Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας, στα επιβατηγά και τουριστικά πλοία
Η απαίτηση των ναυτεργατών για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα την ανάκληση του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καταργεί το καμποτάζ (προστατευτισμός στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά και των αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, επαναβεβαιώθηκε χθες με την καθολική τους συμμετοχή στην 2ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) που πραγματοποιήθηκε στα επιβατηγά - τουριστικά πλοία με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Κλιμάκια συνδικαλιστών από τα ναυτεργατικά σωματεία περιόδευσαν στα πλοία και μίλησαν με τα πληρώματα των πλοίων. Γύρω στις 9 το πρωί τα πληρώματα κατέβηκαν από τα καράβια και πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο χώρο του λιμανιού. Οι ναυτεργάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και απαίτησαν επίμονα από την ΠΝΟ να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση του Κανονισμού 3577/92.
Στη συνέχεια τα μέλη της ΕΕ της ΠΝΟ συναντήθηκαν με τη Διοίκηση της Ενωσης Εφοπλιστών Τουριστικών Πλοίων, από την οποία ζήτησαν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ν' απαντήσει στο σοβαρό ζήτημα της μείωσης των οργανικών συνθέσεων και της επάνδρωσής τους από Ελληνες ναυτεργάτες. Για άλλη μια φορά οι εφοπλιστές αναλώθηκαν στα περί "ανταγωνιστικότητας"...
Να σημειωθεί, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ είχαν καταθέσει πρόταση για την οργάνωση πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων με το αίτημα να καταργηθεί ο Κανονισμός 3577/92, η οποία και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΕΕ. Ουσιαστικά, η ΠΝΟ αποφεύγει να πάρει αποφάσεις για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που θα κινητοποιεί τους ναυτεργάτες στα τουριστικά πλοία και στις άλλες κατηγορίες πλοίων σε πανελλαδική κλίμακα και βάζει ουσιαστικά, μ' αυτή της τη στάση, "πλάτη" στην υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ για το σπάσιμο του καμποτάζ.
Ο ΣΕΒ, υποστηριζόμενος από τον υφυπουργό Εργασίας, έθεσε ξανά χτες, σε σχετική ημερίδα, θέμα κατάργησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
Ευκαιρία για να ξανατεθεί από το ΣΕΒ,με την υποστήριξη και του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,το ζήτημα της κατάργησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (!), ήταν η χτεσινή ημερίδα στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία", η οποία είχε ως θέμα την "Οργάνωση της εργασίας".
Ο υφυπουργός Εργασίας απέφυγε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της ημερίδας στην ομιλία του, αντίθετα έκανε μια γενική αναφορά για την πολιτική του υπουργείου του, που είχε να κάνει με δεκάδες νομοθετήματα που δεν εφαρμόζονται και διάφορα ευχολόγια. Η οργάνωση της εργασίας σχετίζεται με τους τρόπους μείωσης των κινδύνων για τους εργαζόμενους, την κατάρτιση των εργαζομένων, τα ωράρια εργασίας, τις νυχτερινές βάρδιες κλπ.
Η εξαγγελία σύστασης σώματος Επιθεωρητών Εργασίας - η οποία στο μεταξύ έχει αποδιοργανωθεί εντελώς - όπως προβλέπει ο τελευταίος αντεργατικός νόμος, ήταν το "καινούριο" που παρουσίασε ο υφυπουργός, χωρίς ωστόσο να πείσει ότι η ασύδοτη κατάσταση στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Οσο για τα εργατικά ατυχήματα, ο ίδιος δήλωσε ότι μειώθηκαν και από 2,3% ανά 100 εργαζόμενους το 1985, έγιναν 1,1% ατυχήματα ανά 100 εργαζόμενους, το 1996. Ομως τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται αναξιόπιστα μέσα στην κατάσταση της πλήρους αποδιοργάνωσης κάθε συστήματος ουσιαστικού ελέγχου, ενώ δε λαμβάνουν υπόψη τους το δείκτη συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων και τους χιλιάδες εργαζόμενους με "μαύρη" εργασία, των οποίων τα ατυχήματα δεν καταγράφονται καν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ο Α. Σκιαδάς,από την πλευρά του ΣΕΒ,όχι μόνο ξανάθεσε το θέμα της κατάργησης του ανθυγιεινού επιδόματος, αλλά μίλησε και για την ανάγκη χαλάρωσης των κυρώσεων στους εργοδότες για τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας! Ο Χρ. Πρωτόπαππας,με τη συνήθη υποκρισία, σημείωσε ότι χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας και όχι επιδόματα...
Στα πλαίσια της ημερίδας έγιναν και βραβεύσεις Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ώστε να πλουτιστεί η φιέστα.
Τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ",διαχειρίστρια εταιρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: "Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ("Ριζοσπάστης" 2/10/98), η διαχειρίστρια πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ", απαιτεί την απόλυση 500 εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις προσπάθειες για επιβολή διπλής ειδικότητας. Η πολυεθνική από καιρό έχει εκφράσει τις προθέσεις της για νέα συρρίκνωση του προσωπικού, όμως - σύμφωνα με πληροφορίες - τις τελευταίες μέρες στο συνεταιρισμό των εργαζομένων, που διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου που τους ανήκει, συζητήθηκε το αίτημα της πολυεθνικής για 500 απολύσεις.
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα η πολυεθνική συγκεντρώνει σε τρία τμήματα τους εργαζόμενους που αυτή κρίνει ως αποδεσμευόμενους από την εργασία τους και δεκάδες εργαζόμενους εγγράφως τους στέλνει να απασχοληθούν σε άλλη ειδικότητα και κυρίως να καθαρίζουν διάφορους χώρους. Οσοι αντέδρασαν κλήθηκαν σε απολογία και σε αρκετούς επιβλήθηκαν και πρόστιμα (μέχρι 25% του μισθού τους).
Οπως είναι φυσικό, έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων τόσο για το μέλλον της επιχείρησης όσο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Μεγάλες είναι οι ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την ανάθεση εργασιών στο ναυπηγείο και μάλιστα "πάγωσε" και τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί".
Για τα παραπάνω ερωτούνται οι δύο υπουργοί: α) Γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την ανάθεση εργασιών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; β) Για ποιους λόγους έχουν "παγώσει" οι συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί και τι μέτρα θα παρθούν για την άμεση υλοποίησή τους; γ) Τι μέτρα θα παρθούν για να μη γίνουν απολύσεις και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ναυπηγεία;
Μειώνονται δραστικά οι αποδοχές των καθηγητών μηχανικών και πλοιάρχων Ναυτικών Σχολών κατά 30.000 δραχμές (12%), με ένα μνημόνιο "ντροπής" που συνέταξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης Γ. Μπολολιάς,στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και ονομάζεται "Συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", χωρίς καν να ενημερωθεί ο κλάδος!
Οι καθηγητές του ΚΕΣΕΝ, με επιστολή τους διαμαρτύρονται για τη μείωση των μισθών τους για την οποία και δεν ενημερώθηκαν. "Η αποδοχή - σημειώνεται στην επιστολή - από την Ενωση, της εξευτελιστικής αυτής μείωσης αποτελεί συνδικαλιστική αυθαιρεσία. Η διαμαρτυρία μας είναι μέρος της συνολικής διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των ναυτικών σχολών που εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους".
Συμπαιγνία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γ. Μπολολιά, καταγγέλλει με επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και υπογραμμίζει: "Αυτή η αντεργατική ενέργεια εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει το θεσμό της ΣΣΕ". Η ΠΕΜΕΝ τονίζει στην επιστολή της ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες του Γ. Μπολολιά,o οποίος σε ρόλο "Δούρειου Ιππου" ακυρώνει κατακτήσεις, εκτελώντας τις εντολές της ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. "Με τον πρόσφατο αναχρονιστικό, αυταρχικό νόμο - σημειώνεται - για τη ναυτική εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την παραπάνω ενέργεια, εντείνεται η απομάκρυνση των καθηγητών, μηχανικών και πλοιάρχων από το ΚΕΣΕΝ, αλλά και γενικότερα από τη ναυτική εκπαίδευση". Τέλος, η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αποσύρει άμεσα αυτή τη συμπληρωματική επαίσχυντη συμφωνία.
Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Μεσοβουνίου της εταιρίας "ΑΒΕΤΤΕ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ - Αφοί Μ. Τραυλού" που κατασκευάζει το τμήμα της Εγνατίας Οδού "Οδικές Σήραγγες Μεσοβουνίου - Γκρίκας", αφού ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη. Η εταιρία στις 21/9 έκλεισε το εργοτάξιο λόγω έλλειψης υλικών και τέσσερις μέρες μετά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, την οποία συνεχίζουν ως σήμερα.
Το Σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση που "ανέχεται αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό", ενώ ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και για να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου έως την ολοκλήρωσή του.
Τετράωρη στάση εργασίας (9πμ-1μμ) και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), αντιδρώντας έτσι στην κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία και κατ' επέκταση, στην ιδιωτικοποίησή του.
Οι εργαζόμενοι του ΟΔΔΥ απαιτούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διαδικασία μετατροπής του ΟΔΔΥ σε ανώνυμη εταιρία, αφού όπως αναφέρουν, και τα οικονομικά δεδομένα δε θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητά του, αλλά και δεν υπάρχει σαφής καθορισμός του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μετοχικής εταιρίας που θα γίνει ο ΟΔΔΥ. Σε περίπτωση που ΟΔΔΥ μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, αλλάζει η εργασιακή σχέση των εργαζομένων και αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που αντιδρούν. Να σημειωθεί ότι λόγω της στάσης εργασίας, αναβάλλεται η δημοπράτηση των αυτοκινήτων που είχε καθοριστεί για σήμερα.