ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΝΑΠ
Δυο εξάωρες στάσεις εργασίας

Θα γίνουν στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998

Την άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα ζήτησε χτες με έγγραφό του, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), για να ενημερωθεί για τα σχέδια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Στο μεταξύ στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε δυο εξάωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη βδομάδα. Οι στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) θα γίνουν στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ διεκδικεί την άμεση αναδρομική καταβολή τόσο των τακτικών αποδοχών όσο και των εφημεριών. Για την εκκαθάριση των εφημεριών η ΕΙΝΑΠ ζητά να γίνει ανά γιατρό, ανά μήνα και με βάση το πρόγραμμα. Επίσης, ζητά να σταματήσουν κάθε είδους εκβιασμοί διοικήσεων ή ορισμένων παραγόντων, που ζητούν αλλαγή των προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί.

Η ΕΙΝΑΠ επιμένει στη διαμόρφωση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών για όλα τα νοσοκομεία για το 1998 και 1999 με βάση τις προτάσεις των επιστημονικών οργάνων.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η ΕΙΝΑΠ επαναφέρει τις προτάσεις της που είναι: Να δοθεί επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς έχουν λιγότερες αποδοχές από το Δεκέμβρη του 1997. Διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας. Η εφημερία ετοιμότητας να πληρωθεί με 60% της ενεργού. Διατήρηση όλων των κινήτρων για τα Κέντρα Υγείας. Αμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της εξέλιξης.

Εκσυγχρονιστική αναλγησία

Στα ταμεία, τους ξένους εργάτες και τους ανασφάλιστους αναζητεί πόρους για τα νοσοκομεία η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

"Μία από τα ίδια" ήταν η χτεσινή πρώτη συνάντηση, που είχε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με το νέο υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λάμπρο Παπαδήμα.Ο υπουργός ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και κατ' επέκταση την πολιτική ασφυκτικής λιτότητας που ακολουθεί, σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση. Ωστόσο, ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων 15ήμερη προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθεί και να τους απαντήσει στα ζητήματα που του έθεσαν, πλην των μισθολογικών. Γι' αυτά, κατά τον Λ. Παπαδήμα, αρμόδια είναι η ΑΔΕΔΥ και μόνο μ' αυτήν μπορεί να συνομιλεί!

Ο Λ. Παπαδήμας δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα της αύξησης των δαπανών για την υγεία, που αποτελεί βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το αντίθετο, μάλιστα. Μίλησε, για σπατάλες από την κακή διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων και είπε ότι χρήματα μπορούν να εξευρεθούν "από συγκέντρωση των νοσηλίων, από νοσήλια των αλλοδαπών, των ξένων εργατών και όλων των ανασφαλίστων που υπάρχουν στη χώρα μας"!

Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή εκείνη του υπουργού στην οποία - χρησιμοποιώντας την εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - είπε ότι θα εκχωρήσει το διπλογραφικό σύστημα σε ιδιωτικές εταιρίες. Ως προσθήκη σε αυτό ήρθε η εισαγωγή των μάνατζερς σε όλα τα νοσοκομεία που προβλέπει ο νόμος 2519/97.

Επίσης, δε δεσμεύτηκε στο θέμα της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία. Μίλησε μόνο για κάποιες προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού - με νομοθετική ρύθμιση όχι μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) - στα νοσοκομεία της επαρχίας "ώστε να ανακουφιστεί το κέντρο" και δεν έκανε κουβέντα για προσλήψεις βοηθητικού, εργατοτεχνικού και λοιπού προσωπικού. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν 1.080 προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (πλην γιατρών) από το 1997, ενώ δεν έχουν προκηρυχτεί ακόμη οι 1.500 θέσεις για το 1998.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Λ. Παπαδήμας στο αίτημα της Ομοσπονδίας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και την κάλυψη των απωλειών από προηγούμενα χρόνια. Ο υπουργός παρέπεμψε τους εργαζόμενους στον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και αρνήθηκε να συζητήσει, για τα μισθολογικά ζητήματα, περαιτέρω με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς - όπως είπε - αρμόδια γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι η ΑΔΕΔΥ. Επίσης, τους υπέδειξε να καθορίσουν μέχρι τον Ιούνιο "τα δικά τους αιτήματα", λες και τα μισθολογικά ζητήματα δεν τους αφορούν.

Τέλος, όσον αφορά την υπουργική απόφαση για την καθημερινή εφημερία, μέχρι τις 4μμ, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από τις 15 Νοέμβρη, είπε αόριστα ότι τον προβληματίζει...

"Η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι πως η πολιτική ηγεσία απέφυγε δεσμεύσεις όσον αφορά τα θεσμικά προβλήματα του χώρου, ενώ για τα οικονομικά ζητήματα μας παρέπεμψε στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών", αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Κουτσουμπέλης είπε στους εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των εργαζομένων, που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του υπουργείου, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας "θα κινηθεί στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής. Και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους - συνέχισε - είναι ότι δεν μπαίνει θέμα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανατροπής του προϋπολογισμού, στη βάση της αύξησης των κοινωνικών δαπανών. Περιορίστηκε στο θέμα της αξιοποίησης των πόρων και στις σπατάλες που πιθανόν να υπάρχουν μέσα στο σύστημα".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ μέσα στο επόμενο 20ήμερο, ενώ στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη η ΠΟΕΔΗΝ θα συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο. Σημειώνει, επίσης, ότι η χτεσινή πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία είχε επιτυχία.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, αντί να οργανωθεί μια μαζική συγκέντρωση απ' την ΠΟΕΔΗΝ, έγινε παράσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων των νοσοκομείων στον υπουργό Υγείας.

Τελευταίοι στις φαρμακευτικές δαπάνες

Οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα - παρά το γεγονός ότι ως ποσοστό επί του συνολικού ποσού των δαπανών της υγείας είναι υψηλές - εντούτοις είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του Φαρμακευτικού Συνεδρίου που οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) στις 7-9 Νοέμβρη 1998 στην Αθήνα.

Η χώρα μας - όπως επισημάνθηκε και χτες για πολλοστή φορά - δαπανά το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 5,5% του ΑΕΠ, για την υγεία. Από τις δαπάνες αυτές το φάρμακο απορροφά το 24%. Αυτό το ποσοστό, αν και προβάλλεται ως υπερβολικό, εντούτοις είναι πλασματικό, αφού - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - δε λαμβάνονται υπόψη οι υποκοστολογημένες ιατρικές πράξεις, τα νοσήλια που καλύπτονται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και η τεράστια παραοικονομία στην υγεία. Η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατά κεφαλή κατανάλωση φαρμάκων σε ECU,σύμφωνα με πίνακα που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αν και αυτές οι διαπιστώσεις κινούνται στο πεδίο της "ελεύθερης αγοράς" εντούτοις έχουν την ιδιαίτερη αξία τους, καθώς ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί των υπέρογκων φαρμακευτικών δαπανών.

Για τη ραγδαία αύξηση της δαπάνης των φαρμάκων δεν ευθύνεται, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, ούτε η αύξηση της κατανάλωσης ούτε και οι ετήσιες γενικές αυξήσεις των φαρμάκων. Αυτό που - κατά την ΠΕΦ - "φταίει για τη ραγδαία αύξηση της δαπάνης για φάρμακα είναι η παράλογη τακτική απονομής τιμών που πυροδοτεί ορισμένα, κυρίως νεότερα και εισαγόμενα φάρμακα, καταδικάζοντας σε μαρασμό τα παλαιότερα δοκιμασμένα φάρμακα, τα οποία τελικώς αποσύρονται από την αγορά, λόγω της χαμηλής τιμής, δίνοντας τη θέση τους σε πολύ ακριβότερα και συνήθως εισαγόμενα ιδιοσκευάσματα".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, το 42,8% της τελικής τιμής των φαρμάκων είναι το κέρδος των χονδρεμπόρων και των φαρμακείων, φόρος και εισφορές. Με το νέο σύστημα ανακοστολόγησης - επισημάνθηκε χτες - ευνοούνται τα εισαγόμενα φάρμακα, που σημαίνει ότι η διακοπή της παραγωγής φαρμάκων και υποκατάστασή τους από εισαγόμενα θα συνεχιστεί.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις φαρμακοποιών σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, νομαρχίες, ΕΟΦ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπου παρόλο που προβλέπονται οι θέσεις φαρμακοποιών δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις τους. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως ενώ στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπονται 1.200 θέσεις φαρμακοποιών αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 160.

Λεζάντα 1ου

Από τη χτεσινή παράσταση στο υπουργείο Υγείας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ ΑΘΗΝΑΣ
Φως στα σκοτάδια των ναρκωτικών

Μια σημαντική πρωτοβουλία πήραν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Αθήνα, διοργανώνοντας πολιτιστική εκδήλωση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ετσι, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη και ώρα 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου (Τζον Κένεντι και Γιαννιτσών).Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Λιάνα Κανέλλη,ενώ θα μιλήσει η Κατερίνα Μάτσα διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας "18 Ανω". Τέλος, θα γίνει συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και τους καλλιτέχνες Μαρία Δημητριάδη,Κωστή Θωμαϊδη,Αλεξία και Παναγιώτη Καραδημήτρη.

"Στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας μας, τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Αθήνας, είναι η ενίσχυση του έργου και των προσπαθειών του Προγράμματος Απεξάρτησης "18 Ανω", η παρότρυνση άλλων κοινωνικών φορέων προς αυτή την κατεύθυνση και κάλεσμα προς την κυβέρνηση να ενισχύσει την πολιτική της σ' αυτόν τον τομέα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ