ΤΟΚΙΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -
Η αισθητή ανάκαμψη όλων των διεθνών χρηματιστηρίων αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων θέλουν να πιστεύουν ότι μια διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει και μάλιστα σύντομα.
Καταλύτης των "θετικών" εξελίξεων που εκφράστηκαν με την ανοδική τάση όλων των χρηματιστηρίων εκτιμάται ότι ήταν η υπερψήφιση από την Ανω Ιαπωνική Βουλή του νομοσχεδίου, που έφερε η κυβέρνηση Ομπούτσι για τη στήριξη της καταρρέουσας οικονομίας και των Τραπεζών, με κεϋνσιανικού τύπου δημόσιες δαπάνες και κρατικές επιχορηγήσεις. Ενας ακόμα παράγοντας θεωρήθηκε η άνοδος των "μπλου τσιπς" στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά το κλείσιμο της Παρασκευής. Ετσι κατά το χτεσινό κλείσιμο ο δείκτης Nikkei ανέβηκε περισσότερες από 600 μονάδες ή 4.76%. Ανάλογες ήταν και οι τελικές διαμορφώσεις όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Dow Jones έπαιρνε την ανιούσα, ανεβαίνοντας με το "καλημέρα" 100 μονάδες.
Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν ακόμα περισσότερα δραστικά μέτρα ουσιαστικής ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας που περνά τη χειρότερη φάση της από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το παρόν νομοσχέδιο, που ήδη είχε εγκριθεί από την Κάτω Ιαπωνική Βουλή από τις 2 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τη στήριξη με δημόσιο χρήμα όλων των υπό χρεοκοπία τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα χρέη τους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Καθώς, επίσης, και των"κακών χρεών" επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δαπανήσει μέχρι και 67 τρισ. γιεν, προκειμένου να αρχίσει να πραγματοποιείται ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη που υπολογίζεται ότι θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Λίγο μακρύτερα από τη νησιωτική Ιαπωνία στη Σιγκαπούρη παρά τις "θετικές εξελίξεις" στα χρηματιστήρια και τα ανακοινωθέντα μέτρα της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι 700 εκ των οικονομολόγων, κυβερνητικών αξιωματούχων, επιχειρηματικών στελεχών, και ακαδημαϊκών απ' όλο τον κόσμο, που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης - Οικονομική Διάσκεψη της Νοτιοανατολικής Ασίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ(WEF) - δεν κατάφεραν να πουν κάτι συγκεκριμένο και να συμφωνήσουν στις λύσεις στον "κυκλώνα" που θερίζει όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες της Ασίας. Προειδοποίησαν όμως ότι ένας πιθανός κακός χειρισμός της παρούσας οικονομικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει εύκολα και τάχιστα όλο τον πλανήτη στη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας πεντηκονταετίας.Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν εξαρχής από το βήμα της Διάσκεψης θα διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η περιοχή, την οικονομική ύφεση, την ανεργία, την πολιτική αναταραχή, τα υποτιμημένα νομίσματα και την κρίση στα χρηματιστήρια, ελάχιστα ειπώθηκαν.
Αντίθετα, η πρώτη μέρα των εργασιών πέρασε με αναλύσεις της παρούσας κατάστασης, την ανεύρεση των αιτιών της "μετάδοσης" της ασιατικής κρίσης και με αφορισμούς "ότι δε φταίει η παγκοσμιοποίηση για την κρίση, αλλά η λειψή οργάνωση των εθνικών οικονομιών και η μη - αναδιάρθρωσή τους" και ότι"η πορεία αυτή του πλανήτη είναι μονόδρομος". Δεν έλειψαν και οι εκκλήσεις προς το ΔΝΤ για ουσιαστική στήριξη με έκτακτα βοηθήματα προς τις χώρες που βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα", ενώ ο τρόμος όλων είναι η έλλειψη μιας κοινής ηγεσίας που θα καθοδηγεί όλες τις οικονομίες. "Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα ενιαίο παγκόσμιο ζήτημα, μία παγκόσμια πρόκληση καιμία λύση παγκόσμια αποδεκτή" τόνισε ο Γιουσούφ Γουαναντί,διευθυντής του Ινδονησιακού Κέντρου στρατηγικών και διεθνών σπουδών. Στο μόνο θέμα που από τις ομιλίες που εμφανίστηκε ομοθυμία ήταν το ζήτημα της στήριξης των εθνικών οικονομιών με κρατικές παρεμβάσεις ώστε να αυξηθεί η ζήτηση παγκοσμίως...
ΠΑΡΙΣΙ.-
Εκκληση για άμεσο τερματισμό του αιματοκυλίσματος και για ανακωχή των βίαιων επιθέσεων σε βάρος πολιτών, απηύθυναν, χθες, πολλές προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμου, από, περίπου, 30 ισλαμιστικά κινήματα έως ισλαμικά πανεπιστήμια που εκτείνονται από τη Μαλαισία έως το Μαρόκο, προς τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της Αλγερίας.
Το κείμενο της έκκλησης γνωστοποιήθηκε, χθες, στη γαλλική πρωτεύουσα και καλεί τους εξτρεμιστές μαχητές, κυρίως, της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας", να καταθέσουν τα όπλα, ενώ παράλληλα προτείνει στην αλγερινή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους και μεθόδους συμφιλίωσης και διαλόγου με τους ισλαμιστές.Στην ανακοίνωση αποδοκιμάζεται "η τυφλή βία κατά πολιτών, γυναικών, παιδιών, αθώων" η οποία χαρακτηρίζεται εντελώς αντίθετη από τις αρχές του Ισλάμ και υπογραμμίζεται ότι η επίτευξη ανακωχής θα είναι "ιδιαίτερα πατριωτική θέση". Οι υπογράφοντες την έκκληση τονίζουν ότι η δράση και οι ενέργειες των Αλγερινών εξτρεμιστών δίνουν αφορμή στους "εχθρούς του Ισλάμ να αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους σε βάρος του μουσουλμανικού κόσμου" και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση τη στάση του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας", το οποίο, από πέρυσι, έχει κηρύξει μονομερή ανακωχή απέναντι στα κυβερνητικά στρατεύματα. Η στάση αυτή είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της οργάνωσης και πολλά στελέχη, ιδιαίτερα του ένοπλου σκέλους της, τα οδήγησε να αποσχιστούν.
Με μια λακωνική ανακοίνωση, το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "εδώ και καιρό η αλγερινή κυβέρνηση ανέμενε μια τέτοια πρωτοβουλία από τον ισλαμικό κόσμο". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας" στο εξωτερικό, Αμπντελκρίμ Ουλντ Αμπα, εξέφρασε την ελπίδα, η έκκληση αυτή να βοηθήσει στην επίτευξη πολιτικής λύσης, στην αιματηρή αντιπαράθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 συμπατριώτες του.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-
Σε εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των Αφρικανών που έχουν αναγκαστεί εξαιτίας πολεμικών συρράξεων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή ακόμα και τη χώρα τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε στις χώρες της Αφρικής ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας και που παρουσίασε ο εκτελών χρέη ΓΓ Αχμέντ Χαγκάγκ στη χθεσινή πρώτη ημέρα τετραήμερου σεμιναρίου που άρχισε στην αιθιοπική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο Αχμέντ Χαγκάγκ, εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια Αφρικανοί είναι πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 7 έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες και τα 20 έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τόπο διαμονής μέσα στα σύνορα της χώρας τους. Οπως αναδεικνύεται από την έρευνα αυτή, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ζήσει την προσφυγιά. Ο Αχμέντ Χαγκάγκ υπογράμμισε ότι η μετατόπιση των προσφύγων έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις χώρες που τους δέχτηκαν, προβλήματα τα οποία αντανακλώνται και στην αδυναμία απορρόφησης των προσφύγων στο κοινωνικό πλαίσιο των χωρών που τους φιλοξενούν.