ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις
  • Από αύριο μέχρι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
  • Αύριο και μεθαύριο στη Χαλκίδα
  • Σάββατο και Κυριακή στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και την Πάτρα

Ξεκινά αύριο το μεγάλο ραντεβού της ΚΝΕ με τους νέους της Θεσσαλονίκης. Το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" ανοίγει τις πύλες του στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας, το απόγευμα τις Παρασκευής και για τρεις ολόκληρες μέρες αναμένεται να φιλοξενήσει τους χιλιάδες νέους, που οραματίζονται ένα μέλλον με πρωταγωνιστές τους ίδιους και τα δικαιώματά τους, που αναζητούν την "άλλη" πολιτιστική πρόταση, κόντρα στην κυρίαρχη των χορηγών και της υποκουλτούρας και ως μόνο δρόμο απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης βλέπουν το δρόμο της αντεπίθεσης και του αγώνα.

Επίσης, διήμερες εκδηλώσεις γίνονται το ερχόμενο διήμερο στο Ηράκλειο (Φρούριο "Κούλε"), στη Λάρισα ("Κηποθέατρο Αλκαζάρ"), στην Πάτρα (Κάστρο), ενώ στη Χαλκίδα (Παραλία) γίνονται αύριο και μεθαύριο.

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες στο χώρο. Ο Σταύρος Μπορτζόκας, μιλώντας στο "Ρ" για τη δουλιά των νέων, τόνισε: "Βαδίσαμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα από την πρώτη ημέρα της εισόδου στο χώρο και έτσι η δουλιά βγήκε πιο εύκολα και ολοκληρώνεται σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την Παρασκευή τις πύλες της νεανικής πολιτείας που δημιουργήσαμε και να υποδεχτούμε τη νεολαία, που αγωνιά, ψάχνεται και δε βολεύεται στη λογική του τίποτε δε γίνεται".

Παράλληλα, μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των μελών της ΚΝΕ στις καθορισμένες καθημερινές εξορμήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις συνοικίες και τις γωνιές της πόλης, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας με χιλιάδες νέους και νέες. Χιλιάδες προκηρύξεις μοιράστηκαν, ενώ η διακίνηση των εισιτηρίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο ανοιχτός και πλατύς διάλογος, που ξεκίνησε η Οργάνωση μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχιστεί και αυτό το τριήμερο, με στόχο να αναδειχτεί ισχυρό το μήνυμα αμφισβήτησης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που σχεδιάζεται στα επιτελεία των Βρυξελλών και να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του μετώπου πάλης για την ανατροπή της.

Στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αφιέρωμα στα 80χρονα του ΚΚΕ,συζητήσεις για την παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνονται συναυλίες την Παρασκευή με τον Φοίβο Δεληβοριά και τους "Bluew Wire",το Σάββατο με τον Νίκο Ζιώγαλα και την Κυριακή με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στο χώρο θα υπάρχουν περίπτερα της ειρήνης, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του "Οδηγητή", των ΜΜΕ, για τα Ναρκωτικά, του Συλλόγου Γονέων εξαρτημένων ατόμων της "Ιθάκης", της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, για την Παιδεία, για τους νέους εργαζόμενους, ενώ θα λειτουργεί και περίπτερο για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τα 30χρονα της ΚΝΕ, που επιμελήθηκε ομάδα της ΚΟΘ και της ΚΝΕ.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Σάββατο: Ροκ μουσική με το συγκρότημα "Bad Medicine".Συζήτηση με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία".Θεατρικό, από την ερασιτεχνική ομάδα νέων, η οποία θα παρουσιάσει δύο μονόπρακτα. Ομιλία από το Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Εντεχνη λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Κορύβαντες".
  • Κυριακή: Ροκ μουσική από το συγκρότημα "Salus Mentis".Ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τραγούδια του αγώνα από τον Γ. Μπάχρη.Ρεμπέτικα, από το συγκρότημα "Ουζουκτσήδες και Ρακουδηστές".
Στη Λάρισα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λάρισα είναι:

  • Σάββατο:

- Α Εξέδρα: Ερασιτεχνικό συγκρότημα, Χορευτικό συγκρότημα Αντιχασιωτών,ομιλία από τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη.

- Β Εξέδρα - Ταβέρνα: Τουρνουά σκάκι, ομιλία από τον Αγη Τριγάζη, γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, ροκ συγκρότημα, συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συμμετοχή των Χρήστου Χαλκιά,δημοτικού συμβούλου, Αθανάσιου Σερδέλη,νομαρχιακού συμβούλου, Λίτσας Ούντρια,υποψήφιας δημοτικού συμβούλου και Βαϊου Μπιμπίλη,μέλους του Γραφείου Θεσσαλίας της ΚΝΕ και ρεμπέτικο πρόγραμμα, από την ορχήστρα "Ηχος Γηγενής".

  • Κυριακή:

- Α Εξέδρα: Σκάκι, αγώνας σιμουλτανέ από τον ομοσπονδιακό μετρ Κωνσταντίνο Κόγια,Θέατρο, αφιέρωμα στα 80χρονα του ΚΚΕ,ομιλία από τονΣπύρο Χαλβατζή,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

- Β Εξέδρα: Ρεμπέτικο πρόγραμμα από το συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, ρεμπέτικο πρόγραμμα.

Στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Παρασκευή: Ομιλία από τον Λάζαρο Μυλωνά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις 9 μ.μ. θα χαιρετίσει η υποψήφια δήμαρχος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Χαλκίδας, Ιωάννα - Σοφία Ντούρου.Θα ακολουθήσει συναυλία πολιτικού προοδευτικού τραγουδιού.

Σάββατο: 10 μ.μ. ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα χαιρετίσει και ο υποψήφιος νομάρχης Ν. Εύβοιας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Δημήτρης Ραχιώτης.Θα ακολουθήσει συναυλία από νεανικά συγκροτήματα.

Στη διάρκεια του διημέρου θα λειτουργήσουν: Χώρος βιβλίου, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, ενώ θα υπάρξει πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς από το συγκρότημα του Δήμου Καρύστου.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Σάββατο: Ομιλία του Αλέκου Μαρινάκη,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο.

- Κυριακή 9.30 μ.μ.: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία, με πολιτικό τραγούδι από την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.

Στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν συζητήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και λαϊκούς χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα. Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν χώροι βιβλιοπωλείων, αναψυκτήρια, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, χώρος μαθητών, ταβέρνα με ρεμπέτικο πρόγραμμα, παιδότοπος, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο.

ΟΛΜΕ
Το νέο σύστημα οξύνει τις αντιθέσεις
  • Σε κινητοποιήσεις, για να "προλάβουμε τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των αλλαγών", καλεί η ΔΕΕ
  • Συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη. Γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 26 του μήνα

Την αντίθεσή του απέναντι στην εφαρμογή της "αντιμεταρρύθμισης", λόγω της προχειρότητας σε σχεδιασμό από πλευράς υπουργείου παιδείας, να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και το κόστος των αλλαγών στα σχολεία, εξέφρασε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός συναντιόταν με τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου εμφάνισε μια ιδανική εικόνα, τονίζοντας ότι η νέα σχολική χρονιά "αρχίζει κάτω από πολύ καλούς οιωνούς. Εχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία, καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά", είπε, μην παραλείποντας να υπογραμμίσει ότι "αυτός ο χρόνος θα είναι ο χρόνος και της υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισήμανε χτες, ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κόντρα στην αντιμεταρρύθμιση, που το υπουργείο προωθεί με ταχείς ρυθμούς, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλία και εκπαιδευτικούς. Η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, είναι από τους βασικούς στόχους πάλης της ΟΛΜΕ.

Οσον αφορά την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθεί παράλληλη δομή δίπλα στο ενιαίο λύκειο και να έχει χαρακτήρα δημόσιας εκπαίδευσης, με σωστή κατανομή μαθητών ανά τμήμα και να μην αποτελούν σχολές κατάρτισης, να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τέλος να γίνει σωστή κατανομή του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Για τα ΤΕΕ, επισημάνθηκε ότι, αν και το υπουργείο προχωρεί στην εφαρμογή τους, δεν έχει ακόμα καθορίσει με Προεδρικό Διάταγμα τη δομή και τη λειτουργία τους, ενώ για το θέμα αυτό εκκρεμεί και η απόφαση από το ΣτΕ.

Στις 26 Σεπτέμβρη, θα γίνει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Στις 29 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ η "Οργανωτική Ι" (ολομέλεια των προέδρων) θα γίνει στις 14 Νοέμβρη. Στο διάστημα αυτό το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προγραμματίζει ενημερωτικές συγκεντρώσεις με γονείς και μαθητές, σχετικά με τις αλλαγές στα σχολεία και τις επιπτώσεις που αυτές συνεπάγονται.

Ο Σάββας Σάββας,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι φέτος θα είναι "η χρονιά της αλήθειας" για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πρέπει, όπως είπε, να αφήσει κατά μέρος τα ιδεολογήματα και τα ψευδώνυμα, που κατά καιρούς χρησιμοποιεί, για να παραπληροφορήσει γονείς και μαθητές. "Η δήθεν κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αντικαταστάθηκε από 25 μαθήματα που οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και οι οποίες συνδέονται με την απόκτηση απολυτηρίου και με την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, ενώ η δεύτερη ευκαιρία και οι πολλαπλές ευκαιρίες καταργούνται. Το μεγάλο ζήτημα που μπαίνει για το εκπαιδευτικό κίνημα, για τους φορείς και για το λαϊκό κίνημα, είναι αν θα αφήσουμε πρώτα να 'ρθουν οι επιπτώσεις στους μαθητές, ή αν θα να προχωρήσουμε άμεσα σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του Ν.2525/97, προλαμβάνοντας τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των αλλαγών στα σχολεία για τους μαθητές", τόνισε.

"Αφελείς απορίες" για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές έχουν να αντιμετωπίσουν μια αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που διογκώνει τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και κυρίως το μέγα πρόβλημα: Την ταξικότητά της. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση έχει κηρύξει ολόκληρη εκστρατεία παραπληροφόρησης: Η αυτοτέλεια του Λυκείου και η ελευθερία επιλογών, η κατάργηση των εξετάσεων και η ανοιχτή πρόσβαση στα ΑΕΙ, η ενισχυτική διδασκαλία των αδυνάτων, η αξιοκρατία και οι πολλαπλές ευκαιρίες φιγουράρουν στα ιλουστρασιόν φυλλάδια του υπουργείου. Πόσο σχέση έχουν όμως με την πραγματικότητα; Ταυτίζονται αυτές οι πολιτικές επιδιώξεις με τις ελπίδες των νέων ανθρώπων;

Για παράδειγμα, πώς μπορεί κανείς να μιλά για αυτοτέλεια του Λυκείου, όταν η λειτουργία του συνδέεται πια απόλυτα με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Μήπως όλο το πρόγραμμα του "Ενιαίου Λυκείου" υποτάσσεται και εξαρτάται ακριβώς από τη διαδικασία επιλογής για την παραπέρα βαθμίδα; Τελικά, ακόμη και τα μαθήματα επιλογής δε θα επιλέγονται με το κριτήριο της εύκολης μοριοδότησης για "τις μετέπειτα εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές"; Υπάρχει ελευθερία επιλογής σε ένα σχολείο ταξικής επιλογής;

Θέλοντας να φωτίσουμε τα κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα σχολική χρονιά, δημοσιεύουμε σε τρεις συνέχειες μια σειρά από "αφελείς απορίες", που αναδεικνύουν με τον τρόπο τους τις αντιφάσεις των κυβερνητικών προγραμμάτων, ώστε οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, που διόλου αφελείς δεν είναι, να δώσουν οι ίδιοι τη δική τους απάντηση.

Ρ.

Α ΜΕΡΟΣ

Ποια μαθήματα επιλογής;

Κεντρικό θέμα το Ενιαίο Λύκειο.Με αυτό τον τίτλο έχει εκδοθεί και ειδικό βιβλίο από το υπουργείο Παιδείας. Στις σελίδες 71 - 73 αναγράφονται τα μαθήματα: Γενικής Παιδείας - Κατεύθυνσης - Επιλογής (για τις τρεις τάξεις του Λυκείου).

Τα μαθήματα Επιλογής κυμαίνονται από 5 (5 στην Α τάξη) ως εννέα (9, στις τάξεις Β και Γ). Σε όλες τις περιπτώσεις ανάμεσα στις επιλογές αναγράφονται και: "Εφαρμογές πληροφορικής - υπολογιστών", "β ξένη γλώσσα" κ.ά.

Οι μαθήτριες/μαθητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά ένα μάθημα επιλογής, αν επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν και δεύτερο. Δεδομένου ότι "πληροφορική - υπολογιστές" είναι:

- αντικείμενο αναγκαίο (συνέχεια της γραφής και αρίθμησης) για κάθε σταδιοδρομία,

- αντικείμενο ελκυστικό,

- αντικείμενο δαπανηρό, που δεν μπορούν οι πολλοί να το έχουν στο σπίτι τους

- και πιθανότατα δε φορτίζεται με εξετάσεις.

Εύλογο είναι να το επιλέγουν όλοι ή οι πλείστοι (και πολύ καλά θα κάνουν κατά τη γνώμη μου, διαμορφωμένη ύστερα από πολλή διερεύνηση σε παιδιά και γονείς). Αν συμβεί αυτό - το οποίο άλλωστε κανείς δεν απεύχεται σήμερα - για ποιο λόγο μπήκαν στον πίνακα τα άλλα μαθήματα επιλογής;Πώς σχεδιάστηκαν έτσι τα προγράμματα; (Ερώτημα προς τους σχεδιαστές του προγράμματος και προς την πολιτική ηγεσία που αξιοποιεί τις εισηγήσεις τους). Ποια η ανάγκη φενακισμού;

Ιδιαίτερα στα μικρά Λύκεια, με 30 έως 60 παιδιά σε κάθε τάξη, αν τα επτά δέκατα επιλέξουν το θέμα "πληροφορική - υπολογιστές", πόσα απομένουν για να επιλέξουν:

- β ξένη γλώσσα

- ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού

- Αισθητική αγωγή (Θεατρολογία, Μουσική, Καλλιτεχνικά)

- Ψυχολογία (στην Α τάξη);

ή

- νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία

- σχέδιο (Γραμμικό - Ελεύθερο)

- βιολογία (και άλλα 5 στη β τάξη);

ή

- αρχές οικονομικής θεωρίας

- κοινωνιολογία

- Λογική Θεωρία

- Ιστορία της Τέχνης κλπ. (για τη Γ τάξη);

Προσδοκούν οι εισηγητές και η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία ότι τα παραπάνω μορφωτικά μαθήματα θα λειτουργήσουν στο Ελληνικό Ενιαίο Λύκειο;

Αν η αφελής αυτή απορία αποδειχτεί βάσιμη, πού βασίστηκαν οι αβάσιμες εισηγήσεις; Μήπως η αβασιμότητα των σχεδιασμών μπορούσε να έχει προληφθεί με πραγματικά δημόσιο διάλογο (1); Ισως η πραγματικότητα "φωνήν αφιείσα" (φωνάζοντας η ίδια) να μας είχε έγκαιρα ενημερώσει.

Τώρα τι γίνεται; Επιθυμώ να προλάβω την αγωνία σας. Υπάρχει λύση άμεσα εφικτή, αν από την πολιτική ηγεσία γίνει άμεσα αποδεκτή (2).

Φ. Κ. ΒΩΡΟΣ, Ph. D.

Επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Σημειώσεις:

1. Με διαλεγόμενους ειδικούς: υπέρμαχους και επικριτές της προωθούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής

2. Το φερόμενο ως μάθημα επιλογής (ηλεκτρονικός υπολογιστής) είναι σήμερα ζητούμενο της Γενικής Παιδείας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ενταχθεί στο 8ωρο των φυσικομαθηματικών (Β και Γ), ώστε να γίνει λιγότερο επαχθές και πιο χρήσιμο.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ

Λεύκωμα για τα 30 χρόνια της ΚΝΕ

Αφιερωμένο στα 30 χρόνια πρωτοπόρας δράσης της ΚΝΕ είναι το λεύκωμα που εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Το λεύκωμα, που τιτλοφορείται "Στην πρώτη γραμμή των νεανικών αγώνων", περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στην ιστορία της ΚΝΕ, καθώς και ντοκουμέντα από τη ζωή και δράση της Οργάνωσης. Διατίθεται στα κεντρικά φεστιβάλ της επαρχίας, στο τετραήμερο φεστιβάλ στα Ιλίσια και στα γραφεία της ΚΝΕ.

Κεντρικές ομιλίες

Στις εκδηλώσεις την Κυριακή θα μιλήσουν μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.Στη Θεσσαλονίκη ο Ορέστης Κολοζώφ,στο Ηράκλειο ο Κώστας Παρασκευάς,στη Λάρισα ο Σπύρος Χαλβατζής και στην Πάτρα ο Δημήτρης Γόντικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ