ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΙΕΣ

Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται ότι, με το θάνατο του κακοποιού Σορίν Ματέι, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η αίσθηση αυτή, ως απόρροια συναισθημάτων της στιγμής και όχι τόσο της καθαρής σκέψης και επηρεασμένη από το γενικό κλίμα που διαμορφώθηκε, φαίνεται να στηρίζεται στην αποδοχή της διαπίστωσης: "Εγκλημάτησε, άρα καλώς την πλήρωσε". Τα συναισθήματα που οδήγησαν σ' αυτήν τη διαπίστωση διαμορφώθηκαν από:

  • Τη δράση του κακοποιού, που, ως ένα σημείο, εμφανίστηκε "ζωντανά" στην τηλεόραση, η οποία έδειξε "λάιβ" το αίμα αθώων ομήρων, αλλά και ανύποπτων αστυνομικών, να πλημμυρίζει τις τηλεοπτικές οθόνες.
  • Τη γνωστοποίηση, μέσω των ΜΜΕ, της ιστορίας της ζωής και των εγκληματικών πράξεων του Σορίν Ματέι, που δημιούργησε τη βεβαιότητα, σχεδόν, ότι πρόκειται για ένα "απόβρασμα της κοινωνίας", η οποία θα "λυτρωνόταν" από το θάνατό του.
  • Την επαναλαμβανόμενη "νίλα" της Αστυνομίας, η οποία παρουσιάστηκε, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της προχειρότητας, της ανικανότητας και του διαφορετικού προσανατολισμού του ρόλου της Αστυνομίας, αλλά και ως προσβολή ενός "θεσμού του κράτους" από έναν εγκληματία.

Το υπόβαθρο καταστάσεων, πάνω στο οποίο "πατούν" αυτά τα συναισθήματα και "στηρίζονται" οι διαπιστώσεις, είναι:

  • Η αύξηση της εγκληματικότητας, που αλλοιώνει τον κοινωνικό ιστό στη χώρα μας και διαφοροποιεί την κοινωνική συμπεριφορά.
  • Το κλίμα ξενοφοβίας, που καλλιεργείται - δεν ήταν τυχαίο ότι ο Ματέι χαρακτηριζόταν συνεχώς "Ρουμάνος", αν και από ηλικία 9 ετών ζούσε στην Ελλάδα και είχε την ελληνική υπηκοότητα - το οποίο κατευθύνει αρκετούς στο συμπέρασμα πως, "αν δεν εξολοθρευθούν κάποιοι αλλοδαποί κακοποιοί, δεν αντιμετωπίζεται η "εισαγόμενη" εγκληματικότητα".
  • Ο εμπεδωμένος φόβος ότι θα μπορούσε, τελικά, κι αυτός ο εγκληματίας να "τη βγάλει καθαρή", καθότι στην Ελλάδα η απονομή της δικαιοσύνης εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες και οι φυλακές αποτελούν "ξέφραγο αμπέλι".

****

Τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα του θανάτου του Σορίν Ματέι - όπως αναφέρονται και στις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών - δημιουργούν ερωτηματικά, απορίες και υποψίες. Και τούτο διότι:

  • Οι γιατροί που τον εξέτασαν είχαν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν κινδύνευε άμεσα η ζωή του.
  • Είχε και κακώσεις, που προκλήθηκαν στο διάστημα μετά την ώρα της σύλληψής του στο σπίτι της Αχαρνών, ενώ και η μεταφορά του στο νοσοκομείο καθυστέρησε πάνω από μια ώρα.
  • Επί τρεις μέρες και τρεις νύχτες, σχεδόν, βρισκόταν σε κατάσταση καταστολής, ανάσκελα και δεμένος χειροπόδαρα στο κρεβάτι.
  • Μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στις φυλακές, χωρίς να έχει συνέλθει καν από τη νάρκωση.

Επιπλέον, δε, αναρωτιέται κανείς:

  • Γιατί καθυστέρησε η ανάκρισή του, ενώ μόνο αυτός θα είχε, ίσως, να παρουσιάσει μια διαφορετική εκδοχή, για το τι και πώς ακριβώς έγινε στα 7 δραματικά λεπτά της ώρας, που μεσολάβησαν από την επέμβαση των αστυνομικών και την έκρηξη της χειροβομβίδας;
  • Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκπεφρασμένοι φόβοι της μητέρας του κακοποιού και υποψίες και άλλων ότι "θα τον φάνε, για να μην μιλήσει";
  • Γιατί πέρασε στο "ντούκου" η αναφορά, από τηλεοράσεως, του Ματέι πως διατηρούσε κάποια "σχέση" με την Αστυνομία;

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως η αναφορά στα ερωτήματα για το θάνατο του Σορίν Ματέι, οδηγεί, ούτε λίγο - ούτε πολύ, στη "δικαίωση του εγκληματία". Αυτές οι αιτιάσεις δεν εξηγούν το γιατί κάθε λογικός άνθρωπος θέλει να δικαιώσει έναν εγκληματία και είναι φανερό ότι αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις". Εκτός του ότι γίνεται προσπάθεια ν' αποσεισθούν οι πολλές και μεγάλες ευθύνες της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το "φιάσκο" της Αχαρνών, επιχειρείται και να "φιμωθούν" όσοι εκφράζουν ερωτηματικά, απορίες και υποψίες για το θάνατο του Ματέι, γνωρίζοντας ότι, ενίοτε, αστυνομικές λογικές και πρακτικές κάθε άλλο παρά "καθαρές" είναι.

Αλλά, ας μας απαντήσουν αυτοί ποιος ευθύνεται για τις πολλές και εύκολες αποδράσεις του Σορίν Ματέι από τις φυλακές, για την αποτυχία, δις, των αστυνομικών να τον συλλάβουν, για το αιματηρό "φιάσκο" στην Αχαρνών, για τον ξαφνικό θάνατό του κι ας μη ζητούν να κλείσουμε όλοι το στόμα. Υπάρχει "θέμα", για το τι έγινε λίγο πριν την έκρηξη της χειροβομβίδας και για το πώς πέθανε ο κακοποιός και πρέπει να δοθούν καθαρές και πειστικές εξηγήσεις.

****

Να επανέλθουμε, όμως, στη συναισθηματική άποψη, ότι μπορεί ν' αποδόθηκε δικαιοσύνη με το θάνατο του Σορίν Ματέι.

Η δικαιοσύνη, όταν αποδίδεται, στοχεύει, εκτός από την παραδειγματική τιμωρία ενός κακοποιού, και στη διερεύνηση των αιτιών του εγκλήματος και, σε κάποιο βαθμό και εμμέσως, στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση του γενικότερου φαινομένου της εγκληματικότητας. Με το θάνατο του Ματέι - όπως αυτός προήλθε - αυτή η ουσία της δικαστικής τιμωρίας "πάει περίπατο". Δεν αναζητήθηκαν οι πραγματικές αιτίες των εγκλημάτων και δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το έγκλημα μπορεί ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με το "ξεπάστρεμα" κάποιων κακοποιών. Ομως, πίσω από κάθε κοινωνικό φαινόμενο, υπάρχουν αιτίες και πάνω από κάθε εγκληματία υπάρχουν οι ηθικοί αυτουργοί. Το πρόβλημα δε λύνεται με το "να φύγουν από τη μέση" τα εκτελεστικά όργανα - για να 'ρθουν άλλα στη θέση τους - και οι ηθικοί αυτουργοί να περιφέρονται ανενόχλητοι.

Θα αντιμετωπιστεί, με το θάνατο ενός ή και περισσότερων κακοποιών, η έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα; Οχι, όσο θα υπάρχουν η σήψη και η διαφθορά, ο ερασιτεχνισμός, η ανικανότητα, οι ύποπτοι μηχανισμοί και ο προσανατολισμός της Αστυνομίας στην πάταξη των λαϊκών αγώνων και στο κυνήγι ταξικών και πολιτικών αντιπάλων της καθεστηκυίας τάξης, όσο θα υπάρχουν οι αδυναμίες του σωφρονιστικού συστήματος, που, αντί να σωφρονίζει, "δασκαλεύει" εγκληματίες, όσο θα υπάρχει το ίδιο το σύστημα, που εκθρέφει όλα αυτά.

Θα αποκατασταθεί ο διαρρηγμένος, και λόγω της εγκληματικότητας, κοινωνικός ιστός στη χώρα μας, με την "εξολόθρευση" κάποιων κακοποιών; Οχι, όσο η ανεργία, τα ναρκωτικά, ο ατομισμός κατατρέχουν τους νέους, όσο εκχυδαϊζονται κοινωνικά οράματα και προβάλλονται ως "πρότυπα" Αμερικανοί γκάνγκστερ και σερίφηδες, όσο χτυπιούνται οι κοινωνικοί αγώνες για δουλιά, παιδεία, πολιτισμό και προωθούνται οι "μεγάλες ιδέες" της ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΟΝΕ και της υποταγής της στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αν δεχτούμε, λοιπόν, "ελαφρά τη καρδία" και ανυποψίαστοι, ότι ο Σορίν Ματέι "καλώς πέθανε, όπως πέθανε", τότε απαλλάσσουμε, των κοινωνικών και πολιτικών εγκληματικών ευθυνών, τους "υπεράνω υποψίας". Αλλά σε τούτη τη χώρα και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αν δεχτούμε, "ελαφριά τη καρδία" και ανυποψίαστοι, ότι ο Σορίν Ματέι "καλώς πέθανε, όπως πέθανε", τότε απαλλάσσουμε, των κοινωνικών και πολιτικών εγκληματικών ευθυνών, τους "υπεράνω υποψίας". Αλλά σε τούτη τη χώρα και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε...


ΤΟΥ Χ. ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η επιτυχία προϋποθέτει κινητοποίηση όλων

- Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πώς σχολιάζετε αυτή την απόφαση με δεδομένη την αδράνεια που χαρακτήριζε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, παρά τη σοβαρότητα των προβλημάτων των ΕΒΕ;

- Η απόφαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ για το τρίμηνο κινητοποιήσεων ήταν θετική και σημειωτέον ήταν και ομόφωνη απ' όλες τις παρατάξεις και δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, μετά από μια περίοδο εγκλωβισμού, κύρια της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ σε στημένα από την κυβέρνηση τραπέζια "κοινωνικού διαλόγου", που απόρροια αυτού ήταν το προσχέδιο - έκτρωμα για το ασφαλιστικό, φαίνεται να παίρνει το δρόμο του αγώνα. Η πλειοψηφία, λοιπόν, της ΓΣΕΒΕΕ αναγκάστηκε να καταλάβει έστω και μετά από τόσον καιρό ότι η λύση βρίσκεται μόνο στους αγώνες και να αρχίσει να αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να συμπορευτούμε και με τα άλλα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, εργαζόμενους και αγρότες. Τουλάχιστον, αυτά ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, για όλα αυτά σημαντικό ρόλο έπαιξε η πίεση που άσκησαν οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, καθώς και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) με την επιτυχημένη σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 9 του Σεπτέμβρη, καθώς μέσα από αυτή φάνηκε η αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων.

- Τι προϋποθέτει η επιτυχία της αγωνιστικής πορείας που αποφασίστηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ;

- Για να έχει επιτυχία αυτή η αγωνιστική πορεία, θα πρέπει τα σωματεία που είναι το κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενημερώσουν τους συναδέλφους με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις κατά περιοχές, πόρτα - πόρτα, μέσω τηλεφώνου και αυτή τη φορά να δουλέψουν όλοι και όχι μόνο μία παράταξη, όπως γίνεται συνήθως. Η ΟΒΣΑ ήδη έχει αρχίσει τη δουλιά, ενημέρωσε όλα τα σωματεία - μέλη της και τους αντιπροσώπους και θα έρθει σε επαφή με όλες τις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες του Νομού Αττικής.

- Αύριο, 30 του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται πικετοφορία στην πλατεία Κάνιγγος με ομόφωνη απόφαση της ΟΒΣΑ. Ποια είναι τα αιτήματα και ποια η σημασία της επιτυχίας αυτής της κινητοποίησης;

- Τα αιτήματα είναι πολλά, αλλά αίτημα αιχμής είναι να μην περάσει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, που με ένα ωραίο περιτύλιγμα, την ενοποίηση των ταμείων, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την ισοπέδωση προς τα κάτω του ασφαλιστικού μας συστήματος. Με την ντε φάκτο υποβάθμιση αφ' ενός συντάξεων και παροχών και αφ' ετέρου τη μεγάλη αύξηση των εισφορών, αφού καταργεί ουσιαστικά και τυπικά τον κοινωνικό πόρο. Η σημασία της επιτυχίας αυτής της κινητοποίησης είναι πολύ μεγάλη, γιατί σίγουρα θα δώσει μια ώθηση ώστε να έχει επιτυχία και η πανελλαδική κινητοποίηση που αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ. Βέβαια η ΟΒΣΑ παράλληλα έχει έρθει σε επαφή με το ΕΚΑ για κοινούς πλέον αγώνες ΕΒΕ και εργαζομένων όσον αφορά το χώρο της Αθήνας και αν αυτό επεκταθεί και σε όλη την Ελλάδα μαζί και με τους αγρότες, πιστεύω ότι θα είναι ένα γερό "χαστούκι" σ' αυτή την πολιτική. Τέλος, καλώ τους συναδέλφους στις 30 του Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, να είναι όλοι παρόντες.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ