ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Σύντομα ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε από το Σαββατοκύριακο η σύλληψη του στυγερού Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, δημιουργώντας πολυποίκιλες εντάσεις - θετικές και αρνητικές - σχεδόν σε όλους, σχετικούς με το θέμα ή όχι.

Κατ' αρχάς όσον αφορά το καθαρά νομικό και διαδικαστικό ζήτημα της σύλληψης και της έκδοσης του Πινοτσέτ στην Ισπανία, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού οι δύο Ισπανοί δικαστές, Μπαλτάσαρ Γκαρσόν και Μανουέλ Γκαρσία Καστελόν,διεύρυναν χτες το ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει κατά του πρώην δικτάτορα με κατηγορίες για γενοκτονία, τρομοκρατία και βασανιστήρια σε βάρος 94 ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων. Οι δύο δικαστές και κυρίως ο χειριστής της υπόθεσης, ο Γκαρσόν, που έχουν προκαλέσει διπλωματική αναταραχή με το αίτημά τους για τη σύλληψη του Πινοτσέτ στο Λονδίνο, προσέθεσαν παράρτημα με τις ανωτέρω κατηγορίες στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει νωρίτερα κατά του Πινοτσέτ, επεξεργαζόμενος ταυτόχρονα την επίσημη διατύπωση του αιτήματος έκδοσης του πρώην δικτάτορα της Χιλής στην Ισπανία. Μέχρι χτες στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο Γκαρσόν κατηγορούσε τον Πινοτσέτ για το βασανισμό και τη δολοφονία 79 ανθρώπων. Το παράρτημα αυξάνει τα θύματα του δικτάτορα σε 94 και διευκρινίζει ότι δεν ήταν μόνον Ισπανοί πολίτες, αλλά ορισμένοι από αυτούς ήταν από την Αργεντινή, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η αντίδραση πάντως του Πινοτσέτ ήταν να γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να αγωνιστεί σθεναρά κατά οποιασδήποτε προσπάθειας έκδοσής του από τη Βρετανία. "Θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση σε οποιαδήποτε προσπάθεια έκδοσής του από τη Βρετανία". Ο δικηγόρος Μάικλ Κάπλαν τόνισε ότι η είσοδος του Πινοτσέτ στη Βρετανία είχε γίνει εν πλήρη γνώσει της κυβέρνησης και με την έγκριση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιφατικές αντιδράσεις

Η είδηση που ήρθε να "συγκλονίσει τον κόσμο" προκάλεσε αντιφατικά συναισθήματα κυρίως στην ίδια τη Χιλή. Από το Σάββατο ολιγάριθμοι νοσταλγοί της δικτατορίας προκαλούν βίαια επεισόδια στη χιλιανή πρωτεύουσα, κυρίως έξω από τις ισπανικές και βρετανικές πρεσβείες στο Σαντιάγκο. Οσο για τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, έμαθε την είδηση της σύλληψης όταν βρισκόταν στην Ιβηρική Χερσόνησο, γεγονός που επισκίασε τη 8η Ιβηροαμερικανική Διάσκεψη Κορυφής, της διεθνούς συνάντησης των 21 Λατινοαμερικανών, Πορτογάλων και Ισπανών ηγετών με θέμα "Οι προκλήσεις της Παγκοσμιοποίησης και η Περιφερειακή Ενσωμάτωση". Παρά την αρχική του παγωμάρα, ο Πρόεδρος Εντουάρντο Φρέι στήριξε στην ουσία τον Πινοτσέτ, λέγοντας ότι "οι Χιλιανοί πολίτες θα πρέπει να δικάζονται σε χιλιανά δικαστήρια...", αλλά αναρωτιέται κανείς τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση του Πινοτσέτ, που με την εκλογή του ως ισόβιο μέλος της χιλιανής Γερουσίας κατόρθωσε να απονείμει χάρη στον εαυτό του, αλλά και στους αιμοσταγείς συνεργάτες του.

Πάντως στην Ισπανία η είδηση της σύλληψης του Πινοτσέτ γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που ζητούν ομόφωνα να εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές η αίτηση έκδοσής του στην Ισπανία. Οι ισπανικές εφημερίδες, από άκρη σε άκρη του πολιτικού φάσματος, συμφωνούν ότι ο πρώην δικτάτορας πρέπει να δικαστεί. "Η μοίρα του πρώην δικτάτορα της Χιλής βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ", ήταν ο κυριακάτικος πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ελ Παϊς", ενώ χτες η εφημερίδα αφιέρωσε τέσσερις ολόκληρες σελίδες πάνω στο θέμα της σύλληψης του Πινοτσέτ. Χτες πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιβηροαμερικανική Διάσκεψη του Πόρτο ότι θα "συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα", τονίζοντας ακόμα ότι η "ισπανική κυβέρνηση δε θα αφεθεί να δεχτεί πιέσεις από τίποτε και από κανέναν".

ΙΤΑΛΙΑ
"Διαλογισμοί" περί κυβέρνησης Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ. -

Ο πολλαπλά πολιτικά "μεταλλαγμένος" και "αιωνίως δεύτερος" - όπως τον χαρακτηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές - Μάσιμο Ντ' Αλέμα, θα είναι πολύ πιθανά ο νέος πρωθυπουργός της 56ης ιταλικής Δημοκρατίας, αν καταφέρει να συγκροτήσει βιώσιμη κυβέρνηση ...μετά τη διερευνητική εντολή που του έδωσε από την Παρασκευή ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.Ετσι, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντ' Αλέμα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις επί διημέρου με όλους.Από τον ηγέτη του δεξιού "Πόλου για την Ελευθερία", Σίλβιο Μπερλουσκόνι,τον ηγέτη της αυτονομιστικής "Λίγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι,μέχρι με εκπροσώπους των τριών κομμάτων και κινήσεων που αναμένεται να μετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό - του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς, της Δημοκρατικής Ενωσης του Φραντσέσκο Κοσίγκα και των Ιταλών Κομμουνιστών του Αρμάντο Κοσούτα.Πάντως για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος συναντήθηκε και με τον ηγέτη της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι.

Οι ενδείξεις είναι ισχυρές και δείχνουν ότι τα τρία "κεντρο - αριστερά" κόμματα τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, που αναμενόταν να παρουσιάσει ο Ντ' Αλέμα στο Σκάλφαρο χθες το βράδυ, πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Τις ενδείξεις ενισχύει και απόσπαση της υποστήριξης του υπερυπουργού της ιταλικής Οικονομίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι που δήλωσε έτοιμος να μετάσχει στην υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Ο Τσιάμπι είναι από τους πρωτεργάτες της συμμετοχής της Ιταλίας στην πρώτη φάση της ΟΝΕ και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα κατέστησε χθες σαφές ότι η συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση αποτελεί "θεμελιώδη προϋπόθεση" για τη συγκρότησή της. Ενδεικτικές του κλίματος ευφορίας που επικρατεί στην ιταλική πρωτεύουσα, είναι οι δηλώσεις που έκανε αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ο Κοσίγκα ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα θα είναι βιώσιμη και θα ολοκληρώσει τη θητεία της προσθέτοντας ότι "μπορούμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση, και αν όλοι μας προσπαθήσουμε να αφήσουμε έξω την ιδεολογία μας, μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της ως την άνοιξη του 2001". Τόνισε μάλιστα ότι αν χρειαστεί θα εγκαταλείψει την πολιτική ζωή, για να διευκολύνει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Βρετανοί αστυνομικοί φρουρούν την ιδιωτική κλινική όπου βρίσκεται ο Πινοτσέτ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ