ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σήμερα λήγει η ΝΑΤΟική προθεσμία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μία μέρα πριν την εκπνοή της "τελευταίας προθεσμίας" του ΝΑΤΟ προς το Βελιγράδι να συμμορφωθεί προς τα συμφωνηθέντα Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς τη 12η Οκτώβρη, γιουγκοσλαβικά στρατιωτικά οχήματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων μετακινούνταν προς τα στρατόπεδά τους, σε μια "προσπάθεια να πειστεί η διεθνής κοινότητα" για την πλήρωσή της από πλευράς Γιουγκοσλαβίας - όπως σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ο ανώτατος διοικητής της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, στο μεταξύ, ενημέρωνε χτες τους πρεσβευτές της συμμαχίας στις Βρυξέλλες για τα όσα διεμείφθησαν μεταξύ του ιδίου, του Γερμανού στρατηγού Νάουμαν και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις συναντήσεις που οι δύο στρατιωτικοί είχαν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο.

Σε μια "μερική" ένδειξη "συμμόρφωσης" των Γιουγκοσλάβων, έλεγε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, οι αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου συνέτειναν ότι "υπάρχει ανασυγκρότηση ορισμένων μονάδων προκειμένου να αποσυρθούν".

Ο ίδιος είπε, όμως, ότι αν σήμερα στις 7 το απόγευμα (ώρα GMT) οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως, η χρήση βίας θα επέλθει από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ίσως μάλιστα και "άμεσα".

Μια αυτοκινητοπομπή τουλάχιστον 25 οχημάτων (αρμάτων μάχης, φορτηγών και άλλων θωρακισμένων) κινούνταν από την περιοχή Κομοράνε προς την Πρίστινα.

Το κυβερνητικό Σερβικό Κέντρο ΜΜΕ ανέφερε ότι τρεις στρατιωτικές μονάδες επέστρεφαν στα στρατόπεδά τους στο Ουρόσεβατς, στην Πρίστινα και την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον "παρακολουθεί" τις εξελίξεις. "Δεν έχουμε δει ακόμη αρκετά" όσον αφορά την πλήρωση των αιτημάτων του ΝΑΤΟ, είπε ο ίδιος.

Σε ρόλο "καλού" εμφανίστηκε ο Ρόμπιν Κουκ, ΥΠΕΞ της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι, αν η απόσυρση αυτών των δυνάμεων συνοδευτεί με απόσυρση όπλων και άλλου εξοπλισμού, "θα πρόκειται βεβαίως για σημαντική πρόοδο... αλλά θέλουμε να δούμε πρώτα αποδείξεις".

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ "βρίσκονται ακόμη στους αεροδιαδρόμους", είπε ο Κουκ από το Λουξεμβούργο, κι αν ο Μιλόσεβιτς "δε θέλει να απογειωθούν, εξαρτάται από τον ίδιο να συμμορφωθεί... Ξέρει τι να κάνει".

Το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επίσης, απαίτησαν από τον Μιλόσεβιτς να επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες "χωρίς να παρέμβει" η γιουγκοσλαβική κρατική μηχανή.

Χτες ένα αεροσκάφος με φάρμακα και είδη ιματισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προσγειώθηκε στην Πρίστινα με το πρώτο απευθείας φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι σήμερα, όλες οι αποστολές βοήθειας "έπρεπε να περνούν από την πρωτεύουσα Βελιγράδι" πριν μεταφερθούν στο Κόσσοβο.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι "συμμορφώνεται" με τους όρους της συμφωνίας της 12ης Οκτώβρη. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, πάντως, ισχυρίζονται ότι οι σερβικές δυνάμεις "αποσύρονται όταν έρχονται οι παρατηρητές" και "επανέρχονται όταν φεύγουν".Χτες επίσης, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου ισχυρίστηκε ότι σερβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τέσσερα χωριά στην περιοχή της Κλίνα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Το Κέντρο μετέδωσε ότι τα ίδια χωριά βομβαρδίστηκαν την Κυριακή επί 90 λεπτά. Οι αναφορές όμως δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Την Κυριακή, στην κηδεία ενός 11χρονου παιδιού που αποδίδεται σε Σέρβους στρατιώτες, οι παριστάμενοι έτρεξαν να καλυφθούν όταν πυροβολισμοί ξέσπασαν από άγνωστους. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και καμέραμαν κατέγραψαν το γεγονός, πλην δεν ήταν εφικτό από τα στοιχεία να διακριβωθεί ποιος πυροβόλησε και εναντίον ποιου...

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Ματαίωση της επίσκεψης Γιέλτσιν για λόγους υγείας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει για σήμερα, 27 Οκτώβρη, στη Βιέννη, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας. Στη σύνοδο κορυφής τον Πρόεδρο Γιέλτσιν θα αντικαταστήσει ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ. Αρχικά το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου είχε προγραμματιστεί για δύο μέρες, στη συνέχεια περικόπηκε σε μία, χωρίς μάλιστα συνέντευξη Τύπου, και στο τέλος η επίσκεψη στη Βιέννη ματαιώθηκε. Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν ματαίωσε το ταξίδι ύστερα από σύσταση των γιατρών, διότι υποφέρει από νευρική αδυναμία και εξάντληση, η οποία εκδηλώνεται με ασταθή αρτηριακή πίεση και αυξημένη αίσθηση κόπωσης. Πρόσθεσε δε ότι οι γιατροί του Προέδρου δε θεωρούν απαραίτητη την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αλλά του συνέστησαν να αναπαυθεί. Σημειώνουμε ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν είχε δηλώσει πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν είναι αρκετά καλά για να ολοκληρώσει τη θητεία του και διέψευσε τις φημολογίες για πρόωρες εκλογές. "Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ολοκληρώσει την παρούσα θητεία του και εκτιμώ πως η υγεία του θα του το επιτρέψει. Είμαι βέβαιος για αυτό", σημείωσε ο Πριμακόφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι ΟΡΤ. Ο 67χρονος Γιέλτσιν βρίσκεται υπό συνεχή πίεση να παραιτηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάστασης της υγείας που δεν του επιτρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό φάνηκε και πριν από δύο βδομάδες, όταν οι γιατροί τον είχαν υποχρεώσει να διακόψει το ταξίδι του στην Κεντρική Ασία, το πρώτο στο εξωτερικό ύστερα από 6 μήνες.

Εκτόξευση πυραύλου

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου στρατηγικού πυραύλου "Τοπόλ-Μ", ο οποίος εξερράγη εν πτήσει καθώς στόχος των δοκιμών ήταν να ελεγχθεί ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του τομέα στρατηγικών πυραύλων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων στρατηγικών πυραύλων προβλέπει την κατασκευή και την εγκατάσταση εντός του 1998 τουλάχιστον 10 πυραύλων "Τοπόλ-Μ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ιζβέστια", από το 2000 η Ρωσία θα κατασκευάζει ετησίως 35-40 πυραύλους "Τοπόλ-Μ".

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δολοφονία στρατηγού της Αστυνομίας

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του ο στρατηγός Σαντίντ Μπαργκίσεφ, επικεφαλής της Αστυνομίας της Τσετσενίας, αρμόδιος για την πάταξη των απαγωγών, μετά από την ισχυρή έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε στο παγιδευμένο αυτοκίνητό του την Κυριακή, 25 Οκτώβρη, όπως μετέδωσε η Υπηρεσία Τύπου της τσετσενικής Προεδρίας. Ο νεαρός στρατηγός είχε τραυματιστεί σοβαρά και έχασε τα πόδια του και οι σωματοφύλακές του, επίσης, τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη βόμβας, η οποία ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό την ώρα που επέβαιναν στο στρατιωτικό αυτοκίνητο με προορισμό το γραφείο του, στο κέντρο του Γκρόζνι. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, τραυματίστηκαν από την έκρηξη και αρκετοί διερχόμενοι πολίτες, η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, η κατάσταση της υγείας των δύο σωματοφυλάκων του στρατηγού είναι πολύ κρίσιμη. Η έκρηξη σημειώθηκε μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τσετσένος Πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος, στο πλαίσιο εκστρατείας για την πάταξη των απαγωγών στη χώρα, είχε δώσει διορία έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε όλους τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τα θύματά τους. Σύμφωνα με στοιχεία Τσετσένων αξιωματούχων, πάνω από εκατό άτομα κρατούνται όμηροι στη χώρα, μεταξύ τους δύο Βρετανοί, ένας Νεοζηλανδός, ένας Τούρκος και ο Ρώσος απεσταλμένος Βαλεντίν Βλάσοφ, ενώ, με βάση τις ίδιες πηγές, από την αρχή του 1997 εκτιμάται ότι πάνω από 300 άνθρωποι έχουν απαχθεί στην Τσετσενία και η τύχη τους αγνοείται. Οι δράστες παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι.

Απόπειρα δολοφονίας

Μια μέρα μετά τη δολοφονία του Μπαργκίσεφ, απόπειρα δολοφονίας έγινε χτες ενάντια στον θρησκευτικό ηγέτη της Τσετσενίας Μουφτί Αχμάντ Χατζί Καντίροφ στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Βόμβα εξερράγη με τηλεχειρισμό σε δρόμο του Γκρόζνι, τη στιγμή που περνούσε από εκεί η Μερσεντές στην οποία επέβαινε ο Καντίροφ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Τραυματίστηκε, όμως, ο οδηγός του.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
"Στρατιές δολοφόνων"

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μια ακόμα φορά έδρασαν με το γνωστό τρόπο οι παραστρατιωτικές ομάδες και τα "αποσπάσματα θανάτου" που λυμαίνονται το έμψυχο υλικό της χώρας, αφήνοντας πίσω τους τον πανικό, τον τρόμο και το θάνατο στις βόρειες πολιτείες της χώρας. Η δράση των "ομάδων θανάτου" συνεχίζεται - με τη συνδρομή του στρατού και την ανοχή της κυβέρνησης - παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του νεοεκλεγέντος Προέδρου Αντρές Παστράνα για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Περισσότεροι από 30 νεκροί είναι ο απολογισμός του αιματηρού Σαββατοκύριακου, αφού τουλάχιστον 20 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην κοινότητα Αλτος ντελ Ροσάριο,στη Βόρεια Κολομβία, από παραστρατιωτική ομάδα της άκρας Δεξιάς, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο ραδιοφωνικό δίκτυο Ράδιονετ, επικαλούμενο πηγές του στρατού και της αστυνομίας. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η δράση "αδελφής" ομάδας παραστρατιωτικών είχε σκοτώσει άλλους εννέα ανθρώπους στο Σαν Κάρλος στην επαρχία της Αντιόκια, στα βορειοανατολικά της χώρας.

  • "Τη βία και την τρομοκρατία που επικρατούν στην Κολομβία" καταγγέλλει και η "Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων". Με χτεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν επίσης "τη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων που με την καθοδήγηση και τη βοήθεια της κυβέρνησης δολοφονούν, βασανίζουν και φυλακίζουν καθημερινά τους πολίτες σε όλη τη χώρα και τα εγκλήματά τους παραμένουν ατιμώρητα". Ενώ οι συνταξιούχοι απαιτούν "την άμεση διάλυση όλων των παραστρατιωτικών ομάδων, την παραπομπή και δίκη όλων όσοι βαρύνονται με εγκλήματα, την εκκαθάριση του στρατού και τέλος να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των μελών και των στελεχών του ΚΚ Κολομβίας, της Πατριωτικής Ενωσης και της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων".

Προετοιμασίες πάνω σε αεροπλανοφόρο που πλέει στην Αδριατική



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ