Στέγη σε έναν πρώην κατάδικο για κλεπταποδοχή δίνει η Εθνική Πινακοθήκη,προκειμένου να εκθέσει τη συλλογή του με νεοελληνικά έργα από το 18ο έως τον 20ό αιώνα. Αλλά ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να μην το θεωρεί επιλήψιμο, αφού, σύμφωνα με απάντησή του σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου "τα έργα αυτής της συλλογής είναι νόμιμα και δε μειώνεται η αξία τους, επειδή ο κάτοχος είχε καταδικαστεί"!Δηλαδή, δεν είναι επιλήψιμο ένας κρατικός φορέας, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, να νομιμοποιεί ως φιλότεχνο τον συλλέκτη Γιάννη Πέρδιο,ο οποίος το 1990 είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης ως ηθικός αυτουργός για την κλοπή έργων του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα.
Συγκεκριμένα, η οικιακή βοηθός του Χατζηκυριάκου - Γκίκα είχε αποσπάσει 60 έργα του, από τα οποία ο Γ. Πέρδιος αγόρασε τα 30 αντί μόλις 35 εκ. Ο συλλέκτης έκανε έφεση και το Εφετείο μείωσε την ποινή του σε τρία χρόνια με πενταετή αναστολή, με την κατηγορία της αποδοχής προϊόντων κλοπής. Το 1997, όμως, παρεγράφη η κατηγορία.
Αυτή είναι η "ταυτότητα" του συλλέκτη που θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία, γνωρίζοντας προφανώς το παρελθόν του ανακοίνωσε την έκθεση με τίτλο "Οι άγνωστοι θησαυροί της Νεοελληνικής Τέχνης",αλλά διατήρησε ως εφτασφράγιστο μυστικό το όνομα του κατόχου των έργων.Πρόκειται για περισσότερα από 160 έργα με υπογραφές των Λύτρα, Γύζη, Ιακωβίδη,κ. ά. Και βέβαια η έκθεση των έργων σε κρατικό φορέα θα αποτελέσει"πιστοποιητικό" για τη "φερεγγυότητα" του συλλέκτη και για την "ευεργεσία" του προς το κράτος, αφού διέθεσε προς έκθεση τη "συλλογή" του.
Κατά τ' άλλα ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε περί εικαστικών ζητημάτων στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το ένα θέμα ήταν η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, που εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου και λήγει στις 13 Δεκεμβρίου, με θέμα την "Ανθρωποφαγία". Εθνική επίτροπος είναι η Σάνια Παπά, ενώ τη χώρα εκπροσωπεί η Τζένη Μαρκέτου με την τεχνολογική εγκατάσταση "Δαγκωμένες Οσμές", που αναφέρεται στην αίσθηση της όσφρησής της και τις πολιτισμικές της διαστάσεις.
Το δεύτερο θέμα ήταν μια αναδρομή στις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του ΥΠΠΟ για τη φωτογραφία, όπως η έκθεση "Εικόνα και Είδωλο", οι εκδηλώσεις του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, η ελληνική συμμετοχή στο "Φωτογραφικό Σεπτέμβρη της Νίκαιας", το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τη Φωτογραφία.
Αν και το 1ο Διεθνές (διαγωνιστικό) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί το Μάη του 1999, το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, που είναι ο διοργανωτής του, αποφάσισε για φέτος ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, με σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ετσι, η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί 28-31 του Οκτώβρη.
Το πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν περιλαμβάνει 4 διαφορετικά αφιερώματα, με πρώτο το κεντρικό τμήμα του Φεστιβάλ: το ντοκιμαντέρ ως μέσο διαμόρφωσης ιδεών,μέσα από μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν επιλεγεί μια σειρά από αντιπροσωπευτικά, πολιτικά και κοινωνικά ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του '70 και του '80, όπως οι "Μαρτυρίες" του Νίκου Καβουκίδη,τα "Μέγαρα" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου,"Παιδεία" του Γιάννη Τυπάλδου,"Οι γυναίκες σήμερα" της Πόπης Αλκουλή,"Το στρώμα της καταστροφής" του Κώστα Βρεττάκου,"Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα" του Λευτέρη Ξανθόπουλου,"Παράσταση για ένα ρόλο" του Διονύση Γρηγοράτου,"Η ηλικία της θάλασσας" του Τάκη Παπαγιαννίδη και "Περιπτώσεις του Οχι" του Λάκη Παπαστάθη.
Ενα δεύτερο αφιέρωμα με την ίδια θεματική περιλαμβάνει σημαντικά ξένα ντοκιμαντέρ, που άφησαν εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου: "Γη χωρίς ψωμί" του Λουίς Μπουνιουέλ,"Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη" του Φρεντερίκ Ροσίφ,"Η ώρα των υψικαμίνων" του Φερνάρντο Σολάνας.Μαζί τους η ταινία "Τζίμι Χέντριξ" του Τσακ Βέιν και δύο ταινίες του Βασίλη Μάρου,"Η τραγωδία του Αιγαίου" και "Ελλάς χωρίς κολώνες". Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ντοκιμαντέρ "Το τέλος μιας αιωνιότητας" από τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη γύρω από το γύρισμα της τελευταίας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.Στη φετινή εκδήλωση παρουσιάζεται και ένα μικρό αφιέρωμα στα αγγλικά ντοκιμαντέρ που κέρδισαν το βραβείο "Τζον Γκρίρσον", προς τιμήν του πρωτοπόρου θεμελιωτή της βρετανικής σχολής του ντοκιμαντέρ.
Τέλος, στις παράλληλες προβολές παρουσιάζεται ένας αριθμός ντοκιμαντέρ γυρισμένων από Ελληνες σκηνοθέτες για λογαριασμό της ΕΡΤ και του ΥΠΠΟ, με ταινίες των Παντελή Βούλγαρη, Διονύση Γρηγοράτου, Δημήτρη Μαυρίκιου, Πόπης Αλκουλή, Μαρίας Παπαλιού, Σταύρου Ιωάννου, Γιώργου Καρυπίδη, Αλίντας Δημητρίου, Απόστολου Κρυωνά, Ελένης Αλεξανδράκη, Νίκου Αντωνάκου κ. ά. Στο πρόγραμμα επίσης και τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Δράμας "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου,"Σκληρή πόζα" και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "Σινασός" των Κουλμάση και Σιαφλάκη.
Από τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σημειώνουμε την ημερίδα με θέμα "Το ντοκιμαντέρ ως μέσο διαμόρφωσης ιδεών", το Συνέδριο του Βαλκανικού Επιμελητηρίου Κινηματογράφου,την έκθεση φωτογραφίας "Η Ελλάδα του Βασίλη Μάρου", καθώς και μια σειρά συναυλιών με μουσική από τον κινηματογράφο, από την μπάντα του Δήμου Καλαμάτας και τη Συμφωνική του Ωδείου της πόλης.
Παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά κατασκευασμένα από επισκέπτες του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας και από το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Σαν Φραντσίσκο περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Πρόκειται για την έκθεση που φιλοξενείται έως τις 8 του Νοέμβρη στην αίθουσα Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας - πάρκο Ελευθερίας). Τα δύο μουσεία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Διεθνής Συνεργασία Μεταξύ Μουσείων",ανέπτυξαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Παιξ 'το ξανά",το οποίο περιλαμβάνει πρωτότυπες κατασκευές παιχνιδιών από υλικά ανακύκλωσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν παιδιά με τις οικογένειές τους, καθώς και σχολικές ομάδες, είτε φέρνοντας τα δικά τους παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, είτε κατασκευάζοντάς τα από υλικά ανακύκλωσης, που βρήκαν στο κέντρο Ανακύκλωσης και στο Υλικοπωλείο του Παιδικού Μουσείου. Η συλλογή των ανακυκλωμένων παιχνιδιών ταξίδεψε στις 15 Ιουνίου στο Σαν Φραντσίσκο. Εκεί παρουσιάστηκε μαζί με τα παιχνίδια που κατασκευάστηκαν από τα παιδιά στο Σαν Φραντσίσκο. Η ίδια έκθεση παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσα παιδιά συμμετέχουν, να δημιουργήσουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά. Να επικοινωνήσουν με άλλα παιδιά μέσω των παιχνιδιών και να ανακαλύψουν νέους τρόπους χρήσης "άχρηστων υλικών"".
"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" η αυριανή. Λέμε για την αυριανή επίσημη πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας, της βραβευμένης με το "Χρυσό Φοίνικα" του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, του Θόδωρου Αγγελόπουλου,στον κινηματογράφο "Απόλλων" της Σταδίου, στις 8.30μμ. Η επίσημη πρεμιέρα οργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την παραγωγό εταιρία "Rosebud". Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Ημερίδα αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό διοργανώνει στις 2 του Νοέμβρη (9.30 π.μ.), στο ωδείο Ρεθύμνου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ρεθύμνης,με τη συνεργασία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης και την οικονομική ενίσχυση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Αλέξης Πολίτης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης) με θέμα: "Διονυσίου Σολωμού, "Εις Μοναχήν", ένα ποίημα ποιητικής",ο Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης) με θέμα: "Προβλήματα προσέγγισης του Σολωμικού έργου για το σημερινό αναγνώστη",ενώ ο Ευριπίδης Γαραντούδης θα αναφερθεί στο θέμα: "Ο Σολωμός και οι Επτανήσιοι ποιητές του 19ου αιώνα. Συγκλίσεις και αποκλίσεις".
Ακολουθούν εισηγήσεις των: Αφροδίτη Αθανασοπούλου ("Τα Ελληνοϊταλικά του Σολωμού"), Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή ("Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου". Ενα πρότυπο τραγικής δομής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους), Γεώργιος Φρυγανάκης ("Ο Διονύσιος Σολωμός και "Η γυναίκα της Ζάκυθος""), Ζωή Ριτσάτου Παπαδάκη ("Η φεγγαροντυμένη και ο Αλαφροϊσκιωτος"), Αιμίλιος Γάσπαρης ("Η μοναξιά του ποιητή"). Το μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνου θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.
Από τις μαρτυρίες του Νίκου Καβουκίδη
Η αθάνατη "Μαντάμ Σουσού",η ανεξάντλητη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά,στη θεατρική της εκδοχή, επανέρχεται, από αύριο, επί σκηνής, στο θέατρο "Βρετάνια",με την Αννα Παναγιωτοπούλου στον επώνυμο ρόλο, τον Σταύρο Παράβα στο ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Νίκο Γαλανό στο ρόλο του Κατακουζηνού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,τα σκηνικά - κοστούμια ο Γιώργος Ασημακόπουλος,τη χορογραφία ο Φωκάς Ευαγγελινός.Η "Μαντάμ Σουσού" που κλείνει φέτος τα 60 της χρόνια θα μας συναντήσει μετά μουσικής, καθώς ο Διονύσης Τσακνής μελοποίησε 15 τραγούδια σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.
Η πρώτη έκδοση σε βιβλίο έγινε το 1940 και η θεατρική προσαρμογή από τον ίδιο τον συγγραφέα το 1942. Πρώτη διδάξασα υπήρξε η κυρία Κατερίνα με τονΑιμίλιο Βεάκη στο ρόλο του Παναγιωτάκη. Ακολούθησε κινηματογραφική εκδοχή σε σενάριο πάντα του συγγραφέα το 1948. Η ατίθαση ηρωίδα, με την τεράστια δημοτικότητα, δε σταμάτησε εκεί. Εγινε και τεράστια επιτυχία σε σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση, πρώτα με την Αννα Παϊτατζή και μετά με την Αννα Παναγιωτοπούλου. Παίζουν επίσης: Οδέτη Ιωάννου, Πάνος Πανάγου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Χρίστος Σιμαρδάνης, Ευδοκία Πλατή, Γιάννα Ανδρεοπούλου, Γιώργος Σμπυράκης,κ.ά.