ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαζική και δυναμική πρώτη απάντηση

Μεγαλειώδης η πορεία των μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας στο κέντρο της Αθήνας. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 11 Νοέμβρη. Συγκεντρώσεις και πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις

Την πρώτη μαζική απάντηση στην πολιτική που υπονομεύει το δικαίωμά τους στη μόρφωση έδωσαν χτες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, που διαδήλωσαν μαζί με τους καθηγητές τους ότι θα σταθούν φραγμός στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Οι μαθητές, οι οποίοι κάνουν προσπάθειες να συντονίσουν τη δράση τους, παλεύουν για την ανατροπή του νόμου 2525 για το ενιαίο λύκειο και του νόμου 2640 για τα ΤΕΕ και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό και των ελλείψεων σε υποδομή στα σχολεία τους, επαγγελματική εκπαίδευση μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, να μην ιδιωτικοποιηθούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι μαθητές, που έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία τους, αρνήθηκαν το ρόλο "πειραματόζωου" που τους έχει αναθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και δήλωσαν ότι ο αγώνας μόλις ξεκίνησε.

Στην Αθήνα,οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και μέχρι τις 11.30 που ξεκίνησε η πορεία, συνέχιζαν να φτάνουν μαθητές από διάφορα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Μπροστά βρισκόταν το πανό του 4ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, με το αίτημα για κατάργηση του νόμου 2525/97, ενώ μια από τις πικέτες ανέφερε: "Τα πειραματόζωα της Β Λυκείου αντιδρούν. Ζητούν μόρφωση και όχι απόγνωση".

"Σημίτη, Αρσένη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", "Τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι μαθητές, οι οποίοι έκαναν μια εντυπωσιακή σε όγκο πορεία, ενώ τραγουδούσαν και στιχάκια... της στιγμής, όπως "Είμαστε νέοι και δε μασάμε, αυτό το δρόμο δεν τον ακολουθάμε, όλη η Ελλάδα στο δρόμο, θα καταργήσουμε εμείς αυτό το νόμο".

"Ενωμένοι - νικητές"

Καθώς η πορεία έφτανε στο, περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις, υπουργείο Παιδείας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι καθηγητές οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας τις τελευταίες ώρες του πρωινού ωραρίου και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού, στην οδό Μητροπόλεως αντήχησε το σύνθημα "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές". "Είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες θα ενταθούν και το σύνθημα αυτό θα γίνει πραγματικότητα", είπε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης τόνισε ότι μπορεί η κυβέρνηση να πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όμως η εκπαιδευτική της πολιτική αποδοκιμάζεται και θα ανατραπεί με τους αγώνες.

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή, που είπε ότι οι γονείς "κατηγορηματικά τάσσονται στο πλευρό των μαθητών" και προέβλεψε ένα "θερμό αγωνιστικό χειμώνα". "Θα δίνουμε τη μάχη για να γίνει το σχολείο καλύτερο και η κοινωνία, όπως την ονειρεύεστε", είπε, απευθυνόμενη στους μαθητές. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Αναπληρωτών Αθήνας - Πειραιά.

Ξανά στο δρόμο στις 11 Νοέμβρη

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωτ. Τριαντογιάννη, η οποία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση οι μαθητές, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει στα θέματα που έθεσαν οι μαθητές. Οι μαθητές καταδίκασαν την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας απέναντι στα προβλήματά τους. Πριν λήξει η κινητοποίηση, οι μαθητές αποφάσισαν να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τη χτεσινή κινητοποίηση και τη στάση του υπουργείου και να βγουν ξανά στους δρόμους στις 11 Νοέμβρη, μαζί με φοιτητές, οι οποίοι συζητούν στους συλλόγους τους για την κινητοποίηση, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Αγανακτισμένοι...

"Είμαστε εδώ, γιατί αντιδρούμε στο νόμο του Αρσένη", είπε στο "Ρ" η Χριστίνα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω, που συμμετείχε στη χτεσινή κινητοποίηση. "Ολοι μαζί, μαθητές, καθηγητές και γονείς, μπορούμε να πετύχουμε την ακύρωση του νόμου στην πράξη. Αλλωστε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε λεφτά για να μορφωθούμε, αφού τα περισσότερα παιδιά, όπως και εγώ, προερχόμαστε από εργατικές οικογένειες". "Αντί να πάμε προς το καλύτερο, δυστυχώς πάμε προς το χειρότερο", συμπληρώνει η Αλεξία,μαθήτρια πρώτης Λυκείου στο ίδιο σχολείο.

Ο Γιώργος είναι μαθητής της Β τάξης στο 1ο Λύκειο Περιστερίου. "Ο νέος νόμος πρέπει να μείνει έξω από το σχολείο", λέει αποφασισμένος. "Δίνουμε δύο φορές εξετάσεις, με φυσικό αποτέλεσμα τα περισσότερα φροντιστήρια. Κουραζόμαστε υπερβολικά - και ψυχικά και σωματικά - με το διάβασμα για τα φροντιστήρια και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε για το σχολείο τόσο, ώστε απλά να περάσουμε την τάξη". Τα απλά αυτά λόγια του Γιώργου καταρρέουν το μύθο του υπουργείου Παιδείας για... "λιγότερα φροντιστήρια". Η Μαρία,μαθήτρια της Β τάξης στο Λύκειο Αγ. Αναργύρων, τόνισε: "Θέλουμε όλα τα βιβλία να μοιράζονται δωρεάν. Ηδη, πληρώσαμε τα βιβλία των γαλλικών. Είναι πάνω απ' όλα ανάγκη οι δαπάνες για την Παιδεία να φτάσουν το 15%".

Στον Πειραιά

Δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά με κατάληξη τη Νομαρχία, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια του Πειραιά. Μαθητές από τη ΣΚΥΠ, την Ιωνίδειο Σχολή, το 13ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 3ο και 10 Λύκειο Πειραιά, καθώς και από γυμνάσια και λύκεια της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Με δυναμικά αγωνιστικά συνθήματα "Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές", "Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", η πορεία των μαθητών ξεκίνησε στις 12 μ.μ. από την πλατεία Κοραή, για να καταλήξει στη Νομαρχία. Εκεί αντιπροσωπεία των μαθητών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη Πειραιά.

"Αγωνιζόμαστε για μια πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία, που δε θα διώχνει τους μαθητές από το λύκειο και δε θα ευνοεί τα φροντιστήρια", τόνισε στο "Ρ", η Ειρήνη Μαργαρώνη, μαθήτρια της Β Λυκείου από το 10ο Λύκειο Πειραιά. Είμαστε αντίθετοι με το νέο σύστημα αξιολόγησης και των πολλαπλών εξετάσεων, και το παραμύθι "ελεύθερης" πρόσβασης που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας. Γιατί, όπως είπε, "ο μαθητής που σήμερα είναι στην Α ή τη Β Λυκείου του Ενιαίου Λυκείου, θα πρέπει πάνω από όλα να εξασφαλίσει την "ελεύθερη" πρόσβαση μέσα στο λύκειο (!)".

Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η χτεσινή συγκέντρωση των μαθητών και καθηγητών στη Θεσσαλονίκη. Πολύ πριν την καθορισμένη ώρα της συνάντησης των καθηγητών και των φορέων της πόλης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, οι μαθητές από Λύκεια και Γυμνάσια άρχισαν να κατακλύζουν την περιοχή.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος των Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Νίκος Γκότζιας,ο Γιώργος Βουρεκάς μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος των αναπληρωτών καθηγητών Βασίλης Γανδούκης,ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Μαθητές, γονείς, μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να βάλουμε το δικό μας όνειρο στην εκπαίδευση. Από μέρους μας έχετε όλη τη συμπαράστασή μας για να σφίξουμε το χέρι σας, για να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γιατί αυτός ο νόμος έρχεται να καταργήσει το δικαίωμά μας στη μόρφωση, το δικαίωμά μας στη δουλιά".

Στην πορεία που ακολούθησε, τα συνθήματα, τα τραγούδια και ο παλμός που δημιούργησαν κυρίως οι μαθητές δονούσαν την ατμόσφαιρα και πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς που βγήκαν στα μπαλκόνια για να τους χειροκροτήσουν. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά έρχεται εξέγερση σε όλα τα σχολειά", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοροϊδία", "Αρσένη δε κάνεις ούτε για τσομπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα, που ό,τι θέλεις κάνεις".

Αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών ο Θανάσης Κρουστάλης,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι γονείς και μαθητές αφυπνίζονται, κατανοούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. "Τα σχολεία - είπε - λειτουργούν τυπικά χωρίς ουσιαστικά να κάνουν τα παιδιά μάθημα. Ηδη νιώθουν πάνω τους ιδιαίτερα η Α και η Β Λυκείου το πόσο βάρβαρο είναι το σύστημα της αξιολόγησης και της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Γι' αυτό το λόγο ενώνουν τους αγώνες τους με τους δικούς μας και πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα: ότι θα ρίξουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική".

Η χτεσινή κινητοποίηση συνοδεύτηκε πάντως και από προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των μαθητών. Οπως αυτή του διευθυντή του 2ου Λυκείου Ανω Τούμπας Ανδρέα Τσεκούρα, που απειλούσε τους μαθητές ότι σε περίπτωση που αποφασίσουν κινητοποιήσεις, αποχές ή καταλήψεις, θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των μελών των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Αποτέλεσμα αυτής της "προειδοποίησης" ήταν οι μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους τις τρεις τελευταίες ώρες, αλλά να μην κατέβουν στο συλλαλητήριο.

Κοζάνη

Τριήμερη αποβολή από το σχολείο έδωσε ο διευθυντής του 4ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, Γιώργος Φυλαχτός, στον μαθητή Θανάση Μαλτσίρα, γιατί όπως εξήγησε ξεσήκωνε τους μαθητές να κατέβουν σε κινητοποίηση.

Το μέτρο πρόληψης όμως του λυκειάρχη δεν πέρασε. Τέσσερα Λύκεια της Κοζάνης το 2ο, 3ο, 3ο Ενιαίο Λύκειο και το 1ο Πολυκλαδικό πραγματοποίησαν χτες μαχητική διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δώστε λεφτά για την παιδεία. Πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, με αγώνες και θυσία κατακτιέται". Κλείνοντας την πορεία τους οι μαθητές απέδωσαν το ψήφισμά τους στον αντινομάρχη Παιδείας, Νομού Κοζάνης, ο οποίος και δεσμεύτηκε να κινήσει τις διαδικασίες για να έρθουν "γρηγορότερα" τα βιβλία κατεύθυνσης και τα ξενόγλωσσα.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Κοζάνης σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την ΕΛΜΕ της πόλης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταδικάσει τα κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού, που εκδηλώθηκαν στα σχολεία και ειδικά στο 4ο Ενιαίο Λύκειο. Επισημαίνει, δε, ότι είναι τιμή για ένα μαθητή να αγωνίζεται και να διεκδικεί, γι' αυτό η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία έκαναν μαθητές του 7ου Λυκείου, του ΕΠΛ και του Λυκείου Παραλίας της Πάτρας που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυκλαδικό Λύκειο και καλούσαν τους συμμαθητές τους, που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα, να κατέβουν στην πορεία. Σύμφωνα όμως με όσα καταγγέλλουν, συνάντησαν την αντίδραση του διευθυντή κ. Σπέντζα ο οποίος απειλούσε τους μαθητές για να μη συμμετάσχουν, ενώ έφτασε σε σημείο να κλειδώσει τις πόρτες! Οι μαθητές απάντησαν στην προκλητική του στάση (εκείνη την ώρα ήταν και απεργοσπάστης) φωνάζοντας "η τρομοκρατία δε θα περάσει", ενώκαλούσαν τους συμμαθητές τους σε αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή στην πορεία. Κάλεσμα, που παρά τις απειλές, βρήκε ανταπόκριση σε σημαντικό τμήμα των μαθητών, οι οποίοι τελικά "απέδρασαν" και συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Η πορεία έγινε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ στη Νομαρχία έγινε καθιστική διαμαρτυρία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "θέλουμε σχολεία καθηγητές βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", "δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για πολέμους στη Γιουγκοσλαβία". Οι μαθητές αποφάσισαν να απαιτήσουν στα σχολεία τους να γίνουν ενιαία οι μαθητικές εκλογές για τις 12 και 19 Νοέμβρη και να συντονίσουν τη δράση τους με όλα τα σχολεία της Πάτρας.

Χαλκίδα

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Χαλκίδας, με κατάληξη στη Νομαρχία Ευβοίας, πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Λυκείου, του 1ου Γυμνασίου και συμμαθητές τους από άλλα σχολεία μαζί με σπουδαστές της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας,ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Παρά το όργιο τρομοκρατίας που ασκήθηκε από ορισμένους καθηγητές και διευθυντές σχολείων, οι μαθητές με τη συμμετοχή τους διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις καταστολής και στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται - δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται", που δόνησαν τους δρόμους της Χαλκίδας, επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να παλέψουν για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία, με γενναία αύξηση των δαπανών από τον προϋπολογισμό.

Οταν η πορεία έφτασε στη Νομαρχία, αντιπροσωπεία μαθητών - σπουδαστών προσπάθησε να συναντηθεί με τον φιλοκυβερνητικό νομάρχη και να επιδώσει ψήφισμα, όμως εκείνος δήλωσε αναρμοδιότητα και αρνήθηκε να τους συναντήσει.Αποτέλεσμα της πρώτης φετινής κινητοποίησης (από την έναρξη της σχολικής χρονιάς) ήταν η δημιουργία Συντονιστικού, που συγκροτήθηκε από το 1ο, 2ο, 3ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο, το Σύλλογο Σπουδαστών ΣΔΟ του ΤΕΙ, καθώς και από μαθητές άλλων γυμνασίων και λυκείων.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των μαθητών - σπουδαστών χαιρετίζει την κινητοποίηση, καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε εκλογές 15μελών, και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει φορείς της νεολαίας και εργατικούς για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Κέρκυρα

Οι μαθητές στο νησί ξεκίνησαν πορεία από το συγκρότημα των γενικών λυκείων με κατάληξη τη Νομαρχία. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με το νομάρχη, ο οποίος είπε ότι τα πρακτικά ζητήματα θα λυθούν, όμως ο νόμος δεν είναι αντιεκπαιδευτικός... Ενώ οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο", "Τίποτα δε μας σταματά, ο νόμος της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά".

Λάρισα

Καθηγητές που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ και μαθητές του 1ου ΤΕΛ Λάρισας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι μπροστά στη Νομαρχία. Στο μεταξύ, σε κατάληψη του σχολείου τους έχουν προχωρήσει μαθητές και γονείς του δημοτικού σχολείου Αμπελώνα διαμαρτυρόμενοι για τις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις των τμημάτων.

Η σκυτάλη σήμερα στους μαθητές νυχτερινών

Κινητοποιήσεις ενάντια στα χτυπήματα που δίνει η αντιεκπαιδευτική πολιτική στην ήδη υποβαθμισμένη νυχτερινή εκπαίδευση, προγραμματίζουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόρφωση για τους εργαζόμενους μαθητές. Στην Αθήνα, οι μαθητές νυχτερινών σχολείων θα συγκεντρωθούν στις 8 το βράδυ την πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα συγκέντρωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου. Το Συντονιστικό Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας επισημαίνει ότι "ο νόμος 2525/97 οδηγεί τα σχολεία σε μαρασμό και τους μαθητές στο δρόμο, όταν δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις εξετάσεις που λόγω της καθημερινής εργασίας δεν τους επιτρέπεται η ουσιαστική μελέτη".

Οι μαθητές αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου 2525/97 και του Νόμου για τα ΤΕΕ, αντιδρούν στον εργασιακό μεσαίωνα, στην κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων και ζητούν δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, να μην καταργηθεί το ποσοστό 1% για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Ζητούν επίσης να γίνουν οι μαθητικές εκλογές ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ενισχυμένη η ΔΕΕ

Ενισχυμένη αναδείχτηκε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χαλκίδας, που πραγματοποιήθηκαν προχτές. Ψήφισαν συνολικά 739 (35 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 680. Η ΔΕΕ πήρε 143 ψήφους (από 104) και μία έδρα στο ΔΣ, η ΠΑΣΚΕ 355 (από 366) και τέσσερις έδρες και η ΔΑΚΕ 182 (από 144) και δύο έδρες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Οχι" στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Πειραιά, αλλά και γενικότερα στο σύνολο της εκπαίδευσης, επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά.Οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που οξύνει τις αντιθέσεις στο λύκειο, υποβαθμίζει την εκπαίδευση, ενώ διώχνει τους μαθητές από το λύκειο. Αύριο, η Ομοσπονδία Γονέων, μαζί με τους μαθητές από τα σχολεία του Περάματος θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, επιδιώκοντας συνάντηση σε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι γονείς, "από τα 380 κενά σε εκπαιδευτικούς στον Πειραιά, καλύφθηκαν μόνο τα 100, η πολυδιαφημιζόμενη ενισχυτική διδασκαλία είναι ανύπαρκτη, ενώ προκαλεί ανησυχία στους γονείς το φαινόμενο της μαζικής αποχώρησης των μαθητών από το Ενιαίο Λύκειο προς την Τεχνική Εκπαίδευση (ΤΕΕ), τα οποία, λόγω της έλλειψης σε κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, δε λειτουργούν. Επιπλέον, τονίζουν οι γονείς, οι πιστώσεις δίνονται με μορφή ελεημοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο διατυμπανίζει ότι η εφαρμογή των νόμων προχωρά χωρίς προβλήματα και ότι στην παιδεία όλα βαίνουν καλώς".

Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, μπροστά στη λαίλαπα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων για την παιδεία, καλεί τους γονείς σε αγώνα για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συλλαλητήριο την Τετάρτη

Σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Νοέμβρη προχωρούν φοιτητές και σπουδαστές από σχολές της Αθήνας. Ηδη έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, στην οποία, όπως ανακοίνωσαν χτες, θα συμμετάσχουν και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας, οι Σύλλογοι Φοιτητών Χημικού, Νηπιαγωγών, Φιλοσοφικής, Οικονομικού Νομικής, ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΕΜΠ και ο σπουδαστικός σύλλογος ΣΕΛΕΤΕ.

Χτες, η Γενική Συνέλευση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) αποφάσισε να συμμετάσχει και απευθύνει κάλεσμα και στις υπόλοιπες σχολές των ΤΕΙ. Καλεί δε τους σπουδαστικούς συλλόγους των ΤΕΙ το Σάββατο 14 Νοέμβρη το πρωί στο ΤΕΙ Αθήνας προκειμένου να συζητήσουν και να συντονίσουν τη δράση τους.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διεκδικούν ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, 15% για την παιδεία από τον προϋπολογισμό, δουλιά για όλους, μόρφωση και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, ανατροπή του νόμου 2525, ενώ αντιδρούν στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και στη δημιουργία τμημάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΚ, με προσανατολισμό την κατάρτιση σε βάρος της εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ