ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το έπος του '40 αποτελεί ιδιαίτερα διαπαιδαγωγικό στοιχείο για τις νεότερες γενιές και πηγή φρονηματισμού. Ιδιαίτερα διδακτική - από τον αρνητική πλευρά - είναι η ίδια η στάση των, τότε, κυβερνώντων, των πολιτικών δυνάμεων και της άρχουσας τάξης. Αντίθετα με τις αγωνιστικές διαθέσεις και την ηρωική πάλη του ίδιου του λαού μας ενάντια στο φασίστα εισβολέα, η ολιγαρχία του πλούτου δεν πίστευε στην προοπτική της νίκης. Αυτή τη στάση εξέφρασε χαρακτηριστικά η φασιστική κυβέρνηση του Μεταξά, που επιδίωκε, αντί της αποφασιστικής απόκρουσης των εισβολέων, απλώς, "μερικές τουφεκιές για την τιμή των όπλων". Και δεν πίστευε, γιατί το καθεστώς του δικτάτορα Μεταξά, που επιβλήθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού με την ανοχή ή και υποστήριξη του υποτακτικού παλιού πολιτικού κόσμου, για να μπορεί πιο αποτελεσματικά η ολιγαρχία του πλούτου ταυτόχρονα να τον ληστεύει, είχε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη και προσπάθησε να επιβάλει στο λαό την ηττοπαθή συμπεριφορά μπροστά στον κατακτητή. Αλλωστε, τα δικά της συμφέροντα υπεράσπιζαν και προσάρμοζαν τη στάση τους στις συνθήκες που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία και τα τότε ιμπεριαλιστικά κράτη. Ομως, την ηττοπαθή, μοιρολατρική και ουσιαστικά προδοτική αυτή στάση ανέτρεψε ο ίδιος ο λαός, με τα στρατευμένα παιδιά του, που πήρε στα χέρια του την υπόθεση της υπεράσπισης της πατρίδας, με επικεφαλής στο στρατιωτικό τομέα πατριώτες αξιωματικούς, όπως ο Δαβάκης και άλλοι, αλλά στον πολιτικό με την πρωτοπόρα δράση του χιλιοματωμένου ΚΚΕ. Του Κόμματος της εργατικής τάξης, που, με το γράμμα του Γενικού Γραμματέα του Νίκου Ζαχαριάδη από τις φυλακές - εκφράζοντας, κυριολεκτικά, σ' αυτές τις συνθήκες τη συνείδηση ολόκληρου του λαού - τον καλούσε σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στον κατακτητή. "Δίπλα στο κύριο μέτωπο, και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα...", έγραφε στο γράμμα του ο Νίκος Ζαχαριάδης. * * *

Το ΚΚΕ, μια ακόμα φορά στη μακρόχρονη ιστορία του απέδειξε τον πατριωτισμό του καλώντας σε υπέρτατο αγώνα για την η εθνική ανεξαρτησία, κατά της φασιστικής επίθεσης και για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, όπως διακήρυσσε αργότερα στο πρόγραμμα του ΕΑΜ. Αντίθετα, η ντόπια ολιγαρχία και το υπηρετικό της πολιτικό προσωπικό παρέδιδαν το λαό - που πριν είχαν φροντίσει να τον αφήσουν απροετοίμαστο - στις ορδές του φασίστα κατακτητή. Και όταν οι περισσότεροι ηγέτες του παλιού αστικού πολιτικού κόσμου, εγκατέλειπαν το λαό για τα συμφέροντά τους, για να σώσουν "το σαρκίο τους" υπό τη σκέπη και στην υπηρεσία του αγγλικού ιμπεριαλισμού, και άλλοι απείχαν, δηλώνοντας υποταγή στον κατακτητή. Το ΚΚΕ μπήκε επικεφαλής του λαού, συνεχίζοντας τον τιτάνιο αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας υπέρ των συμφερόντων του λαού, δημιουργώντας το Επος της ΕΑΜικής Αντίστασης. Και ήταν ένας αγώνας που δόθηκε μέχρι τέλους, ενάντια στην τριπλή κατοχή, ενάντια στον αγγλικό ιμπεριαλισμό και τον αμερικανικό που τον διαδέχτηκε αργότερα. Ανεξάρτητα, όμωςν αν δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα που διεκδίκησε με τον επίμονο ηρωικό αγώνα του ο λαός, ο αγώνας αυτός στη δεκαετία του '40 παραμένει ακριβή παρακαταθήκη για τα μελλούμενα.

* * *

Το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας σήμερα, τίθεται και πάλι επιτακτικά για τον ελληνικό λαό, ο αγώνας του οποίου συνεχίζεται σε άλλες συνθήκες, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Σήμερα η "νέα τάξη πραγμάτων" των ιμπεριαλιστών, τσαλαπατά κάθε εθνικό δικαίωμα των λαών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με την ΟΝΕ, που υπηρετούν πιστά σε όφελος της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης της οικονομίας", επιβάλλουν τις βάρβαρες αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές ξεζουμίσματος των εργαζομένων, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Σήμερα, ακριβώς, το σύγχρονο νόημα του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία αποκτά νέο περιεχόμενο, βαθύτατα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό. Ετσι, όσοι σήμερα "ομνύουν" στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και τις αντιλαϊκές επιλογές της ΟΝΕ, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υποκρίνονται μιλώντας για το εθνικοανεξαρτησιακό νόημα του '40. Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή αποδέχονται και υπηρετούν τις ιμπεριαλιστικές επιλογές που στρέφονται κατά της εθνικής ανεξαρτησίας και του λαού που δεν υποτάσσεται. Παραδίδουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ και στους Αμερικάνους αποδεχόμενοι τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που οδηγεί στη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου. Κάνουν σημαία τους την ένταξη στην ΟΝΕ, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές επιλογές των πολυεθνικών και των μονοπωλίων σε βάρος της χώρας και των εργαζομένων, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

* * *

Σ' αυτές τις σύγχρονες συνθήκες, που ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, το ΚΚΕ, συνεπές με την 80χρονη ιστορία του, αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή του λαού, ενάντια στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη". Κανένας λαός δεν μπορεί να είναι εθνικά ανεξάρτητος, αφέντης στον τόπο του, μέσα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού και μάλιστα με οργανικά ενταγμένη τη χώρα στους οργανισμούς και τις ενώσεις του. Δεν μπορεί ο λαός να είναι ανεξάρτητος όταν εφαρμόζεται πολιτική προς όφελος των μονοπωλίων, μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, ανεργίας, φοροληστείας. Με τον εργάτη με μετατρέπεται σε απασχολήσιμο με μερική απασχόληση και ασφάλιση, με το να είναι μισομορφωμένος ή και αγράμματος. Οπως και το '40, απέναντι στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, το ΚΚΕ προτείνει τη μοναδική αγωνιστική διέξοδο για το λαό, παλεύοντας για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού που θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των πολυεθνικών ως την ανατροπή της.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας σήμερα τίθεται και πάλι επιτακτικά για τον ελληνικό λαό, ο αγώνας του οποίου συνεχίζεται σε άλλες συνθήκες, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΖΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Αλλος δρόμος απ' τον αγώνα δεν υπάρχει

- Πώς φτάσατε στο νικηφόρο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

- Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας αγώνων όχι μόνο της Κοινότητας Μανταμάδου, αλλά και των γύρω χωριών που αποτελούν το σημερινό δήμο. Αγώνες που έγιναν και γίνονται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου, όπως η ειρήνη, η εθνική ανεξαρτησία, η υγεία και η παιδεία, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Τους αγώνες αυτούς δώσαμε ενωμένοι όλοι οι κάτοικοι των χωριών και είναι ευτύχημα που και σε αυτή την εκλογική μάχη δώσαμε πάλι ενωμένοι τον αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια νέα πορεία στο δήμο.

Η περιοχή μας, βορειοανατολικά της Λέσβου, είναι μια περιοχή ακριτική, που οι ιθύνοντες και εκάστοτε υπεύθυνοι τη θυμούνται μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία, ενώ όλο τον άλλο καιρό μας έχουν εγκαταλείψει. Επίσης πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δεν ανήκει μόνο στο συνδυασμό, αλλά ανήκει και στους κατοίκους της περιοχής, γιατί κατορθώσαμε ο συνδυασμός μας να απαρτίζεται από δοκιμασμένα και πρωτοπόρα στελέχη του αγώνα. Ανθρώπους που είναι τίμιοι, δίνουν τα πάντα για την περιοχή και το νησί τους.

- Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται από δω και πέρα;

- Οι προοπτικές είναι καλύτερες σήμερα, μια και συσπειρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής και γιατί τόσο αυτοί που εκλέχτηκαν όσο και αυτοί που δεν εκλέχτηκαν έχουμε όλοι μας μια αγωνιστική παρουσία σε αυτόν τον τόπο.

Τα προβλήματα που μας δημιουργεί ο νόμος για τις αναγκαστικές συνενώσεις είναι μεγάλα, καθώς δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια σε κανέναν τομέα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως δήμος. Και φυσικά μέσα σε δύο μήνες είναι αδύνατον να λυθούν τα προβλήματα που μπαίνουν ενόψει συνενώσεων. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, γιατί πάντα οι κάτοικοι είναι ενωμένοι και θα προχωρήσουμε μαζί με κύριο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

- Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε, ως καινούριος δήμαρχος ενός νέου δήμου;

- Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε ως δήμος, να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους και να βοηθήσουμε τους αγρότες μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα με τους αγροτικούς δρόμους, που είναι το πιο βασικό μέσο για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής και παρ' όλα αυτά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες. Οι ήδη υπάρχοντες χρειάζονται συντήρηση, ενώ πρέπει να δημιουργηθούν νέοι. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει όλες τις χρηματοδοτήσεις για τους αγροτικούς δρόμους, εγκαταλείποντας έμμεσα τους ίδιους τους αγρότες.

Βέβαια, δε θα σταθούμε μόνο εκεί, προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ θα παλέψουμε για την προβολή και αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών μας, που είναι από τις ωραιότερες του νησιού. Καλώ όλους τους κατοίκους του νέου δήμου σε μια αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων που μας απασχολούν, γιατί πεποίθησή μας είναι ότι άλλος δρόμος από τον αγώνα δεν υπάρχει.

Ε. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ