Εφτά διαφορετικά μουσικά σύνολα, αντιπροσωπευτικά των σύγχρονων τάσεων της οργανικής μουσικής, συναντώνται στο Φεστιβάλ Ορχηστρικής Μουσικής,τη Συνάντηση Ελλήνων Δεξιοτεχνών,που πραγματοποιείται, σήμερα (9 μμ), στο "Κατράκειο" της Νίκαιας. Μια "διαδρομή" από τη δημοτική στη ροκ μουσική, με "οδηγούς" σαράντα άξιους μουσικούς. Συμμετέχουν ο Πετρο - Λούκας Χαλκιάς,συνοδευόμενος από τους Ιωάννη Χαλκιά (ντέφι), Αχιλλέα Χαλκιά (βιολί) και Χρήστο Ζούπα (λαούτο), ο "Νότιος Ηχος" των Αχιλλέα Περσίδη (κιθάρα, λαούτο), Τσίκο (κρουστά), Ηλία Τσαγκάρη (κρουστά), Πάνου Γκέκα(πιάνο, πλήκτρα) και Ρος Ντέιλι (κρητική λύρα), οι "Μοντ Πλαγκάλ" με τους Κλέων Αντωνίου (κιθάρα), Θοδωρή Ρέλλο (σαξόφωνο), Αντώνη Μαράτο(μπάσο) και Τάκη Κανέλλο (ντραμς), το "Δημοτικό Τρίο" των Γιάννη Ζευγώλη (βιολί), Κώστα Σιδέρη (λαούτο) και Χρήστου Ζώτου (λαούτο), το κουαρτέτο του Αντώνη Μιτζέλου,το "Τρίο Κρουστών" των Βαγγέλη Καρίπη, Ανδρέα Παππά, Πέτρου Κούρτη και το γκρουπ του Τάκη Μπαρμπέρη.
Το σύννεφο έφερε βροχή και οι νύχτες του Σεπτέμβρη έγιναν πιο ψυχρές, με αποτέλεσμα τις ολοένα και λιγότερες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους. Αυλαία, λοιπόν, και για τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς στο Ηρώδειο φιλοξενούνται οι τελευταίες εκδηλώσεις. Αύριο και μεθαύριο, στις 8.30μμ, στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί ένα ακόμη συγκρότημα Ιαπώνων τυμπανιστών, οι Οντεκόζα Ντέμον.Για περισσότερες από δύο ώρες το συγκρότημα θα παρουσιάσει ένα μοναδικό θέαμα, όπου ο φαινομενικά μονότονος ήχος των τυμπάνων αποκτά μια ξεχωριστή κι ελκυστική διάσταση. Μια πανδαισία ήχων και εικόνων, που έχουν σαφείς αναφορές σε θρησκευτικές και παραδοσιακές τελετουργίες, από το συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν 30, περίπου, χρόνια με σκοπό ν' αναβιώσει την ερμηνεία των παραδοσιακών τυμπάνων (η ιστορία των Ιαπώνων τυμπανιστών ξεκινάει περίπου στις αρχές του 16ου αιώνα).
Το Σάββατο (8.30μμ), το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από "γεύσεις" αργεντίνικου τάνγκο. Ο διάσημος βιολιστής Γκίντον Κρέμερ επικεφαλής δέκα κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών θα παρουσιάσει την τάνγκο οπερίτα ("μικρό έργο") του σπουδαίου Αργεντινού συνθέτη Αστορ Πιατσόλα "Η Μαρία του Μπουένος Αϊρες",σε ποίηση του Οράτσιο Φερέρ.Συμμετέχουν οι μουσικοί Μ. Φεντότοβα (φλάουτο), Ο. Τσεμπριουνάιτε (βιόλα), Μ. Σούντραμπα (βιολοντσέλο), Α. Πος (κοντραμπάσο), Β. Ζαχάροφ (πιάνο), Π. Α. Γκλόρβιγκεν (μπαντονεόν) και Π. Σάντλο (κρουστά), ενώ στο ρόλο της Μαρίας θα τραγουδήσει η Χούλια Ζένκο και στον κεντρικό ανδρικό ρόλο ο Ζαϊρο.Αφηγητής θα είναι ο Ο. Φερέρ, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο Ρώσος συνθέτης Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε σε συναυλιακή μορφή το 1968 στο Μπουένος Αϊρες, ενώ το 1973 πήρε το "Βραβείο Γραμμάτων και Μουσικής" της Ιαπωνίας.
Η αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα κλείσει, στις 30 Σεπτέμβρη, με συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.Σε διεύθυνση του συνθέτη η ορχήστρα "Εναρμόνια" θα παρουσιάσει τέσσερα συμφωνικά έργα του (το ένα σε πανελλήνια πρώτη). Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: "Αντάτζιο για τρεις σολίστ" με σολίστ τους Δημήτρη Φωτόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) και Νίκο Σακελλαράκη (τρομπέτα), "Σινφονιέτα", "12 Μέλος για σόλο πιάνο" με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου (παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα) και "Πιάνο Κοντσέρτο" με σολίστ επίσης την Τατιάνα Παπαγεωργίου.
***
Τα αποτελέσματα βεβαίως αυτής της πολιτικής είναι τραγικά, και στον τομέα του πολιτισμού και της μουσικής, ειδικότερα.
Θύματα αυτής της αδιαφορίας, στα νεότερα χρόνια υπήρξαν κορυφαίοι μουσικοί δημιουργοί, όπως ο Λαυράγκας, ο Μητρόπουλος κ. ά. Αυτή η πολιτιστική αδιαφορία συνεχίζεται. Οι κυβερνώντες νομίζουν ότι ανίκητοι κι απτόητοι θα συνεχίσουν την αντιδραστική τους πορεία.
***
Ετσι και τον τρίτο, τον σημερινό αφέντη θα δω να πέφτει πολύ άσχημα και πολύ σύντομα" (Αισχύλου, "Προμηθέας Δεσμώτης").
Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής
Σαντούρι, βιολί, κλαρίνο, λαούτο, ούτι, κανόνι, λύρα Κρήτης και λύρα Πόντου, νταούλι, σάζι, φλογέρα, μπουζούκι, ακορντεόν και πολλά ακόμη παραδοσιακά και λαϊκά όργανα, μαζί με φωνητική και χορωδία, διδάσκονται στο Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου.Τα μαθήματα ήδη ξεκίνησαν από προχτές, σε αυτό το φυτώριο παραδοσιακής μουσικής, που στεγάζεται στο νεοκλασικό Ραγκαβή (Πατησίων και Βασ. Ηρακλείου 4, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιο τμήμα μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 8223.851, 8232.559.
Δύο ακροάσεις, μία για χορευτές και χορεύτριες και μία για μουσικούς, διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή.Σήμερα (12μ) στο Στούντιο Μπαλέτου (Πειραιώς 199 και Αλκμήνης 68) διοργανώνεται η ακρόαση για τους χορευτές, που θα πάρουν μέρος στο "Πινόκιο" (συμπαραγωγή ΕΛΣ - ΟΜΜΑ). Στις 20 Οκτωβρίου, στο κτίριο της Χορωδίας θα πραγματοποιηθεί ακρόαση μουσικών, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες της ορχήστρας στα βιολιά. Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στα γραφεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18, 5ος ορ., τηλ. 3614.433), μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.