ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΡΡΩΝ"
Να στείλουμε μήνυμα ελπίδας για τα λαϊκά συμφέροντα

Ο Σάκης Πανταζόπουλος θα είναι ο υποψήφιος νομάρχης Σερρών της ΝΑΣ στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές

"Καταδικάστε την κυβερνητική πολιτική και όσους την προωθούν, στείλτε μήνυμα ελπίδας, στηρίζοντας το συνδυασμό μας". Αυτό είναι το σύνθημα της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Σερρών", η οποία ανακήρυξε υποψήφιο νομάρχη τον Σάκη Πανταζόπουλο.

Οπως επισημαίνεται στη διακήρυξη της παράταξης, η πορεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι πρόσφατες ρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εξαγγελίες για "αποκέντρωση", για "αναβάθμιση του θεσμού" κρύβουν την επιδίωξη για μετατροπή της, στο μακρύ χέρι του κράτους και της κυβέρνησης, με στόχο τη γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιβολή νέων φόρων, τη νομιμοποίηση της αρπαγής των λαϊκών κατακτήσεων.

Το "έργο" της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων δυνάμεων, που προώθησαν αυτά τα χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική, αύξησε τα κέρδη των κεφαλαιούχων, ενώ συρρίκνωσε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του λαού, ξεπούλησε τον εθνικό πλούτο, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και του δημοσίου, συρρίκνωσε την αγροτική παραγωγή, διεύρυνε την εξάρτηση της χώρας από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, υπονόμευσε και στραγγάλισε οικονομικά το θεσμό της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνεται στη διακήρυξη της παράταξης.

Για το ρόλο που έπαιξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νομού, η Κίνηση τονίζει: "Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για την εφαρμογή των κυβερνητικών επιταγών. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο χρησιμοποιήθηκε για πολιτική "δημοσίων σχέσεων", προβολής και για πελατειακές σχέσεις. Στάθηκε μακριά από την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα του νομού και των κατοίκων του, ακολουθώντας τακτική "συσκέψεων" και "επισκέψεων" στα διάφορα υπουργεία".

Ωστόσο, η ΝΑΣ, με τον μοναδικό της νομαρχιακό σύμβουλο, προσπάθησε να αντιπαλέψει την ακολουθούμενη συναινετική πολιτική των άλλων δυνάμεων, να ξεσκεπάσει τις ευθύνες τους. Στάθηκε κοντά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Αντιπάλεψε με κάθε τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος "Καποδίστριας".

Επιδίωξη της ΝΑΣ, καταλήγει η διακήρυξη, είναι η πλατιά συσπείρωση κάθε πολίτη που δέχεται να διεκδικήσει και να δράσει για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, που θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή του σε κάθε απόφαση, καθώς και στην υλοποίησή της. "Με την ενίσχυση της ΝΑΣ και της πολιτικής αντίληψης που αυτή εκφράζει, με την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, γίνεται ένα πρώτο βήμα που απαιτούν τα λαϊκά συμφέροντα. Για μια ΝΑ, συμπαραστάτη των λαϊκών αγώνων, για μια άλλη πορεία του νομού και χώρας, για μια ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο του μόχθου".

Ο Σάκης Πανταζόπουλος

Ο Σάκης Πανταζόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958. Το 1976 πέρασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και της "Πανσπουδαστικής".

Το 1981 πήρε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και ξεκίνησε την εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Ταυτόχρονα, εντάχθηκε στο Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό του ίδιου Τμήματος ως επιστημονικός συνεργάτης.

Το 1986 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και το 1987 πήρε και τον τρίτο τίτλο σπουδών του, του Διπλωματούχου Μηχανικού Πληροφορικής.

Το 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο του ενιαίου Συνασπισμού. Το 1994 ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Σταύρο Παναγιώτου.

ΚΑΒΑΛΑ
Βίλες αντί για νοσοκομείο!

Καταγγελία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Τρεις καταπατητές έχουν "παγώσει" τις διαδικασίες κατασκευής του δημόσιου νοσοκομείου στην Καβάλα στην περιοχή Βασιλάκι! Κι αυτό, γιατί, εδώ και περίπου εννιά χρόνια, κατέχουν παράνομα μια έκταση 3.126 τετραγωνικών μέτρων (από τα 48.075 συνολικά που θα χτιζόταν το νοσοκομείο) και στην οποία έχουν χτίσει πολυτελείς βίλες...

Την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, για το χτίσιμο δημόσιου νοσοκομείου δυναμικότητας 1.000 κλινών στη συγκεκριμένη έκταση, ζητά, με ανακοίνωσή της, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Καβάλας. Την ίδια στιγμή, η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ ευθυγραμμίζεται με την άποψη της ΝΑΣ και ζητά την ανέγερση του νοσοκομείου στο διαθέσιμο δημόσιο κτήμα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Με ανακοίνωσή της, η ΝΑΣ επισημαίνει: "Η παράταξη της ΝΔ ξεχνά να απολογηθεί για την "παράλειψη" της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 1991 - 1993, να διώξουν τους καταπατητές που βρέθηκαν στο οικόπεδο. Αφ' ετέρου η ΝΔ, συμπληρώνει η ΝΑΣ, αποφεύγει, ακόμη και σήμερα, να ζητήσει την άμεση αποβολή των καταπατητών από το χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΑΣ, η ΝΔ δίνει έμφαση κυρίως στη λεγόμενη"εναλλακτική λύση". Δηλαδή, "στην πρόταση να κινηθεί ο σημερινός νομάρχης Καβάλας, προκειμένου να αγοράσει το κράτος από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρία (Ιατρική Εταιρεία) το Σανατόριο και να κατασκευαστεί εκεί ένα νέο συγκρότημα, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση". "Επόμενα, επισημαίνει η ΝΑΣ, όλος τους ο καημός είναι ένας: Να ευνοηθεί η Εταιρεία αυτή". Με λίγα λόγια, το Δημόσιο να πληρώσει κιόλας τους καταπατητές για να πάρει μια έκταση που είναι δική του!

"Το ΚΚΕ, τονίζει η ΝΑΣ, ήταν το μόνο κόμμα που έφερε το θέμα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα βουλευτή στο νομό, σε αντίθεση με τη ΝΔ που έχει δύο, με Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου,στον υφυπουργό Υγείας Θ. Κοτσώνη.

Σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού, αν και το κτήμα των 48.075 τ.μ. είναι στην κυριότητα του Δημοσίου προκειμένου να ανεγερθεί το νοσοκομείο, εντούτοις, πριν την απόφαση αυτή (1990), είχαν ήδη ανεγερθεί τρεις... πολυτελείς βίλες.

Κορόνες χωρίς ξεκάθαρη θέση

Τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας και Πειραιά και τον υποψήφιο πρόεδρο για τη διευρυμένη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά, παρουσίασε χτες ο συνδυασμός "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση" που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ

Σε κορόνες υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, που θύμιζαν αρκετά προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ πριν τέσσερα χρόνια, τις οποίες"έχουν τώρα απαρνηθεί οι εκσυγχρονιστές του κυβερνώντος κόμματος", εξαντλήθηκαν οι υποψήφιοι νομάρχες του συνδυασμού "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση", που στηρίζει το ΔΗΚΚΙ. Παρουσία αιρετών και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, ο συνδυασμός ανακοίνωσε χτες τους υποψηφίους του για τις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά και τη διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, Επαμεινώνδα Πανά,Κώστα Στρατινάκη και Ηλία Νικολόπουλο,αντίστοιχα.

Αφού επανέλαβαν γνωστές θέσεις - που χρησιμοποιούν ακόμη και αυτοί που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στη σημερινό αδιέξοδο - για "αποκέντρωση της εξουσίας", "αναβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" και "ενίσχυση της περιφέρειας", οι υποψήφιοι νομάρχες είπαν πως αυτές μπορούν να πραγματωθούν με τη βιώσιμη ανάπτυξη, "που αποτελεί σημείο αναφοράς των θέσεών μας" - όπως είπε ο Επ. Πανάς. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, σε όφελος ποιων θα είναι μια τέτοιου είδους ανάπτυξη. Οπως δε διευκρινίστηκε από τους υποψηφίους, τι ακριβώς εννοούν με τον όρο οικονομική αυτοτέλεια, την οποία, όπως είπαν πρέπει να αποκτήσει ο θεσμός. Υπήρξαν κάποιες νεφελώδεις αναφορές για τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) υπέρ της ΝΑ και μια τρομερή ανησυχία για το πώς αυτοί θα κατανεμηθούν - καθώς υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί κατά τους υποψηφίους του ΔΗΚΚΙ, ο τρόπος κατανομής των ΚΑΠ θα προσδιορίζει και τις κάθε φορά αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών από τις νομαρχίες, πρακτική την οποία καθόλου δεν αρνήθηκε ο συνδυασμός.

Κατά τα άλλα, ο συνδυασμός ζήτησε να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού και να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης. Δεν έλειψαν και οι... σκληροί χαρακτηρισμοί στους εκσυγχρονιστές του κυβερνώντος κόμματος που... "ενώ υποστήριζαν τη ΝΑ" τώρα την εγκατέλειψαν.

Θέσεις "ήξεις αφήξεις"

Αποκαλυπτική από την άποψη του τι πραγματικά πρεσβεύει ο καθένας, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για υποψήφιο αιρετό που ζητά την ψήφο του λαού, ήταν τα όσα είπαν οι στηριζόμενοι από το ΔΗΚΚΙ, για τη Διευρυμένη Νομαρχία Αθήνα - Πειραιά στη χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού τους, "Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση".

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" σχετικά με την ανταποδοτικότητα και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που εισαγάγει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο, αρκέστηκαν σε κάποιες νεφελώδεις αναφορές για τη θεσμοθέτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) υπέρ της ΝΑ και εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για το πώς αυτοί θα κατανεμηθούν, λέγοντας ότι πρωτεύον είναι να διευκρινιστεί από σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, τι ακριβώς θα ισχύει.

Συμπλήρωσαν δε, ότι ο τρόπος κατανομής των πόρων, θα προσδιορίσει και τις κάθε φορά αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών από τις Νομαρχίες. Δηλαδή, παρά κάποιες φραστικές αντιρρήσεις, ο συνδυασμός δεν αρνήθηκε την εισαγωγή των ανταποδοτικών τελών, παρότι οι υποψήφιοι ισχυρίστηκαν ότι "είναι κατά της διπλής φορολογίας των πολιτών".

Φυσικά η αποδοχή της λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών με ανταποδοτικά τέλη σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό όμως, είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής του φορέα που στηρίζει τις εν λόγω υποψηφιότητες, δηλαδή του ΔΗΚΚΙ, αφού συνήθως προβάλλει θέσεις "ήξεις αφήξεις", στη λογική της διαχείρισης και όχι της ανατροπής της σημερινής κατάστασης και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Νίκαια: Το εκλογικό της κέντρο εγκαινιάζει η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας την Τρίτη 15 Σεπτέμβρη στις 8 το απόγευμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της Κίνησης.

Πειραιάς: Συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Αύριο ανοίγουν τα σχολεία" δίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Σαλπέας.

Παλαιό Φάληρο: Η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης" Π. Φαλήρου προσκαλεί τα μέλη της Κίνησης, τους οπαδούς και φίλους σε συνέλευση που θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Κίνησης (Καλυψούς 24). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι τρέχουσες εξελίξεις και ο καθορισμός ψηφοδελτίου για τις δημοτικές εκλογές.

Καλαμαριά: Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρο της ΑΔΕΚ Καλαμαριάς, που βρίσκεται στη Μεταμορφώσεως και Κοτυώρων 37, θα γίνουν σήμερα στις 8 το απόγευμα. Η υποψήφια δήμαρχος Σοφία Τεμεκενίδου θα αναλύσει την πολιτική πρόταση της ΑΔΕΚ για την πόλη και θα παρουσιάσει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Συνδυασμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ