ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός άνεμος στα νοσοκομεία

Κύμα κινητοποιήσεων, με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στις εφημερίες

Αρχίζουν αύριο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας, με αίτημα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων στη διάρκεια των εφημεριών και όχι με τη λογιστική λογική της κυβέρνησης, που υπακούει στους δείκτες για την ΟΝΕ.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προγραμματίστηκαν στα πλαίσια των πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων (11 - 15 Σεπτέμβρη 1998), που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ηδη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης - και με συμμετοχή μεγαλύτερη του 70% - βρίσκονται σήμερα στην τρίτη μέρα της πενθήμερης απεργίας που άρχισε τη Δευτέρα. Η Ενωσή τους (ΕΝΙΘ) αποφάσισε για αύριο συγκέντρωση στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς",ώρα 11 π.μ., και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε τριήμερη απεργία από 14.9 μέχρι 16.9.1998 και έκτακτη Γενική Συνέλευση την προσεχή Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία", ώρα 11 π.μ.

Διήμερη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη αποφάσισαν οι γιατροί των νοσοκομείων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η ΟΕΝΓΕ, χτες, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι το πρόβλημα με τις περικοπές δεν έχει τόσο οικονομική διάσταση, όσο την έννοια της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων και, μάλιστα, την ώρα της ανάγκης για τον πολίτη. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, οι δρόμοι είναι δύο: Η θα εφημερεύσουν τα νοσοκομεία με ασφάλεια για όσες μέρες επαρκούν τα χρήματα (περίπου 22 μέρες το μήνα και για μια βδομάδα θα μείνουν ακάλυπτα) ή θα εφαρμοστούν "ντε φάκτο" τα προγράμματα που κατάρτισαν τα νοσοκομεία και στη συνέχεια οι γιατροί θα διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα χρήματα μέσω της δικαστικής οδού.

Πάντως, χτες η ΟΕΝΓΕ αναγνώρισε ότι στα Κέντρα Υγείας υπάρχει ανατροπή των οικονομικών δεδομένων των γιατρών και το πρόβλημα χρήζει μιας δίκαιης αντιμετώπισης. Μ' άλλα λόγια, θα υπάρξουν γιατροί που θα πάρουν λιγότερες συνολικά αποδοχές απ' την 31.12.1997.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και ότι τάσσεται κατά των πλασματικών εφημεριών. Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η περικοπή των εφημεριών συνιστά πραγματικό εμπαιγμό των γιατρών και "επικίνδυνο πειραματισμό, ο οποίος θα αποβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας".

Τέλος, ο ΙΣΑ τονίζει ότι αν η πολιτεία εμμείνει στην άκαμπτη και ανάλγητη τακτική της, στον εμπαιγμό των γιατρών και τη διαρκή παρέλκυση των προβλημάτων, σύντομα θα εισπράξει την καθολική αντίδραση του ιατρικού σώματος, του οποίου τα όρια ανοχής έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η καραμέλα των πλασματικών εφημεριών

Η ΟΕΝΓΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου επανειλημμένα τόνισε ότι τα προγράμματα που συνέταξαν οι διοικήσεις είναι πλήρως απαλλαγμένα απ' τις πλασματικές εφημερίες.

Εντούτοις, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αντέγραψε τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δηλώνει πως οι γιατροί ζητούν πλασματικές εφημερίες. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών με γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει ότι "οι κινητοποιήσεις των συλλόγων των γιατρών έχουν ως στόχο να αυξήσουν πέρα από κάθε λογικό όριο τις εφημερίες και να συνεχίσουν ντε φάκτο το ίδιο ανορθολογικό και σπάταλο καθεστώς των πλασματικών εφημεριών". Την ανακοίνωσή του το υπουργείο τη συνοδεύει με πίνακες, όπου υπάρχει αυθαίρετη επιλογή με μισθούς διαφόρων βαθμίδων των νοσοκομειακών γιατρών. Το πόσο φερέγγυα είναι τα στοιχεία με βάση το νέο μισθολόγιο αποκαλύπτεται από μια σημείωση στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών. "Τα ποσά, αναφέρει, των εφημεριών είναι τα όρια στα οποία κινείται η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ".

Δηλαδή, τα αριθμητικά τους δεδομένα στηρίζονται σε στοιχεία κατά προσέγγιση και όχι σε ακριβή. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε το υπουργείο δεν έχει παρά να υιοθετήσει τα προγράμματα που συνέταξαν τα νοσοκομεία και να προστατεύσει τη "μικρή πλειοψηφία" με μια διάταξη που θα αναφέρει ρητά, ότι "οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών δε θα είναι σε καμία περίπτωση μικρότερες από εκείνες της 31.12.1997".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΝΟΙΑ"
Καταργούνται οι κοινωνικές κατακτήσεις
  • Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το άρθρο που καταργεί τα ιδρύματα Πρόνοιας

Με την εξέταση των άρθρων του αντιλαϊκού νομοσχεδίου που επιφέρει καίριο χτύπημα στην κοινωνική πρόνοια συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η σχετική συζήτηση, καθώς αργά προχτές το βράδυ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Χτες το μεσημέρι η συζήτηση διακόπηκε για σήμερα ότι μπήκε σε ψηφοφορία το άρθρο 7, με το οποίο καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, ο Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών "η Μητέρα", αφού υποβλήθηκε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από βουλευτές της ΝΔ και στην αίθουσα δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την απαραίτητη απαρτία.

Τόσο στη συζήτηση επί της αρχής όσο και στα άρθρα, η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει μια ειδυλλιακή εικόνα για το χώρο της πρόνοιας και μάλιστα ο υπουργός, Κ. Γείτονας, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο απαντά "σε ώριμα ζητήματα για το σύστημα κοινωνικής φροντίδας, αλλά και ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις που δημιουργούν οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις". Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι χρόνο με το χρόνο "οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται σε πραγματικούς όρους". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Θ. Κοτσιώνης επιχείρησε να δικαιολογήσει τις όποιες περικοπές, κάνοντας λόγο για τους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν. "Παραδόξως, ανευρίσκονται πόροι κάθε φορά που το μεγάλο κεφάλαιο θα το ζητήσει και έχουμε τρισεκατομμύρια φόρων βεβαιωμένων και μη καταβεβλημένων", απάντησε σε αυτόν τον ισχυρισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τονίζοντας ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση να τα βρει η κυβέρνηση.

Σχετικά δε με τον ισχυρισμό ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι επιτυχία της σοσιαλδημοκρατίας ο Στρ. Κόρακας τόνισεότι τα συστήματα αυτά έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις σοσιαλιστικές χώρες και στις καπιταλιστικές χώρες ανάλογα με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος παραχωρήθηκε ένα σύστημα πρόνοιας με πολλές ελλείψεις. Αυτό το σύστημα, είπε, έρχεται σήμερα να το καταργήσει η σοσιαλδημοκρατία σε μια σειρά από χώρες.

Ο υφυπουργός υγείας, θέλοντας να συμμορφωθεί με την αντικομμουνιστική θέση του πρωθυπουργού, όπως αυτή εκφράστηκε στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την οποία οι κομμουνιστές "ευθύνονται για τα δεινά των λαών" είπε, απευθυνόμενος στον Στρ. Κόρακα: "οδηγήσατε στην καταστροφή και την αθλιότητα εκατομμύρια περήφανους ανθρώπους". Αποστομωτική ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ:

"Αυτοί που έριξαν τα εκατομμύρια των περήφανων σε αυτό το χάλι σήμερα, στα χέρια της μαφίας είναι η δική σας ιδεολογία και εσείς μαζί. Πασχίσατε δεκαετίες ολόκληρες, για να ανατραπούν αυτά τα σοσιαλιστικά συστήματα, γιατί εμπόδιζαν το πολυεθνικό κεφάλαιο να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Και ήταν φωτεινά παραδείγματα. Ανοιξαν δρόμους για αγώνα. Το μόνο λάθος των κομμουνιστών είναι ότι ήταν καλόπιστοι και δεν πήραν τα μέτρα τους, για να διαφυλάξουν και να στηρίξουν τις κατακτήσεις των επαναστατικών αλλαγών, που έγιναν εκεί πέρα".

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας στην τοποθέτησή του για τα υπό συζήτηση άρθρα και συγκεκριμέναγια την κατάργηση των προνοιακών ιδρυμάτων τόνισε: "Καταργείτε το ΠΙΚΠΑ, τον ΕΟΠ, το ΜΗΤΕΡΑ, τα Ταπητουργεία και υπάρχουν μια σειρά ακριτικές περιοχές που έχουν ανάγκη αυτά τα ιδρύματα. Καταργείτε τα 62 ιατροκοινωνικά κέντρα που έχει το ΠΙΚΠΑ. Αυτά παρείχαν αρκετές υπηρεσίες και βεβαίως έπρεπε να τις εκσυγχρονίσετε και να τις βελτιώσετε. Διακόσιες χιλιάδες εμβολιασμοί γίνονται στο ΠΙΚΠΑ και δε λέτε ποιος θα τους κάνει. Τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας που δεν υπάρχουν;".

Διευρυμένο το πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, "μέσα από διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων των νοσοκομείων, να εμπλουτίσουν τις απεργιακές εκδηλώσεις και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση του αγώνα".

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί άμεσα τα εξής:

  • Να γίνουν αποδεκτά τα προγράμματα εφημεριών
  • Να αναπροσαρμοστεί η εφημερία ετοιμότητας στο 60% της τιμής της ενεργού εφημερίας, καθώς και το ωρομίσθιο της εφημερίας με συνυπολογισμό του επιδόματος βιβλιοθήκης
  • Να εξασφαλιστεί επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς με το νέο ιατρικό μισθολόγιο έχουν λιγότερες, συνολικά,αποδοχές από αυτές του Δεκέμβρη του 1997.

Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ προβάλλει και το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

- Αύξηση των βασικών μισθών κατά 10%

- Ενιαίο επίδομα βιβλιοθήκης, για όλους, 135.000 δραχμών

- Επίδομα ευθύνης στους ειδικευόμενους και στους επιμελητές 35.000 δραχμών

- Συνέχιση ισχύος, στο σύνολό τους, των κινήτρων για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί υπερασπίζονται "τη δημόσια και δωρεάν υγεία του ελληνικού λαού, ενάντια στις ανθυγιεινές και ανάλγητες επιλογές της κυβέρνησης".

Οι συνελεύσεις στα νοσοκομεία

Χτες οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" σε μια μαζική συνέλευση αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην τριήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ και τη Δευτέρα το πρωί να κάνουν συγκέντρωση έξω απ' τα επείγοντα. Επίσης, αποφάσισαν να εφημερεύσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατάρτισε το νοσοκομείο μόνο για όσο διάστημα φτάνουν τα χρήματα της κυβέρνησης (Δε θα εφημερεύσουν δηλαδή την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη).

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Κρατικού Νίκαιας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως περίσσεια θρασύτητα τους χαρακτηρισμούς του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, περί αδικαιολόγητων αντιρρήσεων των γιατρών και υπενθυμίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: Αποχή από κάθε εργασία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία από τις 15.9.98 και απόσυρση του προγράμματος εφημεριών από τις 22.9.98, γιατί τα χρήματα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, για την πληρωμή των εφημεριών, επαρκούν για τις εφημερίες που θα έχουν εκτελεστεί μέχρι τις 21.9.98.

Χτες οι γιατροί του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και συνέχιση των κινητοποιήσεων με 4ωρες στάσεις εργασίας (8π.μ. - 12μ.), αμέσως μετά τη λήξη των ανωτέρω απεργιακών κινητοποιήσεων, μέχρι ικανοποιήσεως των αιτημάτων.Οι γιατροί του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" αποφάσισαν να εφημερεύουν επί 10 μέρες με τα προγράμματα εφημερίας που κατάρτισαν τα αρμόδια όργανα και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

Η Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) του "Λαϊκού" δηλώνει αμηχανία, καθώς δε γνωρίζει πώς εγκρίθηκε η δαπάνη για τις εφημερίες του νοσοκομείου. "Εάν, συνεχίζει, όπως υποψιαζώμεθα, η δαπάνη αυτή είναι προϊόν αυθαίρετης περικοπής κατά κάποιο ποσοστό (25% - 50%) της καταβληθείσας δαπάνης κατά το 1997, και όχι λεπτομερούς λογιστικού υπολογισμού, τότε θα σημαίνει περαιτέρω περικοπή του αριθμού των εφημερευόντων ιατρών. Είμαστε της γνώμης ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργικά αλλά και οικονομικά".

Επίσης, η ΕΕ του Νοσοκομείου "Παμμακάριστος" με έγγραφό της προς την ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι με το "εξαγγελθέν κονδύλι" καταστρατηγείται ο νόμος και ότι "δημιουργούνται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, από την ανεπαρκή στελέχωση των τμημάτων, εμφανή και από τις πρώτες εφημερίες του Σεπτεμβρίου".

Ο Σύλλογος των Ειδικευομένων Ιατρών του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα" καλεί την ΕΙΝΑΠ για "πενθήμερη προειδοποιητική απεργία από 14/9/98 (απεργία που θα αφορά πραγματικά εργάσιμες μέρες και όχι Σαββατοκύριακα) και συγκρότηση απεργιακών επιτροπών κατά νοσοκομείο και ενημέρωση των πολιτών".

Σήμερα η συγκέντρωση και πορεία

"Oxι στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας", "Οχι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το ήδη ανεπαρκές και περιορισμένο δημόσιο σύστημα Πρόνοιας". Με αυτά τα συνθήματα κατεβαίνουν σήμερα το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια και δεκάδες άλλα Σωματεία, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, Οργανώσεις Γυναικών και Συνταξιούχων, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. και λίγο αργότερα θα ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας υπογραμμίζει πως θα συμμετάσχει ενεργά στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο "που θέλει να καταργήσει ουσιαστικά τον τομέα της κοινωνικής Πρόνοιας και να ισοπεδώσει το όποιο περιορισμένο σύστημα πρόνοιας υπάρχει τώρα".

Στον αγώνα των εργαζομένων και των χρηστών Πρόνοιας συμπαραστέκεται, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία επισημαίνει πως θα συντονίσει τα βήματά της με την πάλη αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ