ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
"Με τόλμη και αποφασιστικότητα να απευθυνθούμε στη νεολαία"

Τα 30 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ θα γιορταστούν από τις οργανώσεις της σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης που αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Το ΚΣ της ΚΝΕ, στη 10η Σύνοδό του που έγινε την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, καλεί τα μέλη της Οργάνωσης να απευθυνθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα στη νεολαία "που μπαίνει στη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της, που διεκδικεί το δικαίωμά της στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή".

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στη 10η Σύνοδό του, συζήτησε και τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών και διαπιστώνει ότι "το αποτέλεσμα των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών αποδείχνει ολοφάνερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιδραστική και αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική" και πως "γίνεται φανερό ότι κερδίζει έδαφος στο λαό και τη νεολαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ να χτιστεί η λαϊκή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση που αντιπαλεύει με σθένος, τόλμη και αγωνιστική αισιοδοξία τη φιλομονοπωλιακή πολιτική όλων των αποχρώσεων".

Η απόφαση της 10ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ είναι η εξής:

1. Το αποτέλεσμα των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών αποδείχνει ολοφάνερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιδραστική και αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική.

Οι ενωτικοί - αγωνιστικοί συνδυασμοί, που υποστήριξε το ΚΚΕ σε πολλούς και βασικούς δήμους και νομαρχίες, σημείωσαν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Η άνοδος και η νίκη αυτών των συνδυασμών ανήκει στους κομμουνιστές και στις κομμουνίστριες, στους συνεργαζόμενους και φίλους που έδωσαν από κοινού και με συνέπεια τη μάχη, στα μέλη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και είχαν συμβολή στην εκλογική επιτυχία, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, στους ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκαν στα μηνύματα που εξέπεμψαν αυτοί οι συνδυασμοί.

Γίνεται φανερό ότι κερδίζει έδαφος στο λαό και τη νεολαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ να χτιστεί η λαϊκή κοινωνικοπολιτική συσπείρωση που αντιπαλεύει με σθένος, τόλμη και αγωνιστική αισιοδοξία τη φιλομονοπωλιακή πολιτική όλων των αποχρώσεων. Η πρόταση που ανοίγει δρόμο ελπίδας και προοπτικής βαθιών ριζικών αλλαγών και ανατροπών, σε αντίθεση με τις συντηρητικές και μοιρολατρικές απόψεις για το μονόδρομο της ΟΝΕ και της αποκαλούμενης παγκοσμιοποίησης.

Αυτές μας τις εκτιμήσεις, και ιδιαίτερα για τη νεολαία, έρχεται να συνυπογράψει η μεγάλη επιτυχία του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", η ανταπόκριση της νεολαίας στο κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης που απηύθυνε το ΚΚΕ στη νέα γενιά, μια ανταπόκριση που εκφράστηκε και στις κάλπες.

Θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλιά από το σύνολο των μελών της ΚΝΕ, των φίλων της Οργάνωσής μας, όλων αυτών που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη δίπλα μας, ώστε η πρόταση αυτή να πάρει σάρκα και οστά, μέσα από την ανάπτυξη και όξυνση των αγώνων, με την πλατιά ιδεολογική και πολιτική μας δράση, με τη σταθερότητα και ικανότητά μας στην πολιτική των πολύμορφων συσπειρώσεων και συμπαρατάξεων μέσα από τις παρατάξεις και τις κινήσεις που στηρίζουμε, στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλιά, στις γειτονιές, σε όλους τους χώρους, στη βάση των μετώπων πάλης που ανοίγουμε στο νεολαιίστικο κίνημα.

2. Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας.

Η 30χρονη πορεία της ΚΝΕ ήρθε να δικαιώσει την απόφαση του ΚΚΕ. Από την ίδρυση της η Οργάνωσή μας στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης του νεολαιίστικου κινήματος, στο πλευρό του ΚΚΕ, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, οργανωτής και καθοδηγητής των αγώνων της. Εδωσε το δικό της μαχητικό - νεανικό "παρών" σε όλους τους αγώνες του λαού μας, στις δύσκολες μάχες που έδωσε το Κόμμα μας.

Από τις πρώτες μέρες της ίδρυσης της, η ΚΝΕ ρίχτηκε στη μάχη για την οργάνωση της νεολαίας, στη μάχη για την οργάνωση του νεολαιίστικου αντιδικτατορικού κινήματος, για την οργάνωση της πάλης της νέας γενιάς, ενάντια στη χούντα και τους ΝΑΤΟικούς προστάτες της, για τη διεκδίκηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, συνδέοντας ταυτόχρονα τους αγώνες, τους στόχους και τις διεκδικήσεις του νεολαιίστικου κινήματος, με την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Καθοριστική ήταν η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού κινήματος της νέας γενιάς, παρά τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες. Οι νέοι κομμουνιστές, αντλώντας δύναμη από Κόμμα τους, το ηρωικό ΚΚΕ, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι νέοι της ΟΚΝΕ, της θρυλικής ΕΠΟΝ, στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Αποτέλεσμα της πρωτοπόρας δράσης των μελών της ΚΝΕ ήταν το γιγάντωμα του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος το 1973, η σύνδεση της πάλης του με το ανερχόμενο εργατικό κίνημα, ο κοινός βηματισμός του με το λαϊκό κίνημα, που οδήγησε στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Νοέμβρη, στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Και αυτές τις μέρες του Νοέμβρη, οι νέοι κομμουνιστές ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στις συνελεύσεις, στο ραδιοσταθμό, στις διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής που είχε κινητοποιήσει η χούντα.

Αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, η ΚΝΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας για την εκπλήρωση των συνθημάτων του Νοέμβρη, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, προβάλλοντας ασταμάτητα στη νεολαία τη δύναμη της συλλογικής πάλης, το ρεαλισμό του αγώνα, κόντρα στην ηττοπάθεια και την υποταγή, μπολιάζοντας τη νέα γενιά με την ανατρεπτική ιδεολογία του ΚΚΕ, προσανατολίζοντας την πάλη της στις αιτίες και τους ενόχους για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, φωτίζοντας το δρόμο για το μέλλον, το σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό αύριο.

Μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ έδρασαν και διαπαιδαγωγήθηκαν με τα υψηλά ιδανικά του ΚΚΕ χιλιάδες νέων αγωνιστών. Σε όλη την ιστορική της διαδρομή, η νεολαία του ΚΚΕ αποτελούσε και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νεολαιίστικου κινήματος, απέδειξε ότι η ύπαρξη γερής και μαζικής ΚΝΕ είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κινήματος της νέας γενιάς, ενώ αντίθετα αποδυνάμωσή της ισοδυναμεί με αποδυνάμωση του ίδιου του κινήματος.

Η άρχουσα τάξη, στην πάλη της για το κέρδισμα της νεολαίας, ποτέ δεν έβγαλε από το στόχαστρό της την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να συκοφαντήσει την ΚΝΕ, να πείσει τη νεολαία ότι είναι "εκτός μόδας" η οργανωμένη πάλη, να καλλιεργήσει τα πρότυπα του ατομισμού, της "άκαπνης" εκτόνωσης, της ηττοπάθειας και της υποταγής. Αντικειμενικός τους στόχος να ξεκόψουν τη νεολαία από την ιδεολογία και την πολιτική του ΚΚΕ, να χτυπήσουν την πρωτοπόρα - επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, να ξεμπερδέψουν με το νεολαιίστικο κίνημα. Η ΚΝΕ όχι μόνο άντεξε και αντέχει στην επίθεση της άρχουσας τάξης, αλλά δυναμώνει καθημερινά. Και αυτό γιατί πάντα δίπλα μας, συμπαραστάτης και καθοδηγητής βρίσκεται το ΚΚΕ, γιατί πάντα η Οργάνωση μας απευθύνθηκε στα "ίσια", χωρίς μισόλογα στη νεολαία, έδειξε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, μπήκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα δικαιώματά της.

Τριάντα χρόνια μετά, ξεπερνώντας φουρτούνες και σκοπέλους, η ΚΝΕ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Μετρά βήματα στους στόχους της ανάπτυξης του κινήματος της νεολαίας, το συνεπή του προσανατολισμό, τη μαζικότητά του, το συντονισμό και τον κοινό του βηματισμό με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα.

3. Τα 30 χρόνια της Οργάνωσής μας θα γιορταστούν από τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια της δίμηνης Πολιτικής Εξόρμησης που αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

  • Με πολύμορφες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 30χρονη δράση της ΚΝΕ από όλες τις οργανώσεις.
  • Με ένα ακόμη πιο πλατύ άνοιγμα στη νεολαία, συζητώντας για τον αναντικατάστατο ρόλο της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των αντιστάσεων της νεολαίας κόντρα σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία που απειλεί την ειρήνη και τη ζωή μας.
  • Για να δυναμώσουν οι αγώνες της νέας γενιάς, να περάσει το νεολαιίστικο κίνημα στην Αντεπίθεση, συμβάλλοντας έτσι, η νεολαία και το κίνημα της, πιο αποφασιστικά στην οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου της σύγκρουσης με την κυριαρχία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, που θα ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό στη χώρα μας.
  • Ο γιορτασμός της 25ης επετείου από τον ξεσηκωμό Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να δεθεί με το γιορτασμό των 30 χρόνων της ΚΝΕ, καταδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η Οργάνωσή μας στην πάλη της νεολαίας τότε, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη δικαίωση των αγώνων και των οραμάτων του Νοέμβρη στους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς, για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή.
  • Η δίμηνη Πολιτική Εξόρμηση να γίνει βήμα επικοινωνίας της ΚΝΕ, της πολιτικής του ΚΚΕ, με πλατιά τμήματα της νεολαίας, να δώσει ώθηση στη μόνιμη και σταθερή επικοινωνία μας, στη συζήτηση με τους νέους και τις νέες, να συμβάλει στην ιδεολογική Αντεπίθεση της Οργάνωσής μας.
  • Προς τιμήν και των 30 χρόνων της Οργάνωσής μας, χιλιάδες νέοι αγωνιστές να ενταχθούν στις γραμμές της ΚΝΕ, βάζοντας φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης των οργανωμένων δυνάμεων κάθε οργάνωσης, κάνοντας την πρωτοπόρα Οργάνωση της νεολαίας, την ΚΝΕ, ακόμη πιο γερή, ακόμη πιο μαζική, ακόμη πιο ικανή να δίνει με επιτυχίες τη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή του νεολαιίστικου κινήματος.
  • Να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης, υπερκαλύπτοντας τα πλάνα προς τιμήν των 30 χρόνων της Οργάνωσής μας. Να απευθυνθούμε σε κάθε νέα και νέο, τονίζοντας την ουσιαστική οικονομική και πολιτική σημασία της οικονομικής του συνεισφοράς για τη στήριξη των πρωτοβουλιών της πρωτοπόρας νεολαιίστικης Οργάνωσης. Οι οικονομικοί πόροι της ΚΝΕ είναι μόνο φανεροί. Χρηματοδότης μας είναι η νεολαία που αντιστέκεται, που αρνείται να σκύψει το κεφάλι, να συμβιβαστεί, που μπαίνει στη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της, που διεκδικεί το δικαίωμά της στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. Και σε όλη αυτή τη νεολαία, με τόλμη και αποφασιστικότητα να απευθυνθούμε.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ