ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η παραλία στους κατοίκους!

Παρέμβαση της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και της "Δημοκρατικής Συνεργασίας για το Ελληνικό" στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. "Θέλουμε την παραλία ελεύθερη για τους κατοίκους", επανέλαβαν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής

Την πάγια αντίθεσή τους, στη δημιουργία τεχνητού νησιού - μαρίνας στην παραλία του Ελληνικού για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασαν χτες δεκάδες κάτοικοι του Ελληνικού, της Βούλας και της Βάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Θέμα της συνεδρίασης - που έγινε τρεις μέρες μετά τις εκλογές - ήταν ο καθορισμός των χρήσεων γης κατά μήκος της παραλίας από το Φάληρο μέχρι το Κορωπί. Πρόταση του ΟΡΣΑ, που μόλις ολοκληρωθεί θα παραδοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν μέλη της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία της Παραλίας και του Αεροδρομίου, ο Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας για το Ελληνικό" και κάτοικοι από πολλούς παραλιακούς δήμους.

Πολλά από τα μέλη της ΕΕ, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο αίτημα των κατοίκων να μη γίνει τεχνητό νησί στο Ελληνικό για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, απάντησαν ότι "δε συζητούνται στον Οργανισμό Αθήνας τα έργα της Ολυμπιάδας, αλλά αποφασίζονται οι χρήσεις γης της παραλίας"...

Κάτι, που ακούγεται τουλάχιστον υποκριτικό, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας θα μετατραπεί σε γήπεδα για διάφορα αθλήματα. Εκτός, αν ο ΟΡΣΑ - που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ - αποφασίσει για τις χρήσεις γης στην παραλία, χωρίς να λάβει υπόψη του την Ολυμπιάδα... Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο ΟΡΣΑ θα αποφασίσει για τις χρήσεις γης εκτός από τα τμήματα που προορίζονται για τα Ολυμπιακά έργα, που θα "περάσουν" από κυβερνητικά χέρια...

Ετσι εξηγείται ίσως και το γεγονός ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής παρέπεμπαν τους κατοίκους στην Επιτροπή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για να εκφράσουν τα παράπονα τους! Οσον αφορά τη δημιουργία της μαρίνας, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ήταν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στην παραλία του Ελληνικού. Πρότειναν, μάλιστα, στους κατοίκους "να κάνουν μπάνιο πιο κάτω...".

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καταστροφή της παραλίας του Ελληνικού, από τα έργα που σχεδιάζονται για την Ολυμπιάδα του 2004.

Ο Χρ. Κορτζίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στην καταστροφή της παραλίας του Ελληνικού και επισήμανε την ανάγκη να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστροφή της παραλίας. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη οι κάτοικοι να διεκδικήσουν την παραλία για τους ίδιους και όλους τους πολίτες της Αττικής. "Οι ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πρόσχημα για την καταστροφή μιας ακόμα παραλίας, από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στο Σαρωνικό, που επιβάλλεται να είναι ελεύθερη για πρόσβαση και χρήση από κάθε πολίτη, για κολύμπι, περίπατο, αναψυχή, άθληση. Ο λαός του Ελληνικού, οι μαζικοί φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εναντιωθεί και θα συνεχίσουν να εναντιώνονται στις προθέσεις της κυβέρνησης, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να παραδώσει την παραλία του ελληνικού λαού στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ιδιωτών - μεγαλοεπενδυτών. Θα παλέψει, ώστε η παραλία να αναπλαστεί και να είναι στο σύνολό της ελεύθερη για χρήση από το λαό", δήλωσε ο Χρ. Κορτζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ελληνικού και η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα έχουν καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η άμεση απομάκρυνσηδραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από ιδιώτες στο χώρο της παραλίας, η ανάπλαση της παραλίας στη βάση της παραπάνω λογικής και των βασικών στόχων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με χρηματοδότηση από το Δημόσιο (κράτος, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση), καθώς και την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά να έχει δημόσιος φορέας, στη διοίκηση του οποίου θα έχουν αποφασιστικό λόγο οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και, βεβαίως, του Δήμου Ελληνικού.

Ε. Γ.

Η δεύτερη έξοδος

Ανοιξη του '86 ήταν. Ηλιο με δόντια είχε, τα χιόνια ακόμα δεν είχαν λιώσει. Θυμάμαι καλά την πρώτη και τελευταία μου επίσκεψη στο σπίτι του ιστορικού μας Δημήτρη Φωτιάδη. Μάρτης ήταν, πώς να το ξεχάσω, άλλωστε; Δε συναντά κανείς κάθε μέρα τέτοιες προσωπικότητες και δεν τον δέχονται με τέτοια απλότητα σπίτι τους, κάνοντάς τον να νιώθει άνετα. Στο τέλος, ειπώθηκαν τα πάντα, σηκώθηκα, του έδωσα το χέρι μου και με μια απλοϊκότητα, που ξάφνιασε και εμένα την ίδια, ρώτησα: "Γιατί έγινε έξοδος του Μεσολογγιού;". Ο ηλικιωμένος σοφός άνδρας με κοίταξε, τα μάτια του υγράνθηκαν, δυο μικρές σταγόνες κύλησαν πάνω στο σκαμμένο πρόσωπό του και με φωνή σπασμένη απ' τη συγκίνηση είπε λακωνικά: "Γιατί πεινούσαν οι άμοιροι, κορίτσι μου".Σάστισα. Ομολογώ ότι περίμενα κάτι πιο λυρικό, κάτι πιο επικό, πιο ηρωικό ίσως.

Φθινόπωρο είναι, ο ήλιος λάμπει, σαν να 'ναι καλοκαίρι ακόμα μοιάζει. Τα λόγια του αλησμόνητου Δ. Φωτιάδη ανακαλούνται στη μνήμη μου, καθώς βλέπω στην πρώτη σελίδα απογευματινής εφημερίδας την είδηση: "20χρονη Ρωσίδα δεν άντεξε να την εκδίδουν και αυτοκτόνησε".Τρέμουν τα χέρια και το φυλλοκάρδι μου, καθώς ανατρέχω στη σελίδα 43, για να διαβάσω όλο το ρεπορτάζ. Μια νέα δροσερή κοπέλα ήρθε στη χώρα μας, στη... Γη της Επαγγελίας, μόνο και μόνο γιατί πεινούσε. Εδώ θα είχε στέγη και τροφή, τουλάχιστον. Ετσι τόλμησε να κάνει τη δική της "έξοδο". Μα, το αποτέλεσμα δεν ήταν ηρωικό, εξευτελιστικό ήταν. Και το "ενοίκιο" δυσβάσταχτα μεγάλο και το ξεροκόμματο πικρό. Δεκάδες ασυνείδητοι άνδρες την επισκέπτονταν καθημερινά και την "όργωναν" βασανιστικά. Κυριολεκτικά. Επειτα, αδιάφοροι, έφευγαν βιαστικά (είχαν και... οικογένεια οι άνθρωποι!) - αφήνοντας το θύμα τους στα χέρια του επόμενου θύτη, του αχόρταγου οικογενειάρχη. Το αντίτιμο της ατιμίας τους το έδιναν στον "ευεργέτη" της, στον άνθρωπο που την έφερε στην πατρίδα μας, για να ντροπιάσει και την Ιρίνα και την Ελλάδα.

Χ}ειμώνας βαρύς είναι αυτή τη στιγμή στα μακρινά παγωμένα χώματα της Ιρίνας, της Ιρίνας που πεινούσε, τότε, όταν αποφάσισε τη δική της "έξοδο" στη χώρα του ήλιου, της χαράς και της ελευθερίας, όπως νόμιζε. Κάποια φίλη της θα μακαρίζει την τύχη της. Δε θα έχει μάθει τα νέα, δε θα γνωρίζει ότι η Ιρίνα αποφάσισε μια δεύτερη "έξοδο", μια τραγική, ηρωική, μια εθελούσια και απελπισμένη έξοδο από τη ζωή. Θα τα μάθει, ίσως, αν... κατορθώσει να φτάσει μέχρι εδώ... Τα νέα... Η πείνα, η έξοδος, ο Φωτιάδης, η Ιρίνα, όλα γυρίζουν μέσα στο κεφάλι μου και το κάνουν να πονά. Θέλω για λίγο να τα ξεχάσω και κάνω μια προσπάθεια να προσπεράσω το θέμα, ενώ το βλέμμα πέφτει αδιάφορο πάνω στις ειδήσεις. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Και ξαφνικά διαβάζω, φυσικά στην ίδια εφημερίδα, που στην πρώτη σελίδα "κλαίει" για το άτυχο αστεράκι του Βορρά, το εξής: "100% πρωτόγνωρες και ακούραστες κουκλάρες. Αχαλίνωτες επιθυμίες σου γίνονται πραγματικότητα με αισθησιακό μασάζ από 18χρονα αστεράκια του Βορρά"!.. Αργεί να ξανάρθει η άνοιξη. Αργεί, και τα πεινασμένα αστεράκια θα συνεχίζουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, που "αύριο" δε θα έχει. Θα σβήνουν στον παγωμένο ήλιο της υποκρισίας.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

Αυτό είναι ένα μέρος μόνο από την παραλία του Ελληνικού, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστάσεις για την Ολυμπιάδα, αποκλείοντας την πρόσβαση στο λαό της περιοχής

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες για τη σωτηρία της παραλίας. Μετά την καλοκαιρινή συναυλία, οι κάτοικοι υπόσχονται ...και συνέχεια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ