ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Μέχρι τις 23 Νοέμβρη η υποβολή αιτήσεων

Λήγει στις 23 Νοέμβρη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και ενδιαφέρονται να τα πληρώσουν με βάση την τελευταία (μια από τις πολλές) νομοθετική ρύθμιση που θέσπισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναφέρεται ότι "με τις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 2648/98 (ΦΕΚ 238Α) έγινε δεκτή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία είναι βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία, όπως και για τα χρέη υπέρ Νομικών Προσώπων και λοιπών τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ". Η ρύθμιση αφορά χρέη που κηρύχθηκαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη 1998.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι για τη ρύθμιση των χρεών, θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη 1998 και διευκρινίζει πως "η προθεσμία αυτή είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους:

  • Είτε σε 18 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100.000 δραχμών). Σ' αυτή την περίπτωση θα μειωθούν κατά 15% οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Είτε εφάπαξ πληρωμή του οφειλόμενου ποσού μέχρι τις 31-12-98.Σ' αυτή την περίπτωση, οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται συνολικά κατά 50%.
Η φοροληστεία με αριθμούς του υπουργείου Οικονομικών

Η κυβέρνηση αν και ομολογεί, με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ότι στο φετινό δεκάμηνο στα ταμεία του κράτους μπήκαν 218 δισ. δραχμές περισσότερα από τα προϋπολογιζόμενα, ωστόσο επιμένει να αρνείται την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

Στο ποσό ρεκόρ των 2.301,9 δισεκατομμυρίων δραχμών έφτασαν στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1998 τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης. Στο αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο τα φορολογικά έσοδα τρέχουσας χρήσης ήταν 1.841,8 δισ. δραχμές. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία στο φετινό δεκάμηνο τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 460,1 δισ. δραχμές ή κατά 25% συγκριτικά με πέρσι. Επίσης, το σύνολο των φορολογικών εσόδων τρέχουσας χρήσης και παρελθόντων ετών (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. έσοδα ΔΟΥ) αυξήθηκαν στο δεκάμηνο του 1998 κατά 788,6 δισ. δραχμές ή κατά 18,02% και ανήλθαν στο ποσό των 5.164,1 δισ. δραχμών έναντι 4.375,5 δισ. δραχμών το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1997. Αν στα φορολογικά έσοδα που εισέπραξαν οι ΔΟΥ προσθέσουμε και τα άλλα έσοδα του κράτους (έσοδα τελωνείων και υπολόγου συμψηφισμών), τότε το γενικό σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του 1998 ανήλθε στο ποσό των 7.771 δισ. δραχμών, έναντι 6.771,4 δισ. το περσινό δεκάμηνο. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 14,8% ή κατά 999,5 δισ. δραχμές, συγκριτικά με πέρσι.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (που εισπράχτηκαν από τις ΔΟΥ, τα Τελωνεία και υπολόγους συμψηφισμών) στο δεκάμηνο του 1998 δείχνει κάτι που πέρσι έκρυβε η κυβέρνηση. Δείχνει ότι το μέγεθος της φοροληστείας στα λαϊκά εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που εμφάνιζε πέρσι - με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού 1998 - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το ότι φέτος εντάθηκε η φορολογική ληστεία στα λαϊκά - κυρίως - εισοδήματα φαίνεται και από τα εξής στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών:

  • Πρώτον, από το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων τρέχουσας χρήσης (25%) είναι υπερπενταπλάσιο του πληθωρισμού, που στο δεκάμηνο έτρεχε με ρυθμό 4,9%.
  • Δεύτερον, από το γεγονός ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων τρέχουσας χρήσης είναι περίπου 10 μονάδες μεγαλύτερη από το στόχο που έθετε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό για αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 15,1%.

Σχολιάζοντας την πορεία των εσόδων (φορολογικών και άλλων) του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του 1998, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως "η θετική αυτή εξέλιξη δημιουργεί υπέρβαση από τον προγραμματιζόμενο στόχο των εσόδων κατά 218 δισ. δραχμές". Δηλαδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ομολογεί δημόσια ότι στο φετινό δεκάμηνο εισπράχθηκαν 218 δισ. δραχμές περισσότερα από τα ποσό που προγραμμάτιζαν να εισπράξουν. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" αρνείται να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά για το 1999 - που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων - εκφράζοντας έτσι την πρόθεσή της να εντείνει τη φορολογική ληστεία σε βάρος των φορολογουμένων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Μικρή ανάκαμψη του τζίρου στο οκτάμηνο

Μικρή ανάκαμψη εμφανίζει, στα χαρτιά, ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας - και παρά το γεγονός ότι οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους - η συνολική αξία των λιανικών πωλήσεων στο σύνολο της χώρας εμφανίζει στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος 1998) αύξηση κατά 6,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Αν παρθεί υπόψη ότι στο ίδιο οκτάμηνο, ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 5,2%, τότε η αύξηση του πραγματικού τζίρου των καταστημάτων (δηλαδή ο όγκος λιανικών πωλήσεων) είναι αυξημένη μόλις... 1,3%!

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει ο τζίρος των καταστημάτων πώλησης "επίπλων και οικιακού εξοπλισμού" (9,3%) και τη μικρότερη των "λοιπών ειδών" (4,3%).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Παναττική συγκέντρωση στις 25 Νοέμβρη

Απόφαση 14 Ομοσπονδιών - τοπικών και κλαδικών - του Νομού Αττικής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αττικής στις 25 του μήνα στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με κορύφωση την πανελλαδική συγκέντρωση στις 2 του Δεκέμβρη.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη 14 Ομοσπονδιών - τοπικών και κλαδικών - του Νομού Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκροτήθηκε παναττική συντονιστική επιτροπή. Στη σύσκεψη τονίστηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι μικρές επιχειρήσεις, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και εξυπηρέτησης των μονοπωλίων στο όνομα της "πορείας προς την ΟΝΕ", αναγκάζοντας τους μικρούς ΕΒΕ να δουλεύουν όλο και περισσότερο για ένα όλο και μικρότερο μεροκάματο.

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.
  • Φραγμοί στην επέκταση και τη δημιουργία νέων πολυκαταστημάτων.
  • Χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ.
  • Ελεγχος των τιμών στην παραγωγή.
  • Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου για όλα τα καταστήματα.
  • Οχι στην κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που προωθείται με τη δήθεν ενοποίηση των ταμείων. Κρατική επιχορήγηση στο 1/3 των εξόδων.
  • Οχι στο διωγμό των βιοτεχνιών από την Αθήνα και άλλους δήμους.
  • Οχι στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης. Κίνητρα για την αγορά στέγης.
  • Οχι στις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Αλλαγή εισοδηματικής πολιτικής.
  • Οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Περιορισμός των εισαγωγών, ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής.
  • Οχι στον περιορισμό της κίνησης των μικρών φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δημοπρασία ομολόγων 150 δισ. με επιτόκιο 7,81%

Ποσό ύψους 150 δισ. δραχμών εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών στη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων δεκαετούς διάρκειας (πρόκειται για τα δεκαετή ομόλογα που είχαν εκδοθεί το Μάρτη του 1998 και κατά καιρούς επανεκδίδονται).

Στη δημοπρασία, στην οποία συμμετέχουν οι λεγόμενοι Βασικοί Διαπραγματευτές, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 257,5 δισ. δραχμών και έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 150 δισ. δραχμών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο, που μετράει και την απόδοση, διαμορφώθηκε στο 7,81% έναντι 8,26% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη έκδοση, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική τιμή να ανέλθει στις 105,02 μονάδες έναντι 102,05 μονάδων που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η απόδοση (μεσοσταθμικό επιτόκιο) του δεκαετούς ομολόγου έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους ονομαστικούς δείκτες των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει. Με δεδομένο ότι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας είναι σήμερα 3%, θα πρέπει να διανυθεί μία σημαντική απόσταση μέσα στο 1999. Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να έχει παραχωρήσει ανταλλάγματα προς τις τράπεζες - Βασικούς Διαπραγματευτές, ώστε οι τελευταίες να κάνουν τέτοιες προσφορές που να οδηγούν σε μείωση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων και σε παράλληλη αύξηση της τιμής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ