ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία σήμερα στα ΕΛΤΑ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι 11.000 εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δήθεν οργάνωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Στην ουσία, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποδιοργανώνει το δημόσιο χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, νομιμοποιεί και στηρίζει τις ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρίες και μάλιστα σε βάρος του Οργανισμού, αφού τους παραχωρεί το δίκτυό του και χτυπά το εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα των ταχυδρομικών.

Με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Συνεργασία" καλεί όλους τους ταχυδρομικούς στο μονόδρομο του αγώνα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, που μαζί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Συμβόλαιο Διαχείρισης οδηγούν ταχέως τα ΕΛΤΑ στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, η παράταξη καταγγέλλει την υποκριτική τακτική της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, που με κάποιες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, στην ουσία αποδέχεται το νομοσχέδιο, αποπροσανατολίζει τους ταχυδρομικούς και βάζει πλάτη για να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική. Η "Δημοκρατική Συνεργασία" προτείνει τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, οι οποίες θα συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους και με ξεκάθαρη κατεύθυνση ενάντια στο νομοσχέδιο και στην ιδιωτικοποίηση που κομίζει θα αποτρέψουν το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.

ΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα

Να εντείνει τον αγώνα της, δίπλα στους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, για μια άλλη ανάπτυξη του νομού, αποφάσισε η παράταξη σε πρόσφατη συνεδρίαση

Να συνεχίσει και να εντείνει τη δράση της στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τους κατοίκους,αποφάσισε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής,σε πρόσφατη συνεδρίασή της, όπου εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών και καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης της παράταξης. Κύριο χαρακτηριστικό παραμένει η πάλη της ΝΑΣ μέσα και κυρίως έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, δίπλα στους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, τους άνεργους, τη νεολαία, για μια άλλη ανάπτυξη του νομού, σε όφελος του λαού και του τόπου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΝΑΣ αποφάσισε σειρά επαφών με φορείς και το λαό της περιοχής. Πρώτες προτεραιότητες θα δοθούν στα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην περιοχή. Επίσης στα ζητήματα της παιδείας που βρίσκονται σε εκρηκτική κατάσταση, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και στην παθητική στάση που κρατούν απέναντι στο πρόβλημα οι εκλεγμένοι στην Αυτοδιοίκηση. Ακόμα η ΝΑΣ αποφάσισε να αναλάβει δράση για την ενημέρωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με τις εκλογές στο νομό, η ΝΑΣ προειδοποιεί τους κατοίκους ότι τίποτα θετικό δεν μπορούν να περιμένουν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που εκλέχτηκε, αν δεν αγωνιστούν οι ίδιοι. "Βασικό συμπέρασμα σ' αυτές τις εκλογές είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, προκειμένου να εκφράσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - συνεπικουρούμενα και από άλλες δυνάμεις και κόμματα που εμφανίζονται με "αριστερό" πρόσωπο - μπορούν ακόμα να ξεγελάνε τον κόσμο και να αλληλοτροφοδοτούνται σε ψήφους, όταν δεν υπάρχουν αγώνες κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και στις επιβουλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζει η ΝΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΝΑΣ αναφέρει πως η προεκλογική μάχη που έδωσε ενάντια στην πλύση εγκεφάλου, στο ρουσφέτι και την εξαγορά συνειδήσεων που κυριάρχησαν στην Ανατολική Αττική, θα συνεχιστεί. Και διευκρινίζει πως η ανισότητα των όρων διεξαγωγής της εκλογικής αντιπαράθεσης σε βάρος της παράταξης, ήταν αυτή που δεν επέτρεψε την παραπέρα εκλογική της ενδυνάμωση. "Τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για προεκλογικές δαπάνες, ακόμα και από μεμονωμένους νομαρχιακούς συμβούλους, είναι προσβολή για το λαϊκό αίσθημα, ιδιαίτερα για τα λαϊκά και φτωχά στρώματα της περιοχής με τα πολλά προβλήματα", σημειώνει η ΝΑΣ στην ανακοίνωσή της. Και υπογραμμίζει πως αυτή την περίοδο αυτή αναδείχτηκε ως ανησυχητικό φαινόμενο η προσπάθεια να διαμορφωθούν μικροί "Μπερλουσκόνι" στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής.

Παρ' όλα αυτά η ΝΑΣ κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή της στο νομαρχιακό συμβούλιο, καθώς εφεξής θα εκπροσωπείται από δύο συμβούλους. "Η μέχρι σήμερα δράση της ΝΑΣ αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον, τη στιγμή που οι θέσεις της έγιναν πλατιά γνωστές στο λαό, προβληματίζοντας σοβαρά τους κατοίκους του νομού, που ανεξάρτητα εάν την τίμησαν με την ψήφο τους, για άλλη μια φορά θα αναγνωρίσουν την ορθότητα των λόγων και έργων της", σημειώνει η παράταξη.

Μήνυση για την καταστροφή του Υμηττού

Η κοπή δέντρων και η καταστροφή του περιβάλλοντος στον Υμηττό κατά τη διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου Ελευσίνας - Υμηττού - Σπάτων μεταφέρεται πλέον και στα ποινικά δικαστήρια. Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Στ. Γκότσης κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έγγραφη καταγγελία για την καταστροφή που γίνεται στο βουνό και στους παρακείμενους δήμους από την επιφανειακή χάραξη της ομώνυμης περιφερειακής λεωφόρου.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δημάρχου η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή της λεωφόρου παραβιάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για τη μη κοπή δέντρων και αποφυγή της καταστροφής της βλάστησης κατά τη διάνοιξη της περιφερειακής λεωφόρου. Η καταγγελία διαβιβάστηκε αυθημερόν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα για περαιτέρω ενέργειες.

Οπως είναι γνωστό στις αρχές Αυγούστου με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ όρθωσε εμπόδιο στη συνέχιση της κοπής των δέντρων, απαγορεύοντας προσωρινά την κοπή των δέντρων και κάθε είδους βλάστηση στο κομμάτι, που διασχίζει το δήμο Αγίας Παρασκευής.

Δηλαδή, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναστολής του δήμου Αγίας Παρασκευής, χωρίς, όμως, να επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των εργασιών της περιφερειακής λεωφόρου.

Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρία, αδιαφορώντας για τη δικαστική απόφαση ουδέποτε σταμάτησε την κοπή των δέντρων, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά στην ουσία είχε και την κάλυψή του. Μάλιστα, με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις οι κάτοικοι κατήγγειλαν αυτές τις μεθοδεύσεις, ενώ σε συνέντευξή τους στις 2 Οκτώβρη κάλεσαν τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες για την καταστροφή του Υμηττού. Οι κάτοικοι των παρακείμενων δήμων ζητούν να γίνει υπόγειος σήραγγα, για να σωθεί ο Υμηττός.

Καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ για συγκάλυψη οικιστικών "παρανομιών"

Για πολιτική συγκάλυψη ενός "σκανδάλου", που αφορά σε παράνομη - όπως ο ίδιος αναφέρει - οριοθέτηση παραθεριστικού οικισμού,στα παράλια του νομού Λάρισας και συγκεκριμένα στην περιοχή "Κάτω Πολυδενδρίου - Πύργου",καταγγέλλει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ο Στάθης Παρασίδης από τη Λάρισα, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,στην οποία επισυνάπτει και πολυσέλιδο υπόμνημα, όπου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στις παρανομίες, που καταγγέλλει ότι συντελέστηκαν.

Στο υπόμνημά του επισημαίνει άμεσες ευθύνες της πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας - στελέχη της οποίας καταγγέλλει για "παράνομο πλουτισμό" - και ενσυνείδητη συγκάλυψη του "σκανδάλου" από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι παρανομίες επιβεβαιώνονται σε σχετικό πόρισμα επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ,το οποίο στηρίζεται νομικά, με σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,ενώ υπήρξε και ΕΔΕ που διενήργησε η Διευθύντρια Οικοδομικών και Κτιριακών Αδειών,μετά την απολογία υπαλλήλων της πολεοδομίας Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα του πορίσματος της Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ - το οποίο πρότεινε ακύρωση των ορίων του οικισμού και πολεοδόμηση της περιοχής - είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ,ζητώντας από τον Κ. Λαλιώτη να λάβει μέτρα, για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Τότε ο υπουργός απάντησε ότι το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του υπουργείου, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του.

Τελικά, γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στηρίζοντας νομικά και ουσιαστικά το πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και, μετά απ' αυτό, το ΚΚΕ επανήλθεμε νέα Ερώτηση στη Βουλή, όπου επισήμανε την καθυστέρηση του Κ. Λαλιώτη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης της νομιμότητας.

Η νέα απάντηση του Κ. Λαλιώτη αναφέρει απλώς ότι διαβιβάστηκε η πορισματική έκθεση (αφορά, μάλλον, το πόρισμα της ΕΔΕ για στελέχη της πολεοδομίας) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας,προκειμένου - όπως αναφέρεται - "αφού λάβουν υπ' όψη τους τις σχετικές προτάσεις να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους".

Ομως, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του πορίσματος της ΕΔΕ αφορούν σε μικρό μέρος των μέτρων, που προτείνονται στο πόρισμα του ΥΠΕΧΩΔΕ - συγκεκριμένα αναφέρονται μόνο στην ανάκληση οικοδομικών αδειών και στο τυπικό μέρος της διαδικασίας, σχετικά με την οριοθέτητη του οικισμού - ούτε αυτές υλοποιούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας,με την επίκληση διαφόρων νομικών "επιχειρημάτων" και"προσχημάτων".

Η επιστολή στον Κ. Σημίτη

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό - την οποία κοινοποίησε στο "Ρ" - ο Στ. Παρασίδης, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει ότι "επί πέντε περίπου χρόνια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακυκλώνει και καθυστερεί σκοπίμως την υπόθεση και δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα, παρότι υπάρχουν πορίσματα πολυμελών επιτροπών που συστάθηκαν, με αποφάσεις του ίδιου του υπουργού, υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (που εκδόθηκε επί ερωτημάτων του κ. υπουργού) ως, επίσης, και επίσημες απόψεις επί του θέματος της διοίκησης, ήτοι των καθ' ύλην αρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει κλείσει ο κύκλος των διερευνήσεων".

Στη συνέχεια επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι "θα διαπιστώσετε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (δι' εγγράφων του) συμπαρίσταται στους παρανομούντες και δέχεται να τον χρησιμοποιούν ως συνειδητό ψευδομάρτυρα στη Δικαιοσύνη,να παρεμβαίνει υπέρ της αθώωσής τους και να μας "τιμωρεί" με πιθανή καταδίκη, διότι είχαμε την τόλμη και την παρρησία να μηνύσουμε τους αρεστούς του".

Τέλος, ο επιστολογράφος καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τονίζει πως "τέτοιου είδους συμπεριφορά από πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες υποθάλπουν, συγκαλύπτουν και επιβραβεύουν τέτοιες παρανομίες, υποδηλώνουν την κατάργηση των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μίνι διαπλεκόμενοι

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο βάζουν χέρι στο δημόσιο χώρο. Συμβαίνει στον Πειραιά, όπου: Οταν τελείωσαν οι εκλογές και έπρεπε λογικά να μαζευτούν τα περίπτερα των συνδυασμών από τις πλατείες, ένα τέτοιο περίπτερο, του νέου δημάρχου Χρ. Αγραπίδη, μετατράπηκε σε μαγαζί για την πώληση χριστουγεννιάτικων στολιδιών! Πρόκειται για καθαρή καταπάτηση δημόσιου χώρου - αφού δεν έγινε κανένας διαγωνισμός για την ενοικίαση του δημόσιου χώρου, αλλά και με στοιχεία πολιτικο-οικονομικής συναλλαγής μεταξύ του νέου δημάρχου, του σημερινού Στ. Λογοθέτη και του ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το χώρο. Ο νέος δήμαρχος ισχυρίζεται πως δεν ξέρει τίποτα, αφού "απλά" έπαψε να χρησιμοποιεί ως εκλογικό κέντρο το περίπτερο. Δε λέει, βέβαια, και γιατί δεν το απομάκρυνε από το δημόσιο χώρο ως όφειλε. Ο ιδιώτης δηλώνει, επίσης, πως δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί, επίσης, "απλά" του ανήκει ιδιοκτησιακά το περίπτερο, αφού απ' αυτόν το είχε νοικιάσει ο Αγραπίδης. Ο Λογοθέτης, με τη σειρά του, "απλά" επέτρεψε σε ένα περίπτερο, που παρέμενε όμως, παράνομα σε δημόσιο χώρο, να λειτουργήσει τώρα ως μαγαζί, χωρίς καν να γίνει διαγωνισμός για την ενοικίαση του δημόσιου χώρου! Ομορφος κόσμος διαπλεκόμενος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ