Οργανωτικές αλλαγές ετοιμάζει ο Κ. Καραμανλής
Πιο "επιθετική" συμπολίτευση, με διακηρυγμένο στόχο να "μαστιγώσει" την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά, στην ένταξη στην ΟΝΕ, θα εφαρμόσει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταστήσει "ελκυστική" σε πλατύτερες λαϊκές μάζες τη "γνήσια" νεοφιλελεύθερη πολιτική της.
Η πρώτη προσπάθεια του Κ. Καραμανλή, όπως αυτή καταγράφεται στην "Καθημερινή της Κυριακής", να πείσει ότι το κόμμα του διαθέτει "κοινωνική ευαισθησία", το μόνο που κατάφερε να αποδείξει είναι ότι η "ευαισθησία" της ηγεσίας της ΝΔ ταυτίζεται με την "ευαισθησία" των μεγαλοβιομηχάνων! Απαντώντας στην ερώτηση πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται "την ανάγκη επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας, την οποία επικαλείται", ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει τρία, χαρακτηριστικά για την κοινωνική αναλγησία τους, παραδείγματα. Πρώτον, η πολιτική των "ευρειών αποκρατικοποιήσεων", οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, "υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών"! Δεύτερον, μια πολιτική για τις επενδύσεις (σ.σ. η οποία, όπως έχει επανειλημμένα διευκρινίσει, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γενναία παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες), η οποία "θα ήταν μια πολιτική απασχόλησης". Δηλαδή, η αντιμετώπιση της ανεργίας επαφίεται αποκλειστικά στην "καλή διάθεση της αγοράς". Τρίτον, ένα κράτος "που να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών", το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αυταρχικό και σιδερόφραχτο κράτος.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Καραμανλής απαντάει στην ερώτηση πώς θα βοηθήσει για την επίτευξη του "εθνικού στόχου", της ένταξης στην ΟΝΕ, λέγοντας ότι η ΝΔ διαρκώς "ομνύει πίστη στον εθνικό προσανατολισμό", η κριτική και οι προτάσεις προηγούνται αυτών που συζητάει η κυβέρνηση, ενώ η κριτική είναι στην κατεύθυνση "καθυστερείτε πάρα πολύ" ή ότι "το κάνετε με λάθος τρόπο". Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση "δεν έχουν πολιτικό κόστος", γιατί "η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει"! "Γιατί σε όλο τον κόσμο έτσι γίνεται"!
Αποφεύγει, τέλος, να ανοίξει θέμα Σαμαρά και επαναλαμβάνει ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα" σε ό,τι αφορά το θέμα επανένταξης της ΠΟΛ.ΑΝ. στη ΝΔ και της επιστροφής των διαγραφέντων.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση του ΕΚ για τη σύγκλιση στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών
Την ανάγκη μιας τεχνολογικής προόδου που θα σέβεται τα ατομικά δικαιώματα, την απασχόληση, την πολιτιστική πολυμορφία και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη και όχι τις διαθέσεις της αγοράς και των μονοπωλιακών συμφερόντων,τόνισε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,στη συζήτηση σχετικά με τη σύγκλιση στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών.
"Το ζήτημα της σύγκλισης δεν είναι τεχνικό, νομικό ή οικονομικό, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά στα ατομικά δικαιώματα, την απασχόληση, την πολιτιστική πολυμορφία, την προστασία του καταναλωτή, θέματα που δεν μπορούν να αφεθούν στις διαθέσεις της αγοράς.Ομως, σε συνθήκες αποδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα στους συγκλίνοντες κλάδους, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη συγκεντροποίηση του χώρου και τη δημιουργία τεράστιων πλανητικού επιπέδου μονοπωλιακών συγκροτημάτων, με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιούνται, εντείνονται οι ανησυχίες για την τύχη των δικαιωμάτων των πολιτών".
"Η Πράσινη Βίβλος, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, υπό το φως αυτών των εξελίξεων, θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να μελετήσει και να αναδείξει τη συνάφεια της σύγκλισης με την πορεία ελέγχου της αγοράς από μονοπωλιακά συμφέροντα, την προοπτική κάθετης ολοκλήρωσης του τομέα, την επιβολή περιοριστικών πολιτικών και ελέγχου κρίσιμων πόρων και υπηρεσιών, τις συνέπειες στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, να υποδείξει μέτρα προστασίας της καθολικής υπηρεσίας και του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ευρύ φάσμα υπηρεσιών, αποτροπής της τεχνητής διόγκωσης του κόστους κλπ.".
"Η τεχνολογική πρόοδος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είναι αναγκαία, και έτσι και αλλιώς θα προχωρήσει. Δεν μπορεί όμως στο όνομά της να αναιρούνται τα δικαιώματα των πολιτών και να προωθούνται τα συμφέροντα της αγοράς και των μονοπωλίων".
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για ντε γιούρε παράκαμψη των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε χτες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου ένα "υπόμνημα" - μνημόνιο για το σύνολο των "σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", προετοιμάζοντας την επίσημη "κρίσιμη" συζήτηση της 9ης Νοέμβρη στις Βρυξέλλες.
Το υπόμνημα 43 σελίδων και 9 κεφαλαίων, που διένειμε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στους ομολόγους του, έγινε γνωστό μόνο αργά χτες βράδυ και ενώ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση για την Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά "δεν είναι επισπεύδουσα" σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στα κοινοτικά όργανα.
Από την πλευρά του και ο συμμετέχων ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου διευκρίνισε αργότερα ότι η ελληνική πλευρά "δεν επιδιώκει την πόλωση με την Κομισιόν" και ότι το "το υπόμνημα δεν προδικάζει" τίποτα σε σχέση με τη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 9ης Νοέμβρη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδαδεν κάνει λόγο για "υποχρεωτικά άμεση προσφυγή" στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"και θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες συμβιβαστικές προτάσεις" εκ μέρους της Κομισιόν, ώστε να αποφευχθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο ("νομική βάση" με άρθρο 130 Χ της Συνθήκης).
Το υπόμνημα - μνημόνιο αποτελείται από μια γενική εισαγωγή, εφτά θεματικές ενότητες ("εσωτερικά προβλήματα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", "το κουρδικό ζήτημα", "το πρόβλημα της Κύπρου", "ελληνο - τουρκικές σχέσεις", "οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", "προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων", "τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου") και ένα παράρτημα με συγκριτικούς πίνακες, όπου παρουσιάζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για συνολική τοποθέτηση της Αθήνας για οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά τη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων περί "τουρκικής προκλητικότητας" το υπόμνημα - μνημόνιο δεν καταφέρεται κατά της Κομισιόν, παρά μόνο με κάποιες ανεπαίσθητες αιχμές στις τρεις τελευταίες παραγράφους της εισαγωγής, ενώ αποφεύγει να θίξει ουσιαστικά το θέμα της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, "η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί την τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να περιορίσει τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκλειστικά στις τεχνικές πτυχές. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση".
Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος αναγνώρισε, επιτέλους, μετά το χτεσινό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα διαφωνεί επίσημα και συνολικά στην πρόταση της Γερμανίας και της Κομισιόν για "επανεθνικοποίηση" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) υπέρ των "μεγάλων δυνάμεων" και ότι η διαπραγμάτευση για την Ατζέντα 2000 περί της διεύρυνσης και των συνεπειών της εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και "πολιτικά όλα είναι συνδεδεμένα". Ο Θ. Πάγκαλος ερωτηθείς κατέστησε, επιτέλους, σαφές ότι η κυβέρνηση "δεν αποσυνδέει" το ζήτημα της αναθεώρησης των "ιδίων πόρων" της Κοινότητας και τη συναφή "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ με το συνολικό πακέτο της Ατζέντας 2000, παρόλο που "μεθοδολογικά, το θέμα των ιδίων πόρων έχει αυτοτέλεια". Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις χτεσινές δηλώσεις Πάγκαλου, "δε νομίζει ότι η αλλαγή χρώματος στη γερμανική κυβέρνηση θα επηρεάσει τη γερμανική στάση στο ζήτημα των ιδίων πόρων της Ενωσης".
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε χτες ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του νεοεκλεγμένου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνου,με βάση τη μήνυση που είχε καταθέσει την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος.Ο Θεόδ. Κατριβάνος, απαντώντας την επομένη των εκλογών σε επιτιμητικές προεκλογικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, αμφισβήτησε τη δράση του στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, για την οποία αυτός καυχιέται συχνά - πυκνά και επισήμανε ότι ο κ. Γιαννόπουλος πολέμησε τους αντάρτες από τις γραμμές του εθνικού στρατού, καθώς και ότι έχει πάρει πολεμική σύνταξη.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ποινικός νόμος ενεργοποιείται μόνο για τον Θεόδ. Κατριβάνο, ενώ ο Ευάγ. Γιαννόπουλος είναι ελεύθερος να συκοφαντεί, να υβρίζει, να λοιδορεί τους πάντες και τα πάντα, καλυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο νεοεκλεγείς υπερνομάρχης αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα καταθέσει - όπως έχει υποσχεθεί - στοιχεία, που να αποδεικνύουν την αλήθεια όσων ισχυρίζεται.