ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Στην "ομηρία" της ... παγκοσμιοποίησης

Σε προτάσεις για τον "εκσυγχρονισμό" του πιστωτικού συστήματος και αποδοχή, ουσιαστικά, των ιδιωτικοποιήσεων επιδόθηκε η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ. Πρόταση διεκδίκησης και αντίστασης από την ΕΣΑΚ - Τραπεζών

Σε Συνέδριο αποθέωσης του "κοινωνικού εταιρισμού" και του συμβιβασμού, εξελίσσεται το 25ο, έκτακτο θεματικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ,το οποίο άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, με θέμα τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Η πρώτη μέρα των εργασιών του "σφραγίστηκε" από την τοποθέτηση του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά,ο οποίος έθεσε την Ομοσπονδία "όμηρο" ουσιαστικά της παγκοσμιοποίησης και της "προοπτικής της ΟΝΕ".

Η ΕΣΑΚ - Τραπεζών,με δήλωση του Α. Αντύπα,μέλους του ΓΣ της ΟΤΟΕ, πρότεινε διαδικαστικά "το 25ο Συνέδριο να μην πάρει αποφάσεις και να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό - προγραμματικό συνέδριο, αφού προηγουμένως θα έχουν γίνει εκλογές σε όλα τα σωματεία - μέλη της ΟΤΟΕ και αφού γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων των παρατάξεων από έντυπα της ΟΤΟΕ". Το απόγευμα, η ΕΣΑΚ αποχώρησε από τις εργασίες της πρώτης μέρας, για να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της, όπως ανακοίνωσε, τις αποφάσεις του. Κάλεσε, επίσης, κάθε παράταξη που διαφωνεί με τις εισηγήσεις και κάθε σύνεδρο, να πράξει το ίδιο και να συμπαραταχτεί με την ΕΣΑΚ για μια άλλη λογική στην ΟΤΟΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουσελάς,ουσιαστικά "εξόρκισε" την αγωνιστική διεκδίκηση για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου, σημειώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κινηθεί μακριά "από τις λογικές της στείρας άρνησής, που αποδείχτηκαν αδιέξοδες και καταστροφικές". Σε άλλο σημείο, ολοκλήρωσε το συναινετικό συλλογισμό του λέγοντας ότι "το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνουν αλλαγές στην εργασία, αλλά αν αυτές θα γίνουν με ρύθμιση, με προσαρμογή".

Ενα γενικόλογο χαιρετισμό απεύθυνε στο Συνέδριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ενώ ο Γ. Μάνος από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την επιδοκιμασία του για την κατεύθυνση της ΟΤΟΕ.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ασχολήθηκε με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σήμερα θα γίνουν οι συζητήσεις για εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό. Η ΠΑΣΚΕ αναλώθηκε σε προτάσεις για τον "εκσυγχρονισμό" του πιστωτικού συστήματος, με το σιγοντάρισμα της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΣΥΝ), η οποία υποστήριξε ότι αρκεί να θεσπιστούν κανόνες και ρυθμίσεις, για να λειτουργήσει το κράτος θετικά με ανάλογη συνέπεια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Α. Πουλαρίκας) πρότεινε την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής και του μάνατζμέντ της!

Ο Α. Αντύπας,τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πάσχει από θέσεις, αλλά από προσανατολισμό και ότι δεν είναι οι θέσεις που έκαναν την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΤΟΕ να υποστηρίξει ουσιαστικά τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα. Τόνισε, επίσης, ότι οι εισηγήσεις στο Συνέδριο, προτείνουν την αποδοχή της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της "ζούγκλας" της αγοράς.

Στη γενική τοποθέτηση της ΕΣΑΚ - Τραπεζών,πάνω στις θέσεις της πλειοψηφίας, επισημαίνεται ότι το Συνέδριο γίνεται "σε μια περίοδο που η ΕΕ με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις προχωρά ακάθεκτα στο δρόμο που χάραξε το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο με βάση τις συμφωνίες Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, Λευκή Βίβλο. Συμφωνίες που θεοποιούν τον "ανταγωνισμό", υπηρετούν τον ύψιστο στόχο της αύξησης των υπερκερδών. Οι στόχοι αυτοί επιχειρείται να επιτευχθούν με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και της κοινωνικής πρόνοιας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Μέτρα σκληρά σ' αυτή την κατεύθυνση παίρνει φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι κύριοι ομιλητές τα άφησαν στο απυρόβλητο (Προοπτική, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ). Νόμοι κατάργησης του 8ωρου. Ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης. Υλοποίηση και σχέδια νέων αντιασφαλιστικών νόμων. Κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, παιδείας κλπ.

Στην πολιτική αυτή οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Η ΕΣΑΚ, στην οποία μετέχουν οι κομμουνιστές και υποστηρίζει το ΚΚΕ, ήταν μέσα στους αγώνες αγροτών, ναυτεργατών, καθηγητών, φοιτητών, μαθητών, Ιονικής. Σήμερα και με τα συντονιστικά που αναπτύσσονται, είναι η δύναμη που επιχειρεί να βάλει φρένο στην κυβερνητική πολιτική σ' αντίθεση με τις κυρίαρχες παρατάξεις που σήμερα βάζουν και πλάτη, για να περάσουν οι κυβερνητικές θέσεις".

Στο Σχέδιο Απόφασης της ΕΣΑΚ-Τραπεζών, δηλώνεται η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις Ιονικής, Εμπορικής, Εθνικής και στη μετοχοποίηση της ΑΤΕ.Επίσης, διεκδικεί τη μείωση των ωρών εργασίας στις 35, με αύξηση αποδοχών και εναντιώνεται στη μερική απασχόληση, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στα ΤΣΑ και στον αντεργατικό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Για το ασφαλιστικό καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της, ζητά την ενίσχυση της δημόσιας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, διεκδικεί αγωνιστικά τη δημιουργία ενιαίου ταμείου, με τους όρους που υπερψήφισαν το 1992 οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, εναντιώνεται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Ερώτηση για την "Τροφοπηγή"

Τα αυξανόμενα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο χώρο του εμπορίου και το τελευταίο κρούσμα στην επιχείρηση "ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ",αποτελούν το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης για τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης.

Στην ερώτηση τονίζεται: "Τελευταίο κρούσμα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ "ΤΡΟΦΟΠΗΓΗ" που προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές, 145 εργαζομένων, ανακοινώνοντας την πώλησή της σε άλλη επιχείρηση, ενώ παράλληλα εκβιάζονται οι απολυμένοι να αποδεχτούν το 1/4 της αποζημίωσής τους. Η διοίκηση δήλωσε μάλιστα ότι όσοι εργαζόμενοι "εξυπηρετήσουν" με αυτόν τον τρόπο την επιχείρηση, θα έχουν πιθανότητες πρόσληψης από τον αγοραστή".

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να σταματήσουν οι παρανομίες και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, ωστόσο η διοίκηση της επιχείρησης αρνήθηκε προκλητικά να προσέλθει ακόμα και σε τριμερή σύσκεψη στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

"Για τα σοβαρά κρούσματα αυθαιρεσίας και κατάφωρης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας - σημειώνεται - η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων καταγγέλλει ότι "με την ψήφιση του αντεργατικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις φούντωσαν οι απολύσεις και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και γενικότερα έχει αρχίσει μια εκτεταμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων". Να σημειωθεί ότι ανάλογα κρούσματα προσπάθειας παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων υπήρξαν και στα σούπερ μάρκετ "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ", "BAZAAR", στην εταιρία "Γκρουπ 4" κ.ά.".

Οι δύο υπουργοί ερωτούνται: α) Τι μέτρα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο Εργασίας για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των 145 εργαζομένων της "ΤΡΟΦΟΠΗΓΗΣ"; β) Τι μέτρα πήρε η Επιθεώρηση Εργασίας μετά τη μη προσέλευση του εργοδότη στις τριμερείς συναντήσεις και τι ενέργειες πρόκειται να κάνει για το ζήτημα; γ) Ποια διαδικασία σκοπεύει να ακολουθήσει η Επιθεώρηση Εργασίας για τον εκβιασμό που ασκεί η εταιρία να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να τους καταβληθεί μόνο το 1/4 της αποζημίωσης; δ) Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα;

Δε νομιμοποιεί η ΕΣΑΚ

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, σχετικά με την αποχώρησή της από τις εργασίες του Συνεδρίου, τονίζει ότι αποφάσισε: "Να αποχωρήσει από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου, αφήνοντας μόνες τους τις παρατάξεις της ηγεσίας (όπως άλλωστε έχουν το τυπικό και μόνο δικαίωμα) να λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους. Και αυτό, γιατί δε θέλει να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη λήψη αποφάσεων που στρέφονται ευθέως κατά των βασικών συμφερόντων των τραπεζοϋπαλλήλων, υποσχόμενη την ένταση του αγώνα για την ανατροπή τους, από τους ίδιους τους συναδέλφους που καλούνται, ξεπερνώντας τις ηγεσίες, να πάρουν στα χέρια τους την ίδια την υπόθεση των δικαιωμάτων τους, της εργασίας τους, της ζωής τους".

ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ
Μάχη για την ίδια τη ζωή

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έκαναν χτες οι ασυρματιστές, οι οποίοι κινητοποιούνται να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που χτυπιούνται με την εγκατάσταση του - αποδεδειγμένα αναξιόπιστου - δορυφορικού συστήματος GMDSS.Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ασυρματιστών.

Οι ασυρματιστές συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά και απαίτησαν άμεσα να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασίσει την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο Γιώργος Μαρίνος,μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και τόνισε: "Περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα δώσουμε τη μάχη για την ίδια τη ζωή". Από τους ασυρματιστές καταγγέλθηκε επίσης και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ασυρματιστών ΠΕΡΡΑΕΝ,η οποία όχι απλώς είναι απούσα, αλλά υπονομεύει και τους αγώνες. Στο πλευρό των ασυρματιστών βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας,ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η ΠΝΟ αγωνιστικές κινητοποιήσεις και υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, "ο αγώνας θα ξεκινήσει από το μηχανοστάσιο".

Ο Γιάννης Χαλάς απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τη σύγκληση της ΕΕ και την έναρξη αγώνων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ασυρματιστών. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στο ΥΕΝ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ