Μιλά στο "Ρ" ο υποψήφιος δήμαρχος με την "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία", Γιώργος Κατημερτζής
Σύνθημα; Η διαμόρφωση μιας διεκδικητικής Δημοτικής Αρχής, που θα παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα.
Τρόπος; Η συσπείρωση των δημοτών για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε μακρύ χέρι του κράτους.
Η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κατημερτζής έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους: "Μπαίνουμε σε μια νέα προσπάθεια, να ξανακερδίσουμε, για την Αριστερά, για το ΚΚΕ, το Δήμο της Καισαριανής, που γλίστρησε σε χέρια μη άξια της ιστορίας αυτής της πόλης. Να ξαναζωντανέψουμε την αγωνιστικότητά της".
Πώς; Είναι η ερώτηση που έρχεται αυτόματα. "Εμψυχώνοντας το λαό για τη δύναμή του. Οι δήμαρχοι που υποτάσσονται στην κυβερνητική λογική έπαιξαν το ρόλο του αποπροσανατολισμού του λαού, προσπαθώντας να τον πείσουν πως υπάρχει ένας μονόδρομος, αυτός που ακολουθεί η κυβέρνηση, κατόπιν εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την απογοητευτική αυτή προπαγάνδα άσκησε και ο νυν δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να κλείσει το λαό στο καβούκι του", μας λέει ο Γ. Κατημερτζής.
Στην ερώτηση, πώς εκφράζεται η λογική αυτή στην πράξη, ο υποψήφιος δήμαρχος τονίζει: "Με την απλή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Με τη συναίνεση σε κυβερνητικές επιλογές για το θεσμό, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Είναι γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η ΤΑ, επιβάλλει τη διαχείριση, το νοικοκύρεμα θα έλεγα, κάποιων πραγμάτων. Αυτή, όμως, πρέπει να καταπολεμά το ρουσφέτι και τη μιζαδόρικη λογική, που δυστυχώς υπάρχει, και να συνοδεύεται από διεκδίκηση και σεβασμό της κάθε δραχμής που πληρώνουν οι δημότες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση παρακρατά από την ΤΑ 1,5 περίπου τρισ. δραχμές θεσμοθετημένους, υπέρ της, πόρους. Είναι υποχρέωσή μας να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα - από τα οποία αντιστοιχούν 2,5 περίπου δισ. δρχ. στην Καισαριανή - αλλά και την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το θεσμό".
Στο σημείο αυτό ο υποψήφιος δήμαρχος κατήγγειλε τη λογική της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που σε προηγούμενο συνέδριό της χάρισε 10 δισ. δρχ. από τους πόρους του θεσμού, για να προλάβει η χώρα το πρόγραμμα "σύγκλισης"! Αρα - συνεχίζει ο υποψήφιος δήμαρχος - έχουμε δύο κατ' αρχήν άξονες: Ο ένας αφορά το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου και τη μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών. Ο άλλος αφορά τη δυναμική διεκδίκηση των πόρων που ανήκουν στην ΤΑ. Και για να γίνω καθαρός τι εννοώ δυναμική: Ο Π. Μακρής διεκδικούσε μαζί με το λαό, τους υπαλλήλους του δήμου, οικονομικούς πόρους, και κατάφερνε να τους παίρνει. Αρκεί, όπως έκανε κι αυτός, να ενημερώνεις το λαό και να παλεύεις μαζί του.
Στην κατεύθυνση αυτή ο υποψήφιος δήμαρχος επισημαίνει τη δέσμευση της παράταξής του "να μην επιβάλουμε, ως Δημοτική Αρχή, νέα δημοτικά τέλη. Κι αυτό γιατί η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις, χωρίς μάλιστα οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, να ανταποκρίνονται σ' αυτές τις αυξήσεις. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αξιοποίησε πλήρως τη δυνατότητα που της παρέχει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, να μεταφέρει κονδύλια για άλλα έργα βιτρίνας".
Η κουβέντα πάει στη μάχη των εκλογών και τις διάφορες συνεργασίες, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ο Γ. Κατημερτζής ξεκαθαρίζει: "Η παράταξή μας θέλει και θα δουλέψει με ανθρώπους αγωνιστές, ηθικούς. Με ανθρώπους που μέσα από απογοητεύσεις και δυσκολίες έχουν απομακρυνθεί από τη δράση". Η κεντρική εξουσία, η άρχουσα τάξη - συνεχίζει - έχουν το σφυγμόμετρο σωστά ρυθμισμένο. Αντιλαμβάνονται την αγανάκτηση του λαού από την εφαρμοζόμενη πολιτική, κάτι που άλλωστε δείχνουν οι σταδιακά αναπτυσσόμενες κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, καθηγητών, αγροτών, κλπ. Για να αναχαιτίσουν αυτή την αγανάκτηση σχεδιάζουν αναχώματα. Τέτοια είναι οι λεγόμενοι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, τα "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" σχήματα. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό. Να κρύψουν ότι υπάρχουν δύο πολιτικές, δύο συμπεριφορές. Η μία είναι η διαχειριστική λογική και, κατά συνέπεια, η εξυπηρέτηση των μονοπωλίων. Η άλλη είναι η λογική της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού. Τις συνεργασίες αυτές βλέπουμε και στην Καισαριανή, όπου ο σημερινός δήμαρχος, Θ. Μπαρτσώκας, συνεργάζεται καθαρά και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας την πολιτική του, απογοητεύοντας έτσι και δικούς του συντρόφους του ΣΥΝ, όπου ανήκει.
Είναι φανερό - λέει ο Γ. Κατημερτζής - ότι συμβιβασμένες Δημοτικές Αρχές εξυπηρετούν τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: Να γίνει η ΤΑ το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και μέσα απ' αυτό να χάσει το φιλολαϊκό έρεισμα που έχει. Στην Καισαριανή έχουμε πολλά να παλέψουμε, ξεκινώντας από μια ιεράρχηση των προβλημάτων και την αφύπνιση του κόσμου σε αυτά. Χρειάζονται κοινοί αγώνες όχι μόνο με τους δημότες, αλλά και τους άλλους δήμους ή Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να φτιαχτεί ένα μέτωπο. "Γιατί χωρίς μέτωπο δε χτυπιέται το μέτωπο των μονοπωλίων",μας λέει ο υποψήφιος δήμαρχος.
Ποια τα προβλήματα και οι ανάγκες της πόλης; Επειδή η πόλη μας - τονίζει ο Γ. Κατημερτζής - βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Περιφερειακής. Η κατασκευή της θα προκαλέσει ασφυκτική κυκλοφορία στη μοναδική λεωφόρο της πόλης, την οδό Εθνικής Αντιστάσεως,που σχεδιάζεται να αποτελέσει αρτηρία σύνδεσης της Περιφερειακής με το κέντρο της Αθήνας - κάτι που θα "κόψει" την Καισαριανή στα δύο. Η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" θα επαναφέρει την πρόταση του δήμου, επί δημαρχίας Π. Μακρή, να κατασκευαστεί λεωφόρος στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, μέσω της οποίας θα υπάρχει η πρόσβαση στο κέντρο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η πόλη μας.
Διείσδυση των εργολάβων, με αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής, υπάρχει στα πλινθόκτιστα, προσφυγική περιοχή της Καισαριανής. Οπως μας λέει ο Γ. Κατημερτζής, ο σημερινός δήμαρχος εγκατέλειψε τη μελέτη της ΔΕΠΟΣ για την ανάπλαση της περιοχής, την υλοποίηση της οποίας είχε ξεκινήσει ο Π. Μακρής. Ετσι, έγινε μία μόνο πολυκατοικία, επί δημαρχίας Μακρή, μέχρι που διείσδυσαν τα συμφέροντα των εργολάβων, "αξιοποιώντας" μάλιστα τις ανάγκες του κόσμου για αποκατάσταση αυτών και των παιδιών τους. "Θα προσπαθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να περισώσουμε τμήματα αυτής της περιοχής και να τα εντάξουμε στην αρχική μελέτη, για να κρατήσει την ιστορία του αυτός ο πνεύμονας".
Στόχος της παράταξης είναι και η εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας όλων των σχολείων, κάτι που ο σημερινός δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έλυσε. "Για να είμαστε ιστορικά σωστοί, όσα σχολεία έγιναν είναι έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Η σημερινή διοίκηση του δήμου ολιγώρησε στην αναγκαιότητα να χτιστεί ένα Γυμνάσιο κι ένα Δημοτικό Σχολείο και να επανδρωθούν όλα τα σχολικά κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό",τόνισε ο Γ. Κατημερτζής.
Προσβολή στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί η λειτουργία στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Σκοπευτικής Εταιρίας. Ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και ιστορικής μνήμης. "Μέλημά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που είχαν ξεκινήσει οι κάτοικοι με τον Π. Μακρή, να απομακρυνθεί δηλαδή η Σκοπευτική Εταιρία και να κατασκευαστεί μουσείο και μνημείο Εθνικής Αντίστασης".
Υπάρχουν και άλλα... Το συγκοινωνιακό, η μη ενίσχυση της πολιτιστικής δουλιάς στο δήμο, η ανυπαρξία δυνατοτήτων δράσης και δημιουργικής απασχόλησης της νεολαίας, η μη περιφρούρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου, όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.
Και η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" καλεί σε αγώνα το λαό, ώστε να ανατραπεί η πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα αυτά, αλλά και τα πιο μεγάλα - ανεργία, εγκληματικότητα. Καλεί σε διεκδίκηση του άλλου μονόδρομου, που έχει στο κέντρο του τον εργαζόμενο άνθρωπο. "Μπορούν και πρέπει να στείλουν στην κυβέρνηση, και μέσα από τις εκλογές, μήνυμα διαμαρτυρίας και καταδίκης",καταλήγει ο Γ. Κατημερτζής.
Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" μιλά στο "Ρ"
Συνδιοίκηση με το λαό και ανάπτυξη πάλης για τη δυναμική διεκδίκηση, για την επίλυση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων που τον απασχολούν. Ενας στόχος, που αποτελεί και το βασικό άξονα του σημερινού προγράμματος δράσης της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας" (ΔΔΕ) για τις εκλογές του Οκτώβρη.
Η πιο ουσιαστική προσφορά στο λαό της πόλης ήταν ότι η ΔΔΕ ενέπνευσε την εμπιστοσύνη μεταξύ διοίκησης του δήμου και του λαού, μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Εφερε, ουσιαστικά, το λαό και τους εργαζόμενους στη διοίκηση.
Μερικά από τα έργα της: Το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων, η διαμόρφωση του οικισμού των Τζιτζιφιών, η δεντροφύτευση δεκάδων χιλιάδων δέντρων στους δρόμους, ο πλήρης φωτισμός. Το Δημοτικό Θέατρο - ένα και μοναδικό μέχρι σήμερα - το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη", το κτίριο της βιβλιοθήκης στην οδό Αριστείδου, τρία πνευματικά κέντρα, το "Σινέ Ταράτσα". Η ίδρυση και λειτουργία του κέντρου επανένταξης των απεξαρτημένων από τα ναρκωτικά "Θησέας". Η ίδρυση και λειτουργία δύο ΚΑΠΗ, δύο παιδικών σταθμών, το κέντρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους Πόντιους πρόσφυγες, το οποίο σήμερα δε λειτουργεί με ευθύνη της σημερινής διοίκησης του δήμου. Αγώνες αναπτύχθηκαν για το εργοστάσιο του "Φοίβου", για τον Ιππόδρομο, για την ανάπλαση των προσφυγικών, για τη διαμόρφωση της κοίτης του Ιλισού και τη δημιουργία πολλών παιδικών χαρών.
"Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δήμο, τονίζει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΔΕ Αριστείδης Αβραμίδης, να παλεύει και να διεκδικεί μαζί με τους δημότες και όχι να επαιτεί. Παλεύουμε και συμμετέχουμε στο πλευρό των εργαζομένων για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημα - σε όσους έχει μείνει και δεν είναι άνεργοι - στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Η παράταξή μας θέλει το δήμο στο λαό και το λαό στο δήμο. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις".
- Καταθέσατε κάποιο πρόγραμμα δράσης;
- Ηδη, σήμερα η παράταξη έχει παρουσιάσει στο λαό της Καλλιθέας το Πρόγραμμα Δράσης, που θα υλοποιήσει, αν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου. Ενα πρόγραμμα, που δε στηρίζεται στις υποσχέσεις, αλλά στον αγώνα μαζί με λαό. Μέσα από αυτό, πέρα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προβλέπει να γίνουν στην πόλη, δεσμεύεται να παλέψει για το σταμάτημα της άκρατης και κερδοσκοπικής τσιμεντοποίησης της περιοχής, την αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων των ελεύθερων χώρων, το σταμάτημα της επιβάρυνσης με νέα τέλη του πολίτη (ελεγχόμενη στάθμευση κ.ά.), την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών με τη συμμετοχή του δήμου, αλλά χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
- Πως αντιμετωπίζετε το θέμα των συνεργασιών;
- Η ΔΔΕ, από την ίδρυσή της, επιδίωξε σταθερά τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, γιατί πιστεύει ότι τα προβλήματα ενώνουν και αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά από περισσότερες δυνάμεις. Η παράταξή μας συνεργάστηκε και συνδιοίκησε το δήμο με άλλες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις το '64, το '82, το '86, αλλά και το '90, όταν και έχασε τις εκλογές. Ακόμα και το '94 κάναμε προσπάθειες για ευρύτερη συσπείρωση. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να κατηγορήσει τη "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα" για απομονωτισμό ή για ηγεμονισμό και καπελώματα.
Ομως, στη σταθερή επιδίωξή μας για ευρύτερες συνεργασίες, έχουμε και προβάλλουμε ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων, που έχουν ως βάση το πρόγραμμα και τις γενικές μας αρχές. Δεν αντιμετωπίζουμε τις συνεργασίες ούτε επιπόλαια και ευκαιριακά, ούτε εκλογικίστικα και τυχοδιωκτικά. Μακριά από μας, η επιδίωξη να διοικήσουμε ή να συνδιοικήσουμε πάση θυσία με όποιον να 'ναι και με οποιουσδήποτε όρους.
- Γι' αυτές τις εκλογές δεχτήκατε κάποιες προτάσεις για συνεργασία;
- Δεχτήκαμε προτάσεις, τόσο από τον σημερινό δήμαρχο - κατεβαίνει ως "ανεξάρτητος", υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ - όσο και από την παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ, η οποία συνδιοικούσε τα τελευταία 4 χρόνια και, τελικά, "ξεμαντρώθηκε" από την κομματική της ηγεσία, από τον επίσημο υποψήφιο και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και, τέλος, από την τοπική οργάνωση του ΔΗΚΚΙ. Σαν αριστερή δημοκρατική παράταξη που είμαστε, δεχτήκαμε την πρόσκληση να συζητήσουμε μαζί τους. Ακούσαμε πολλά και διάφορα, που "χαϊδεύουν" τα αυτιά, μεγαλόστομες διακηρύξεις και προθέσεις, που είναι, όμως, ανειλικρινείς και δεν παρέχουν καμιά εγγύηση.
Για να καταλάβετε, θα σας περιγράψω την προεκλογική κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην Καλλιθέα: Ενας δήμαρχος και μια συμπαράταξη, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να έχουν διασπαστεί, όχι γιατί διαφώνησαν στην ακολουθούμενη πολιτική, αλλά στο ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα τη συνεχίσει. Μια αξιωματική αντιπολίτευση, που μόνο κατ' ευφημισμόν αντιπολιτεύεται, έχει οδηγηθεί επίσης στην πολυδιάσπαση και πάλι εξαιτίας του ποιος θα είναι ο επίσημος υποψήφιος δήμαρχος. Βέβαια, η πρώτη και σοβαρότερη αιτία για το πολιτικό τοπίο της Καλλιθέας είναι η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, η αποστροφή στις δυνάμεις που στηρίζονται από τα κόμματα του δικομματισμού και των δορυφόρων τους και η διαφαινόμενη διάθεση να ενισχυθεί ο αριστερός πόλος, δηλαδή η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα".
- Και για προγράμματα; Ούτε λόγος;
- Δεν υπήρχαν πειστικές απαντήσεις, αλλά ούτε και η πολιτική και πρακτική που ακολούθησαν - και εξακολουθούν, δυστυχώς, να εφαρμόζουν και μετά το μεταξύ μας διάλογο - πείθει για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα: Η πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου. Η γενικότερη οικονομική πολιτική. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δημοτικές επιχειρήσεις. Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Οι νόμοι ενάντια στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Λογικό, λοιπόν, είναι ότι θα έπρεπε η ΔΔΕ να τραβήξει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης της εκλογικής νίκης για τη διοίκηση του δήμου. Στηριγμένη μόνο στο λαό της Καλλιθέας και σε όποιον έχει τη διάθεση να αγωνιστεί μαζί της για το καλό της πόλης και των δημοτών. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, όλοι οι κάτοικοι αυτής της εργατομεγαλούπολης, θα εκτιμήσουν σωστά τις επιλογές της και θα τη στηρίξουν και εκλογικά, αναδεικνύοντάς την και πάλι στη διοίκηση του δήμου.
- Το ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν έτοιμο. Η πλατύτητα, όπως λέτε, εκφράζεται μέσα από αυτό;
- Και στα όργανα της ΔΔΕ και στο ψηφοδέλτιο εκφράζεται αυτή η ευρύτητα. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει, συνεργαζόμενος, ο Δανιήλ Γάλλος, γιος του αείμνηστου δημάρχου και προέδρου μας. Επίσης, συμμετέχουν αρκετοί, που είτε δε θεωρούν τον εαυτό τους στρατευμένο στην Αριστερά είτε ανήκουν ή και ψηφίζουν άλλα κόμματα. Ας μην αναφερθούμε σε ονόματα. Και το ψηφοδέλτιο δεν έκλεισε ακόμη. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και με άλλους, που επιθυμούν να κατέβουν συνεργαζόμενοι με τη ΔΔΕ και, βέβαια, στη βάση της συμφωνίας με το πρόγραμμά της και της ετοιμότητας για συμμετοχή στους αγώνες και όχι στη βάση της συναλλαγής.
Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ
Στα επόμενα χρόνια το περιβάλλον της Καλλιθέας έχει να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση.
"Εμείς, επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΔΕ, δεν είμαστε αντίθετοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ανάληψή τους από την Ελλάδα. Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο διεκδίκησης, αλλά και με τον τρόπο, που πάνε να διοργανώσουν τους αγώνες. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να θυσιάσει κανένα από τα δικαιώματα που διεκδικεί, στο όνομα των συμφερόντων εκείνων που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Εκτός, όμως, από την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό του λαού για τα δίκαια αιτήματά του, η ΔΔΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τα έργα που θα εξυπηρετήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Προτείνει:
Παρά το γεγονός ότι η Καλλιθέα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η λειτουργία ρυπογόνων εργοστασίων και βιοτεχνιών, οι κάτοικοι αναγκάζονται να ζουν δίπλα σε καρκινογόνα φουγάρα. Παράλληλα, οι ελεύθεροι χώροι "τσιμεντώνονται" μέρα με τη μέρα.
"Παρά την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, μας λέει ο Αριστείδης Αβραμίδης, υπάρχουν αρκετοί χώροι που μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στην πόλη. Οπως ο χώρος του Ιππόδρομου, της παραλίας και του Ιλισσού ποταμού. Πρέπει να δοθούν στο δήμο, να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού, για άθληση, αναψυχή και περίπατο. Να προστατέψουμε το χώρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου από την καταστροφή στην οποία οδηγείται με την εγκατάσταση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, και με τη στήριξη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.
Θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση των προσφυγικών κατοικιών και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε να φύγει ο "Φοίβος" από την περιοχή και η έκτασή του μαζί, με τον παρακείμενο χώρο της "Ιζόλα" να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους.
Θέληση υπάρχει από εμάς, ζητάμε και την ενεργό στήριξη και δράση του λαού για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές μας τις σκέψεις και το πρόγραμμά μας".
Ο Γιώργος Κατημερτζής γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1938 από γονείς Μικρασιάτες. Το 1947, η οικογένειά του διώχτηκε από την Καισαριανή. Σπούδασε στη νυχτερινή σχολή "Ηφαιστος" μηχανικός πλοίων Εμπορικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, σπούδασε μηχανολόγος στη Γερμανία. Το 1958 εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Το 1966 επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ δύο χρόνια μετά ξεκινά τη δράση του στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και ιδιαίτερα των υδραυλικών.
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνεταιρισμού των εργολάβων υδραυλικών, ενώ έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας. Με τις δημοκρατικές δυνάμεις στο χώρο των ΕΒΕ, συνέβαλε στην ανατροπή της συντηρητικής διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και έγινε μέλος του προεδρείου της, όπου είναι μέχρι και σήμερα. Το 1978 συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χολαργού, όπου και εκλέχτηκε για δύο τετραετίες. Υπήρξε και πρόεδρος της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Η συνδιοίκηση του δήμου με το λαό είναι ο βασικός μας στόχος, δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΔΕ, Αρ. Αβραμίδης
Ο χώρος του Ιππόδρομου, μαζί με τους άλλους ελεύθερους χώρους, πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, τονίζει ο Αρ. Αβραμίδης
Στην καρδιά της πόλης τους, το Σκοπευτήριο, "θυσιαστήριο της λευτεριάς". Στη μνήμη τους, χαραγμένη η φυσιογνωμία του ιστορικού δημάρχου, Παναγιώτη Μακρή, που μετέτρεψε την παραγκούπολη της προσφυγιάς σε ανθρώπινη πόλη.
Οι Καισαριανιώτες βρίσκονται ακόμα στο πεζοδρόμιο, εκεί όπου βλέπουν πάντα τον Π. Μακρή και τώρα τον νέο υποψήφιο δήμαρχο της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας", Γιώργο Κατημερτζή.Ενας τέτοιος δήμαρχος, τους αξίζει. Ενας δήμαρχος, που θα είναι στο δρόμο, θα ακούει τα προβλήματα των δημοτών και θα παλεύει μαζί τους για τη διεκδίκηση λύσεων. Για την "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία", μονόδρομος είναι η δράση για τη χάραξη μιας πολιτικής, που θα έχει στον κέντρο της τον άνθρωπο που μοχθεί, κόντρα στην εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική.
Από περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Καισαριανής Γ. Κατημερτζή σε γειτονιές της πόλης