ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ναυαγούν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες

Η επίθεση με χειροβομβίδα στην Μπεερσέμπα δημιούργησε ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην, ήδη, παραπαίουσα ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο στο Μέριλαντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποχώρησε από τις κρίσιμες συνομιλίες με τους Παλαιστινίους στο Μέριλαντ των ΗΠΑ η ισραηλινή αντιπροσωπεία μετά την επίθεση με χειροβομβίδες που σημειώθηκε, χτες το πρωί, σε στάση λεωφορείου στην ισραηλινή πόλη Μπεερσέμπα. Οπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίζεται ανυποχώρητος στη θέση του να παγώσουν όλα τα, προς συζήτηση, σημεία και να τεθεί σε προτεραιότητα αποκλειστικά και μόνο το θέμα της "ασφάλειας". Μετά την εξέλιξη αυτή, στο συνεδριακό κέντρο του Γουάι Ρίβερ σπεύδει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών στο σύνολό τους, οι οποίες, ούτως ή άλλως, δε φαίνονταν να βαίνουν καλώς.

Προς πλήρη αποτυχία μοιάζει να οδεύει η τελευταία αμερικανική μεσολαβητική προσπάθεια, η οποία στόχευε στην επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη. Οι πέντε ημέρες συνεχόμενων συζητήσεων και αλλεπάλληλων παρεμβάσεων από τον Μπιλ Κλίντον τινάχτηκαν στον αέρα, χτες, με την απόφαση της ισραηλινής αντιπροσωπείας να διακόψει κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους Παλαιστινίους, εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας, μετά από την επίθεση στην πόλη Μπεερσέμπα, η οποία φαίνεται να ήρθε στην "κατάλληλη στιγμή" για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επιμόνως έθετε ως προϋπόθεση οποιασδήποτε προόδου τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της "ισλαμιστικής τρομοκρατίας".

Καταδίκη και καμία ανάληψη ευθύνης

Η επίθεση σημειώθηκε, νωρίς χτες το πρωί, στην πόλη Μπεερσέμπα, νότια της Ιερουσαλήμ. Νεαρός Παλαιστίνιος πέταξε δύο χειροβομβίδες σε στάση λεωφορείου, η οποία εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτη από κόσμο και κυρίως Ισραηλινούς στρατιώτες. Ακολούθησε πανικός, συνελήφθησαν πολλοί Παλαιστίνιοι διερχόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο δράστης, ο οποίος κρατείται. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 64 άτομα, εκ των οποίων τα δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την επίθεση καταδίκασε άμεσα ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής Ταγίμπ Αμπντέλ Ραχίμ, ο οποίος τόνισε ότι "τέτοιου είδους ενέργειες βλάπτουν τους Παλαιστινίους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου".

Ο Ραχίμ, πάντως, προσπάθησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα εικάζοντας ότι η επίθεση μπορεί να έγινε ως πράξη εκδίκησης για τους πυροβολισμούς που δέχτηκε, την Κυριακή, φορτηγό που μετέφερε Παλαιστίνιους εργαζόμενους, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Παλαιστίνιοι. Από την πλευρά του, ο πνευματικός ηγέτης της "Χαμάς" Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν χαρακτήρισε την επίθεση "συνέπεια της ισραηλινής πολιτικής της κατοχής παλαιστινιακού εδάφους", αλλά απέφυγε να αφήσει το οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για αυτήν.

Τη βαθιά δυσαρέσκειά του, αλλά και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε, τηλεφωνικώς, στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της επίθεσης. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν υποχώρησε χιλιοστό από τις απόψεις του, αντίθετα μάλλον βρήκε και ένα πολύ καλό επιχείρημα για να απεμπλακεί από τις αμερικανικές πιέσεις περί άμεσης υπογραφής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους και να επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή το αίτημά του για ολική και παντελή καταστολή των "τρομοκρατών", διά στόματος του εκπροσώπου του Αβίβ Μπουσίνσκι. "Στυγνό εκβιασμό" χαρακτήρισε ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη, την ισραηλινή αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.Ο Καναφανί, λίγη ώρα πριν, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες δε βαίνουν τόσο θετικά, αλλά είχε καταστήσει σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία.

Αλλεπάλληλες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις

Πάντως, είναι γεγονός ότι η επίθεση στην Μπεερσέμπα λειτούργησε, απλώς, ως αφορμή για την εκ νέου όξυνση των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων, οι οποίες ήταν, εμφανώς, τεταμένες και άσχημες παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε επισταμένα, τις τελευταίες μέρες, η αμερικανική διπλωματία στο συνεδριακό κέντρο του Γουάι Ρίβερ. Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατούσε είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια του τετραημέρου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Αραφάτ και Νετανιάχου, οι οποίοι αρνήθηκαν να συναντηθούν μεταξύ τους. Ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας το τρίπτυχο: συγκεκριμενοποίηση της τελικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, πάγωμα της κατασκευής εβραϊκών οικισμών, απελευθέρωση των 3.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθετε ως βασική προϋπόθεση τη λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων κατά της δράσης των εξτρεμιστών, επιχείρημα που χρησιμοποίησε και κατά την αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας από τις συνομιλίες. Τη δυστοκία των συνομιλιών είχε αναγνωρίσει και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ, ο οποίος είχε αρνηθεί επίμονα να κάνει σχόλια για την πρόοδο της αμερικανικής διαμεσολάβησης.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Εκδήλωση αντικυβερνητικής στάσης

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής τέθηκαν χτες οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας μετά την πληροφορία ότι ομάδα πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε κατέλαβε αρκετά άρματα μάχης στη δυτική Γεωργία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της γεωργιανής Προεδρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, πάνω από 200 άνδρες της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στην πόλη Σενάκι στασίασαν τις πρώτες πρωινές ώρες και κατέλαβαν 10 άρματα μάχης και δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι στασιαστές έχουν καταλάβει αρκετές σημαντικές οδικές αρτηρίες στη δυτική Γεωργία. Η γεωργιανή τηλεόραση μετέδωσε ότι διακόπηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς στασιαστές, ενώ οι τελευταίοι προχωρούν προς το Κιουτάισι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ντάβιντ Τεβζάτζε, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι στασιαστές και να μην τους επιτραπεί να εισβάλουν στο Κιουτάισι. Στο μεταξύ, όμως, οι ήχοι από τα πυροβόλα συγκλόνισαν το Κιουτάισι, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται σκληρά με τους στασιαστές στρατιωτικούς. Αρματα μάχης και πυροβόλα έχουν πάρει θέσεις για να παρεμποδίσουν την είσοδό τους στην πόλη. Οι κάτοικοι της πόλης εγκαταλείπουν τις εστίες τους και σύμφωνα με μαρτυρίες τους οι μάχες γίνονται στις παρυφές της πόλης κοντά στην κωμόπολη Χόμι, μόλις 20 χλμ. από το Κιουτάισι. Από την άλλη μεριά, σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Σεβαρντνάτζε δήλωσε ότι ενδέχεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Δεν έχω το δικαίωμα να επιτρέψω να επικρατήσει χάος ή αναρχία", τόνισε και επισήμανε ότι θα κάνει παν το δυνατόν, ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος των στασιαστών στην πόλη Κιουτάισι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κόλπους της κυβέρνησης, οι στασιαστές καθοδηγούνται από τον Ακάκι Ελιάβα, ο οποίος είχε καθοδηγήσει και την εξέγερση των υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Ζβίαντ Γκαμσαχούρντια το 1992 - 1993. Ο Ελιάβα, που αμνηστεύτηκε μετά το μυστηριώδη θάνατο του Γκαμσαχούρντια το 1993, υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στην ταξιαρχία των τεθωρακισμένων της περιοχής Σενάκι. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στασιαστές στρατιωτικοί απέσυραν τις δυνάμεις τους από τα περίχωρα του Κιουτάισι και συμφώνησαν να επιστρέψουν στις στρατιωτικές βάσεις τους, μετά από πολύωρες σκληρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
"Ανεπαρκείς" δεσμεύσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η "εξαντλητικά δουλεμένη" σε φραστικό επίπεδο κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών Πακιστάν και Ινδίας, μετά τις τριήμερες συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ, επί της ουσίας ελάχιστα συνέβαλε να "κατευναστεί" η ανησυχία συνέχισης της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στην Ασιατική υποήπειρο.

Ακόμη και τα "καλά νέα" - το γεγονός ότι οι διμερείς συνομιλίες θα επαναληφθούν τον ερχόμενο Φλεβάρη -, αμβλύνονται από το ότι ο νέος γύρος θα καθυστερήσει σημαντικά χωρίς να δίδεται "ουδεμία εξήγηση", σημειώνει η αναλύτρια Κάθι Γκάνον του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Παρότι, λέει η Γκάνον, η Δύση πίεσε από τον περασμένο Μάη (όταν οι δύο χώρες σε "εκφοβιστικές" κινήσεις απέκτησαν πυρηνικά όπλα) για διμερείς διαπραγματεύσεις, ώστε να "αποκλιμακωθεί" η κρίση, Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ ελάχιστα έκαναν.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι το Κασμίρ, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν κύριο θέμα της ατζέντας στις συνομιλίες. Αλλά δεν έγινε σχετική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πρωτοστατήσει στις "πιέσεις" προς τις δύο χώρες (κυρίως με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις δύο χώρες) ακύρωσαν μεν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Κλίντον στην περιοχή, που επρόκειτο να γίνει το Νοέμβρη, αλλά απηύθυναν (σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα "Dawn") πρόσκληση στον Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργό του Πακιστάν, να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον εκείνη την περίοδο.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν η συνέχιση της πίεσης θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ή θα εξωθήσει και σε άλλα βήματα στην "πυρηνική κούρσα" τις δύο κυβερνήσεις.

Πολύ περισσότερο, που το μόνο που επιτεύχθηκε στο Ισλαμαμπάντ ήταν μια ασαφής "διαβεβαίωση" περί "αυτοσυγκράτησης".

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πύρινη κόλαση

ΛΑΓΟΣ.-

Φρίκη και θάνατο άφησαν πίσω τους τα πύρινα κύματα που ξεπήδησαν από έκρηξη σε κακοσυντηρημένο αγωγό πετρελαίου στην πόλη Τζέσε της Νιγηρίας, αργά το Σάββατο το βράδυ, και κατέκαψαν όλες τις γύρω περιοχές. Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για περισσότερους από 500 νεκρούς και εκτιμάται ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Μεγάλες εστίες φωτιάς καίνε ακόμη την περιοχή και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν, μέχρι αργά χθες το βράδυ, να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Οι συνθήκες της έκρηξης παραμένουν ανεξιχνίαστες, όμως, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, που κράτησε την ανωνυμία του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έκρηξη προήλθε από τα εργαλεία των εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στον αγωγό προσπαθώντας να συλλέξουν το πετρέλαιο που διέρρεε, τακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Νιγηρία, η οποία αν και έχει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στο υπέδαφός της συχνά διέρχεται ενεργειακές κρίσεις εξαιτίας του ξεπουλήματος του εθνικού της πλούτου σε μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρίες. Οπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, την έκρηξη ακολούθησε πύρινη λαίλαπα καθώς άρχισε να καίγεται όλο το πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει κατακαίοντας τα γύρω χωριά, ανύποπτους αγρότες, χωρικούς, παιδιά και γυναίκες που κοιμούνταν.

Απο την διάρκεια των συνομιλιών

Στιγμιότυπο από τις συνομιλίες



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ