ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"DYNAMIC MIX '98"
Επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ
  • Πολεμικές διαστάσεις παίρνει η ΝΑΤΟική άσκηση με τη συμμετοχή 17.000 ανδρών, 62 πλοίων και 170 αεροπλάνων
  • Στην Τουρκία ανατίθεται το τμήμα της άσκησης που γίνεται εντός του ελληνικού FIR, στο κεντρικό Αιγαίο

Σε επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ αναμένεται να εξελιχθεί η μεγάλης κλίμακας ετήσια διασυμμαχική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "DYNAMIC MIX '98",που θα διεξαχθεί το διάστημα 1 - 21 Οκτώβρη στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στη Μεσόγειο. Πρόκειται για μια κινητοποίηση πολεμικών διαστάσεων καθώς παίρνουν μέρος σ' αυτή δυνάμεις 17.000 ανδρών, 62 πολεμικά πλοία και 170 πολεμικά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικό της κυνικότητας με την οποία προαναγγέλλεται η άσκηση, είναι το απόσπασμα από το σχετικό δελτίο Τύπου του ελληνικού ΓΕΕΘΑ."Με την επίδειξη, τονίζεται, όλου του εύρους των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα δοθεί η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ισχύος του ΝΑΤΟ στην περιοχή".

Στο σενάριο της άσκησης αποτυπώνεται η νέα αποσταθεροποιητική στρατηγική του ΝΑΤΟ: "Η άσκηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ικανότητα της Νότιας Πτέρυγας να υλοποιήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και να χειριστεί ταυτόχρονα μια υποτιθέμενη κρίση και μια ειρηνευτική επιχείρηση μαζί. Οι δραστηριότητες της ασκήσεως θα διεξαχθούν διαδοχικά σε περισσότερες από μια περιοχές με τη συμμετοχή πολλών κρατών, στα διαφορετικά αντικείμενα της άσκησης". Κατά τ' άλλα βέβαια το Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ "συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην προαγωγή της σταθερότητας και στην πρόληψη των συγκρούσεων μέσα από το διάλογο, επισκέψεις στα διάφορα λιμάνια, στη συνεργασία με τα κράτη - μέλη και τις γειτονικές χώρες καθώς και με τη διεξαγωγή ασκήσεων, όπως η συγκεκριμένη άσκηση".

Στα πλαίσια της άσκησης, που διεξάγεται υπό τις διαταγές του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης (CINCSOUTH), η Ελλάδα,η Ιταλία και ηΤουρκία θα φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τμήματα των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν σ' αυτή. Θα πάρουν μέρος χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δυνάμεις του Στρατού Ξηράς από την 1η Στρατιά της Λάρισας, επιτελεία από την 71 Ταξιαρχία Πεζικού και δυνάμεις Πεζοναυτών και Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης θα πάρουν μέρος 14 πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ομάδα ΟΥΚ, καθώς 46 αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν δυνάμεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Καναδά.

Στην Τουρκία η ευθύνη για το Αιγαίο

Η διεξαγωγή της άσκησης "DYNAMIC MIX '98", γίνεται κάτω από όρους άκρως βλαπτικούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να πάρει μέρος η Ελλάδα σε μια άσκηση, όπου όχι απλά εξαιρείται το Αιγαίο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια - πράξη που εδραιώνει ένα καθεστώς αμφισβήτησης - αλλά ένα μέρος της, όπου συμμετέχουν μόνο τουρκικές και αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις, διεξάγεται σε χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR στο κεντρικό Αιγαίο με την ευθύνη της Τουρκίας.

Ετσι, για πρώτη φορά διεξάγεται ΝΑΤΟική άσκηση στο Αιγαίο, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, υπό τον Τούρκο διοικητή του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου της Σμύρνης. Ενώ αντίθετα στο ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας, υπό τον Ελληνα διοικητή της 1ης Στρατιάς, θα ανατεθεί η ευθύνη της διεξαγωγής μόνο δραστηριοτήτων της άσκησης που θα λάβουν χώρα σε χερσαίες περιοχές της Ελλάδας στη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Το γεγονός αυτό είναι μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη του τι σημαίνει εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οπότε, αυτό που αναμένεται είναι το οξύμωρο σχήμα, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, παρόλο που η Ελλάδα θα συμμετέχει σε άλλες φάσεις της ίδιας άσκησης, να σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα αμερικανικά και τουρκικά μαχητικά - αφού σύμφωνα με την πάγια τακτική τους δεν πρόκειται να υποβάλουν σχέδια πτήσης - από περιοχές του ελληνικού FIR και του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Κ. Ζ.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Εργαλείο επιβολής της "νέας τάξης"

Υπογράφτηκε στα Σκόπια από 7 χώρες της περιοχής η συμφωνία συγκρότησης της δύναμης

Τη συμφωνία για τη σύσταση της Βαλκανικής Ταξιαρχίας Ταχείας Επέμβασης υπέγραψαν το Σάββατο στα Σκόπια οι 7 υπουργοί Αμυνας των υπό αμερικανική επιρροή χωρών της περιοχής, χωρίς όμως να δώσουν λύση στα προβλήματα που εκκρεμούσαν, τα οποία τα παρέπεμψαν σε προσεχή συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

Η δύναμη, που θ' αποτελείται από μια ταξιαρχία 3-4 χιλιάδων ανδρών, θα τελεί υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και θα επεμβαίνει μετά από απόφαση του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ. Οσο δε για την ακτίνα δράσης της θα μπορεί να είναι οποιαδήποτε περιοχή εντός και εκτός των Βαλκανίων. Οι χώρες που υπογράφουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ρουμανία. Οι εφτά αυτές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σλοβενία συγκροτούν το αποκαλούμενο Υπουργικό Αμυντικό Συμβούλιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,ένα είδος τοπικού ΝΑΤΟ, που όμως θα καθοδηγείται απ' ευθείας από τους Αμερικανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση στα Σκόπια παρών ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν,ο οποίος δήλωσε ότι "η συμφωνία αποδεικνύει την ύπαρξη ενός νέου κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" και ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το σύμφωνο, όχι τόσο για τη στρατιωτική του σημασία, όσο για τη συνεργασία μεταξύ χωρών, που τις χωρίζουν μακροχρόνιες αντιπαλότητες και εντάσεις. Οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό, θα συμμετάσχουν στη δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εξοπλισμό και εμπειρογνώμονες.

Αυτή η πολυεθνική δύναμη, είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,έχει τη μορφή μιας ευέλικτης ταξιαρχίας που θα αναλαμβάνει αποστολές διατήρησης, οικοδόμησης και επιβολής της ειρήνης. Δηλαδή όλες τις μορφές επιχειρήσεων επιβολής της "νέας τάξης". Σχετικά με το θέμα της έδρας της ταξιαρχίας, είπε ότι κατέθεσε την πρόταση να είναι αυτή μετακινούμενη εκ περιτροπής από χώρα σε χώρα. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στα Βαλκάνια ως δεύτερο βήμα μετά τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης, ουσιαστικά ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ακόμα από τα Σκόπια τη λειτουργία, μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο Κιλκίς,ενός Κέντρου Εκπαίδευσης PFP,δηλαδή αποστολών στα πλαίσια της "Σύμπραξης για την Ειρήνη". Το Κέντρο αυτό, είπε, θα είναι πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο "ώστε να μπορούν όσες θέλουν από τις χώρες της Βαλκανικής να στέλνουν στελέχη τους για εκπαίδευση είτε αξιωματικούς είτε στρατιώτες". Σκοπός, είπε, θα είναι "να προετοιμαστούν για τη στήριξη επιχειρήσεων ειρηνευτικών αποστολών".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Ομιλίες" για να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια

Απεγνωσμένες προσπάθειες να καλλιεργήσει ένα κλίμα "αισιοδοξίας και νίκης" μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη και να εμφανίσει τους υποψηφίους του κόμματός του ως... "αντιπολιτευόμενους" την κυβέρνηση, κατέβαλε ο Κ. Καραμανλής με τις ομιλίες του στη φιέστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ.

Κοινός παρονομαστής των ομιλιών του προέδρου της ΝΔ ήταν, να αποδείξει ότι η κυβέρνηση Σημίτη "δεν μπορεί" να προχωρήσει στις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να αποκαταστήσει τη χαμένη λάμψη και τιμή του νεοφιλελευθερισμού, πλασάροντάς τον ως τη μοναδική λύση.

Στην ομιλία του στην αποτυχημένη φιέστα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - (σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς δεν κατόρθωσαν παρά την κινητοποίηση να συγκεντρώσουν περισσότερα από 6 - 7.000 άτομα) - υποστήριξε ότι "υπάρχει η άλλη πολιτική", η εφαρμογή της οποίας χρειάζεται "τόλμη και πολιτικό θάρρος". Ως τέτοια πολιτική ανέφερε την πολιτική των "θαρραλέων αποκρατικοποιήσεων", της περιστολής της "δημόσιας σπατάλης" (διάβαζε κοινωνικές δαπάνες) και της "μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης" προς όφελος εννοείται των "επενδυτών".

Παράλληλα, όμως, ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος των ομιλιών του "διαπιστώνοντας" και "περιγράφοντας" τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, μόνο και μόνο για να δείξει ένα φιλολαϊκό προσωπείο, αφού τη λύση αυτών των προβλημάτων την παρέπεμψε στις "δυνάμεις της αγοράς". Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούσαν και οι εκτενείς αναφορές του στις "φορολογικές επιδρομές", τη συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, τα προβλήματα των μικρομεσαίων και των αγροτών, κλπ.

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές επιχείρησε να πείσει ότι οι "ικανοί και άξιοι" υποψήφιοι του κόμματός του αποτελούν "αντιπολίτευση" στην κυβερνητική πολιτική, σε "αντίθεση" με τους εντολοδόχους και τα φερέφωνα του Κ. Σημίτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπερνομαρχία Αθηνών και το Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία προφανώς υποδηλώνει την ανησυχία του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία, απέδωσε την ήττα του Χ. Κολ στη "μακρά παραμονή στην εξουσία" και την ανεργία και έπλεξε το εγκώμιό του, λέγοντας ότι ήταν από τους "λίγους πολύ μεγάλους της εποχής μας". Απογοητευμένος από την ήττα Κολ εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Γ. Σρέντερ "είναι λιγότερο Ευρωπαίος από ό,τι ήταν ο Κολ και αυτό σημαίνει πολλά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ