσο σκληρό κείμενο.

Μόνο η Βρετανία προσπάθησε την "επόμενη μέρα" να διαχωρίσει τη θέση της, όχι βέβαια για να αντιπαρατεθεί, αλλά ως υποθήκη στη μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση ιδιαίτερων βρετανικών συμφερόντων στην Κύπρο. Αλλά τη Δευτέρα, εντός του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των Βρυξελλών δεν αντέδρασε κανείς. Ακόμη και η μονομερής ελληνική δήλωση αρκέστηκε σε επίκληση "του σεβασμού στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί", και σε μια γενικόλογη εκδήλωση ενόχλησης. Το ότι η "κοινή δήλωση" της 9ης Νοέμβρη αποτελεί καμπή, φαίνεται και από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που προκάλεσε όλη τη βδομάδα, παρά την αρχική "αμηχανία" της Αθήνας και της Λευκωσίας που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να υποβαθμίσουν το ζήτημα. Ακόμη και χτες το προεδρείο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης 16/17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν μπορεί να "συναρτάται" με το πολιτικό πρόβλημα κλπ. Μ' άλλα λόγια, μπορεί η "κοινή δήλωση" των τεσσάρων να μην έχει νομικό, δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά ήδη ανέτρεψε όλο το πολιτικό πλαίσιο των κυπριακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πάντως η διπλωματική ενέργεια των τεσσάρων κρατών - μελών δεν είναι αποκομμένη από την "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" στις Βρυξέλλες. Η "έκθεση προόδου" της Κομισιόν για την Κύπρο (4/11/1998) αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στη "βάση του διακανονισμού για την Κύπρο" και μάλιστα κάνει εκτεταμένη ειδική αναφορά στις πρόσφατες προτάσεις του Ρ. Ντενκτάς (31/8/1998) για "ίδρυση συνομοσπονδίας με την προγενέστερη αποδοχή ή αναγνώριση δύο ισότιμων κρατών", τονίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση "συμπεριλαμβάνει την προσχώρηση της Κύπρου στην Ενωση".

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Να συζητηθεί στον ΟΗΕ το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Γραμματεία του ΟΗΕ να της παραχωρηθεί χρόνος για συζήτηση του Κυπριακού στην επαναληπτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη άνοιξη.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε χτεσινή τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση ή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, ενημέρωσαν το Εθνικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν την ενταξιακή διαδικασία και ειδικά το θέμα της έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ενημέρωσε επίσης το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης, όπως το θέμα των χειρισμών, της τακτικής και στρατηγικής στο θέμα της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος, τον ερχόμενο μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, που ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, απέφυγε να απαντήσει σ' ερωτήσεις κατά πόσο η απόφαση για συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση πάρθηκε ομόφωνα, λέγοντας απλώς ότι ήταν απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και διευκρίνισε ότι η προσφυγή θα τεθεί υπό την αίρεση κάποιων εξελίξεων στο Κυπριακό. "Αντιλαμβάνεστε, είπε, ότι έχει ληφθεί αυτή η απόφαση για να ζητηθεί χρόνος, αλλά ταυτόχρονα αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις το θέμα θα επανεξεταστεί".

Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφώνησε με την απόφαση της προσφυγής στην επαναληπτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι στο μεταξύ θα μπορούσε να γίνουν άλλες ενέργειες, περιλαμβανομένης και της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος Στάθης Κίττης, δήλωσε ότι τη θέση αυτή του κόμματός του υποστήριξε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι, το θέμα των ρωσικών πυραύλων "S-300" δε συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι δεν είναι παράξενο πως στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δε συζητήθηκε το θέμα των πυραύλων, αφού όπως είπε, εξακολουθεί να ισχύει η γνωστή απόφαση του Σώματος. Η απόφαση, πρόσθεσε, δεν έχει διαφοροποιηθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, είπε ότι για το θέμα των πυραύλων μπορεί να γίνονται διαβουλεύσεις ή να τίθενται διάφοροι προβληματισμοί αλλά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημοσιοποιεί οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης, διέψευσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θεοδ. Πάγκαλος είχε διερευνητικές επαφές μαζί τους για το θέμα των ρωσικών πυραύλων. Οπως δημοσίευσε αθηναϊκή εφημερίδα, ο Θ. Πάγκαλος είχε διερευνητικές επαφές σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντιπολιτευτικός τόνος του ΑΚΕΛ απέναντι στον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη στο θέμα των πυραύλων, ενώ από τον Β. Λυσσαρίδη ζήτησε να μην υλοποιήσει τη δέσμευσή του να αποσύρει τον υπουργό Αμυνας Γ. Ομήρου από την κυβέρνηση αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για τους "S-300".

Ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είχε κανένα τηλεφώνημα από τον Θ. Πάγκαλο και ούτε υπήρξε άλλης μορφής επικοινωνία μέσο τρίτων.

Αντικατοχική εκδήλωση

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, το ΑΚΕΛ οργάνωσε χτες το βράδυ στη Λευκωσία μεγάλη αντικατοχική συγκέντρωση κοντά στη διαχωριστική γραμμή, με κύριο ομιλητή τον ΓΓ του Κόμματος Δημ. Χριστόφια.

Ο Δημ. Χριστόφιας στη μακρά ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι ο κυπριακός λαός δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή, στη διαίρεση της πατρίδας του, στα συνομοσπονδιακά εκτρώματα που απεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Ο λαός μας, τόνισε, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίζει την πάλη στο διεθνή χώρο, απαιτώντας υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, διεκδικώντας τα δίκαια και υποδεικνύοντας στη Διεθνή Κοινότητα τις ευθύνες της έναντι της Κύπρου ,αλλά και έναντι της υπόθεσης της ειρήνης στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μνημόσυνο του Πολυχρόνη Βάη

Αύριο, Κυριακή 15 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο χωριό Ζίτσα Ιωαννίνων το 40ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου αγωνιστή - κομμουνιστή, ηγετικού στελέχους του ΕΛΑΣ Ηπείρου, διοικητή της 159ης Επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και επί πολλά χρόνια μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη),που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Λακώνων Ετεροδημοτών στήριξης του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους Λάκωνες σε συγκέντρωση, την Τετάρτη 18.11.98 και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

  • Οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 20 Νοέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Κερκύρας 91), με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και μετεκλογικές εξελίξεις".
ΠΕΥΚΗ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα "Δημοτικές εκλογές και πολιτικές εξελίξεις", οργανώνει για αύριο Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998, η ΚΟΒ Πεύκης του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα του 3ου Συνοικιακού Συμβουλίου (Χρ. Σμύρνης και Γράμμου) στις 10.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ