ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αγωνία για τους ... στόχους της "σύγκλισης"

Χωρίς εκπλήξεις και με... σεβασμό στη γραμμή του συμβιβασμού, ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου,στη γιορτή του ΣΥΝ την Κυριακή στο Αλσος Μεσογείων. Ενα "ολοκληρωμένο" ηθικοπλαστικό μήνυμα,21 σελίδων, με μπόλικη υποκρισία, που αν και αναφέρθηκε σε μερικά του σημεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός, οι "συνταγές" που πρότεινε δεν ξεφεύγουν από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που θεωρούν την ευρωατλαντική υποταγή ως κάτι το αναπόφευκτο.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, δηλαδή "η πορεία της ΕΕ, η εξέλιξη των εθνικών θεμάτων, η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και η όξυνση των προβλημάτων διαβίωσης μεγάλων τμημάτων του λαού, η ρευστότητα, αναξιοπιστία και μεταβατικότητα που χαρακτηρίζει το σύνολο του κομματικού και πολιτικού συστήματος", για να τονίσει ότι "η εκτίμηση του ΣΥΝ είναι πως για να μπορέσει η χώρα μας να πορευτεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για να μπορέσει θετικά να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη, έχει ανάγκη από ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο". Οπως φάνηκε στη συνέχεια της ομιλίας του, σ' ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποκλείει την "κεντροδεξιά πολιτική" και το "αναχρονιστικό μοντέλο των κυβερνητικών αυτοδυναμιών με τις όμοιες δεξιόστροφες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", αφήνοντας να εννοηθεί πως η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για την οποία παλεύει το κόμμα του θα περιλαμβάνει το - μη αυτοδύναμο - ΠΑΣΟΚ. Εκτεταμένα επίσης στάθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, διατράνωσε την εκτίμηση "ότι η χώρα πρέπει να μπει στην ΟΝΕ", "με εθνική στρατηγική και πολιτική συνεννόηση", ενώ, εκφράζοντας τη μεγάλη αγωνία του κόμματός του μήπως και η χώρα βρεθεί εκτός λόγω μη κάλυψης των ονομαστικών κριτηρίων, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να οργανώσει την πολιτική διαπραγμάτευση με την ΕΕ και να διαμορφώσει μια αγωνιστική και διεκδικητική ευρωπαϊκή γραμμή"!!!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είχε και κάτι να πει για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Παρά την "κριτική" που άσκησε στην κυβέρνηση, όπως αναφέραμε, συμπλήρωσε και ειδικότερα στο θέμα της ΤΑ: "Η κυβέρνηση προτιμάει την ανάπηρη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί τις θέλει επαίτες της κεντρικής κυβέρνησης". Κατά τα άλλα, όμως, η συνεργασία με το κυβερνών κόμμα καλά κρατεί, καθώς και η τακτική της προγραμματικής αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης...

Η κ. Δαμανάκη και η "πρόοδος"

Τα "σταυρωτά" φιλιά που αντάλλαξαν το Σάββατο η κ. Δαμανάκη και ο κ. Γιαννόπουλος, ήταν ίσως το... λιγότερο, από όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο Περιστέρι. Ισως, όμως, πρόκειται για όχι και τόσο αμελητέο ζήτημα, αφού εκτός από το "χαμόγελό" της, η κοινή υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ διαφημίζεται και για την "αισθητική" και για τον "πολιτισμό", που εκπροσωπεί η υποψηφιότητά της... Κατόπιν των "εναγκαλισμών" που αναφέρθηκαν, όσοι έχουν εμμονή με τις σημειολογικές προσεγγίσεις επί της επικαιρότητας, θα έλεγαν ότι πρόκειται για εκδήλωση μιας "αισθητικής" που δεν ενοχλείται από όσους θεωρούν τα σκυλάδικα "πολιτιστικά κέντρα" (δήλωση Γιαννόπουλου στις 7/9/98), αλλά τέλος πάντων...

***

Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν η κυρία Δαμανάκη έλαβε το λόγο και απηύθυνε χαιρετισμό στους "συντρόφους" της του ΠΑΣΟΚ. Αφού μίλησε με ενθουσιασμό για το "σχέδιο Καποδίστριας", δηλαδή για τον καταναγκαστικό νόμο της κυβέρνησης με τον οποίο χιλιάδες δήμοι και κοινότητες καταργήθηκαν στο όνομα της... προόδου, η κυρία Δαμανάκη έφτασε στο διά ταύτα: "Τον κ. Αβραμόπουλο θα τον νικήσει ο συσπειρωμένος προοδευτικός χώρος", είπε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για τη δημαρχία της Αθήνας, απευθυνόμενη στο κυβερνητικό ακροατήριο. Είναι προφανές ότι για την κ. Δαμανάκη ο"προοδευτικός χώρος" απαρτίζεται από πολύ συγκεκριμένα υποσύνολα, στα οποία περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο "προοδευτικός χώρος" του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης...

***

Εχει πολύ ενδιαφέρον, πάντως, κάποιος που διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας να κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση από τη μεριά της... "προόδου". Ας το σκεφτούμε: Μια κυβέρνηση που έταξε ότι θα υπάρχει στην Αθήνα Μετρό μέχρι το 1997, αλλά κατόπιν μετέθεσε την υλοποίηση της υπόσχεσης για τη νέα χιλιετηρίδα, είναι "έργο" που συνιστά "πρόοδο" κατά την κυρία Δαμανάκη. Μια κυβέρνηση που ενώ η Αθήνα βουλιάζει από το κυκλοφοριακό, εκείνη διαλύει τις δημόσιες συγκοινωνίες, ανήκει, σύμφωνα με την κυρία Δαμανάκη, στον "προοδευτικό χώρο"... Μια κυβέρνηση που η αντίληψή της περί"οικονομίας της αγοράς" και της "ανταποδοτικότητας" μεταφράζεται στο Δήμο Αθήνας σε αυξήσεις δημοτικών τελών της τάξης του 50%, λογίζεται, από την κ. Δαμανάκη, ως "πρόοδος"... Επειδή, όμως, οι έννοιες δεν πρόκειται να χάσουν το νόημά τους επειδή έτσι το επιθυμεί η κοινή υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ένα είναι σίγουρο: Οι προοδευτικοί άνθρωποι της Αθήνας, πράγματι, και θα συσπειρωθούν και θα απαντήσουν στις δημοτικές εκλογές, με κατάλληλο τρόπο, στους εγκάθετους της κυβέρνησης.

Ν. Μπ.

ΠΑΣΟΚ
Σε προσυνεδριακή τροχιά

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας είχε χτες ο πρωθυπουργός - με αφορμή τις εξελίξεις στην Αλβανία - και, όπως έλεγαν συνεργάτες του Κ. Σημίτη, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά ζητήματα, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του ΕΓ. Η πλευρά Σημίτη έδινε χτες, μετά την επικοινωνία των δυο αντρών, την εικόνα μιας "ελεγχόμενης κατάστασης" σε ό,τι αφορά την τακτική Τσοχατζόπουλου στο εσωκομματικό πεδίο. "Οι απόψεις υπάρχουν και θα διατυπώνονται, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε συνιστά υπονόμευση του πρωθυπουργού", έλεγαν...

Από την πλευρά του υπουργού, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα υπάρξει κείμενο θέσεων που θα αντιπροσωπεύει τις απόψεις του και αν θα κατατεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕ, την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προσωπικές στρατηγικές όλων των αντιμαχόμενων στο εσωκομματικό πεδίο, θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Χαρακτηριστική των διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία προς το συνέδριο, είναι και η χτεσινή συνάντηση μεταξύ Τσοχατζόπολου - Σκανδαλίδη. Οπως σημείωναν οι δυο πλευρές, χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα θέματα και υπήρξε "ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα"...

Να σημειωθεί επίσης ότι θέση όσον αφορά το επερχόμενο συνέδριο πήρε χτες και ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε σε συνέντευξή του ότι "θα ήταν ανεύθυνο" να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός στο συνέδριο, ενώ, παράλληλα, τάχθηκε και κατά της θέσπισης θέσης αντιπροέδρου σε κυβέρνηση και κόμμα.

Ο Ελληνας στρατιώτης σήμερα

Ερευνα του Παντείου Πανεπιστημίου σε 12.426 στρατευμένους που παρήγγειλε το υπουργείο Αμυνας

Μια επιστημονική έρευνα, που φιλοδοξεί να ανιχνεύσει και να καταγράψει τις αξίες και τις στάσεις των στρατευμένων στις Ενοπλες Δυνάμεις, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Την έρευνα διενήργησε το Τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το διάστημα Απρίλης - Οκτώβρης 1997 σε δείγμα 12.426 στρατευμένων, εκ των οποίων οι 5.737 νεοσύλλεκτοι.

Αναφορικά με το ηθικό των στρατιωτών, κατά κατηγορία μονάδος, αυτό εμφανίζεται υψηλότερο, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, κυρίως στις μονάδες που χαρακτηρίζονται παραμεθόριες. Οι στρατευμένοι σε ποσοστό 44,1% εκτιμούν ότι χρειάζεται αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, το 40,1% διατήρηση και το 15,9% μείωση.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας οι στρατευμένοι που ρωτήθηκαν στην έρευνα αξιολογούν σε ποσοστό 52,7% το οικονομικό, το 23,8% το εθνικό, το 16,9% την εκπαίδευση, το 5,3% την υγεία και το 1,4% το στεγαστικό.

Στον κατάλογο με τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνισμού σήμερα κατατάσσουν: Αιγαίο 57,6%, υπογεννητικότητα 53,9%, Κυπριακό 42,7%, σχέσεις με ΕΕ 32,6%, ελληνοαμερικανικές σχέσεις 24,6%, Σκόπια 20,5%, Β. Ηπειρος - Αλβανία 20,2%, Θράκη 18%.

Στον κατάλογο με τους θεσμούς που εμπιστεύονται οι στρατευμένοι κατατάσσουν: Εκκλησία 38,9%, Ενοπλες Δυνάμεις 29%, Παιδεία 23,7%, Δικαιοσύνη 23,6%, ΜΜΕ 10,1%, Επιχειρηματίες 7,9%, Αστυνομία 7,2%, κυβέρνηση 6,7%, συνδικαλιστικό κίνημα 6,4%, πολιτικά κόμματα 1,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ