Σχεδόν οι έξι σε κάθε δέκα μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), είχαν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από το ΣΔΟΕ. Τα ευρήματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ καταρρίπτουν και επίσημα το "μύθο" - που πολλές φορές μέχρι σήμερα πρόβαλλε τόσο η συνδικαλιστική ηγεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών όσο και κυβερνητικά στελέχη - σύμφωνα με τον οποίο στα γρανάζια της φοροδιαφυγής εμπλέκονται μόνο οι μικρές και "ανοργάνωτες" επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα οι μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις είναι άσπιλες και αμόλυντες από το αμάρτημα της φοροδιαφυγής! Τις αξιόλογες επιδόσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο "σπορ" της φοροδιαφυγής επισημαίνει και ο ίδιος ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γ. Κανελλόπουλος,με όσα αναφέρει σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Εθνος".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το μήνα Αύγουστο έγιναν συνολικά 8.953 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 3.557 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 39,73%,διαπιστώθηκαν 59.004 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ελέγχους που έγιναν σε 137 μεγάλες επιχειρήσεις, με κριτήριο ο κύκλος εργασιών τους να είναι μεγαλύτερος από 2 δισ. δρχ. γι' αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερος από 300 εκατ. δρχ. για τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαπιστώθηκαν 273 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, που εντοπίστηκαν σε 80 επιχειρήσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 58,39%.Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσότερων επιχειρήσεων ανεπαρκή ή ανακριβή.
Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο:
Μειωμένα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ακόμη πολλά, είναι τα παράπονα και οι καταγγελίες των τουριστών που κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΙΝΚΑ, την πρωτιά των παραπόνων έχουν τα κέντρα - εστιατόρια και ταβέρνες και αμέσως μετά η ακρίβεια στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Ακολουθούν η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, στα οποία περιλαμβάνεται η χρονομεριστική μίσθωση, η καθαριότητα κλπ., τα ταξί. Μόλις 9 από τις 3.065 καταγγελίες τουριστών αναφέρονται σε κλοπές και παρενοχλήσεις, ενώ 21 καταγγελίες αφορούν παραβιάσεις κοινοτικών οδηγιών.
Στα 772,4 δισ. δραχμές ανήλθε τον προηγούμενο Ιούνη το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζει το στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας για το δίμηνο Αύγουστο - Σεπτέμβρη 1998 που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος και από τα οποία προκύπτει ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ζουν με δανεικά.
Τα στοιχεία άλλωστε του δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των υπολοίπων των καταναλωτικών δανείων είναι ενδεικτικά. Από 126,5 δισ. στο τέλος του 1993, το 1995 ανήλθαν σε 400 δισ. δραχμές και σε 688 δισ. δραχμές στο τέλος του 1997. Η βασική αιτία που στρέφει τα φτωχά ιδίως λαϊκά στρώματα στον επαχθή τραπεζικό δανεισμό, είναι βέβαια η μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της εφαρμογής των σκληρών πολιτικών εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας. Η ογκούμενη αναζήτηση "δανεικών" είναι και η καλύτερη απόδειξη της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων.
Και αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσφυγή σε καταναλωτικό δάνειο είναι η χειρότερη επιλογή για κάποιον, αν αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες προσφέρουν καταναλωτικά δάνεια με τοκογλυφικούς όρους. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ανέρχονται σήμερα μέχρι και στο 22,5%, χωρίς την επιβάρυνση του ΕΦΤΕ και του ν.128,που ανεβάζουν την επιβάρυνση στο 25%. Πρόκειται δηλαδή για τοκογλυφική πρακτική.
Παρά τη συνεχή άνοδο των καταναλωτικών δανείων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η ΤτΕ δε φαίνεται να ανησυχεί, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς εκτιμά ότι τα σχετικά μεγέθη στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα μικρά, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα μεγέθη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δε βλέπει πτώση επιτοκίων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που σημειώνει πως η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές είναι διαρκείας
Νέα μεγάλη πτώση 4,22% σημείωσε χτες το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών και του αμερικανικού που συνεχίζουν την καθοδική πορεία. Ο γενικός δείκτης έκλεισε επίπεδα κάτω των 2.100 μονάδων και συγκεκριμένα στις 2.082 μονάδες, αλλά το σοβαρότερο δεν είναι η μεγάλη χτεσινή πτώση, αλλά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί επί μακρόν... Ηδη στο διεθνή χώρο κάνουν λόγο για "πτώση των προσδοκιών των επενδυτών" σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κερδοφορίας. Η κερδοσκοπική φούσκα αρχίζει να ξεφουσκώνει και συμπαρασύρει μαζί της δεκάδες χιλιάδες και εκατομμύρια παίκτες. Παράγοντες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποστήριζαν χτες ότι η πτώση θα συνεχιστεί, ενώ ανέφεραν ότι όσοι έχουν τοποθετήσει σήμερα σημαντικά ποσά σε μετοχές, βρίσκονται κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο...
Σχετική σταθερότητα υπήρχε χτες στην αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή πτώση των τιμών της τάξης των 50 μονάδων βάσης, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό παραμένει η αποφυγή πράξεων ελλείψει αγοραστών.
Σε χτεσινή του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν σύντομα, καθώς συνέδεσε την όποια αποκλιμάκωσή τους με την πορεία μείωσης του πληθωρισμού και το ύψος των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Υποστήριξε επίσης ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση θα έχει διάρκεια, δεδομένου ότι αντανακλά οικονομικά προβλήματα, κυρίως στη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία.
Ακόμα και μέχρι 25,6% είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων τους οι φαρμακοβιομήχανοι όταν πρόκειται για το συμφέρον τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο, τα ιδιαίτερα σημαντικά περιθώρια κέρδους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα μειώσεις τιμών σε έξι φάρμακα προκειμένου να μπουν στη λίστα των ταμείων. Τα ποσοστά των μειώσεων σ' αυτά τα φάρμακα ανακοινώθηκε ότι είναι της τάξης του 5% - 25,6%, ενώ ένα μειώνεται κατά 1,5%.
Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας σε 23 φάρμακα, πράγμα το οποίο, όπως εκτιμούν γνώστες του φαρμακευτικού χώρου με βάση την εμπειρία προηγούμενων αλλαγών σε ονομασίες, δεν αποκλείεται να συνοδευτεί άμεσα και από αλλαγές στις τιμές τους.
Τέλος, ανακοινώθηκε παύση της κυκλοφορίας 103 σκευασμάτων.
Ορίστηκαν με υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο πρόεδρος, τα μέλη και οι γραμματείς της 8ης και 9ης μόνιμης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα λειτουργούν στα πλαίσια της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Πρόεδρος για την 8η Επιτροπή ορίστηκε ο Δ. Ντόγκας του κλάδου τεχνικών που υπηρετεί στην τεχνική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Πρόεδρος της 9ης Επιτροπής ορίζεται ο Μ. Χάτσιος υπάλληλος με βαθμό Α.
Επίσης, με άλλη απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος, τα μέλη και η γραμματέας της Επιτροπής Ερευνας Διοικητικών Προσφυγών για τις Προμήθειες. Πρόεδρος ορίζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών αναπληρούμενος από το μόνιμο αναπληρωτή του.